Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 06/14/2020 in all areas

 1. 3 points
  Salut, sunt posesorul unei colectii aproape complete de reviste Tehnium de prin 1971 si pana catre finalul aparitiei acestei reviste,colectie pe care doresc sa o DONEZ unei persoane pasionate si interesate de aceasta si care sa o ridice personal ,preferabil din Bucuresti,Drumul Taberei. Informatii la tel 0728 911 095, Multumesc,stima
 2. 3 points
  A folosit componente normale. Nimic exotic. Dar calitativ beton! Tocmai asta a fost genialitatea. Sa facă un amplif simplu, reproductibil, cu THD 0.00...% cu componente obișnuite. Fără ulei de șarpe. Înainte făcuse Quad303 un Amp tranzistorizat de 30w, cred, cu ieșire prin condensator. Urat la exterior, gen aparat de măsură de laborator. Adoptat imediat, masiv, de BBC! Înaintea lui, Quad făcuse ampul pe lămpi Quad II. Un etalon în domeniu și azi, la peste 60 de ani de la lansare. Revenim la Quad 405. A fost inventat de dnii Walker și Albinson. Walker, deși patron al firmei, nu era un prost și nu s-a împănat cu munca angajatului sau! El inventase încă din anii 40 difuzoarele electrostatice. Primul se numea Corner Ribbon. A urmat apoi seria ESL, niște minuni ale tehnicii și astăzi, după circa 50 de ani. Walker și Albinson au aplicat principiulfeed forward correction inventata prin anii 20 de dl Harold Black care nu i-a acordat atenția cuvenita, patentand Reacția Negativa. Pe care o folosim cu toții astăzi în audio și nu numai. Geniul celor de la Quad consta în puntea de corecție a erorilor. Idee inițială a fost o punte rezistiv integral dar aceasta ar fi funcționat f limitat. Au fost introduse elemente reactive de circuit precum bobina L2 de 3 micro H și condensator ul de 120 pico. Ecuația de funcționare, independenta de frecventa este: L=47 ohmi x500 ohmi x120 pico. Egal exact 2.8 micro H. Bobina preia semnalul de la ieșire, îl defazeaza și îl aduce la întrarea unui comparator integrator rapid (ampul în clasa A pura stabilizat cu condul pseudo Miller de 120pico, parte a punții). Distorsiunile, neliniaritatile (crossoverul speria în acele vremuri în care Mati Ottala modelase matematic mecanismul distorsiunilor) erau anulate (atenuate cu - 90 la minus 110 dB) independent de frecventa. Geniali sau nu? Comparativ cu gunoaiele bubuitoare de acum, unde nici nu mai contează distorsiunile, ca oricum ești surd total!
 3. 3 points
  Buna seara, Revin cu progresul amplificatorului: Am asamblat un canal complet. Pentru test am folosit 2SD2155 - finali, SM3177A - prefinali si OPA134 ca amplificator operational. Modulul este alimentat cu +/-50V. Fara sarcina am inregistrat 97-100mA consum, pe fiecare alimentare (poz,neg). - corespunde cu simularea DC Offset : 6.5mV. - corespunde cu simularea Sunetul este surprinzator - cel putin pentru mine. Inconvenient: Tranzistorii prefinali se incalzesc destul de tare, desi am folosit volum mic pentru test. Am verificat in Multisim care este puterea disipata pe tranzistorii prefinali, am verificat si curentul de colector inregistrand urmatoarele: Pentru Pout 100W - Ic - 150mA Pd - 5W - valori care nu ar trebui sa solicite foarte mult tranzistorii respectivi tinand cont de parametrii din fisa acestora: ABSOLUTE MAXIMUM RATINGS (Tcase = 25°C unless otherwise stated) VCBO-Collector – Base Voltage-240V VCEO-Collector – Emitter Voltage (IB = 0)-160V VEBO-Emitter – Base Voltage-5V IC Collector Current-8A IC(PK-)Peak Collector Current-16A IB Base Current-2A PD Total Dissipation at TC = 25°C - 60W Derate above 25 °C 0.48°C/W PD Total Dissipation at TA = 25°C Derate above 25 °C 2W 0.016°C/W Care este parerea dvs in legatura cu problema mentionata? Stima, Mircea
 4. 2 points
  Aparatele de radio care receptioneaza mai multe posturi si cu o calitate mai ridicata a semnalului, chiar daca antena nu este una prea "stralucita", beneficiaza de o schema electronica mai elaborata a circuitului de intrare (posibil si a mediei frecvente) care ii asigura o sensibilitate si posibil o selectivitate mai buna. Totul porneste de la schema si componentele utilizate.
 5. 2 points
  Am finalizat asamblarea amplificatoruluI MX800, iata si cateva imagini:
 6. 2 points
  Puteti plati linistit in avans pentru @Donpetru, fiti sigur ca veti primi cele comandate, mai multi pot confirma acest lucru.
 7. 2 points
  Nici eu n-am mai vazut acest amplif, dar imi place modelul, e clasic, de fapt e o vechitura, dar sunt nostalgic dupa asa ceva. Vanzatotul spune ca doar traful ii lipseste. traf. toroidal.Dar nu e o chinezarie, si nici cu STK nu este. Tensiunile trafului le pot banui dupa tensiunile cond. de filtraj. Stima.
 8. 2 points
  @gsabac Va multumesc pentru apreciere domnule. 🙂 In curand ia nastere varianta a 2-a .
 9. 2 points
  @leo_electro Am mai cautat si eu informatii care confirma faptul ca prefinalii se incalzesc destul de mult si la varianta originala. Am modificat cablajul si intentionez sa il realizez azi. Am separat si traseele de masa - semnal/alimentare.
 10. 1 point
  Nu era nevoie de un topic la rubrica aceasta. Pur si simplu treceati in revista utilizatorii acestui forum, si tineati cont de exigentele pe care nu ma indoiesc ca le aveti fata de eventualul beneficiar. Mai este o solutie, mult mai eficienta si recomandabila. Dupa ce discutati cu administratorul portalului, organizati un concurs cu o tema din gama de domenii abordate de revista Tehnium de-a lungul timpului, iar castigatorul va primi ca premiu colectia in cauza. Timpul nu este inca trecut, puteti sa organizati un asemenea concurs. O conditie sine qua non in opinia mea, ar fi ca doritorii sa faca dovada ca nu depasesc o anumita varsta - spre exemplu - 30 ani. Daca ar castigao cineva in pragul pensionarii, trebuie sa recunoasteti ca gestul donatiei ca atare nu si-ar atinge foarte multe scopuri, ca actiune social / tehnico-stiintifica.
 11. 1 point
  "Cresterea puterii de receptie"... cam impropriu spus... adica este vorba de cresterea sensibilitatii la receptie a radioului, care s-ar putea face prin montarea unui amplificator de antena... dar sigur nu este cazul la acest tip de aparat. In cazul dat (AKAI CE-1401), este suficient sa utilizezi o "sarma" mai lunga si amplasata intr-un loc unde receptia sa nu fie perturbata de alti factori (de exemplu, daca locuiesti intr-un bloc din panouri prefabricate, armaturile din pereti pot avea un puternic efect de ecranare, asemanator unei Custi Faraday).
 12. 1 point
  Scuze pentru imposibilitatea accesarii site-ului in ultimele 24 de ore. Am informat inca de ieri firma de webhosting cu privire la aceasta nefunctionare si se pare ca problemele pe partea de server(e) ca sa fie remediate le-au luat mai mult timp decat ma asteptam. Daca gasiti vreo informatie care lipseste, va rog sa o mentionati in acest subiect. Stiu ca back-up-uri se fac automat de firma de webhosting dar e posibil ca aceste back-up-uri sa nu acopere ultimele postari din forum. Se mai intampla asemenea evenimente si sper ca in viitor nu se mai repete asemenea episoade de foarte multe ori !! Vom vedea!
 13. 1 point
  in final am inchegat partial cu biscuiti,partea de jos,dupa juma de zi de munca. astept sa ma sune cei de la arabeque,sa imi zica ca a debitat partile nr 2 din fata.va fi fata 220 cu 250 lipite. am vorbit cu un amic sa le decupez la cnc.
 14. 1 point
  Salutare donpetru, haideti ca am rezolvat, nu mai sunt probleme, vumetru conectat nu mai am fault aprins, am alimentat placa la amplificator direct de pe placa mama ca sa zic asa si e ok, inainte il alimentasem de pe un smps separat, semnalul audio nu vine de pe placa mama la testul de azi, doar o mica curiozitate cu jumperul de pe amplificator, pe placa mama sunt jumperi montati momentan, daca las jumperul pe placa la amplificator cu semnal venind separat direct din laptop e linistit total amplificatorul, trebuie sa stai cu urechea lipita de difuzor sa auzi un foarte foarte slab zgomot de fisait sau bazait, daca scot jumperul de pe placa la amplificator amplificarea create simtitor doar ca am bazait sesizabil cu si fara semnal pe intrare, sa inteleg ca regula cu jumperul luat de pe placa la amplificator se aplica doqr daca sursa de semnal al amplificatorului ar fi placa mama? Transformator cu tole este de test si doar alimenteaza cu +-56V placa amplificatorului, cel mic doar da tensiunile necesare la placa mama. mersi mult, Florin
 15. 1 point
  Transformatorul l-am bobinat cu doua secundare principale de ~2x64V si alte infasurarile secundare : 2x17V+5V, vedeti DP0806. De fapt, kitul DP0806 l-am creeat pornind de la aceste tensiuni. Cu BIAS=50mA per kit (valoarea asta minima este perfecta pentru un raport performanta/randament bun), redresat am obtinut aprox. +86Vcc. Ca finali am folosit 5xMJL3281 si 5xMJL1302 per kit.
 16. 1 point
  cele cu exe,sunt programe de construit boxe,filtre,de verificat parametri difuzoarelor... cele pdf sunt:Loudspeakers,Focal Alto,HOBBY-HiFi
 17. 1 point
  Va recomand sa implementati o versiune de Quad 405 (clona) practic, sa prezentati niste imagini cu rezultate practice si dupa aceea voi veni cu adaugirile de rigoare care pot transforma proiectul initial Quad405 in ceva demn de anul 2020. Numai sa fiti dispus sa le implementati. Dar lucrul asta se obtine cu putina sudoare nu cu zeci de mii de variante de scheme simulate in Multisim sau alte programe asemenea! Si simularea isi are rostul ei dar pana intr-un anume punct pe care observ ca inca nu l-ati atins sau daca nu il atingeti nu ar fi rau sa transpuneti practic o clona Quad405 testata si apoi, in functie de rezultate, voi adauga si completarile de rigoare.
 18. 1 point
  In documentul atasat gasiti cateva idei de la B. Ludwig legate de modificarile Quad-405. Bernd Ludwig 405 Modifications V13.pdf
 19. 1 point
  Pai, noi vorbim despre clone. Quad 405 nu se mai fabrica din anii 90. Compania a fost preluata de un Grup chinez-IAG. Nu se prea mai găsesc originale de cumpărat nici Third Hand. Nu pentru ca ar fi proaste și au ajuns la gunoi. Pt ca sunt excelente și nu se vând! Se găsesc nici placi chinezești de clone, cu un profil T din aluminiu ca și originalul. Placi originale nemontate se mai găseau în jurul anului 2000 făcute de o companie franceza sau canadiana. Nu se mai găsesc de peste 15 ani. Deci, noi dar și alții avem și facem niște clone. Particularitatea este ca aceste clone, cu piese cu toleranta 10% sau mai mult nu ating performante mult inferioare originalului. Asa a fost concepția și filozofia lui Peter Walker. The closest aproach! Îndepărtându-se de aceasta filosofie, IAG Group nu mai produce amplificatoare, deși Quad 606, 707 și 909 cu puteri mult mai mari și capabilități enorme de curent nu au mai avut asemenea succes. Erau mai complicate și greu clonabile. O pista gresita! Conform unor AUdiofil serioși, precum Sam Tellig, Quad 405 se apropia de conceptul de amplificator straight wire dar pentru a face să sune bine înregistrări domestice, analogice. Avea o amprenta specifica. Multe studiouri de înregistrări îl aveau sau îl au în dotare ca monitor. A câștigat în 1989, la 15 ani de la prima lansare, marele premiu al expoziției la Hamburg. Inventatorul sau a publicat încă din 1974 în Wireless World schema completa și a explicat conceptul fără sa facă vreun secret. A fost chiar primul amplificator care a aplicat conceptul feed forward correction errors.
 20. 1 point
  As dori mai mult ONTOPIC in acest topic. Multumesc pentru dorinta de a da un raspuns dar haideti sa fim mult mai constructivi, pentru ca nu e un topic unde trebuie sa mentionam ce am facut noi, ci ce ar trebui facut in cazul prezentat de mine. Spre exemplu, ce pareri aveti daca pe post de actionare voi folosi motorul unei autofilentate care are si limitare de cuplu ??? Bineinteles, ar fi util de implementat o metoda ca sa permita derularea inapoi a sarmei pe tambur, dar pana la acest aspect e cale lunga. Astfel de actionari electrice, facand o recapitulare la unul din laboratoarele disciplinei Actionari Electrice de la facultate, ar trebui sa contina: 1. greutatea tamburului de pe care se trage sarma de bobinaj si implicit grosimea acestei sarme; 2. viteza dorita de infasurare a sarmei de bobinaj pe carcasa, o marime care ar trebui sa fie influentata tot de grosimea sarmei Si ar mai fi cateva notiuni de precizat dar le voi completa pe parcursul discutiei.
 21. 1 point
  Cel mai important este sa nu renuntati indiferent de carcotelile unora, chiar daca vreti sa-l modificati si sa-i puneti coclender sau surub cu ata. !!!
 22. 1 point
  Quad-405 a fost foarte popular atunci datorita faptului ca se putea construi din componente ce se gasea, au fost multe tentative la mijlocul anilor '80 care vizau inlocuirea unor componente mai greu accesibile, si totusi amplificatorul functiona, adevarat ca atunci nu aveam la indemana atatea aparate de masurat, testat, simulat... unele erau mai reusite, altele mai putin, dar datorita schemei putem afirma ca era un amplificator reusit. Nu vorbim de zilele noastre, de atunci s-au schimbat multe, au aparut conceptii mai avansate, aparate mai bune, componente mai bune, mai ieftine....si unele mai proaste calitativ. Totusi trebuie apreciat faptul ca mai sunt unii care doresc sa construiasca ceva, asa ca ...spor la treaba!
 23. 1 point
  Am facut eu, mai multe care au functionat, si daca nu gresesc mai functioneaza si azi. Era la inceputul anilor '90, bagam cu ce gaseam atunci, schema era din almanahul ungar, avea dat toate incepand de la schema, componente, desen pcb.
 24. 1 point
  Stimați domni, am testat, construit și ascultat Quad405 încă din anii 90. Totce trebuie sa faceți este sa copiați o schema a acestui amplificator. Are, în opinia mea o singura buba și anume înaltele cam filtrate, adică are basi cu carul și înalte mai timide. Și mari somități au spus, în revista Stereophile același lucru (Gordon Holt). Particularitatea lui este ca funcționează în clasa A pana la câțiva wați, după care sarcina furnizării curentului mai mare este preluata de etajul final în clasa B, current dumping. În amplificator sunt multe bucle complexe de reacție, auto-null, filtrare subsonica și ultrasonica, grupuri de întârziere, ultimele pentru cuplarea cât mai buna a etajului clasa A cu current dumperul, fără zone moarte. Distorsiunile originalului sunt cu 2-3 zerouri după virgula, adică este un superamplificator. Zgomotul este f slab. Ce îl strica este etajul de protecție la scurt și supracurent care îl strânge efectiv de gat și nici nu îl protejează fiind cuplat la boxe de 4 ohmi dar la care impedanta scade sub valoare. Alta problema ar fi alimentarea operationalului și sursa de curent constant. Puntea de curent alternativ formata din 47 ohmi, 500 ohmi, 3 micro Henry și 120 picofarazi este cea care anulează distorsiunile. Atentie: se recomanda tranzistori fimali clasici 2N3055, 2N3773, Kd503 Kd607, 2N3442, Mj 15003. Prefinalul pnp de pe ramura de plus lucra, a în clasa A, cel de jos formează un pseudo-pnp. În colectorul finalilor se găsesc doua grupuri R-L, 6,9 microhenry cu 22 ohmi în paralel formând o bobina cu factor Q redus care încetinește comutarea finalilor. Atenție la cablaj! Cu operaționale exotice, gen AD, Bb etc poate oscila ușor. Se recomanda TL071 sau NE5534, dar cu ultimul ocfsetul trecede 30 mV. Cu primul, ocfsetul este de 2-3mV. Multe modificări la schema contribuie la autooscilatie care se manifesta urat, prin agatarea la V plus, tensiune continua pe ieșire, arderea unui final. Un sfat: lăsați în bace bootstrapul 2x560 ohmi 47 micro. Eventual creșteți condensator ul la 100 micro dar nu mai mult. Am încercat și cu bootstrapul și cu generator curent constant Wilson și rezultatul e același. Rolul bootstrapul e sa asigure un curent constant între 40si 50 miliamperi pnp în clasa A de sus. Asta în repaus. Va stau la dispoziție cu orice doriți legat de subiect.
 25. 1 point
  Tensiunea pe grupul de diode D1, D2 trebuie sa fie 0.6xnumar jonctiuni de polarizat. Ma bucur ca nu a ramas varianta mic si fierbinte asa cum sugera un respectabil domn.
 26. 1 point
  Exact! Dar asta se aplica NUMAI la schema originala... Quad 405 nu are un etaj final clasa B clasic... Ultima schema prezentata, nu are nici in clin, nici in maneca cu Quad... din pacate... este o banala schema de amplificator in clasa AB, cu simetrie totala si operational la intrare.
 27. 1 point
  Salutare tuturor! De obicei aceste distorsiuni au legatura cu valoarea curentului de repaus, prin etajul final, si din cate stiu ele se micsoreaza prin marirea valorii acestui curent.
 28. 1 point
  Donpetru, daca aveti un model 3D al placii cu piesele e destul de usor de facut un desen 2D pentru masca - (cu software adecvat) - ma ofer sa ajut daca aveti fiserul 3D (format STEP IGES sau SolidWorks) RR
 29. 1 point
  Acela pare a fi un invertor de sudura, din experienta aceeasi placa era echipata cu diverse trazistoare, nu diferite pe aceeasi placa, dar cine stie? Am avut un modul punte din 2 mosfet jos si 2 igbt sus, sa combine avantajele si reduca dezavantajele. Daca au fost schimbate se observa, acela pare topologie foreward, sunt cate 3 in paralel, 3 sus si 3 jos, si doua diode de freeweeling. In principiu merge cu IGBT toate de acelasi fel, cate 2 sau cate 3 in functie de curentul nominal, FTS de generatia 4, dar trebuie verificat, diodele de freeweel, driverii si diodele din secundar, de regula nu se ard doar tranzistorii. ex fgh75t65smd, irgp4063d, sau altele asemenea, in acest caz nu este obligatoriu sa fie cu dioda, dar dioda nu incurca cu nimic, vor functiona la fel si cele cu dioda. Datorita fenomenului de strapungere secundara, personal prefer sa inlocuiesc cu igbt la 1200v gen fgh40t120, sau asemnantoare, astea sunt suficient de rapide, este stiut ca cele la 1,2kv sunt mai lente
 30. 1 point
  Doar atat pot spune la adresa d-voastra domnule @gsabac : de putina vreme ati devenit mult prea ursuz. Scot din definitie termenul necomunicativ. Asta se observa si pe forumul vecin. Incerc sa evit orice clinci, cu oricine, ma treceti la ignore la fel voi face si eu. Cum ati ajuns la concluzia asta? Si daca era trecuta print-un alt cap nu era o realizare exceptionala? Ma dezamagiti cu ironia d-voastra. In rest, multa sanatate.
 31. 1 point
  Realizarea este excepţională, mai ales ca este trecută prin firul gândirii proprii a userului @Mircea Radulescu. Raspunsuri la intrebarile dvs. apreciate de @leo_electro sunt: Din calitatea sunetului şi din curentul mic prin tranzistorii finali, nu se suprancălzesc caci altfel ne spunea autorul. Pardon de "cateva minute de functionare e in lumea celor drepti(prefinalul)", chestia cu rezistenţa termică jonctiune-capsula (0,5 grade/W) si capsula-radiator circa 0,5 grade/W) ne spune automat ca jonctiunea se incalzeste la acest radiator mic doar cu cateva grade mai mult, adica mai putin de 5 grade, deci are 125 de grade, aceasta este tendinta moderna de realizare a aparaturilor electronice, mic si fierbinte. Inca odata felicitari pentru autor si ii urez succes la modernizarea produsului experimental, dupa cel de proba. @gsabac
 32. 1 point
  Cu 1.1k in loc de 560R prefinalul de pe V+ tot se incalzeste considerabil insa mai lent. Am vizualizat poze cu montajul original din QUAD405 si am observat ca prefinalii sunt montati pe radiatorul finalilor - cred ca din acelasi considerent. Voi rearanja cablajul.
 33. 1 point
  Cum ati reusit sa va dati seama domnule @gsabac ca nu oscileaza doar din poza de mai sus? Asta poate spune doar domnul Mircea. Poate chiar o oscilatie produce acea incalzire excesiva a prefinalilor sau finalilor(ceea ce nu e cazul aici) La 85-120 grade pe radiatorul ala mic dupa cateva minute de functionare e in lumea celor drepti(prefinalul). Solutia la aceasta problema a dat-o @leo_electro Ceva masuratori cu un osciloscop in diverse situatii ar fi utile.
 34. 1 point
  Urmeaza saptamana viitoare sa atasez si modulele de amplificatoare audio. Deci, voi reveni cu poze noi cat de curand.
 35. 1 point
  Am testat STK-ul pe 8 Ohm (este STK-ul original al combinei, nu l-am schimbat niciodata de 18ani de cand detin acest sistem audio) unde am obtinut o tensiune de cca 35Vrms/canal. In gol, tensiunea se apropie de cca. 38Vrms/canal. Este de asteptat ca in regim stereo sa mai scada putin tensiunea pe iesire. Totusi, avand in vedere valoarea capacitoarelor de filtraj (exact ca in manualul de service pt. versiunea 886) ma asteptam la o diferenta mai mare de tensiune sarcina vs. gol, ceea ce denota ca transformatorul cu tole E+I care echipeaza combina muzicala e destul de bine construit (daca as aplica regula clasica de calcul a puterii transformatorului luand in calcul sectiunea miezului la puterea a doua, as obtine cca. 250VA pentru acel trafo, dar cu siguranta poate mai mult dar nu pe termen lung).
 36. 1 point
  Dupa cum am promis, in arhiva de mai jos puteti regasi toate fisierele necesare pentru reproducerea proiectului. RTC-DS1307&DS18B20&MAX7219&7SEG_Setting.zip Simularea si recompilarea am facut-o cu programul MikroC Pro for Pic v.7.6.0, versiunea completa. Cateva imagini: Radu.
 37. 1 point
  Seara buna,revin cu cateva imagini si doua filmulete cu stadiul lucrarilor la amplificatorul MX800.Am folosit ca tranzistori finali MJL1302AG/MJL3281AG.Am construit din tabla noua spatele carcasei la care mai am de executat gaurile pentru cele doua ventilatoare. https://youtu.be/cYxUTg7Ypqo https://youtu.be/cEmq57BMBio
 38. 1 point

  Version 1

  250 downloads

  Un amplificator audio mai vechi cu LM391, BD 243C si BD244C.
This leaderboard is set to Bucharest/GMT+03:00
×
×
 • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.