Jump to content

ola_nicolas

Editors
 • Content Count

  1,447
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  55

Everything posted by ola_nicolas

 1. @donpetru: Toata stima. Atunci cand utilizatorii sunt caracterizati prin competenta si stiinta de carte, evident ca pot fi si cazuri in care ordinul in cauza se poate intoarce impotriva furnizorului. In acest caz, actioneaza piramida ierarhica, si se gaseste intotdeauna un "acar Paun" din randul personalului propriu, in capul caruia se sparg toate oalele. Cunosc acest sistem de tip colhoznic de o viata, domnule Donute. In ceea ce priveste cazurile particulare, mai spun odata, ca nu doresc sa le comentez.
 2. Eu nu iau in calcul cazuri izolate, ci doar constat ca exista o procedura total birocratica de reglare a conturilor intre furnizor si beneficiar, care nu este de loc in regula. In ordinul 121/2015, scrie negru pe alb, ca tehnicianul care citeste consumul periodic, stabileste si daca exista suspiciuni de functionare eronata prin rotatia inversa a discului contorului cu inductie. Inca odata intreb: Cum apreciaza el ca s-a intamplat un asemenea eveniment ?! Asadar @leo_electro, sa lase aprecierile la adresa mea, si sa precizeze cine si cum stabileste acel We (cantitatea de energie inregistrata eronat) pe care o citeaza din textul ordinului. Daca la statia de joasa tensiune finala a furnizorului se inregistreaza o pierdere potentiala de energie, care nu apare la consumatori, asta nu inseamna ca undeva la acestia din urma exista inregistrari eronate. Mai degraba (asa dupa cum cunosc eu sistemul) cred ca este vorba despre neglijenta in remedierea chestiunilor tehnice generale care duc la pierderi sistemice. Acel Ordin 121/2015, nu este altceva decat cea mai comoda cale de a arunca costurile acestor pierderi in spinarea consumatorilor.
 3. Mie mi se pare clar. Ei discuta acolo despre furturi de energie electrica din "pix" pe baza asanumitului factor K din asanumitul Ordin 121/2015. Daca se consulta spre exemplu documentul https://www.enel.ro/content/dam/enel-ro/informatii-utile/fomulare-clienti/cuca_despagubiri_reclamatii/Ordin 121 2015 pentru aprobarea Procedurii privind determinarea consumului de energie electrică în caz de înregistrare eronată.pdf se poate constata ca asanumitul factor K in cauza (care este o simpla gaselnita birocratica, fara legatura cu factorii tehnici aplicabili) are numai valori supraunitare. Asadar, el nu este facut pentru a scadea consumurile (din condei) ci pentru a le creste. Factorii k ai transformatoarelor de masura (care sunt de fapt rapoartele de transformare) despre care se discuta aici, au valori in general standardizate, si exista putine sanse sa se fure energie prin masluirea lor.
 4. Am vazut teoria indicata la postul anterior. Dincolo de simplitatea relatiilor de calcul, care sunt asijderea cu cele ale cursurilor de electrotehnica, acolo (in teoria indicata) se vorbeste despre un factor C si nu despre un factor K. Factorul C depinde de numarul de rotatii ale discurilor vechilor contoare cu inductie, pentru a inregistra 1 kWh. In relatii mai intervine un factor K3, care nu este definit. In schimb, am citit si eu asanumitul Ordin 121/2015 privind "procedura de determinare a consumului de energie ...", care este o gaselnita 100% birocratica. Probabil ca cei doi din filmuletul atasat, se refera la acel factor K din acea "procedura". As vrea sa stiu si eu spre exemplu, cum stabileste tehnicianul care citeste contoarul, daca unul dintre cele trei contoare montate pe faze s-a rotit invers, pentru a stabili valoarea K=3 !? Am inteles ca in cazul in care unul dintre contoare se roteste invers, el inregistreaza o energie negativa, care daca se considera circuitul simetric si echilibrat, atunci anuleaza inregistrarea unuia dintre celelalte doua contoare de faza, si ca atare in acest caz se inregistreaza o valoare teoretic de trei ori mai mica decat consumul real. Cine ii spune insa tehnicianului care citeste contoarele ca este vorba despre un caz de rotatie inversa a unuia dintre contoare?! In realitate un utilizator nu isi repartizeaza simetric si echilibrat consumatorii pe cele trei faze, si ca atare, contoarele vor inregistra in intervale egale de timp, valori diferite. Spre exemplu, un utilizator industrial. poate sa aibe pe o faza conectate un numar mare de cuptoare termice, care consuma energie aproape 100% activa, in timp ce pe celelalte doua faze sa aibe conectate combinatii in proportii diferite de consumatori activi si reactivi - de regula inductivi. Este un caz tipic in care niciodata cele trei contoare nu vor inregistra in intervale de timp egale, valori de energie electrica egale. Astfel, atata timp cat utilizatorul a respectat indicatiile furnizorului si si-a montat baterii corespunzatoare de condensatoare pentru compensarea energiei reactive, inclin sa dau dreptate antreprenorului din filmulet, care acuza furnizorii de energie, de furt calificat.
 5. Nu cred ca acesta este factorul K la care se refera filmul. Fiind vorba despre energie obtinuta prin conversie de curent continuu, mai degraba este vorba despre factorul formei de unda, definit (printre altele) si in lucrarea Transformers & Inductors for Power Electronics - Theory, Design & Applications de W. G. Hurley & W. H. Wolfe, care poate fi descarcata, spre exemplu de aici: https://www.academia.edu/35893608/Transformers_and_Inductors_for_Power_Electronics_Theory_Design_and_Applications_pdf Factorul formei de unda K, este definit la pagina 110 a lucrarii citate, de ecuatia (4.63) tinand cont si de ecuatiile anterioare. In atasament am reprodus o parte din pagina in cauza.
 6. Ai intrebat de un standard romanesc. Si asa ar fi normal, sa discutam pe standarde romanesti.
 7. Depinde de standardul de constructie al conductorului / cablului. Tabelul urmator a fost extras din Agenda Electricianului editia 1986. Pentru conductoare din aluminiu, se pare ca standardul a fost actualizat in 1989:https://www.chorus.ro/files/cataloage/echipamente/specificatii-tehnice-Icme-Ecab-AFY.pdf
 8. Un standard romanesc, care clasifica cablurile dupa rezistenta la foc, este STAS 11388/7-80. Conductoarele uzuale in izolatie de PVC si trase prin copex sub tencuiala, sunt standardizate in mai multe STAS-uri. In exemplul initial (FY / MYF) este aplicabil standardul STAS 6865-80. Litera F la inceputul codului (ex. FY) indica un conductor pentru instalatii fixe. Litera M la inceputul codului (ex. MYF) indica un conductor pentru instalatii mobile. Nu stiu daca STAS-urile citate au mai fost acualizate dupa 1980. Dupa 1989, in mod cert s-a renuntat la uilizarea si actualizarea standardelor romanesti, fiind subsituite de-a valma cu diferite standarde europene. Tipic romanesc - ne negam cultura si traditiile, pentru a le adopta pe ale altora.
 9. ... ???!!! ... Nu exista motive logice si / sau de oricare alta natura pentru a nu alege sa cumperi o DACIA. Fie ca ai bani pentru o masina noua, fie ca nu ai bani decat pentru o masina SH, DACIA este o marca care merita tot respectul. De altfel, a si avut tot respectul din partea unui investitor gigantic precum RENAULT, care nu a stat pe ganduri ca sa o cumpere. In plus, dupa toata pandemia din lume, Renault a redus investitiile in alte tari ale lumii, dar nu si in Romania. Dimpotriva, DACIA are planuri mari de viitor, printre care si o masina 100 % electrica, la un pret nu prea mare. Toate astea ne duc cu gandul ca nu exista motive logice si / sau de oricare alta natura pentru a nu alege sa cumperi o DACIA. Dimpotriva, ca romani avem toate motivele (altele decat cele logice) de a cumpara un produs realizat in tara, si cu materiale aproape in intregime provenind din tara.
 10. Masa totala rulanta (MTR) este de 2825 kg la Duster, versus numai 2418 la Logan MCV Stepway. Diferenta de 407 kg, este suficienta ca Duster sa consume mai mult. In plus la tractiunea 4x4 randamentul este putin mai mic, din cauza lantului de transmisie specific autoturismelor de teren.
 11. Probabil ca "para" de desfundat sifoanele cuvetelor este cel mai bun exemplu.
 12. Mediul este elastic doar pana la atingerea limitelor de deformare permanenta, sau remanenta. In exemplul cu piesa din otel arc cu duritatea de 55... 60 HRC, pe care l-am dat mai sus, in cazul caruia mediul este cu mult mai elastic, fara a atinge limite de elasticitate infinite. A fi compresibil, este echivalent cu faptul ca un mediu isi variaza volumul. Un fir metalic intins, se va lungi, dar isi va micsora aria sectiunii astfel incat mediul isi va conserva acest volum, daca se aplica axiomele de elasticitate. La fel si un corp compimat, se va scurta intre anumite limite (de rezistenta) dar isi va conserva volumul prin cresterea dimensiunilor relative corespunzatoare celorlalte doua directii de coordonate geometrice. Pe de alta parte o unda elastica este o unda la care un punct oarecare oscileaza de o parte si de alta a unui punct de echilibru static, considerat fix. Un arc elicoidal incastrat la un capat, oscileaza iar un punct oarecare va ocupa pozitii de o parte sau de alta a punctului de echilibru static, considerat in acest caz fix. Intr-un tub sub forma de "U" umplut cu apa, aceasta va oscila (daca este scoasa din pozitia de echilibru) iar consecinta va fi variatia periodica a nivelului suprafetei libere in cele doua ramuri ale tubului (fara variatie a volumului) in jurul unei pozitii de echilibru static stabilita in mod conventional. Asadar, intotdeauna trebuie stabilita initial o pozitie de echilibru static, iar oscilatiile elastice se vor desfasura in raport cu aceasta pozitie de echilibru. Conform fizicii clasice, aceasta conditie de oscilatie elastica este absolut suficienta pentru producerea si propagarea sunetului. Asadar un mediu lichid, sau solid aflate in oscilatie, nu isi vor modifica volumul. Singurul mediu elastic care conform fizicii clasice isi variaza volumul in timpul oscilatiilor este cel gazos, care raspunde teoremei gazului perfect PV=mRT. Constanta lui Hooke, defineste de fapt plasticitatea corpului si ne da informatii despre cat se poate lungi sau comprima un corp intins / comprimat dupa o directie si care se comprima / intinde relativ la celelalte doua directii, astfel incat volumul mediului respectiv sa ramana constant. Pentru a fi considerat elastic, mediul respectiv trebuie intins / comprimat, mai putin decat limita de deformabilitate permanenta. Cu alte cuvinte conditia de oscilatie libera, este aceea de a nu se forta mediul respectiv pana la limita deformatiilor plastice remanente. Constanta lui Hooke nu poate fi infinita, tocmai din cauza faptului, ca orice mediu real este unul partial elastic, dar asta nu inseanma ca pentru a oscila acel mediu trebuie sa isi modifice volumul, adica sa raspunda unei legi de variatie a volumului, asemanator cu legea gazelor perfecte. Cu alte cuvinte, cred ca ati confundat compresibilitatea cu variatia dimensiunilor unui mediu de-a lungul unei singure directii geometrice a spatiului. Realitatea este cu totul alta. In tehnica, in special la prelucrarile prin deformare plastica (stantarea si / sau matritarea la rece) principiul conservarii volumului este unul bine-cunoscut. Prin aplicarea limitelor fizice de rigoare, aceluiasi principiu i se supune si un mediu lichid. Acest principiu este echivalent cu sintagma "practic incompresibil", desi teoretic orice lichid are o anumita limita de incompresibilitate. In mod evident este vorba despre energii dezvoltate complet diferite intre fenomenele pe care le descrieti. Sunetul este produs si insotit de energii de mica amploare, in timp ce un corp lovit cu ciocanul, este cu totul altceva. Daca acel corp este un otel de arc recopt, si / sau normalizat, atunci, lovitura ciocanului va lasa in el un crater, mai putin sau mai mult evident. Daca insa acel corp este calit la duritatea de 55... 60 HRC, ciocanul va fi respins cu o forta egala si de sns contrar, iar deformarea remanenta, va fi practic zero. Pentru a mari rigiditatea unui otel arc, este necesara si suficienta aplicarea unui tratament termic de calire. Ceea ce definiti drept "forjare" este un tip de prelucrare plastica a unui material - in speta otelul de arc. Forjarea este un procedeu de prelucrare plastica la cald. Cea pe care o definiti dumneavoastra se numeste matritare la rece, in cuib inchis a unui metal. Daca exista de-a lungul axelor de coordonate spatii libere disponibile pentru expansiunea materialului, atunci va rezulta un corp geometric nou (cu respectarea principiului de conservare a volumului) de o forma diferita fata de cea initiala. Daca in matrita nu au fost prevazute insa astfel de spatii libere, atunci toata energia de lovire cu berbecul presei in timpul actiunii (sau in cazul in speta energia exploziei controlate) se va transforma in energie termica, care va aduce la temperaturi mari mediul considerat. In functie de timpul de racire, mediul se va cali la parametri diferiti. Ceea ce am descris mai sus sunt parti ale unei teorii tehnice, pe care le-am invatat in facultate si le-am exersat permanent ca profesionist. Teoria fizica este in mod evident diferita, deoarece va tine cont atat de gradul de incompresibilitate a lichidelor, cat si (mai ales) de axiomele geometriei mediului. In mod evident geometria tehnica este una de tip euclidian, in timp ce geometria cosmica este una de tip neeuclidian. In plus, timpul este condiderat liniar si necomprimabil la teoriile tehnice, in timp ce timpul relativist al teoriilor fizice este neliniar si comprimabil. La teoriile tehnice, nu se tine cont in general de transformarile la nivel de microcosmos, in timp ce la teoriile fizice, aceste transformari sunt luate in consideratie. Asa dupa cum spuneam, o teorie tehnica devine relativ repede o suma de teoreme si legi bine stabilite, in timp ce o teorie fizica are nevoie de decenii, sau chiar de secole, timp in care tehnologia umana se dezvolta in mod suficient pentru a demonstra ca orice fenomen posibil sau probabil este in conformitate cu acea teorie fizica. Tocmai din aceste cauze, teoriile fizice duc la implicari individuale mult mai pasionale decat teoriile tehnice. In schimb ceea ce la un moment dat pare "batut in cuie", poate fi spulberat instant, printr-o singura experienta, asa dupa cum a fost spulberata dupa cateva secole, teoria "eterului universal" a lui Newton, printr-o simpla experienta - Michelson-Morley. De aceea, inteleg perfect, de ce teoria "cavitatiei" va pasioneaza intr-o asemenea maniera, spre deosebire de mine, care nu am retinut din ea decat aplicatii foarte practice, care insotesc trecerea fluidelor prin conducte. Asadar (inca odata) spor la discutii.
 13. Nu am nimic cu noile descoperiri conform carora apa si alte lichide nu sunt perfect incompresibile. Acelasi lucru l-am invatat si eu la cursurile liceale de fizica. Problema este ca ... undele sonore (sunetul) sunt oscilatii ale mediului, produse de vibratiile unor corpuri materiale ..." si in consecinta "... vor avea proprietatile undelor elastice ...". Am citat din Compendiul de Fizica ed. 1972, cap. 12 - Acustica, par. 12.1 - Producerea si propagarea sunetelor, pg. 245. "Miscarea oscilatorie imprimata unor particule ale mediului se propaga din aprope in aproape in toate punctele sale, iar procesul acesta de propagare a oscilatiei, poarta numele de unda. Undele care se propaga in medii elastice sunt numite unde elastice. ...". Am citat din nou din acelasi Compendiu de Fizica, cap. 11 - Unde elastice, par. 11.1 - Miscarea ondulatorie. Propagarea undelor in medii elastice, pag. 227. Asadar, pentru a se propaga sunetul are nevoie de un mediu elastic, nu compresibil. Foarte elastic este si un otel de arc calit la 55... 60 unitati HRC, pe care nu mai putem sa-l suspectam ca ar mai fi compresibil. De altfel, cand eram mic, "inventasem" telefonul cu fir metalic intins, format din doua cutii de conserve gaurite pe fund, intre care se intindea un fir metalic subtire. Am facut la un moment dat proba cu un fir lung de aproape 50 de metri. Cel care vorbea, soptea ceva la unul din capete, iar soapta se auzea foarte clar la celalalt capat. Asadar faptul ca apa nu este perfect incompresibila, nu joaca nici un rol in transmiterea sunetului. In schimb presupunerea ca majoritatea lichidelor pot fi considerate incompresibile, joaca un rol foarte important in tehnica si in special in hidraulica. Au fost sintetizate inclusiv diamante utilizand super-prese hidraulice. Asadar observatia dumneavoastra este relativ nesemnificativa. In alta ordine de idei, credeti-ma ca principiile cavitatiei tehnice, le cunosc foarte bine, studiindu-le chiar la cursurile de hidraulica. Teoria tehnica a cavitatiei are cu totul alte resorturi, chiar daca considera vibratiile printre cauze. Una dintre deosebiri, este asa dupa cum mai spuneam, faptul ca se aplica unei geometrii perfect descrise de cea euclidiana, in timp ce teoria fizica, despre care incercati sa ne dati relatii este aplicabila unor spatii neeuclidiene. Concluzia este ca ipotezele fiind diferite, teoriile sunt si ele diferite.
 14. Am inteles ca este un fenomen omniprezent in univers. Nici nu este greu de ghicit. Liniile si suprafetele cave sunt definite de geometriile neeuclidiene. Am mai inteles ca teoria actuala incearca sa dea si explicatii fizice acestor notiuni geometrice speciale. Gaura in vid este insa, asa dupa cum spuneam un nonsens logic, chiar daca privim vidul ca fiind "spatiu-timp". Cam astea sunt singurele impresii pe care mi le face acest soi de teorie fizica. In plus, mult timp am crezut (citind topicurile dumneavoastra) ca va referiti la fenomenul tehnic de cavitatie, care este cu totul altceva - desprinderea unor particule de materie (in prezenta apei, sau a unor alte lichide, considerate incompresibile) care fac ca o suprafata (euclidiana) plana sa se deformeze, catre o suprafata cava - tot in sens euclidian. Ma bucur ca am inteles in sfarsit ca este vorba despre o teorie fizica la moda. Va urez succes si parteneri de discutie mai bine informati decat mine. Spor.
 15. Lumea fizicii a fost impartita timp de mai bine de 3 secole de teoria eterului universal. Gigantul Newton si multi alti fizicieni de top au fost adeptii acestei teorii, pana la sfarsitul secolului XIX, cand experienta esuata Michelson-Morley a demolat definitiv acest concept. Nu sunt fizician amator, desi mi-a placut fizica (atat cat am invatat pana la absolvirea liceului) si nu stiu daca s-au emis alte teorii similare intre timp. Stiu doar ca o concluzie a fost pusa de Albert Michelson, singurul care a primit vreodata un premiu Nobel pentru o experienta esuata. El a spus ca eterul nu exista, exista doar un imens spatiu gol, denumit vid echivalent cu gol sau nimic. Asadar, mie mi se pare ca notiunea de "gaura in vid" este un nonsens logic si nu stiu ce interpretare fizica ar putea avea.Tot un nonsens mi se pare eterna peroratie a adeptilor energiei extrase din vid. Spui vid, spui gol, sau nimic. Deci energie din nimic nu poate fi extrasa, asa cum nici gaura in nimic nu se poate face. Atata cat inteleg eu din aceasta teorie a cavitatiei, cavitatia insasi ar fi o notiune fizica care o inlocuieste pe cea de "spatiu deformat", probabil pentru a o deosebi de notiunea geometrica similara. O fi asa, sau nu o fi, nu stiu ...?!
 16. Nu ca ar avea mare importanta pentru mine, dar CA, CAO, MCAO (scrise cu majuscule) sunt prescurtari pentru functii administrativ manageriale. Prescurtari posibile pentru county, ar putea fi co, sau cy (cu minuscule). In plus Eureka, este un nume de persoana. Daca dai o cautare pe Google, iti da o lista lunga de astfel de persoane. Dar tot cu nume de persoane si-au denumit de obicei americanii si companiile private, nume de persoane la care se mai adauga uneori: ... & sun (si fiul); ... & sons (si fii); ... & comp. (si ceilalti) etc, scrise de asemenea cu minuscule. Totusi lectia ar fi potrivita pentru unul ca roadrunner, care nu este prima data cand face afirmatii de "cacao". In plus, ar fi cazul sa mai invete si lectia succesiunii pe linie paterna de la americani - el care isi reneaga tatal, ca ascendent direct.
 17. https://patents.justia.com/inventor/douglas-c-george La linkul de mai sus se poate vizualiza lista de inventii a inventatorului Douglas C. George. Poate fi ael Douglas C. George, sau poate fi altul la fel de acoperit de glorie. Lista este lunga. Se pare ca numele este unul destul de comun in SUA.
 18. The Cavitation Theory Of Matter / Douglas C. George / Eureka, CA M-am uitat pe internet dupa o firma denumita Eureka, dar nu am gasit ceva sigur. In schimb CA este o functie administrativa, ceva echivalent cu Director General, etc. In orice caz, tipul este nascut in 1938, adica are 82 de ani. Un "Jack of all trades and master of nothing" nu ar fi ajuns Chef Administration (CA). Daca nu are titluri stiintifice insirate pe sait, nu inseamna ca nu le detine. La varsta de 82 de ani poate avea orice titlu stiintific, inclusiv pe cel de membru al Academiei Statelor Unite. Nu oricui ii place sa se impauneze. Dar roadrunner cine este ca sa aprecieze calitatile cuiva?! Nici macar numele real nu si l-a declinat pana acum.
 19. James C. Maxwell avea o vorba: "Nu exista nimic mai practic decat o teorie buna". Pentru a fi insa buna, teoria trebuie sa se verifice in practica in 100 % dintre cazuri. Multe teorii care au entuziasmat lumea stiintifica, au dezamagit ulterior, deoarece dupa ce a fost verificata in zeci de mii de cazuri , intr-unul sau doua cazuri nu s-au verificat. Teoriile verificate indelung si care au corespuns sistematic, au capatat aspecte de legi si / sau teoreme si au fost acoperite de formule matematice in general accesibile unei largi categorii de profesionisti si /sau hobby-isti. Cele pentru care exista exceptii, au ramas in continuare teorii asupra carora oamenii de stiinta se pronunta cu prudenta si asteapta dezvoltari ulterioare, astfel incat sa verifice si acele cazuri care fac exceptie. Pana ce teoriile vor fi confirmate 100 % in practica, ele raman doar apanajul matematicienilor, fizicienilor, sau a cercetatorilor de profil. De aceea un asemenea subiect nu se deschide pe un forum generalist, precum cel de fata. In cel mai bun caz el poate starni mistourile unor membri, asa dupa cum s-a intamplat si aici. Un astfel de subiect se aduce in discutie pe forumuri evoluate, unde matematica este la ea acasa. Cu cativa ani in urma, vrand sa ma documentez asupra posibilitatilor de utilizare a programului de design matematic SMath Studio Desktop (care poate fi descarcat de pe internet si utilizat fara licenta) mi-am facut cont pe acel forum. Am gasit acolo oameni cu o inalta competenta in matematica. Eu care ma cred un bun cunoscator si utilizator al matematicii, am renuntat la activitatea sistematica pe acel forum, imediat dupa ce mi-am lamurit problemele legate de utilizarea programului in cauza, deoarece mai toate chestiunile discutate acolo sunt din categoria teoriilor super si hiper-matematizate. Deoarece marea lor majoritate sunt in disputa stiintifica si nu au capatat inca caracter de legi si teoreme, ele nu faceau obiectul interesului meu. Domnului cavit, ii recomand sa isi faca un cont pe acel forum, sau pe un altul similar si sa discute problemele intr-un mediu stiintific adecvat. Va avea satisfactia de a primi raspunsuri, la anumite chestiuni teoretice pe care inca nu le stapaneste in mod suficient si in orice caz va avea o discutie de o cu totul alta natura decat cea de fata, avand in vedere diferenta de nivel stiintific dintre forumul TA si forumul SMath Studio.
 20. Acest topic nu trebuie sters. El poate constitui cea mai buna baza de lansare a unor actiuni, care sa-l gaseasca pe cel mai interesat si mai pasionat dintre cei care si-ar dori o colectie de reviste Tehnium. Persoana interesata este cea care isi manifesta interesul. De exemplu daca in locul colectiei Tehnium, ar fi fost vorba despre o suma de bani, sunt sigur ca foarte multi si-ar fi manifestat de mult interesul. In schimb o persoana pasionata, trebuie sa faca dovada acestei pasiuni, doar daca nu cumva este crezut pe cuvant primul solicitant, care (in acest caz) are si sansele cele mai mari sa obtina obiectul donatiei. Actiunea de a dona este una care poate avea multe resorturi interioare: altruism, empatie, spirit caritabil, etc. In schimb persoana care doneaza, urmareste adeseori anumite scopuri sociale, tehnologice, stiintifice, sau combinatii ale acestora. La aceste scopuri m-am referit eu. Cel care nu are in vedere astfel de scopuri, poate pur si simplu sa predea colectia unei societati comerciale specializata pe reciclarea deseurilor de hartie. Ar fi tot un fel de donatie. Eu personal detin o colectie asemanatoare si care in plus este si in mare parte legata. Nu mi-am propus inca sa o donez. Dar daca as face-o, atunci as fi foarte interesat sa o donez cuiva pasionat si aflat in primele momente ale dezvoltarii acestei pasiuni (in sens de hobby) adica are mare nevoie de resurse de toate felurile, inclusiv resurse bibliografice. De aceea am si presupus ca acea persoana ar trebui sa fie una tanara, si nu una de-o varsta comparabila cu a mea. Prima intrebare la care ar trebui sa raspunda o persoana varstnica, ar fi - cum de pasiunea pentru stiinta si tehnologie a survenit atat de tarziu (?!) cand de fapt exista o larga majoritate de opinii cum ca pasiunea pentru hobby-uri se dezvolta in mod deosebit in tinerete. Apoi, o persoana comparabila ca varsta cu mine, a avut la dispozitie din punct de vedere social, aceleasi conditii ca si mine sa cumpere revistele Tehnium, al caror pret de debut a fost de 2 lei numarul in anul 1970 (la aparitie) iar ulterior (incepand cam de prin 1985) au costat 3 lei, pana prin 1991... 1992, cand a survenit inflatia. Au fost asadar accesibile oricui. Ca fapt divers, intre 1970 si 1979, eu am fost pe rand elev si apoi student, lucru care nu m-a impiedicat sa achizitionez revista lunar, numar dupa numar. Asadar, daca prin ipoteza mi-as dona colectia Tehnium, as vrea in primul rand sa stiu ca cel care o solicita este pasionat de unul sau mai multe hobby-uri dintre cele promovate de revista. Aceasta pasiune trebuie demonstrata. Cel mai bun mod de a o demonstra este cel de a aborda o lucrare, pe care sa o duca la bun sfarsit.
 21. ... Pun aici cateva poze cu miezul fisurat ... Miezul este de vina pentru incalzire. Dupa cum se vede o "ramura" a E-ului s-a separat complet de miez. O cauza ar fi crearea unui fals intrefier si deci modificarea fluxului magnetic prin miez. O alta cauza ar fi modificarea rezistentei specifice la trecerea curentilor Foucault prin miez. Regimul lui de functionare nu era foarte departe de cel normal, dar de regula proiectarea transformatoarelor in comutatie se face pentru temperaturi de regim apropiate de cele maximum admisibile. O foarte mica diferenta de temperatura duce la probleme destul de complicate. Probabil ca adaugand un ventilator, problema ar fi fost complet rezolvata.
 22. Nu era nevoie de un topic la rubrica aceasta. Pur si simplu treceati in revista utilizatorii acestui forum, si tineati cont de exigentele pe care nu ma indoiesc ca le aveti fata de eventualul beneficiar. Mai este o solutie, mult mai eficienta si recomandabila. Dupa ce discutati cu administratorul portalului, organizati un concurs cu o tema din gama de domenii abordate de revista Tehnium de-a lungul timpului, iar castigatorul va primi ca premiu colectia in cauza. Timpul nu este inca trecut, puteti sa organizati un asemenea concurs. O conditie sine qua non in opinia mea, ar fi ca doritorii sa faca dovada ca nu depasesc o anumita varsta - spre exemplu - 30 ani. Daca ar castigao cineva in pragul pensionarii, trebuie sa recunoasteti ca gestul donatiei ca atare nu si-ar atinge foarte multe scopuri, ca actiune social / tehnico-stiintifica.
 23. ... Este o firma olteneasca su sediul declarat in mijlocul unui camp, avand in vecinatate 2 carciumi, o cladire administrativa si un teren de fotbal. La produse, declara doua tipuri de solvent, pe care probabil ca il prepara pe "genunchi" si mai are doua fotografii - un colac de conductor emailat si o hala imensa plina cu role de tabla electrotehnica. Probabil ca este un dealer-importator si distribuitor de tabla si /sau tole electrotehnice chinezesti, la pretul de 800 $ tona - printre altele. Foarte probabil este unul dintre baietii destepti din energie, care au intrat in afaceri in al doilea mandat al lui Basescu - 2005... 2009. Un magazin online care se respecta, trebuie sa aiba linga fotografia produsului (tole de transformator) si un link denumit "cos de cumparaturi" unde clientul isi lasa comanda. Nu am vazut asa ceva.
 24. Stiu sigur ca fosta cooperativa Radio Progres din Constanta stanteaza tole de transformator EI. Atata timp cat pe piata exista pistolul de lipit romanesc produs de aceasta (fosta) cooperativa, ar trebui sa existe si activitatea conexa de stantare a tolelor de transformator. Nu stiu insa daca livreaza si aceste tole ca subprodus. Daca la cautarea cu Google nu se obtine nici un rezultat, atunci probabil ca aceste produse nu exista pe piata romaneasca.
 25. Masurati atunci distanta (a) dintre axele celor doua roti in angrenare directa (roata 1 si roata 2) si determinati numarul de dinti ai primei roti din relatia Z1=a/m-Z2.
×
×
 • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.