Sari la conținut

ola_nicolas

Editori
 • Număr conținut

  1.285
 • Înregistrat

 • Ultima Vizită

 • Zile Câștigate

  43

ola_nicolas a câștigat ziua ultima dată pe Septembrie 30

ola_nicolas a avut cel mai apreciat conținut!

Reputație Comunitate

148 Excellent

Despre ola_nicolas

 • Rang
  Editor
 • Dată Naștere 28.11.1955

Profile Fields

 • Oras
  Olt county

Vizitatori Recenți Profil

10.998 vizualizari profil
 1. Felicitari pentru initiativa viobio. Este un motiv in plus pentru cei mai tineri sa se initieze in electronica tuburilor cu vid.
 2. Nu neaparat. In schimb am retinut argumentele lui viobio, care mi se par in regula. La puteri de pana la 20 W la iesire, in general nu este nevoie de soft-starturi, iar spatiul castigat prin lipsa socului inductiv, va fi folosit la amplasarea unor condensatoare mai voluminoase. Eu personal, prefer sa realizez in regim de amator tot ceea ce se poate. Cine gandeste altfel, nu mi se pare ca ar mai face parte din categoria curiosilor, ci din cea a consumatorilor. Cei pentru care 250... 500 lei nu conteaza, nu vor fi nici-odata hobby-isti, la fel cum cel care are la dispozitie Mercedesul tatalui sau, si 2... 3 mii de euro bani de buzunar, nu isi va bate de regula capul, nici macar sa invete bine sa scrie si/sau sa citeasca.
 3. ✂️ Postare eronata. P.S. - Aparitia postarilor duble este un caz tipic care conduce la concluzia ca orice utilizator ar trebui sa aiba in permanenta dreptul de asi edita oricand propriile mesaje. De asemenea, este evident ca in acelasi scop, orice utilizator ar trebui sa aiba la indemana si un buton de stergere. Nu cred ca ar fi deranjat pe nimeni, daca aceasta postare ar fi disparut pur si simplu, in loc de a fi editata ca eroare.
 4. Sunt de acord ca redresorul cu vid este unul perimat din toate punctele de vedere (daca stam sa ne gandim doar la cei cativa Watt) pe care ii consuma din transformator pentru incalzire. In schimb, eu personal nu consider ca socurile inductive sunt depasite. In lipsa lor, sursele trebuiesc proiectate cu ripluri foarte mici de tensiune. Acest lucru, duce la cresterea valorii capacitatii condensatorilor de filtrare, care in conditiile in care trebuie sa reziste la tensiuni de 450 V, devin atat voluminosi, cat si mai ales scumpi. Prin utilizarea filtrelor cu socuri inductive, curentul continuu are cale libera (are de depasit doar rezistenta de cateva zeci de ohm a conductorului cu care s-a bobinat socul) in timp ce componenta alternativa data de riplul de tensiune anodica, intampina o reactanta foarte mare. Spre exemplu, o bobina de soc calculata la o inductanta de 50 H, in conditiile unei redresari dubla alternanta, opune componentei fundamentale a tensiunii de riplu, o reactanta de aproximativ 31400 de ohm. Datorita aceastei reactante imense, constructorul poate proiecta alimentarea cu un riplu de tensiune mai mare si in acest fel capacitatile condensatorilor electrolitici de filtrare se pot reduce foarte mult si devin astfel accesibili, atat ca dimensiuni, cat si ca pret. O caracteristica a bobinelor de soc utilizate in filtrarea tensiunilor anodice, este aceea ca miezurile magnetice trebuiesc prevazute cu intrefier, pentru limitarea valorilor mari ale intensitatilor campului magnetic produs de curentul continuu anodic. Cei care sunt de acord cu mine in privinta utilitatii bobinelor de soc la alimentarea montajelor cu tuburi, vor gasi aici un fisier de calcul in SMath pentru valoarea specifica a intrefierului. Pentru calculul efectiv, se poate utiliza exemplul specific prezentat in cadrul articolului meu Calculul intrefierului unui transformator.
 5. Soclurile tuburilor cu vid, montate pe cablaj imprimat, sunt avantaje ale unor constructii de serie mare, unde procesul de productie este automatizat. Altminteri, pentru un ampificator realizat in regim de unicat, timpul necesar asamblarilor este mult mai mare comparativ cu varianta soclurilor fixate direct pe sasiu. Din cate inteleg eu, donpetru vrea sa realizeze un kit universal de serie mica/mijlocie. Un asemenea kit, ar fi interesant, doar in conditiile in care se asigura si sasiul-carcasa al amplificatorului. Altminteri, adevarata incercare pentru un constructor de amplificator audio cu tuburi electronice, este exact realizarea acestui sasiu-carcasa. Atata timp cat acest reper nu este inclus in kit, realizarea soclurilor prin aplicare pe cablaj imprimat, nu mai reprezinta nici un avantaj. In plus, alimentarea filamentelor prin circuite cablate este greu de realizat, intrucat ar necesita circuite suplimentare de reducere a brum-ului. Asa dupa cum se vede si in fotografia atasata de viobio, cele doua fire de alimentare ale filamentelor sunt torsadate, tocmai in scopul diminuarii brum-ului care patrunde in amplificator pe aceasta cale. De fapt, constat ca viobio are un mod profesionist de realizare a sasiului-carcasa, in constructie mixta metal / rasina epoxidica (sau un alt material plastic) care probabil ca ii este furnizat de un specialist in domeniu.
 6. Ar mai fi si a 4-a varianta - cea de compozitie. Eu personal nu sunt incepator intr-ale tuburilor, insa am o pauza destul de lunga - peste 20 de ani in acest domeniu. Intre timp am avut alte preocupari tehnice. Am procurat relativ recent (in anii '90) 4 pentode finale EL95, si as vrea sa le utilizez. Am atat ECC83, cat si 6H2P. Am de asemenea atat ECC82, cat si 6H1P. Probleme vor fi indeosebi la realizarea sasiului si a transformatoarelor. Niu mai am rabdarea pe care o aveam la inceput. Probabil transformatorul de alimentare am sa il realizez singur. Cel de iesire, depinde de ce materiale vor fi necesare. Am doua trafuri de iesire facute acum aproape 40 de ani pentru un amplificator stereo. Poate fac din amandoua unul singur. Toate materialele sunt refolosibile. Restul ar putea fi chestiuni de studiu conjunctural. Domnul Sabac are abilitati mai bune ca mine in simulare. Eu as putea totusi realiza unele modele P-Spice pentru diferite tuburi, daca este strict necesar.
 7. 375... 380 V este o tensiune cel mai adesea suficienta.
 8. ola_nicolas

  UPGRADE WEBSITE catre IPB4

  Am observat ca atasamentele pdf, nu mai au un contor al descarcarilor. O asemenea facilitate era foarte utila ca sa putem realiza cat de apreciat era acel document pdf. Eu am chiar cateva documente pdf, atasate la unele articole. Facand raportul descarcarilor acestor fisiere prin numarul de vizitatori, puteam sti cam in orice moment cat de mare este masa cititorilor interesati de articol. In noile conditii, nu se mai pot face astfel de aprecieri. In alta ordine de idei, eu mi-am pus in ordine majoritatea articolelor. Mai am de revizuit articolul cu calculul intrefierului unui transformator. Acesta este si cel mai dificil de revizuit, deoarece are foarte multe figuri si grafice, la cele aproximativ 7 pagini. Deoarece figurile si graficele sunt stocate pe serverul TA si nu sunt date cu link de acces, trebuie sa revizuiesc fragmentele de text separat. Nu stiu cat va dura aceasta actiune, pe care am inceput-o, dar datorita unei erori aparute la editor, va trebui sa o reiau de la zero.
 9. ola_nicolas

  UPGRADE WEBSITE catre IPB4

  Apropos. Nu am gasit nici o rubrica cu membrii forumului. Cum se procedeaza daca vrem sa cautam un anumit membru?
 10. ola_nicolas

  UPGRADE WEBSITE catre IPB4

  Fumul fara foc, sau ceata, s-a instalat de mult cam in toate domeniile in Romania. Tocmai faptul ca exista sute de absolventi in multe domenii, care nu mai sunt departajati de nimic altceva decat de o simpla diploma. Inainte de revolutie, erau cateva reviste care promovau tehnologia: Raheta cutezatorilor (pentru tinerii pionieri) si Tehnium pentru utilizatorii de nivel mediu, la care se adaugau si studentii in lipsa de alte oportunitati. Desi destul de rar, se mai gaseau din cand in cand bani pentru organizarea unor concursuri tematice. Ele nu contau la admitere (indiferent la ce tip de scoala) avand in vedere ca aceste admiteri se faceau pe baza unor concursuri reale. Totusi, in momentul in care absolveai cu diploma o meserie si in afara de medii si diplome de absolvent mai adaugai la CV si unul sau mai multe premii castigate, orice angajator te agrea in defavoarea oricarui absolvent care prezenta aceeasi diploma cu rezultate asemenatoare. Probabil ca astazi asemenea criterii de departajare ar fi dorite de mult mai multi angajatori. Din pacate, nu numai ca in Romania s-a instalat platitudinea, dar chiar in multe domenii anumiti angajatori prefera angajati cat mai slab pregatiti, aceasta fiind o garantie a faptului ca acei angajati nu vor ridica niciodata pretentii de orice fel. Aceasta stare de fapt se poate observa incepand de la cel mai inalt nivel, si cam in orice domeniu de activitate. Dimpotriva, toate aceste lucruri nu sunt "prostii", ci oportunitati la care viseaza orice tanar, atasat de o anumita activitate tehnio-stiintifica. A lasa lucrurila asa cum sunt, inseamna sa fii complice la degradarea societatii romanesti. Eu personal, nu accept asa ceva. Iar cei care fac portaluri si forumuri, care nu adauga nimic ca valoare acestei societati, nu sunt cu nimic mai buni decat cei rauvoitori. Nepasarea sau reaua vointa sunt astazi echivalente. Altminteri, daca nu ai remarcat din postarile lui donpetru, eu personal (ca editor) voi beneficia de facilitatile despre care ma straduiesc sa conving si pe altii ca ar fi foarte potrivite, pentru a mai alunga din mediocritatea care s-a instalat solid in Romania
 11. ola_nicolas

  UPGRADE WEBSITE catre IPB4

  Nu stiu ce ai inteles!? Un utilizator nu isi poate edita, sau sterge decat propriile mesaje, nu si pe ale altora. Altminteri, nu stiu de ce ar trebui sa stea tot timpul un moderator cu ochii pe ceva. Dimpotriva, fiecare avand posibilitatea sa isi corecteze oricand postarile, cred ca munca unui moderator ar trebui sa se simplifice. Eu am fost moderator, si verificam cel mai des la 2 zile topicurile cu postari noi. Rar am gasit cate o postare stearsa, sau modificata chiar de administrator. Acum in ultimul timp, practic moderatorii de pe El-Forum sunt si stapanii forumului, administratorul nemaiintervenind de loc. Probabil de aceea a si decazut acel forum la nivelul la care este astazi.
 12. ola_nicolas

  UPGRADE WEBSITE catre IPB4

  Limitarea unei anumite actiuni, este in general o sanctiune. Exista multe modalitati de limitare pentru orice. Daca insa se da "liber" la editare permanenta, teoretic oricine ar putea sa posteze articole. Eu propun ca dupa acordarea dreptului de a edita permanent propriile postari, sa se modifice regulamentul astfel incat, prima sanctiune pentru neregularitati sa fie avertismentul, iar urmatoarea sa fie limitarea pentru o perioada mai scurta, sau mai lunga a acestui drept la numai o ora per postare. De abia apoi sa fie avute in vedere, masuri administrative cu excluderea temporara sau permanenta, de la activitatea pe forum.
 13. ola_nicolas

  UPGRADE WEBSITE catre IPB4

  Exact cum va spuneam si eu mai sus. Foarte multe forumuri moderne au renuntat la timpul limitat de editare. Probabil ca noua platforma este o versiune care tine cont de acest fapt. Oricum, daca dati un alt statut pe forum grupului editori, fata de ceilalti, deja se creeaza o discriminare. Probabil ca in viitor veti avea obiectiuni din partea celor discriminati. Va sugerez sa faceti totusi un sondaj de opinie in randul utilizatorilor si sa luati decizia cea mai buna, care dupa parerea mea este aceea ca toti utilizatorii sa primeasca dreptul de a-si edita liber postarile. Nu va temeti ca vor deveni toti editori, deoarece conceperea si editarea unui articol, nu este o abilitate a oricui. Exista destui dintre aceia care provoaca polemici si controverse pe forum, dar nu se incumeta sa publice un articol.
 14. Eu sunt constient de la inceput ca ma adresez unui numar relativ mic de utilizatori. Dar nici nu mi-am propus altceva. Eu insumi am apreciat in egala masura literatura 100 % practica, dar si literatura care aborda problemele proiectarii, care este tot practica (desi ancorata in teoriile de baza,) dar nu este totusi apreciata de foarte multi, deoarece putini dintre cei interesati de un domeniu, reusesc sa stapaneasca teoria. In alta ordine de idei, pana acum nu s-a schimbat nimic in bara de unelte a articolelor mele. In continuare nu pot sa editez propriile articole.
 15. ola_nicolas

  UPGRADE WEBSITE catre IPB4

  A utiliza moderatori, care pot fi mai mult sau mai putin obiectivi este una, iar a respecta principiul liberului arbitru al fiecaruia fata de propriile opinii este altceva. Daca privim lucrurile la nivel global, acest principiu este inclus in normele desemnate in mod curent sub denumirea de "drepturile omului". Daca cineva ar abuza de aceste drepturi, precum in exemplul dat de mine cu marian, atunci exista regulamente interne, pe baza carora se actioneaza, deoarece orice om are si responsabilitati, nu numai drepturi. Este o discutie libera. Atata timp cat exista replici contra, precum cea a lui prog, exista si argumentatie pro. Ati putea, spre exemplu, face un sondaj de opinie in legatura cu acest subiect. Abia atunci veti vedea ce isi doreste de fapt fiecare si care este opinia majoritara in legatura cu acest subiect. Un sondaj de opinie, poate fi consultativ, fara a exista obligatia punerii lu in practica, desi din punctul meu de vedere aplicarea unui asemenea principiu, ar fi un pas inainte pentru un forum romanesc, iar TA, ar putea aveaastfel un mare avantaj.
×

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.