Sari la conținut

Mihai3

Tehnium Azi
 • Număr conținut

  1.035
 • Înregistrat

 • Ultima Vizită

 • Zile Câștigate

  12

Mihai3 a câștigat ziua ultima dată pe August 1 2020

Mihai3 a avut cel mai apreciat conținut!

Profile Fields

 • Oras
  Satu Mare

Vizitatori Recenți Profil

5.248 vizualizari profil

Mihai3's Achievements

Senior Member

Senior Member (4/6)

28

Reputație Comunitate

 1. Am o anexă, în curtea casei, construită demult, care a avut inițial instalația electrică proiectată cu siguranțe 1P: 1 siguranță generală C32, 3 siguranțe C25 pentru prize (1 pt mașina de spălat, 1 pt bucătărie, 1 pt restul anexei - adică cele 3 încăperi mici) și 2 siguranțe C16 pentru iluminat (1 pt bucătărie și exterior, 1 pt cele 3 încăperi). Conductoarele folosite sunt de 2.5mmp pentru prize, 1.5mmp pentru iluminat și 1.5mmp pentru împământare. Înainte (în amonte) de siguranța C32, a fost instalat un contor electric. Aș dori să schimb siguranțele cu B16 pentru prize și B10 sau B6 pentru iluminat. Mi s-a recomandat să folosesc siguranțe 1P+N (1 pol + nul, adică siguranțe care declanșează pe fază dar care întrerup si nulul). Anexa este alimentată cu un cablu CYY-F 3x6mmp, din care sunt folosite numai 2 conductoare, al treilea fiind lăsat liber în tablou. Acest cablu CYY-F pornește direct de la tabloul casei principale și merge până în tabloul anexei. Împământarea anexei este realizată separat față de împământarea casei principale. La casa principală, atât nulul cât și împământarea sunt conectate în tabloul de la exterior, care conține contorul electric și o fuzibilă de 25A, de pe peretele casei, în același punct. Am identificat fiecare fază care pleacă din tablou spre prize și spre becuri si fiecare nul care ii corespunde. Astfel aș putea folosi siguranțe 1P+N. Apoi am văzut ca pe siguranța comună pentru cele 3 încăperi mici sunt conectate 3 circuite de prize și le-am separat, din dorința ca în situația în care există o problemă la un circuit, atunci să nu cadă curentul în toate cele 3 încăperi. Deci am ajuns la 5 siguranțe pentru prize și 2 siguranțe pentru iluminat. Și mai vreau sa pun și o sonerie. Ideal, era să chem un electrician, numai că, dacă venea unul identic cu primul, probabil ca ajungeam la fel de bine (a montat C25 pt prize si C16 pt iluminat). 1. Are rost sa folosesc siguranțe 1P+N sau mai bine merg tot pe 1P ? 2. Daca ar fi să folosesc siguranțe 1P+N, atunci voi avea nevoie sa prelungesc conductoarele de nul din tablou care ajung in acest moment la bara de nul (care este in partea de sus a tabloului), dar care vor trebui sa ajungă în partea de jos a tabloului, la ieșirea fiecărei siguranțe. Ce pot folosi pentru prelungire ? Cleme Wago pentru conductor FY ? 3. Soneria se poate conecta la circuitul de lumini (ultima siguranță B10) ?
 2. Da, imi cer scuze ca nu am specificat de la inceput, ca modificarea este pentru a putea slefui lemnul. Intr-adevar, cel mai bine e cu masina de slefuit. Masina de slefuit are si avantajul ca poate fi conectata la un aspirator de praf.
 3. Multumesc pentru raspunsuri. Sunt valabile cele 2 raspunsuri si in cazul in care folosesc flexul la slefuit o scandura ? sau la slefuit o bucata de metal ? Am slefuit ieri 6 scanduri cu disc abraziv (P80) si s-a comportat bine, scandurile au iesit ok.
 4. Am construit schema atașată si am verificat-o cu un bec de 70W/230V și apoi cu un flex de 720W. Motorul este un motor universal cu perii. A funcționat Ok. Circuitul de soft start trebuie pornit în același moment cu pornirea flexului, si am schimbat cablul de alimentare al flexului (care era de 2x1mmp) cu un cablu 3x1.5mmp (aș fi dorit 3x1mmp, dar nu am). Apoi am conectat ca în schema de mai jos (B1 și notațiile cu roșu): Am câteva nelămuriri legate de conectarea motorului și a soft starter-ului: 1. Am citit ca exista mai multe moduri în care un motor se poate conecta la sursa de curent alternativ. În situația mea, am lăsat motorul și periile colectoare conectate așa cum erau când am cumpărat flex-ul, adică 2 cabluri merg la bobinele statorului (de la întrerupător), apoi 2 cabluri ies din bobinele statorului si merg la periile colectoare. Există vreo modalitate mai bună de conectare ? care ar fi aceasta ? 2. În schema originală (cea de pe forumul Radiokot.ru) este precizat că se întrerup ambele fire care merg la soft starter. Este corect și dacă se întrerupe un singur conductor (cel menționat pe schema de mai sus) ? 3. Când am desfăcut carcasa flexului, am găsit un condensator (0.22uF/275V), care era conectat la întrerupător, la 2 contacte diferite de cele care mergeau la motor. Mai este necesar acest condensator ?
 5. Linia are aceeasi culoare cu layer-ul bottom, dar se poate observa ca are alta structura numai daca se face zoom (vedeti captura atasata).
 6. Linia este stratul bRestrict, care are rolul de a impiedica planul de pe stratul bottom in zona respectiva. Folosesc Eagle 9.6.2.
 7. Gasiti atasata noua versiune de layout pcb. *) am sters **) am incercat sa fac o aranjare mai frumoasa ***) am eliminat thermal pad-urile ****) conectorii (blocurile terminale) sunt de 16A fiecare
 8. Am reamplasat C8,C9,D4,Q8,R13,C4 si conectorul de la iesire. La DRC check returneaza "no errors".
 9. Radiatorul va fi amplasat fata de cablaj ca in imaginea atasata (paralel). Nu ma intereseaza in mod special sa fie PCB-ul cu conectorii dispusi inspre PCB-ul care se monteaza pe radiator, ci doar sa fie corect din punct de vedere al regulilor de realizare.
 10. Am modificat si sper ca este mai bine. Gaurile de prindere le pot elimina, nu sunt necesare.
 11. Revin cu un cablaj nou pentru o sursa liniara de data aceasta. Schema este atasata, iar pe schema am facut cateva comentarii. Schema nu imi apartine, poate doar cateva mici modificari. Cablajul este realizat pentru schema atasata, exceptand portiunile incadrate cu rosu, cu verde si partea din dreapta condensatorului C8 (de pe iesire). Partea din dreapta condensatorului C8 este un "switch load", care este inclus pe un alt pcb, pentru a putea fi conectat la sursa care se testeaza (am testat mai multe scheme diferite cu acesta). Am realizat layout-ul in Eagle incercand sa aplic metoda B descrisa de @donpetru Va rog sa aruncati o privire pe layout, si sa imi spuneti ce trebuie modificat:
 12. Care este polaritatea corecta din schemele de mai jos pentru VT3 (schema1) respectiv Q2 (schema2) ? In schema finala vad ca persoana care a construit circuitul l-a pus invers fata de schema originala ...
 13. Buna ziua, ma intereseaza si pe mine un variator de tensiune pentru flex. Am incercat cu un variator recuperat dintr-un aspirator de 2000W (acest variator foloseste un CI U2008B - care din cate am inteles se gaseste mai greu) dar ii lipseste functia soft start, adica flexul imi porneste brusc si scutura mana, ceea ce este neplacut. Am nevoie, daca cunoasteti, de o schema cu soft start si variator de viteza. Flexul este un Makita, 720W, 125mm. Va multumesc anticipat.
 14. Detin un flex (polizor unghiular) Makita de 125mm si doresc sa achizitionez pentru acesta un dispozitiv de colectare a prafului. La magazinele online pretul unui astfel de dispozitiv (original Makita) este de aprox. 200 lei. Doresc sa folosesc flexul pentru slefuirea unor lemne, pe langa debitarea si slefuirea de metale. Dar de colectarea prafului am nevoie numai la slefuirea lemnelor. As dori sa stiu daca, cunoaste cineva un astfel de dispozitiv de colectare a prafului care este mai ieftin si care sa se potriveasca cu flexul meu (model GA5030R) ? (nu e obligatoriu sa fie original de la Makita)
 15. Acestea sunt codul și capturile de ecran de pe osciloscop: DS0146 și DS0147 - pe rezistența letconului. DS0134 și DS0138 - galben=semnalul de trecere prin zero, albastru=ieșirea (pin 7). Aștept păreri/comentarii/sfaturi. #include <TimerOne.h> #include <PID_v1.h> #include <max6675.h> #include <LiquidCrystal.h> #include <SPI.h> #include <Wire.h> #define thermoDO 12 #define thermoCS 10 #define thermoCLK 13 #define potentiometer A0 #define zerocrossing 2 #define relay A1 float realTemperature; int pottemperature; LiquidCrystal lcd(3, 4, 5, 6, 8, 9); byte thermometer[8] = //icon for termometer { B00100, B01010, B01010, B01110, B01110, B11111, B11111, B01110 }; byte arrow[8] = //icon for arrow { B11000, B01100, B00110, B00011, B00011, B00110, B01100, B11000 }; MAX6675 thermocouple(thermoCLK, thermoCS, thermoDO); double Setpoint, Input, Output; double aggKp = 4, aggKi = 0.2, aggKd = 1; double consKp = 1, consKi = 0.05, consKd = 0.25; PID myPID(&Input, &Output, &Setpoint, consKp, consKi, consKd, DIRECT); volatile int i = 0; //counter variable volatile boolean zero_cross = 0; // Boolean to store a "switch" to tell us if we have crossed zero int triac = 7; // Output to Opto Triac int dim = 0; // Dimming level (0-128) 0 = on, 128 = 0ff int inc = 1; // counting up or down, 1=up, -1=down int freqStep = 75; // This is the delay-per-brightness step in microseconds. void setup() { lcd.begin(16, 2); lcd.createChar(0, thermometer); lcd.createChar(1, arrow); lcd.setCursor(0, 0); lcd.print("STATIE DE LIPIT"); myPID.SetMode(AUTOMATIC); myPID.SetOutputLimits(0, 128); pinMode(relay, OUTPUT); pinMode(potentiometer, INPUT); pinMode(zerocrossing, INPUT_PULLUP); pinMode(triac, OUTPUT); // Set the Triac pin as output delay(1200); lcd.clear(); // digitalWrite(triac, LOW); digitalWrite(relay, HIGH); attachInterrupt(digitalPinToInterrupt(2), zero_cross_detect, RISING); // Attach an Interupt to Pin 2 (interupt 0) for Zero Cross Detection Timer1.initialize(freqStep); // Initialize TimerOne library for the freq we need Timer1.attachInterrupt(dim_check, freqStep); } void zero_cross_detect() { zero_cross = true; // set the boolean to true to tell our dimming function that a zero cross has occured i = 0; digitalWrite(triac, LOW); // turn off TRIAC (and AC) } // Turn on the TRIAC at the appropriate time void dim_check() { if (zero_cross == true) { if (i >= dim) { digitalWrite(triac, HIGH); // turn on light i = 0; // reset time step counter zero_cross = false; //reset zero cross detection } else { i++; // increment time step counter } } } void loop() { //delay(18); pottemperature = analogRead(potentiometer); Setpoint = map(pottemperature, 0, 1023, 150, 400); //pottemperature is volatile realTemperature = thermocouple.readCelsius(); Input = int(0.779828 * realTemperature - 10.3427); // make temperature an integer if (isnan(realTemperature) || Input >= 432) { while (true) { displayErrors(); } } else { updateDisplay(); } double gap = abs(Setpoint - Input); //distance away from setpoint if (gap < 10) { myPID.SetTunings(consKp, consKi, consKd); } else { myPID.SetTunings(aggKp, aggKi, aggKd); } myPID.Compute(); dim = map(Output, 0, 128, 128, 0); delay(300); } void updateDisplay() { lcd.clear(); lcd.setCursor(0, 0); lcd.write((byte)0); lcd.setCursor(2, 0); lcd.print((int)Setpoint); lcd.setCursor(6, 0); lcd.print((char)223); //degree sign lcd.setCursor(7, 0); lcd.print("C"); lcd.setCursor(0, 1); lcd.write((byte)1); if (Input <= 45) { lcd.setCursor(2, 1); lcd.print("Lo"); } else { lcd.setCursor(2, 1); lcd.print((int)Input); } lcd.setCursor(6, 1); lcd.print("["); lcd.setCursor(7, 1); lcd.print((int)realTemperature); lcd.setCursor(10, 1); lcd.print("]"); lcd.setCursor(12, 1); lcd.print((char)223); lcd.setCursor(13, 1); lcd.print("C"); } void displayErrors() { digitalWrite(relay, LOW); lcd.clear(); lcd.setCursor(0, 0); lcd.write((byte)0); lcd.setCursor(1, 0); lcd.write((byte)0); lcd.setCursor(5, 0); lcd.print("ERROR!"); lcd.setCursor(14, 0); lcd.write((byte)0); lcd.setCursor(15, 0); lcd.write((byte)0); delay(300); }
×
×
 • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.