Sari la conținut

DP0123 - 2x5W Hi-Fi Audio Vaccum Tube Amplifier

donpetru

Postări Recomandate

A venit randul unui proiect de amplificator audio pe tuburi, primul de acest fel din colectia de proiecte personale si am ales sa prezint un proiect pe care il aveam notat intr-un caiet din perioada liceului si daca imi aduc bine aminte, inspirat la vremea aceea dintr-o schema electronica publicata intr-o revista ruseasca de profil. Bineinteles ca am prelucrat-o putin, in sensul ca am actualizat-o cu niste tuburi electronice mai usor de procurat, am introdus capacitoarele C20 si C21 si bineinteles, am proiectat o sursa de alimentare care sa se plieze perfect pe necesitatile acestui amplificator audio de doar 2 x 5W (daca ne raportam la un anume nivel de distorsiuni armonice THD-ul este aprox. 0.5% la Pmax). Spun lucrul asta deoarece amplificatorul ar fi capabil si de - sa-i zicem: 2x6W - dar la un nivel de distorsiuni THD ceva mai mare de 0.5%. Am putea avea 6W pe canal si cu THD de 0.5% dar trebuie umblat "putin" la caracteristicile transformatoarelor de iesire. Bineinteles, cu EL84 ar merge teoretic sa ne ducem cam in 8W dar mai mult nu recomand. Totusi, pentru o durata de viata cat mai mare a tuburilor finale, cred, e doar o parere personala, ca e suficient sa ne rezumam la 2x5W.

Asadar, proiectul DP0123, caruia i-am proiectat un PCB destul de compact - sper sa va placa - poate reprezenta un punct de start-up daca doriti sa incepeti constructii audio pe baza de tuburi electronice. Nu e singurul proiect de acest tip pe care il am - mai am cateva proiecte pe tuburi dar putin mai complexe decat DP0123 dar aceste proiecte o sa le prezint in cursul anilor care vor urma, printre alte proiecte. 

DP0123 - 2x5W Hi-Fi Audio Vaccum Tube Amplifier .pdf

In ceea ce priveste constructia carcasei amplificatorului, o idee ar fi sa amplasati pe un sasiu transformatoarele de iesire  - notate in schema cu T201/T202 - pe partea cu tuburi electronice (deci pe copper bottom). Tot pe copper bottom se monteaza si soclurile tuburilor electronice: VT1... 4.. Cablajul il prindeti pe sasiu si pe partea cablajului atasati transformatorul de alimentare a montajului care poate fi, spre ex., un transformator toroidal. Astfel, carcasa amplificatorului devine mai compacta. Detaliile pentru constructia transformatoarelor de iesire le-am prezentat in prima pagina a proiectului. Retineti ca transformatoarele de iesire, avand in vedere ca vorbim de un amplificator SE, vor trebui sa aiba un intrefier, calculat de mine si mentionat in schema la 0.2mm. Atentie si la modul de bobinaj a acestor transformatoare. Cred ca exista si prin comert gata facute cu primar de 5kOhm (nu am cautat!). Impedanta difuzorului conectat pe fiecare trafo de iesire, pentru care au fost calculate rezistoare R11 si R22, este de 4 Ohm. Aici, in functie de rezultatele practice obtinute s-ar putea sa fie nevoie sa mai tatonati valorile acestor rezistoare. Schema amplificatorului are si o reactie negativa realizata prin grupul de capacitoare C5/C6, respectiv C11/C12, pentru a liniariza raspunsul pentodei EL84.

Nu o sa intru in prea multe detalii deoarece as dori sa le mai discutam, daca vor fi intrebari din partea voastra, si in cadrul acestui topic. Trebuie sa recunosc ca mi-ar place sa testez practic acest proiect dar din pacate acum trec printr-o situatie financiara care nu prea imi da mana sa cumpar tuburile sau transformatoarele de iesire dar poate reuseste un utilizator inaintea mea sa faca acest lucru!!!

Spor la mesterit tuturor!

Numai bine

Editare ulterioara:

ATENTIE !!! Acest proiect se alimenteaza cu tensiuni letale - PERICOL DE ELECTROCUTARE !!!

Atentie maxima la punerea in functiune si manipularea circuitului DP0123.

• Like 3
  • Thanks 5
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Felicitari pentru acest proiect.:hi: A iesit super fain PCb-ul.

Poate faceti niste cablaje imprimate de fabrica !!

Apropo, de ce gaurile la soclurile EL84 sunt dreptunghiulare ? :scratchchin:

Editat de ionut90
Link spre comentariu

Mersi.

Gaurile soclurilor EL84 sunt rectangulare din cauza ca in comert exista doua tipuri de socluri, unele cu diametru pe care sunt dispusi pinii de 18mm iar alte socluri pe 21mm. Deci, am creeat un PCB footprint care sa permita utilizarea ambelor tipuri de socluri. Asa cum am mentionat si in proiect, soclurile se vor amplasa pe partea bottom.

• Thanks 1
Link spre comentariu

• 1 month later...

Detaliile constructive ale transformatoarelor de iesire le-am mentionat in prima pagina a proiectului.

Daca doriti sa le cumparati "gate facute", am postat mai jos cateva exemple:

6 OHmhttps://www.don-audio.com/Edcor-GXSE10-6-5K-Single-ended-Tube-output-Transformer
8 Ohmhttps://www.don-audio.com/Edcor-GXSE10-8-5K

• Thanks 1
Link spre comentariu

• 3 weeks later...

Nu are nici un rost să pui triodele de la ECC83 în paralel! Este risipă nejustificată, în plus cresc și costurile, cablaj imprimat de dimensiuni mai mari. 

La circuitul care reduce humm, alimentare filamente 12,6V, scoate rezistentele montate în capetele semireglabilului de 1k

Părerea mea...... 

• Thanks 1
Link spre comentariu

• 1 month later...

Asta așa ca notă personală, văd foarte multă grijă și considerație pentru alimentarea filamentelor dar nici măcar un filtru π pe anodică... 

Ai un prototip făcut? Cum e brum-ul de rețea la ieșire? Chiar sunt un pic curios. Mi se pare foarte sumară filtrarea... 

În chestiile de care m-am ocupat eu, în zona radio, cu tuburi, e drept, am avut întodeauna consumuri mari și filtrarea anodicii era foarte pretențioasă.

Și ca idee pentru hobbiști care nu vor să investească timp și bani în trafuri de ieșire audio, recomand experimentarea cu trafuri obișnuite de 220v la ceva gen 4-6-12vac, preferabil cu prize multiple în secundar și chiar în primar, de putere un pic mai mare decât se așteaptă din finali. De exemplu, de la alimentatoarele alea liniare, reglabile cu comutator.

Link spre comentariu

Acum 9 ore, Sandel a spus:

Asta așa ca notă personală, văd foarte multă grijă și considerație pentru alimentarea filamentelor dar nici măcar un filtru π pe anodică... 

Ai un prototip făcut? Cum e brum-ul de rețea la ieșire? Chiar sunt un pic curios. Mi se pare foarte sumară filtrarea... 

În chestiile de care m-am ocupat eu, în zona radio, cu tuburi, e drept, am avut întodeauna consumuri mari și filtrarea anodicii era foarte pretențioasă.

Și ca idee pentru hobbiști care nu vor să investească timp și bani în trafuri de ieșire audio, recomand experimentarea cu trafuri obișnuite de 220v la ceva gen 4-6-12vac, preferabil cu prize multiple în secundar și chiar în primar, de putere un pic mai mare decât se așteaptă din finali. De exemplu, de la alimentatoarele alea liniare, reglabile cu comutator.

Va recomand sa construiti acest montaj si de abia dupa aceea sa formulati observatii. Proiectul nu reprezinta solutia suprema care sa fie impartasita de toti audiofilii care fac constructii de tuburi electronice, dar in proiect am incercat sa pastrez un „echilibru” intre mai multe aspecte care sa aduca la sfarsit rezultate multumitoare. Ca mai este loc, pe anume zone, sa maximizam un anume „aspect”, acest lucru ramane la alegerea fiecarui constructor amator de circuite electronice, care prin exercitiu sau mai bine zis mai multe constructii electronice, poate deprinde mai multa experienta. De fapt, asta e si scopul tuturor proiectelor din colectia personala de circuite electronice/PCB-uri si anume acela de a invita pasionati de electronica sa construiasca diverse proiecte, unele complete, altele prototip, pentru a-si sporii propria experienta in electronica si pt a descoperii lucruri noi in diverse scheme electronice.

• Like 1
Link spre comentariu

• 3 weeks later...
La 22.08.2023 la 11:43, Sandel a spus:

Domnule, cum să folosești transformatoare de rețea pe post de transformator de ieșire? Pentru SE îți trebuie cu întrefier, altfel se saturează miezul. 

Link spre comentariu

Acum 9 ore, Sandel a spus:

Pentru începători, hobbyști, cu alte cuvinte tineri fără prea multe resurse materiale... 🤯

Dacă tot vor să facă ceva, cât de cât, să caute transformatoare de ieșire recuperate din aparate de radio, nu să folosească transformatoare de alimentare. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock