Sari la conținut

Mihai3

Tehnium Azi
 • Număr conținut

  1038
 • Înregistrat

 • Ultima Vizită

 • Zile Câștigate

  12

Mihai3 a câștigat ziua ultima dată pe August 1 2020

Mihai3 a avut cel mai apreciat conținut!

Profile Fields

 • Oras
  Satu Mare

Vizitatori Recenți Profil

5481 vizualizari profil

Mihai3's Achievements

Senior Member

Senior Member (4/6)

28

Reputație Comunitate

 1. Am un clampmetru Uni-t UT202A+. Am vazut ca nu afiseaza aceeasi valoare atunci cand firul prin care circula curentul este asezat in partea de sus sau in partea de jos a clestelui. In manual specifica urmatoarele: Daca, de exemplu, atunci cand masor curentul alternativ, aparatul afiseaza 4.720A cu firul in mijlocul clestelui, si 4.490A cu firul in partea de jos a clestelui (partea dinspre corpul aparatului), atunci cum imi dau seama daca diferenta dintre cele doua valori se afla in limitele admise ? Este acel +-1% din imaginea din dreapta sau de +-(4%+10) la care se adauga +-1% ?
 2. Am rezolvat. Am găsit exact piesa de care aveam nevoie într-un ștecher. Mulțumesc !
 3. Am folosit pistolul de lipit despre care am discutat în acest topic până acum câteva zile, când am decis să desfac carcasa și să îi fac o revizie. Totul pare ok, numai că nu prea aveam încredere în sistemul de prindere al cablului, care are rolul de a asigura cablul în caz că este smucit. L-am înlocuit folosind o presetupă pg7 tăiată pe la jumătate și am prins cu aceasta cablul, pentru a nu se rupe firele în cazul în care este smucit. As dori sa știu si părerea dvs, poate mă ajutați cu o idee mai bună. Ideal ar fi să folosesc sistemul de prindere pentru cablu cu cele 2 șuruburi și bucata aceea de metal, dar nu am bucata aceea de metal și nici nu găsesc ceva compatibil în atelierul meu. Vă mulțumesc !
 4. Am o anexă, în curtea casei, construită demult, care a avut inițial instalația electrică proiectată cu siguranțe 1P: 1 siguranță generală C32, 3 siguranțe C25 pentru prize (1 pt mașina de spălat, 1 pt bucătărie, 1 pt restul anexei - adică cele 3 încăperi mici) și 2 siguranțe C16 pentru iluminat (1 pt bucătărie și exterior, 1 pt cele 3 încăperi). Conductoarele folosite sunt de 2.5mmp pentru prize, 1.5mmp pentru iluminat și 1.5mmp pentru împământare. Înainte (în amonte) de siguranța C32, a fost instalat un contor electric. Aș dori să schimb siguranțele cu B16 pentru prize și B10 sau B6 pentru iluminat. Mi s-a recomandat să folosesc siguranțe 1P+N (1 pol + nul, adică siguranțe care declanșează pe fază dar care întrerup si nulul). Anexa este alimentată cu un cablu CYY-F 3x6mmp, din care sunt folosite numai 2 conductoare, al treilea fiind lăsat liber în tablou. Acest cablu CYY-F pornește direct de la tabloul casei principale și merge până în tabloul anexei. Împământarea anexei este realizată separat față de împământarea casei principale. La casa principală, atât nulul cât și împământarea sunt conectate în tabloul de la exterior, care conține contorul electric și o fuzibilă de 25A, de pe peretele casei, în același punct. Am identificat fiecare fază care pleacă din tablou spre prize și spre becuri si fiecare nul care ii corespunde. Astfel aș putea folosi siguranțe 1P+N. Apoi am văzut ca pe siguranța comună pentru cele 3 încăperi mici sunt conectate 3 circuite de prize și le-am separat, din dorința ca în situația în care există o problemă la un circuit, atunci să nu cadă curentul în toate cele 3 încăperi. Deci am ajuns la 5 siguranțe pentru prize și 2 siguranțe pentru iluminat. Și mai vreau sa pun și o sonerie. Ideal, era să chem un electrician, numai că, dacă venea unul identic cu primul, probabil ca ajungeam la fel de bine (a montat C25 pt prize si C16 pt iluminat). 1. Are rost sa folosesc siguranțe 1P+N sau mai bine merg tot pe 1P ? 2. Daca ar fi să folosesc siguranțe 1P+N, atunci voi avea nevoie sa prelungesc conductoarele de nul din tablou care ajung in acest moment la bara de nul (care este in partea de sus a tabloului), dar care vor trebui sa ajungă în partea de jos a tabloului, la ieșirea fiecărei siguranțe. Ce pot folosi pentru prelungire ? Cleme Wago pentru conductor FY ? 3. Soneria se poate conecta la circuitul de lumini (ultima siguranță B10) ?
 5. Da, imi cer scuze ca nu am specificat de la inceput, ca modificarea este pentru a putea slefui lemnul. Intr-adevar, cel mai bine e cu masina de slefuit. Masina de slefuit are si avantajul ca poate fi conectata la un aspirator de praf.
 6. Multumesc pentru raspunsuri. Sunt valabile cele 2 raspunsuri si in cazul in care folosesc flexul la slefuit o scandura ? sau la slefuit o bucata de metal ? Am slefuit ieri 6 scanduri cu disc abraziv (P80) si s-a comportat bine, scandurile au iesit ok.
 7. Am construit schema atașată si am verificat-o cu un bec de 70W/230V și apoi cu un flex de 720W. Motorul este un motor universal cu perii. A funcționat Ok. Circuitul de soft start trebuie pornit în același moment cu pornirea flexului, si am schimbat cablul de alimentare al flexului (care era de 2x1mmp) cu un cablu 3x1.5mmp (aș fi dorit 3x1mmp, dar nu am). Apoi am conectat ca în schema de mai jos (B1 și notațiile cu roșu): Am câteva nelămuriri legate de conectarea motorului și a soft starter-ului: 1. Am citit ca exista mai multe moduri în care un motor se poate conecta la sursa de curent alternativ. În situația mea, am lăsat motorul și periile colectoare conectate așa cum erau când am cumpărat flex-ul, adică 2 cabluri merg la bobinele statorului (de la întrerupător), apoi 2 cabluri ies din bobinele statorului si merg la periile colectoare. Există vreo modalitate mai bună de conectare ? care ar fi aceasta ? 2. În schema originală (cea de pe forumul Radiokot.ru) este precizat că se întrerup ambele fire care merg la soft starter. Este corect și dacă se întrerupe un singur conductor (cel menționat pe schema de mai sus) ? 3. Când am desfăcut carcasa flexului, am găsit un condensator (0.22uF/275V), care era conectat la întrerupător, la 2 contacte diferite de cele care mergeau la motor. Mai este necesar acest condensator ?
 8. Linia are aceeasi culoare cu layer-ul bottom, dar se poate observa ca are alta structura numai daca se face zoom (vedeti captura atasata).
 9. Linia este stratul bRestrict, care are rolul de a impiedica planul de pe stratul bottom in zona respectiva. Folosesc Eagle 9.6.2.
 10. Gasiti atasata noua versiune de layout pcb. *) am sters **) am incercat sa fac o aranjare mai frumoasa ***) am eliminat thermal pad-urile ****) conectorii (blocurile terminale) sunt de 16A fiecare
 11. Am reamplasat C8,C9,D4,Q8,R13,C4 si conectorul de la iesire. La DRC check returneaza "no errors".
 12. Radiatorul va fi amplasat fata de cablaj ca in imaginea atasata (paralel). Nu ma intereseaza in mod special sa fie PCB-ul cu conectorii dispusi inspre PCB-ul care se monteaza pe radiator, ci doar sa fie corect din punct de vedere al regulilor de realizare.
 13. Am modificat si sper ca este mai bine. Gaurile de prindere le pot elimina, nu sunt necesare.
 14. Revin cu un cablaj nou pentru o sursa liniara de data aceasta. Schema este atasata, iar pe schema am facut cateva comentarii. Schema nu imi apartine, poate doar cateva mici modificari. Cablajul este realizat pentru schema atasata, exceptand portiunile incadrate cu rosu, cu verde si partea din dreapta condensatorului C8 (de pe iesire). Partea din dreapta condensatorului C8 este un "switch load", care este inclus pe un alt pcb, pentru a putea fi conectat la sursa care se testeaza (am testat mai multe scheme diferite cu acesta). Am realizat layout-ul in Eagle incercand sa aplic metoda B descrisa de @donpetru Va rog sa aruncati o privire pe layout, si sa imi spuneti ce trebuie modificat:
 15. Care este polaritatea corecta din schemele de mai jos pentru VT3 (schema1) respectiv Q2 (schema2) ? In schema finala vad ca persoana care a construit circuitul l-a pus invers fata de schema originala ...
×
×
 • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock