Jump to content

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Yesterday
 2. Last week
 3. Salutare tuturor! @gsabac in primul rand, va multumesc pentru atentia acordata, ca si celorlalti colegi de forum care m-au ajutat.@remus68 , @donpetru Perechile de prefinali Q608-Q609 si finali Q610-Q611 sunt noi, testate si imperechiate. Am sa inlocuiesc de proba pe c600 cu unul nou. Am sa masor din nou tensiunile pe pinii luiQ600 si sa vad daca diferentele sunt mari.
 4. Ce este mai bine sa faceţi numai dvs. veţi hotarâ. O idee ar fi sa masurati tensiunea de ofset la cald si la rece si daca nu creste la valori mai mari, amplificatorul poate fi considerat ca este foarte bun, dar cam obosit, prea multe interventii pot duce si la alte deranjamente. Important este sa nu se modifice prea mult valoarea, altfel este greu de rezolvat ceva. Amplificatorul de la iesire se strica si de la intrare se regleaza, deoarece bucla de reactie negativa corecteaza in mare masura erorile din schema intermediara, asta in cazul in care nu sunt si ceva stricaciuni fatale. Daca perechea complementara Q608-Q609 este cu ambii tranzistori valizi (fara curenti reziduali si rezistente baza emitor sau colector emitor), aproximativ egali cu beta(barem 50%) la fel si pentru perechea Q610-Q611, atunci puteti testa curentii de scurgere prin C600 si C608. Daca condensatorii sunt buni, atunci perechea Q600 este mult dezechilibrata si trebuie inlocuita cu originalul, sau cu o pereche selectata. Rezolvarea in ultima instanta se poate face cu un potentiometru de reglaj al ofsetului pe una din bazele lui Q600, notate -1 sau -2. @gsabac
 5. Salutare tuturor! Am incercat sa reduc offsetul pe canalul drept, care e acum de cca 135mV prin montarea de semireglabil in locul lui R609. Am pus unul de 100ohmi dar efectul a fost foarte redus si numai aproape de valoarea zero a semireglabilului. Am incercat si in locul lui R610, iar rezultatul a fost de circa 10mv pt valoarea de 27 R a semireglabilului....Dar in aceste conditii se incalzeste prea tare fet-ul 2SK246, asa ca am pus rezistenta la loc. Ce ar fi mai bine sa fac in continuare?
 6. O analiza mai aprofundata a schemei de 1200W cu bipolari releva etajele care trebuiesc reproiectate si erorile facute de cel care a proiectat schema. Click pentru marire. Din aceasta analiza sumara se vede ca mai trebuie sa ai si ceva cunostinte avansate pentru a modifica o schema pentru o putere mai mare. Asa cum spunea si @donpetru, asemenea scheme functioneaza citeva ore, zile sau chiar minute pana se defecteaza, dar o atractie mare pentru simplitatea lor si pentru proiectul gata facut si gratuit. @gsabac
 7. Salut, interesant "subiect" pentru forum intr-o perioada in care "ceata" pare a fi globala si la toate "inaltimile"! Dar,pentru ca din spatele ferestrei am auzit un"sfat" util de la un electrician, mi s-a parut interesant si vi-l impartasesc si voua : "mai bine o izolatie sanatoasa decat o impamantare definitiva"! In cazul in care nu este in context, se poate sterge! Multumesc, Sanatate,Stima,
 8. Mersi @niksound pentru postare. Si eu am inceput asamblarea modulelor dar astept de mai bine de 3 luni sa soseasca de pe aliexpress niste capacitoare de filtraj. Initial am dat comanda de niste capacitoare, nu au venit, am pierdut 2 luni, am cerut "refund" si acum e in curs alta comanda. Sper sa vina de data asta!
 9. Ziua buna,am reusit sa termin partial montajul modulelor finale MX800.Partial deoarece mai am de procurat finalii recomandati. Asadar am montat un set de tranzistori finali 2SC5200/2SD1943. O sa va prezint doua filmulete in care o sa vedeti in functiune doar modulul final alimentat la o tensiune de +/-33V,apoi impreuna cu modulul de intrare si alimentare la o tensiune de +/-90V.Biasul a fost reglat astfel incat pe rezistorii de putere sa am 5-6mv Amplificatorul functioneaza foarte bine,se aude clar,curat,este mut fara zgomot de fond. Felicitari Donpetru si pentru acest proiect reusit! https://youtu.be/8DhuF6XlaC4 https://youtu.be/YJrJRelHLKM https://youtu.be/ihiqN8fdCww
 10. Cred ca la tabelul si harta de aici te referi: https://covid19ro.org/?fbclid=IwAR0lSf_xSm31TT4UL2AKNG9CCW_mizR36Hv9RrxHlHU-mOLl1uYoRvRNCLk Circula pe facebook un interviu cu doctorul Sucharit Bhakdi din Germania care spune niste lucruri interesante inclusiv faptul ca infectie nu este egal intotdeauna cu imbolnavire, deci oameni care s-au infectat cu COVID-19 nu toti sunt bolnavi iar in Germania, cica, mor zilnic din cauza unor complicatii cauzate de coronavirus 22 de persoane dar decesul lor nu este alocat coronavirusurilor (sunt de mai multe tipuri, asta nr.19 face acum tam-tam) ci afectiunilor principale de care sufereau. Este vorba de clipul urmator, circula pe facebook subtitrat in romana:
 11. Chiar asta am facut. Primele 7 zile e gratis, timp in care poti sa vezi filmul. Mersi.
 12. Ieri s-a discutat despre posibilitatea scparii virusului din laboratorul de la Wuhan la postul TV Realitatea Plus. Dintre invitatii in emisiune, inclusiv un doctor, aceasta din urma nu a negat ca nu ar fi posibil asta dar ideea este ca nu prea sunt dovezi in acest sens, chinezii avand grija sa acopere totul sau sa inventeze un motiv mai mult pueril.
 13. Cineva este raspunzator de "scaparea" de sub control a acestui virus...iar acel cineva ar trebui tras la raspundere cu privire la oamenii decedati si masurile drastice de diminuare-oprire a economiei pe tot globul. Ceva este in neregula aici si totul scenariu a fost pus in practica cu un scop.
 14. Am inteles ca acest virus "Corona" de regula adera doar la adn-ul animalelor. Acest "Covid-19 a suferit o modificare genetica" caruia ii permite sa fuzioneze si la om. Urata abordare.
 15. Salutare! Am renuntat la ideea de a inlocui cu un potentiometru original (nu prea am de unde) asa ca am procedat la inlocuirea cu unul de 2x100k uzual . L-am fixat mecanic numai pe carcasa de plastic (de sub panoul frontal metalic) si am dus fire scurte (max 4cm) la pcb-ul preamplificatorului. Isi face bine treaba, doar ca nu mai marcheaza puncul mijlociu al cursei. Am inlocuit si FET-ul vechi de pe canalul unde era bun. Acum merge tot, inafara comutatorului de intrari, pe care l-am fixat pe AUX. Dar......la bornele fet-urilor...diferentele fata de schema sunt mari. Nu stiu de ce, pentru ca dupa ce am pus fet-ul de proba care era bun pe un canal, tensiunile aratau foarte aproape de schema....In scimb ofsetul a scazut de la 147mV pe un canal la 135, iar la celalalt a ramas la 50 mV, fara sa incerc metoda sugerata de @donpetru.
 16. Coronavirusurile parca sunt o familie de virusi care se pot transmite de la animale la om si da, e posibil ca laboratorul din Wuhan sa aiba ca material "didactic" si asemenea virusi (scria undeva prin presa ca acolo la Wuhan ar fi un laborator care studiaza virusurile pentru a se folosi de actiunea acestora in tratarea unor maladii sau afectiuni !!!). Si da, e un "scenariu" posibil scaparea unui virus de acolo afara !!!
 17. Dupa parerea mea pare mult mai credibil scenariu cu "scapatul" unui virus din laboratorul de virusologie din Wuhan, mai ales ca virusul COVID-19 este un virus care in prima saptamana, sau primele 5 zile, nu iese la analize si foarte probabil, un angajat de acolo sa fi fost virusat si sa fi transmis, cu sau fara sa stie, virusul in comunitate. Eu as crede treaba asta pentru ca chinezi mananca de 2000 de ani, sau chiar mai mult, serpi si tot felul de vietati (fripte) si nu s-a consemnat in istorie vreo pandemie, asa ca, transmiterea de la animale la om a unui asemenea virus, cred, ca e putin probabila si mai ales sa dea nastere unei asemenea pandemii in secolul 21 (daca eram in secolele trecute mai credeam).
 18. Cu siguranta multi dintre voi stati in casa si va uitati, poate mirati, poate putin inspaimantati, la ce se intampla nu numai in Romania ci si in lume despre noul coronavirus. Am citit si multe stiri fake de pe net, unele circula pe facebook in nestiire, si stau si ma intreb urmatoarele: 1. credeti ca acest virus este un accident dintr-un laborator din Wuhan, China ? Sau pur si simplu a fost transmis de la animale (liliac, sarpe) la om asa cum se tot spune ? 2. ma uitam pe statistica infectarii cu coronavirus din Romania detaliata aici: https://instnsp.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/5eced796595b4ee585bcdba03e30c127 vazusem la un moment dat zilele trecut si un tabel pe un alt site si nu mai dau de el, dar in tabelul ala lucrurile stateau sub forma urmatoare: adica din numarul total de persoane infectate (atunci erau putin peste 1000), jumatate nu erau catalogate pe judete, ci cred ca erau cei care au sosit din Romania din afara si se aflau in carantina la granita, cred !!! Poate ma lamureste cineva? 3. Din ce am observat la TV noul Covid-19, o tulpina cu o mutatie mai contagioasa ca gripa uzuala (sau pneumonia!) creeaza complicati celor care au deja probleme de sanatate aducandu-le decesul, si mai sunt persoane care presupun eu, ca sufera de deficiente de imunitate (si/sau alergie) care au si ele un episod asemanator. Oricum, din ce am citit, se pare ca peste 80% din persoanele decedate, ca sa nu spun chiar 95% fac parte din aceste categorii, celelalte persoane vindecandu-se. Asta imi aduce aminte de spusele unui virolog de renume Karin Mölling care spunea urmatoarele in siteul urmator http://contramundum.ro/2020/03/28/virolog-decorat-de-guvernul-german-opriti-carantina/?fbclid=IwAR1igurqDnSoDw3pHEVhoGSPP3s2lkKa2e0OY0IMBipFMy-C1EGsnmd3V6Q citez: Întrebare: Doamnă profesor Mölling sunteți un virolog reputat și premiat. Ați publicat o carte despre viruși. Cum vedeți situația prezentă legată de SARS-Corona 2? Cât de periculos este acest coronavirus? Profesor Mölling: Acest virus a dus la o pandemie, ceea ce înseamnă că este foarte contagios și este prezent în multe țări. Dar virusul nu reprezintă o cauză a unei boli severe. Există o rudă a acestui virus, Mers-Corona, în cămile. 37% dintre cămilele infectate vor muri. Există de asemenea virusul Ebola: cei care sunt infectați au o probabilitate de 90% să moară. Aceste ordine de mărime nu își au locul aici! Numărul celor infectați și rata exactă a mortalității nu sunt în întregime cunoscute. Din această cauză rata mortalității fluctuează, dar este mică. Cred că ceea se întâmplă acum se întâmplă mai mult sau mai puțin în fiecare iarnă. Acum doi ani a fost ceva notabil cu gripa. Testul pentru SARS-Corona 2 nu era pe atunci cunoscut. S-ar putea ca acest virus să fi jucat un rol. Nimeni nu știe. Acum avem un sezon de iarnă un pic întârziat. Gripa deja se duce iar SARS-Corona 2 este în ascensiune. Rata de contagiune este foarte mare. Dar, în opinia mea, boala nu este la fel de rea ca gripa. Când am luat gripă, am crezut că voi muri. Toți cei care au avut SARS-Corona 2 îmi spun că nu aceasta a fost experiența lor. Întrebare: Ați pledat deja, în interviurile acordate, pentru punerea lucrurilor în context. V-ați referit de asemenea la cei aproximativ 25.000 de morți din Germania din timpul gripei din 2017/2018. Cum ar trebui să înțelegem acest lucru? Cum ar trebui să punem lucrurile în context? Profesor Mölling: Cred că lucrurile sunt decupate în așa fel încât să se transmite o anumită panică. Vi se spune în fiecare dimineața câți oameni mor din cauza SARS-Corona 2. Dar nu vă spun câți oameni sunt afectați de gripă în acea iarnă și câte morți a provocat… Ceva asemănător s-a întâmplat în urmă cu doi ani. Așa că lucrurile nu sunt puse în contextul care trebuie. Iarna aceasta gripa nu a fost foarte dură, dar aproximativ 80.000 de oameni au fost infectați. Nu ni se prezintă deloc aceste numere. Ceva asemănător s-a întâmplat în urmă cu doi ani. Lucrurile nu sunt puse în contextul care trebuie. În fiecare săptămână cineva moare în Berlin din cauza unor bacterii multirezistente. În toată Germania mor din aceeași cauză 35.000 de oameni anual. Lucrurile astea nu se spun deloc. Cred că am mai avut astfel de situații ca cea de acum de câteva ori iar măsurile sunt exagerate.
 19. Nicio problema, eu am proiectat si costruit un modul de inalta tensiune (-1050V) stabilizat si reglabil, pentru un osciloscop Telequipment S54A. Modulul are alimentare independena cu transformator clasic de retea. L-am calculat pe hartie si reglajul final a fost pentru -1030V. Proiectul a fost un rateu deoarece nu am inlaturat cauza unei descarcari de inalta tensiune care venea de fapt de la un redresor de inalta tensiune de +3KV si pentru ca nu am avut spatiu pentru montarea departe de atenuatorii de intrare. @gsabac
 20. Deocamdată ce am realizat până acuma este foarte puțin și nu prea am ce arata. Eu o sa mai revin cu detali utile celor pasionați de astfel de aparate, doar pe măsură ce voi avansa cat de cat la realizarea concret.Mai trebuie să-mi procur potentiometri de reglaj lumina, focalizare, astigmatism, comutatoarele pentru baza de timp și intrare(am văzut că acestea se procură destul de greu, aici cred că o să fie problema!). Aici m-am inpotmolit la alegerea tipului de sursa, de aceea mă gândeam la o sugestie din partea celor care au mai experimentat astfel de aparate.
 21. Au mai ramas doar 4 bucati PCB de vanzare la pretul de 20lei/bucata.
 22. Problemele cu flyback folosit pentru tensiuni multiple de o oarecare precizie, sa admitem 2-5%, sunt foarte complexe, mai ales ca factorul de cuplaj intre diversele infasurari secundare si intre ele si primar sunt diferite dar depind si de pozitia lor fata de intrefier. Ca rezultat, orice modificare de sarcina pe una din iesiri va influenta destul de mult si imprevizibil si celelalte iesiri, mai ales ca stabilizarea lucreaza doar pentru o singura iesire. In final transformatorul va trebui rebobinat de cateva ori. Dupa cum am mai aratat pentru tensiuni negative trebuiesc infasurari separate, cu sensul de bobinaj invers sau conectate invers doarece daca ar fi folosite in acelas sens, la redresare s-ar obtine tensiuni mult diferite, asta din cauza factorului de umplere. De exemplu pentru 12V "forward" se pot obtine chiar 7V "backward" de aceea pentru surse de precizie am adoptat metoda unui convertor cu tensiuni mai mari corespunzator, urmata de stabilizatoare de precizie. Un exemplu de la un osciloscop de 100MHz diy facut de mine. Si redresorii primari cu converorul extern. O alta problema la convertoare este marimea supracresterilor de tensiune diferite, pe diverse infasurari, care dau o tensiune suplimentara destul de importanta, de aceea o valoare de cateva procente ar duce la rezultate mai precise, mai ales ca pe bancul de probe nu se poate pune sarcina identica cu cea a osciloscopului. @covaci ioan, Cu regret constat ca pana acum, nu ati postat nimic care sa fie de folos si celorlalti useri, scheme electronice, constructia transformatorului, schemele de amplificatoare, baza de timp, poate va hotarati sa alocati ceva timp si pentru aceasta. @gsabac
 23. Mulțumesc mult! Asta îmi era și ideeia de la început dar după ce am realizat transformatorul și l-am testat ma cam pus pe gânduri variațiile mari ale tensiuni care alimentează amplificatoarele x și y. Iarăși mă gândeam că dacă-i mai fac inca doua stabilizatoare de170v și 270v, deja schema este aporape la fel de voluminoasa și complicata ca ceea a uneia in comutatie realizată cu integrate moderne. Pentru convertorul 12v/-1500v am spatiu să-l montez in interior.
 24. Întradevăr realizarea unei surse flaybak direct de la rețea necesita o atenție deosebită la proiectare și construcție pentrucă orice greșeală duce aproape de fiecare data la distrugerea întregului lanț de componente, și trebuie minuțios verificata cu osciloscopul și ajustata pentru a nu se depăși valorile din parametri tehnici la care au fost proiectate componentele sa reziste.Altfel nu vom avea nicidecum o sursa fiabila care sa reziste peste ani de functionare. Eu am realizat experimental pe plăcuța de bredboard o astfel de sursa bazata de integratul de comanda UC3845B cu rezultate foarte bune. Acuma o sa mai caut sa vad ce pot face cu ce am la îndemână.
 25. Ce inseamna mai exact ledurile situate deasupra vumetrelor și cand ar trebui sa se aprindă? La mine, încep sa licare când acele ajung în jurul valorii 0db...... Este bine?
 1. Load more activity


 • Donate

  With a minimal effort, you can not only help keep Tehnium's memory alive, but also develop technical content on the TEHNIUM AZI website to help the young generation learn skills and interests for technology and innovation in various technical fields.

 • Member Statistics

  • Total Members
   3,217
  • Most Online
   844

  Newest Member
  radu_o_badea
  Joined
×
×
 • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.