Jump to content

Mihai3

Tehnium Azi
 • Content Count

  990
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Mihai3 last won the day on March 6

Mihai3 had the most liked content!

Community Reputation

22 Excellent

About Mihai3

 • Rank
  Premium User

Profile Fields

 • City
  Satu Mare

Recent Profile Visitors

4,454 profile views
 1. Nu, nu vreau sa fac mai departe, ma costa timp si bani. Eu speram ca in urma proiectelor sa ajung la o schema care sa fie ok. Aici gasiti discutia (in limba maghiara) despre sursa despre care s-a discutat azi: https://www.hobbielektronika.hu/forum/labortapegyseg-keszitese?pg=724 Sunt 725 de pagini, nu cunosc limba maghiara deci nu pot sa traduc, m-am uitat pe ici colo si am tradus cu Google Translate. Se discuta in acel topic despre mai multe scheme, nu numai cea prezentata aici. LE: Am gasit o schema actualizata pe site-ul respectiv, este mai buna din punct de vedere al protectiei la scurt circuit decat prima schema ? Protectia intra mai rapid in aceasta schema ?
 2. @vijelie02 M-ati inteles gresit. Sursele sunt finalizate doar ca nu functioneaza asa cum ar trebui. Mai lipseste numai carcasa. Cel putin asa imi zice lumea aici pe forum, cu toate ca la ultima sursa construita (cea despre care am discutat astazi aici pe forum) nu am observat inca probleme. Am verificat aceasta sursa si cu osciloscopul si am ajuns la concluzia ca nu oscileaza iar riplul este foarte mic, ceea ce este multumitor pentru mine, dar daca protectia este prea lenta atunci nu cred ca am ce sa ii fac. Totusi, proiectul lui donpetru pare foarte intersant, dar si foarte complicat.
 3. Voi renunta la aceasta schema chiar daca sunt la a 5-a pe anul acesta. Va rog frumos, daca puteti, sa imi aratati o schema care are si pcb si toate informatiile necesare pentru ca sa o pot construi.
 4. @gsabac In datasheet este precizat un curent maxim de 5A la o cadere de tensiune de 40V (Uce). Daca pun 4 tranzistoare, curentul maxim va fi 4x5=20A. Transformatorul pe care il folosesc este de 160VA si are tensiunea secundara de 24V. Nu reusesc sa imi dau seama cat este curentul maxim de scurta durata debitat de transformator. Aici mai intra, asa cum ati spus dvs, si descarcarea condensatorului de filtare. As vrea sa masor acest curent, dar nu stiu cum. Tot ce am descoperit pana acum pe internet este cum se masoara curentul cu osciloscopul folosind o rezistenta de sunt.
 5. Exista vreo metoda prin care se poate determina intensitatea pulsurilor de curent care strabat tranzistoarele de putere in momentul in care se face scurt circuit pe iesire ? Daca da, care este aceasta si cum se poate aplica la sursa despre care se vorbeste ? Nici nu mai stiu, e "safe" sa folosesc sursa sau la un moment dat vor plesni tranzistoarele daca fac un scurt accidental ?
 6. Ce pot face ca sa reduc timpul de raspuns al protectiei pentru a evita distrugerea transiztorilor ? Daca reduc valoarea lui C2 si a lui C5, atunci s-ar putea ca sursa sa oscileze ?
 7. D2 si D5 au vreun efect asupra aparitiei unor forme de oscilatie a sursei atunci cand iesirea este in gol sau atunci cand la iesire este conectat un consumator ? Intreb acest lucru pentru ca, azi am verificat sursa cu osciloscopul (pe iesire), atat cu sarcina cat si fara sarcina, si am folosit in locul lui D2 si D5 doua diode de tipul 1N5408. Abia maine vor ajunge si diodele din schema. Si vreau sa stiu daca verificarea pe care am facut-o azi cu osciloscopul este valabila. Din ce am invatat eu pana acum, aceste diode intra in functiune atunci cand se alimenteaza consumatori inductivi (motoare) sau atunci cand se conecteaza la iesirea sursei un acumulator, care in anumite situatii ar putea sa alimenteze sursa cu curent, dinspre acumulator spre sursa. Va rog sa ma corectati daca am gresit...
 8. Multumesc. Ce efecte are daca folosesc in locul lui D2 si D5 1N5408 ? D2 si D5 sunt diode care protejeaza sursa la aplicarea unei tensiuni dinspre iesire ? Nu inteleg de ce trebuie schottky sau fast recovery pentru D2 si D5... Later edit: am folosit 1N5408 la montajul actual.
 9. Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Am observat ca dupa ce opresc alimentarea cu 230V (adica dupa ce scot din priza transformatorul), dupa cateva secunde se aprinde led-ul rosu si apoi se stinge treptat. E normal sa fie asa ? In acest timp, nu exista la iesire niciun consumator, iar tensiunea de iesire este reglata la 25.4V.
 10. Radiatorul este doar pentru teste, cel final va fi mai mare. Am masurat rezistenta becului si am obtinut: 1 ohm la rece, 1.5 ohmi dupa intreruperea alimentarii. Din pacate nu am reusit sa fiu foarte rapid la conectarea multimetrului dupa deconectarea becului...
 11. Aici gasiti pozele: https://imgur.com/a/PWsicUV Folosesc ca sarcina cateva becuri cu halogen de 12V/ 20W si 50W, legate serie-paralel, ca in imagine. Later edit: poze mai clare cu PCB-ul si tranzistoarele : https://imgur.com/a/Iw35qYj
 12. Daca reglez tensiunea de iesire la 25.5V, si conectez sarcina atunci daca rotesc P3, curentul variaza de la 3.25A la 3.36A. Si in momentul in care se atinge valoarea de 3.36A, led-ul rosu este semiaprins si palpaie. Iar daca rotesc de P1 si curentul incepe sa scada, led-ul incepe sa fie aprins tot mai ferm si nu mai palpaie.
 13. Variaza curentul ... de la 0A pana la 2.95A, iar daca adaug inca un bec de sarcina, se aprinde led-ul notat cu "Áramhatár elérése" pe schema si tensiunea de la iesirea sursei scade de la 19.94V la 5.82V. Probabil ca nu am inteles eu ce face P3...
 14. Am reglat sursa la aproximativ 19V, am conectat un consumator de 2.9A si daca rotesc de P3, nu se intampla nimic. Am urmarit pe ampermetru, iar curentul este permanent 2.9A indiferent de pozitia lui P3. Am verificat pe P3 cu ohmetrul si pare sa fie in regula. Tensiunea de iesire este 19.82V fara sarcina si 19.80V cu sarcina. Numai daca rotesc de P1, atunci curentul scade de la 2.9A la 0A. De fapt, nu imi dau seama exact ce face P3. Pe schema zice ca daca se modifica rezistenta de 120K la 100k atunci curentul maxim va fi 4A. Am inteles gresit se pare...
×
×
 • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.