Sari la conținut

Circuit de soft start pentru transformator


Mihai3

Postări Recomandate

Ce modificari trebuie aduse schemei din link pentru a functiona cu un releu la 10V sau cu un releu la 12V ?

 

http://electronics-diy.com/soft-start-for-power-supply.php

 

Ma gandesc ca trebuie redusa tensiunea de pe bobina releului.

 

PS: se poate face alimentarea bobinei releului dintr-o sursa cu transformator de mica putere si cu secundarul de 12V, dupa care tensiunea sa fie redresata si filtrata iar apoi tensiunea sa fie aplicata bobinei releului ? 

Editat de Mihai3
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc pentru raspuns. Cred ca pe langa releu si sursa de alimentare a releului mai este nevoie si de un circuit care sa realizeze intarzierea, adica un circuit care sa actioneze releul dupa ce a trecut 1 sec de la conectarea la priza a transformatorului.

 

1. Care este puterea maxima a transformatorului pana la care nu este necesar circuitul de soft start ? Am gasit pe un site 300VA. Este necesara folosirea si la puteri mai mici decat 300VA ?

2. Ce se intampla daca, de exemplu, am un transformator de 500VA pe care il folosesc fara circuit de soft start ?

3. Ce se intampla in momentul in care introduc stecherul in priza ?  Se poate sa creasca tensiunea din secundar peste valoarea normala ?

 

PS: am citit ca daca folosesc transformatorul fara soft start, curentul care circula prin bobina primara este foarte mare in momentul in care o conectez la priza. Este adevarat ?

Editat de Mihai3
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@Mihai3, eu va recomand sa experimentati practic punctele 1...3 de mai sus. Cred ca e cel mai bine asa.

 

In ceea ce priveste circuitul de la elektor de softstart, nu prea inteleg de ce v-ati oprit asupra acestuia cand un circuit testat in proiectul TA1000PSv2 era mult mai la indemana. Mi-aduc aminte acu cativa ani in urma am ajuns la concluzia ca acel circuit de softstart de la elektor functioneaza cel mai bine cu releu cu bobina la 24V pentru ca si pierderile sunt mai mici. Va recomand sa mergeti tot pe acest exemplu asa cum am procedat si eu cu exemplul din proiectul TA1000PSv2.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pentru o informare mai detaliata, puteti studia postarile de la #122 in sus

de pe Tehnium-Azi si de ce nu tot topicul.

  http://www.tehnium-azi.ro/topic/5482-ta1000ps-sursa-de-alimentare-cu-softstart-si-protectii-pentru-amplificatoare-audio/page-9

Se arata ce este supracurentul de pornire al unui transformator de putere (inrush current),curent ce tine de magnetizarea tranzitorie

 a miezului magnetic la pornire si metodele de micsorare. Sunt postari interesante ale userilor @donpetru, @smilex si @gsabac.

Bineinteles ca si marimea condensatorilor de filtraj conteaza, vedeti in topic.

 

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Domnul gsbac , stiu despre ce este vorba , mai ales ca lucrez curent cu transformatoare de 400...500VA , numai ca un soft start este ceva mult prea pretentios pentru aceast? putere , curentul ?la de pornire se poate " domoli " cu o " componenta negra,galbena, portocalie " care costa un leu , se numeste _T_ , nu ?

Acea componenta este figurata in schema postat? aici http://www.tehnium-azi.ro/topic/6718-proiectul-nr51/?do=findComment&comment=73815, in primarul transformatorului de alimentare .

Editat de viobio
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Poate gresesc, dar tema aceasta cu soft-start mi se pare ca este abordata cam exagerat.

Dupa opinia mea, pentru filtraj cu capacitati pana la 5000uF, nu este necesar sa fie utilizat un astfel de montaj, iar la valori mai mari, montajul respectiv eu l-as plasa pe circuitul de incarcare al condensatorilor de filtraj, acestia din urma fiind singurul consumator suplimentar la pornire.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cam dificil cu functionarea in curent continuu al contactelor releelor, mai ales la diferente mai mari de potential. Este mult mai bine ca limitarea de curent la pornire sa se faca in primarul transformatorului.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu nu cred ca este asa dificil, eu vad rezolvarea cam asa, incarcarea condensatorilor prin rezistente de limitare si daca se alege un timp suficient pentru temporizare, in momentul in care releul sunteaza grupul rezistentei/lor, condensatori sunt aproape sau chiar integral incarcati, deci curentul la cuplare pe contactele lui este mic.

P.S.

Releele auto sustin si 50A pe contacte.

Incarcarea unui condensator de 10.000uF la 80V printr-o rezistenta de 800 ohmi(0,1A), dureaza cca.8 sec. conform calculelor.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...

Ce modificari trebuie aduse schemei din link pentru a functiona cu un releu la 10V sau cu un releu la 12V ? ...

 

Utilizarea unui transformator de adaptare a tensiunii pentru releu este contra-productiva, fiind scump si avand dimensiuni importante. In ceea ce priveste adaptarea schemei la un releu de 12 V in locul unuia de 24 V, aceasta se va face prin recalcularea valorii condensatorului C1 de 330 nF si eventual a rezistentei R3 de 220 ohm. Ca baza pentru calcul se ia curentul de anclansare al releului si tensiunea nominala a acestuia.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock