Sari la conținut

Toată activitatea

Acest curent se actualizează automat

 1. Ieri
 2. Un alt proiect din colectia personala de circuite imprimate este proiectul DP0706, o sursa compacta de tensiune simetrica reglabila, de putere mica, creeata de mine in mod special pentru alimentarea unor montaje cu amplificatoare operationale folosite in proiecte cu microcontrolere. Am ajuns sa dezvolt acest proiect din necesitatea unui alimentator simetric care sa nu ocupe multe spatiu si care sa-l pot folosi pe birou in preajma diverselor montaje cu microcontroler care au nevoie de programare pe placile: EasyAVR6 sau EasyMx PRO v7 for STM32. Adica, de foarte multe ori mi s-a intamplat sa fiu nevoit sa construiesc un buffer sau un etaj cu amplificator operational ca sa-l folosesc pe intrarile placilor de dezvoltare mai sus amintite, acestea aflandu-se pe birou, si nu am avut prin prejma o sursa de alimentare micuta dedicat acest montaje, sa le zic, "auxilare". Acum a venit momentul constructiei unei asemenea surse. Nu as vrea sa folosesc sursele de laborator deoarece sunt voluminoase si ca sa le transport de fiecare data din laborator pe birou, chiar nu se merita!! Deci, nu am cautat sa fac o sursa voluminoasa, deoarece nu am intentionat sa fie nici grea si nici prea mare dar ca sa aiba separare galvanica si musai iesire de tensiune simetrica, reglabila in gama +/-1.25...12Vdc. Se poate mari reglajul si pana la +/-15V daca se utilizeaza un transformator ca cel din pagina cu lista de piese si care se pliaza bine in partea stanga a PCB-ului. Bineinteles, dupa aceea totul se va atasa intr-o carcasa Z66 ABS KRADEX: https://www.tme.eu/ro/details/z66-abs/carcase-pentru-surse-de-alimentare/kradex/z66-abs/ Iata mai jos si proiectul: DP0706 - Adjustable Low Power Supply Unit.pdf Saptamana viitoare voi da comanda de 5 PCB-uri de acest fel. Bineinteles ca trei PCB-uri vor fi disponibile pentru vanzare. La ce pret ? Voi reveni cu amanunte in zilele urmatoare. Spor la mesterit tuturor!! Si urmariti - TEHNIUM AZI - pentru ca vor mai urma si alte proiecte din colectia personala. Editare ulterioara: ATENTIE !!! Proiectul DP0706 are inclusa functia "Slow Turn ON", astfel incat dupa alimentarea acestuia iesirile stabilizate cresc progresiv in cateva secunde de la 0 la valoarea reglata pe iesirea sursei in domeniul 1,25....12V.
 3. Ultima săptămână
 4. Incerca pluta,cea care se pune sub parchet,este la dedeman,nu este scumpa si nu vei regreta,acum am 4 microfoane calibrate,datsv3 si altele,masurate inainte si dupa ce am pus pluta.mai am un proiect cu unele mari de 1.4m peste tot am pus pluta.astea urmeaza sa fie din 3 parti,sus nu e facut,acolo usmeaza un ribbon fountek,scan speak,seas tweeter vifa cu ghid de unda si ribbon.
 5. Ma puteti ajuta putin sa deslusesc schema asta:
 6. Si eu am facut cam la fel , mai putin pluta. Antifon (pe baza de bitum), membrana bituminoasa in 2 straturi, si apoi pasla naturala groasa de 3cm, iar la suprafata un fel de vatelina recuperata din niste incinte nemtesti din anii 70. Asta la incinta de joase. La cele de medii-inalte peste membrana bituminoasa si antifon am pus un soi de pasla subtire de 1cm si destul de aerata (si aceea recuperata tot de la niste nemtoaice din '70), apoi angelhair. Din proiectare am scazut din volumul util volumul membranelor bituminoase + antifon (cca 7mm grosime totala) si o parte din cel al paslei groase. Difuzoarele folosite au fost Seas. Obs - pasla avea initial grosimea de 2cm, era recuperata de la niste masini unelte si era murdara /stropita cu ulei + praf + pulberi metalice fine si alte mizerii. Asa ca am bagat-o la masina de spalat si a iesit curata ca un ursulet polar, dar spre surpriza mea s-a umflat si acum are 3 cm grosime . Ceea ce este bine, caci era prea batucita (aproape ca o scandura ... flexibila), acum este ceva mai aerata.
 7. Salutare tuturor! Foarte de acord cu dvs.@Shambala. Eu am mai vazut (cautand pe net, nu am avut eu )si modele de boxe care au trei borne de legare la amplif si acolo ar fi mai clar la ce amplif s-ar putea folosi . Stima!
 8. Daca majoritatea utilizatorilor cer lucrul asta, nu am nimic impotriva. Adica pot creea preturi si pe fiecare proiect dar foarte probabil ca pretul per set sa fie mult mai avantajos! Pana in prezent, sunteti sigurul utilizator care si-a exprimat opinia asta. In ceea ce priveste faptul ca lumea nu se inghesuie sa abordeze modernizarea A350 este si din cauza ca e un proiect costisitor si destul de complex care nu prea se pliaza pe bugetul si experienta practica a oricarui electronist. Asa cum spuneam, voi lasa inscriererile la seturi de PCB-uri deschise pana duminica seara si atunci voi lua o decizie. Eventual, pana atunci, voi incerc sa fac si un pret per cablaj proiect, urmand sa mai las deschis si saptamana viitoare inscrieriile la PCB-uri.
 9. Am folosit pluta,bitum la galeata de la holbach si pasla,iar peste pasla am pus vatelina.este gata doar partea de jos dar in alta configuratie.vifa bass,vifa nedii,seas inalte.
 10. Impedanta ueni inci te nu are o valoare fixa ci este variabila in functie de frecventa. In acest caz, cel mai probabil impedanta generala va fi de 8 ohmi dar in cateva puncte (frecvente) cu valori minime de 4 ohmi. Semnificative sunt cele 1-2 puncte din zona frecventelor joase, unde absorbtia de energie din amplificator va fi maxima. Asta inseamna ca - daca se asculta tare, este preferabil un amplificator care sa suporte sarcini de 4 ohmi. Daca se asculta mai incet se poate folosi fara riscuri si unul dedicat pt 8 ohmi.
 11. Merge f bine, dar trebuie scazut volumul ocupat de ea din volumul util al incintei. In plus trebuie lasata cateva saptamani sa se aeriseasca pt ca degaja gaze ce pot afecta difuzoarele. Eu am lipit o astfel de membrana cu antifon auto - negru, ca doar din acela am gasit. Proasta idee ! Pe langa mirosul puternic al antifonului in primele zile, a durat vreo 7-8 saptamani pana nu au mai iesit gaze si am putut monta difuzoarele.
 12. Stiu ca este putin tarziu, dar cateva precizari nu strica. 1 - Condensatorii serie de pe inalte si medii este bine sa fie de cat mai buna calitate, au cea mai sesizabila influenta in sunet. In acest caz, daca 68uF este o valoare mare si implicit scumpa, ar merita pus macar un condensator compus, sa zicem un 47uF mkt (alb) + 22uF mkp (negru). Pe inalte trebuie pusi numai monacori MKP negri, iar daca se considera ca tweeterul este destul de bun, atunci Jantzen Z-Cap (albastri). 2. Condensatorul rosu pare un Audiophiller, condensatori foarte prosti ca sunet, buni cel mult pe bas sau pe circuitele anexe de tip paralel (daca sunt). 3. Pe medii nu are sens o bobina cu sarma mai groasa decat cea originala daca in serie cu ea este o R de cativa ohmi. Intr-un astfel de caz se calculeaza cea mai subtire sarma care poate sustine puterea transferata difuzorului. Si se ia in calcul Rdc bobina cand se determina R serie, si respectiv impedanta vazuta de sectiunea trece sus a filtrului de medii. 4. Grosimea sarmei este importanta insa la filtrul de joase, dar trebuie tinut seama ca grosimea in sine a sarmei este irelevanta, conteaza doar Rdc, rezistenta in curent continuu (parazita) a bobinei. Regula spune ca Rdc bobina sa fie </= cu 1/10-1/15 Rdc dif. O bobina pe miez are inductanta mult mai mare decat una cu acelasi nr. de spire facuta "pe aer" (fara miez), asa ca din motive economice evidente adesea se folosesc bobine pe miez, care au nevoie de mult mai putine spire pt a obtine inductanta ceruta. Mult mai putine spire inseamna ca si grosimea sarmei va fi mult mai subtire decat la o bobina de aceeasi inductanta facuta "pe aer". 5. Este importanta alegerea corecta a miezurilor, de ex. pe joase sunt preferate cele din tole - care se comporta bine la frecvente mici (zeci de hz pana la cativa khz). Pe inalte se folosesc uneori miezuri din ferita dar cum de regula valoarea necesara a inductantei bobinelor este mica, este preferabil sa se foloseasca bobine pe aer. 6. Condensatorii by-pass se pun pt a imbunatati raspunsul la frecvente mari a condensatorilor obisnuiti si mai ales raspunsul la fronturile abrupte de semnal. Ei trebuie sa aiba ESL mic (inductanta serie mica), si din acest motiv se folosesc valori mici si modele cu inductanta minimizata sau chiar zero (multistrat). Efectul lor se simte doar pe difuzoare de foarte buna calitate, este o chestiune de finete. Desi pe site-urile de fitze se recomanda Roederstein 1837 (de negasit sau f scumpi) se pot folosi f bine si alte serii, si chiar wima mkp daca pretentiile sunt mai mici. De departe, mult mai importanta este alegerea corecta a valorilor componentelor filtrului. 7. De altfel, regula de aur este sa nu cumperi niciodata piese scumpe inainte de a fi ajuns la valorile finale ale schemei.
 13. @electricianu2010, nu e bine, e pentru transformatoare recomandarea ta. Uite un scan bun dupa o carte pentru problema ta:
 14. Un sfat: cred ca lumea ar fi mult mai interesata sa cumpere numai anumite cablaje de proiecte nu tot setul !!! Scuze de interventie.
 15. Vezi pct. b.1 din documentul urmator - metoda este aceeasi si in cazul motoarelor: http://www.eth.ieeia.tuiasi.ro/wp-content/uploads/2017/02/Laboratorul-numarul-9-Transformatorul-electric-Consideratii-Generale.pdf
 16. Postez mai jos un tutorial foarte bine facut despre programare MCU Atmel AVR in limbajul C/C++ Tutorial AVR (03.06.2012).rar si care nu se mai gaseste in topicul sursa de mai jos: https://www.elforum.info/topic/40569-tutorial-introducere-in-prog-uc-atmel-03062012/#comments
 17. Am vazut rezultatul pe pagina de facebook. Foarte frumos lucrat, si practic si software. Nu cred ca gresesc dar cred ca sunteti primul roman care implementeaza practic cu rezultate remarcabile o tastatura analogica cu 17 butoane cu rezistoare serie. Felicitari dl. Petru!
 18. pana una alta pregatesc teoria (unde lucrez la el frig ca afara doar ca nu ploua) si mă redocumentam sa verific la el tot ce se poate verifica inclusiv sa refac bobinajul in cel mai nasol scenariu pe scurt prima idee fara sa il desfac ar fi să pot masura intre cele sase borne care este sensul bobinelor printr-un ohmetru sau tester de continuitate pot identifica separa fiecare din cele 3 bobine care le am la iesire din motor dar cum pot determina care este inceputul si sfarsitul oricarei bobine ?
 19. acum am refacut calculul in conexiunea figura 2 delta pentru 230v si ar fi 139,84 uF ramane sa testez fizic si revin cu detalii desi am mai testat foarte aproape de valoare dar nu exact si nu pornea ba chiar daca imi aduc aminte bine incerca sa se invarta in sens invers oricum acum mie clar ce condesator ce legatura in 220 delta si am condesatori sa i fac exact valoarea care are nevoie
 20. Dupa indicatiile utilizatorului @electricianu2010 ar rezulta un capacitor de cca. 150...220uF. Observ ca ati folosit asemenea valori dar nu ne-ati lamurit daca ati aplicat schema care trebuie (fig.2)??!! Faptul ca nu merge, ma face sa cred ca motorul e cu.... probleme: ori a mai fost rebobinat "prost", ori are probleme cu infasurarile datorita unei folosirii necorespunzatoare, ori dvs. nu ati stabilit corect care sunt inceputul si sfarsitul infasurarilor - spun asta in urma constatarii dvs. si anume, citez: " Deci... revizuiti motorul.
 21. Mai adaug si eu un set pentru mine. Cine stie, poate mai gasesc un A350 pe comanda. Sa fie acolo pt. orice eventualitate. Pana in acest moment sunt 4 seturi PCB comandate + 4 bucati Atmega 16 programate. Daca nu se aduna suficiente seturi, mai putem da comanda, ca si data trecuta, doar de 5 seturi. Las deschis comanda de seturi de PCB-uri finale pana cel tarziu duminica, ora 20:00, saptamana asta. Dupa aceea o sa deschid o conversatie privata ca sa adun suma necesarii comandarii cablajelor.
 22. P după ștanță e 4kw o să refac maine calculele, (am incercat cu 292 uF atat am avut maxim da nu a pornit asa l-am pornit in stea da nu i ok s-a incalzit bobinaju de dadea si fum din lac s-ar putea sa il fi fript intre timp o sa vad oricum se vede ca a mai fost umblat in el sper sa nu fi fost rebobinat aiurea cu alta sarma etc totu diferit ce tine de cupru si legaturi ...dar is curios sa vad cat ar trebui sa fie dupa formula de mai sus condensatoru de pornire si de functionare si sa vad daca chiar merge asa
 23. Seara buna,eu ma inscriu pentru 2 seturi cablaje! Si 4 buc microcontrelere!
 24. Asa cum ati aflat din topicul dedicat noului A350, modernizarea amplificatorului audio romanesc A350 a ajuns la final si cu acest prilej se pot lansa versiunile finale de PCB-uri pentru cine doreste. Ca sa pot lansa comanda este nevoie sa fie platite in avans un numar de 10 seturi de PCB-uri, un set de PCB-uri constand din urmatoarele: - 1 buc. PCB DP0127 si 2 buc. PCB BIAS DP0127; - 1 buc. PCB DP0330 rev.2 (corector de ton); - 1 buc. PCB DP0816 (noua "placa redresor") - 1 buc. PCB DP0514 rev.3 (motherboard) + 1 buc. PCB DP0514 rev.3 (Switch) - 1 buc. PCB DP0218 Asadar, toate cablajele enumerate anterior fac parte dintr-un set de cablaje imprimate care se poate folosi la constructia unui amplificator audio respectand dispunerea cablajelor din carcasa vechiului A350 sau se pot folosi la modernizarea vechiului A350. Pretul unui asemenea set de PCB-uri este urmatorul: 1. pentru utilizatorii care s-au implicat in achizitionarea primelor 5 seturi de PCB-uri pretul primului set comandat este cel vechi de 140lei, urmand ca celelalte seturi suplimentare pe care le doriti sa fie taxate cu 190lei/setul. 2. pentru utilizatorii care nu au cumparat primele 5 seturi (folosite la dezvoltarea sA350) pretul un set de PCB-uri va fi de 190lei. Pe langa pretul mentionat anterior se va adauga transport: +25lei (curier rapid) sau +12lei (Posta Romana) - preturi valabile pe teritoriul Romaniei si acolo unde nu sunt km suplimentari in cazul optarii prin curier rapid. De asemenea, daca doriti microcontrolere Atmega16 gata programate, eu le pot achizitiona de la mouser.com, mai exact de aici: https://ro.mouser.com/ProductDetail/Microchip-Technology-Atmel/ATMEGA16L-8PU?qs=aqrrBurbvGfzSW2h8UXBhA%3D%3D cu conditia platii in avans a acestor microcontrolere, urmand ca pretul de vanzare a unui MCU programat sa fie dublul celui afisat pe mouser.com (nu omiteti TVA-ul care nu e mentionat pe site-ul mouser !!!). Daca sunt neclaritati/intrebari, le discutam aici.
 25. In primul rand vreau sa va spun ca am atasat in prima postare a acestui topic versiunea finala a proiectului redata prin revizia nr.3. Asa cum mai mult ca sigur ati observat din topicul dedicat acestui proiect, acesta a avut nevoie de mai multe ajustari, inclusiv in reteaua rezistiva pe care sunt amplasate butoanele dar si in partea de transformare a semnalului audio intr-un nivel de c.c. Si bineinteles, au fost necesare mai multe tatonari software. Ca sa memorez starile butoanelor am fost nevoit sa scriu EEPROM-ul MCU, deci niste adrese din EEPROM, pe care am putut sa o fac in mikroC for AVR si nu in MicroCip Studio, asa cum incepusem initial soft-ul. De asemenea, fata de cele mentionate mai sus am fost nevoit: 1. sa modific valorile rezistoarelor R1 si R2 de la 4,7k-3W la 2,2k-3W 2. sa modific valorile rezistoarelor R15 si R26 de la 820Ohm la 100 Ohm. 3. sa inlocuiesc capacitoarele C1=C3=10uF, fiecare capacitor cu un grup RC format din rezistoarele: R83=100Ohm si C3=470nF, respectiv R84=100 Ohm si C1 = 470nF 4. reteaua rezistiva de rezistoare (valorile rezistoarelor) precizata intr-o postare anterioara unde R142=5,6kOhm (vedeti tabelul de mai sus). Asadar, o data atinsa forma prezentata in rev.3 putem vorbi sa lansez un alt calop de cablaje, pentru cine este interesat! In acest sens, propun sa folosim vechiul topic unde am lansat comanda de primele 5 seturi de PCB-uri folosite in modernizarea A350 --- vedeti link-ul mai jos: Acolo voi preciza (azi sau maine) care mai sunt preturile actualizate la cablaje si daca se aduna macar 10 cablaje comandate (mai bine zis 10 seturi sau mai multe), de abia dupa aceea putem vorbi de lansarea unei noi comenzi de PCB-uri sau de microcontrolere Atmega programate. Ramane regula binecunoscuta si anume plata in avans, comanda si apoi livrare catre voi, ca si in cazul celorlalte proiecte. Multumesc tuturor celor care au avut rabdare sa urmareasca dezvoltarea acestui proiect iar eventuale realizari practice a acestuia va rog sa le postati in cadrul acestui topic iar daca utilizarea lui se va face in cadrul unui nou A350 va rog sa folositi topicul dedicat amplificatorului A350 de aici: Numai bine
 26. Salut. Motorul tau are trecut pe placuta Triunghi / Stea = 220/380, asta inseamna ca are infasurarile dimensionate pentru 230V. Deci, trebuie sa aplici schema din fig.2. Pentru fig.2 formula pentru calcul condensator de pornire este urmatoarea: Cf = 4800 x (In/U), unde U=230V, In=P /(3xUfxcosFI) ---> Uf=230V iar P si cosFi sunt pe placuta motorului. Daca nu gasesti cosFi cosidera-l orientativ 0,8 dar puterea P trebuie obligatoriu sa o identifici.
 1. Încarcă mai multă activitate
 • Statistici Membri

  • Total membri
   3876
  • Maxim conectați
   844

  Ultima înregistrare
  budarcea dan
  Înregistrat
×
×
 • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock