Sari la conținut

donpetru

Root Admin
 • Număr conținut

  8215
 • Înregistrat

 • Ultima Vizită

 • Zile Câștigate

  486

donpetru a câștigat ziua ultima dată pe Ianuarie 11

donpetru a avut cel mai apreciat conținut!

8 Urmăritori

Despre donpetru

 • Dată Naștere 01/04/1980

Informatii pentru contactare

 • Website URL
  http://www.tehnium-azi.ro www.donpetru.ro

Profile Fields

 • Oras
  Galati

Vizitatori Recenți Profil

45788 vizualizari profil

donpetru's Achievements

Tehnium Azi Expert

Tehnium Azi Expert (5/6)

1.1k

Reputație Comunitate

 1. Daca majoritatea utilizatorilor cer lucrul asta, nu am nimic impotriva. Adica pot creea preturi si pe fiecare proiect dar foarte probabil ca pretul per set sa fie mult mai avantajos! Pana in prezent, sunteti sigurul utilizator care si-a exprimat opinia asta. In ceea ce priveste faptul ca lumea nu se inghesuie sa abordeze modernizarea A350 este si din cauza ca e un proiect costisitor si destul de complex care nu prea se pliaza pe bugetul si experienta practica a oricarui electronist. Asa cum spuneam, voi lasa inscriererile la seturi de PCB-uri deschise pana duminica seara si atunci voi lua o decizie. Eventual, pana atunci, voi incerc sa fac si un pret per cablaj proiect, urmand sa mai las deschis si saptamana viitoare inscrieriile la PCB-uri.
 2. Dupa indicatiile utilizatorului @electricianu2010 ar rezulta un capacitor de cca. 150...220uF. Observ ca ati folosit asemenea valori dar nu ne-ati lamurit daca ati aplicat schema care trebuie (fig.2)??!! Faptul ca nu merge, ma face sa cred ca motorul e cu.... probleme: ori a mai fost rebobinat "prost", ori are probleme cu infasurarile datorita unei folosirii necorespunzatoare, ori dvs. nu ati stabilit corect care sunt inceputul si sfarsitul infasurarilor - spun asta in urma constatarii dvs. si anume, citez: " Deci... revizuiti motorul.
 3. Mai adaug si eu un set pentru mine. Cine stie, poate mai gasesc un A350 pe comanda. Sa fie acolo pt. orice eventualitate. Pana in acest moment sunt 4 seturi PCB comandate + 4 bucati Atmega 16 programate. Daca nu se aduna suficiente seturi, mai putem da comanda, ca si data trecuta, doar de 5 seturi. Las deschis comanda de seturi de PCB-uri finale pana cel tarziu duminica, ora 20:00, saptamana asta. Dupa aceea o sa deschid o conversatie privata ca sa adun suma necesarii comandarii cablajelor.
 4. Asa cum ati aflat din topicul dedicat noului A350, modernizarea amplificatorului audio romanesc A350 a ajuns la final si cu acest prilej se pot lansa versiunile finale de PCB-uri pentru cine doreste. Ca sa pot lansa comanda este nevoie sa fie platite in avans un numar de 10 seturi de PCB-uri, un set de PCB-uri constand din urmatoarele: - 1 buc. PCB DP0127 si 2 buc. PCB BIAS DP0127; - 1 buc. PCB DP0330 rev.2 (corector de ton); - 1 buc. PCB DP0816 (noua "placa redresor") - 1 buc. PCB DP0514 rev.3 (motherboard) + 1 buc. PCB DP0514 rev.3 (Switch) - 1 buc. PCB DP0218 Asadar, toate cablajele enumerate anterior fac parte dintr-un set de cablaje imprimate care se poate folosi la constructia unui amplificator audio respectand dispunerea cablajelor din carcasa vechiului A350 sau se pot folosi la modernizarea vechiului A350. Pretul unui asemenea set de PCB-uri este urmatorul: 1. pentru utilizatorii care s-au implicat in achizitionarea primelor 5 seturi de PCB-uri pretul primului set comandat este cel vechi de 140lei, urmand ca celelalte seturi suplimentare pe care le doriti sa fie taxate cu 190lei/setul. 2. pentru utilizatorii care nu au cumparat primele 5 seturi (folosite la dezvoltarea sA350) pretul un set de PCB-uri va fi de 190lei. Pe langa pretul mentionat anterior se va adauga transport: +25lei (curier rapid) sau +12lei (Posta Romana) - preturi valabile pe teritoriul Romaniei si acolo unde nu sunt km suplimentari in cazul optarii prin curier rapid. De asemenea, daca doriti microcontrolere Atmega16 gata programate, eu le pot achizitiona de la mouser.com, mai exact de aici: https://ro.mouser.com/ProductDetail/Microchip-Technology-Atmel/ATMEGA16L-8PU?qs=aqrrBurbvGfzSW2h8UXBhA%3D%3D cu conditia platii in avans a acestor microcontrolere, urmand ca pretul de vanzare a unui MCU programat sa fie dublul celui afisat pe mouser.com (nu omiteti TVA-ul care nu e mentionat pe site-ul mouser !!!). Daca sunt neclaritati/intrebari, le discutam aici.
 5. In primul rand vreau sa va spun ca am atasat in prima postare a acestui topic versiunea finala a proiectului redata prin revizia nr.3. Asa cum mai mult ca sigur ati observat din topicul dedicat acestui proiect, acesta a avut nevoie de mai multe ajustari, inclusiv in reteaua rezistiva pe care sunt amplasate butoanele dar si in partea de transformare a semnalului audio intr-un nivel de c.c. Si bineinteles, au fost necesare mai multe tatonari software. Ca sa memorez starile butoanelor am fost nevoit sa scriu EEPROM-ul MCU, deci niste adrese din EEPROM, pe care am putut sa o fac in mikroC for AVR si nu in MicroCip Studio, asa cum incepusem initial soft-ul. De asemenea, fata de cele mentionate mai sus am fost nevoit: 1. sa modific valorile rezistoarelor R1 si R2 de la 4,7k-3W la 2,2k-3W 2. sa modific valorile rezistoarelor R15 si R26 de la 820Ohm la 100 Ohm. 3. sa inlocuiesc capacitoarele C1=C3=10uF, fiecare capacitor cu un grup RC format din rezistoarele: R83=100Ohm si C3=470nF, respectiv R84=100 Ohm si C1 = 470nF 4. reteaua rezistiva de rezistoare (valorile rezistoarelor) precizata intr-o postare anterioara unde R142=5,6kOhm (vedeti tabelul de mai sus). Asadar, o data atinsa forma prezentata in rev.3 putem vorbi sa lansez un alt calop de cablaje, pentru cine este interesat! In acest sens, propun sa folosim vechiul topic unde am lansat comanda de primele 5 seturi de PCB-uri folosite in modernizarea A350 --- vedeti link-ul mai jos: Acolo voi preciza (azi sau maine) care mai sunt preturile actualizate la cablaje si daca se aduna macar 10 cablaje comandate (mai bine zis 10 seturi sau mai multe), de abia dupa aceea putem vorbi de lansarea unei noi comenzi de PCB-uri sau de microcontrolere Atmega programate. Ramane regula binecunoscuta si anume plata in avans, comanda si apoi livrare catre voi, ca si in cazul celorlalte proiecte. Multumesc tuturor celor care au avut rabdare sa urmareasca dezvoltarea acestui proiect iar eventuale realizari practice a acestuia va rog sa le postati in cadrul acestui topic iar daca utilizarea lui se va face in cadrul unui nou A350 va rog sa folositi topicul dedicat amplificatorului A350 de aici: Numai bine
 6. Am deschis un topic separat cu interventia dvs. E mult mai corect asa. Deci, discutiile vor continua aici. In ceea ce priveste problema adusa in discutie, va recomand sa parcurgeti normativul NTE 007, in special Tabelul A.1.4. Sarcina admisibilă, pozarea în pământ, cablu cu Uo/U = 0,6/1 kV de la pagina 12 din fisierul de mai jos: ORDIN_38_NTE_007_-ANEXE.pdf
 7. Am postat revizia nr.2 a acestui proiect folosit in modernizarea A350 in prima postare a acestui topic plus un mic comentariu justificativ. Daca sunt neclaritati sau intrebari, va rog sa le postati in topic.
 8. Am atasat revizia nr.2 a acestui proiect, inclusiv cu un comentariu, pe care le puteti vedea in prima postare a acestui topic. Eventuale neclaritati le discutam in acest topic.
 9. Dupa o lunga perioada unde am incercat sa fac programul din Atmega 16 (proiectul DP0514) sa raspunda conform asteptarilor si zic eu ca am reusit, desi pe partea de vumetru parca ar mai fi loc de imbunatatiri (ramane dupa testarea de voi sa confirmati sau nu lucrul asta), astazi pot spune ca modernizarea A350 a ajuns la final. Facand o retrospectiva a proiectelor implicate voi concluzia urmatoarele: 1. Proiectul DP0816 (noua placa redresor) a avut nevoie de o tatonare a rezistoarelor din prejma semireglabilului care ajusteaza iesirea de 5Vdc. Este vorba mai exact de rezistoarele R5 si R15 care va trebui sa aiba valorile urmatoare: R5 = 100 Ohm si R15 = 820 Ohm. In cazul meu a fost nevoie de acest mic update din cauza ca am folosit un alt BDX53C care e posibil sa fii avut un alt hFe ca cel de pe placa prototip unde dezvoltasem stabilizatorul de tensiune. De asemenea, am plasat BDX-ul pe un radiator mai mare (profil L, gros de 4mm) aflat sub placa DP0816 ca sa nu se incalzeasca foarte mult. 2. Proiectul DP0127 (amplificatorul nou) nu a avut nevoie de nicio revizie. La acest proiect am adaugat practic, ca pe cablaj nu a incaput, niste rezistoare de 10k-3W in paralel cu fiecare condensator de filtraj, atat tot. Desi am testat amplificatorul si fara aceste rezistoare si a functionat, e mai bine, suplimentar (dar nu obligatoriu) sa ajutam condensatoarele de filtraj sa se descarce mai repede dupa deconectarea amplificatorului. Acesta mica implementarea ramane la alegerea fiecaruia dintre voi daca doriti sa o implementati sau nu. 3. Proiectul DP0330 (corectorul de ton), asa cum va spuneam in topicul dedicat acestui proiect a avut o mica greseala de rutare PCB evidentiata acolo (nu o mai reproduc aici). Am corectat-o in revizia nr.2 ocazie cu care am renuntat la rezistoarele: R69, R70, R71 si R72, asta si din cauza ca acestea rezistoare ne fortau sa aplicam pe intrarile amplificatorului un semnal audio de excursie mai mare decat in mod obisnuit. Astfel am adus sensibilitatea pe intrari a amplificatorului la cea originala, de cca. 0,5....0,6Vrms. 4. Proiectul DP0514 (noul selector de intrari cu MCU Atmega16), asa cum mai mult ca sigur ati observat din topicul dedicat acestui proiect, a avut nevoie de mai multe ajustari, inclusiv in reteaua rezistiva pe care sunt amplasate butoanele dar si in partea de transformare a semnalului audio intr-un nivel de c.c. Si bineinteles, au fost necesare mai multe tatonari software. Ca sa memorez starile butoanelor am fost nevoit sa scriu EEPROM-ul MCU, deci niste adrese din EEPROM, pe care am putut sa o fac in mikroC for AVR si nu in MicroCip Studio, asa cum incepusem initial soft-ul. Aici sunt mai multe de zis, dar o sa le spun in topicul proiectului DP0514 dupa ce finalizez de actualizat documentatia acestuia in zilele urmatoare sau de ce nu, poate reusesc chiar azi. 5. Proiectul DP0218 (preu doza de pick-up) nu a avut nevoie de revizii. L-am testat doar cu semnal test sinus, functioneaza bine. Din pacate nu am un pick-up momentan ca l-as fi testat si cu o doza de pick-up sa vad cum raspunde din punct de vedere audio, dar asta altadata. In acest moment am finalizat de actualizat documentatia la DP0330, urmeaza DP0816 si la urma DP0514. Dupa ce voi finaliza si prezenta documentatiile vom putea discuta o comanda de microcontrolere cum va spuneam mai demult si de ce nu, daca mai este lumea interesata, un set de cablaje finale care se poate comanda in cantitati mai mari decat cele 5 seturi comandate initial.
 10. LA MULTI ANI tuturor utilizatorilor cu ocazia trecerii in noul an 2022!
 11. @prog, Am tinut cont de sfaturile tale. De fapt, stiam de acei 10ms de care spui dar din variantele de soft incercate pana acum nu reusisem sa fac softul sa functioneze exact cum doream. Saptamana asta am rebutonat softul si am ajuns la forma din arhiva de mai jos care merge destul de bine, as spune perfect, cum observatia ca momentan inca nu am setat memoria EEPROM sa stocheze valorile apasate si nici nu am finisat functionarea vumetrului (in versiunea de soft prezentata mai jos vumetrul lucreaza dar parca nu exact cum ar trebui - cred ca ar trebui filtraj trece jos semnalul aplicat convertorului AC-DC de pe placa DP0514!!!). Foarte probabil lucrul asta! Oricum, pana la sfarsitul anului doresc sa trasez in linii mari eventuale erate, pana acum doar la proiectul DP0514, pentru ca celelalte proiecte functioneaza bine. Iata mai jos versiunea de soft la care am ajuns si care e prezentata pe facebook intr-un video demonstrativ - vedeti canalul facebook TEHNIUM AZI: Soft DP0514 v.1.2.5_24-12-2021.rar
 12. Dupa o lunga asteptare am reusit sa aduc forma programului la o versiune utilizabila (versiunea 1.1.2) desi, mai are, mici mici imperfectiuni si anume: cateodata, nu ia comanda din prima apasare sau uneori se intampla ca sa dam comanda, spre exemplu, de selectare surse redare si sa se actioneze si unul din releele care stabileste treptele de atenuare a semnalului de iesire notat in software cu 100%, 25%, 6% si 1.5%. Daca mai sunt utilizatori care mai au idei pentru a elimina aceste mici neajunsuri ii rog sa-si exprime un punct de vedere. Ba mai mult, am postat mai jos si codul in C realizat in Microcip Studio ca sa va ajute la optimizarea acestui program care va purta si semnatura voastra daca contributia e utila la functionarea programului. O alta problema ar fi intrarea in functiune a vumetrului. Desi l-am adaugat in program, inca nu am reusit sa-l fac sa functioneze dupa un anume timp cum mi-am dorit. O sa mai studiez nitel problema. De facut, vumetru l-am facut sa functioneze independent dar cand amestec cele doua parti, de vumetru si selectari surse, ups, ceva nu merge cum trebuie. Bineinteles, asta mai la urma, ar mai ramane de adaugat partea de scriere in EEPROM astfel incat sa se afiseze la pornirea amplificatorului ultimele stari/butoane active. Soft DP0514 v.1.1.2.rar Precum va spuneam in una din interventiile anterioare, am fost nevoit sa modific valorile rezistoarelor pe care sunt amplasate switch-urile. Noile valori sunt urmatoarele (o sa actualizez proiectul in format pdf cu aceste valori dupa ce validam soft-ul): Dupa compilarea programului cu MicroCip Studio (se gaseste pe net gratuit) rezulta fisierul hex din folderul Debug din arhiva programului. Nu am reprodus aici programul deoarece e foarte mare si mai greu de parcurs in format web. Oricum, portiuni din program se pot reproduce daca exista observatii de imbunatatire a lor. Eu am postat arhiva de mai sus ca sa va fie mai usor de lucrat si de testat in programul cu Microcip Studio din calculatorul vostru. Urmeaza sa actualizez valorile rezistoarelor de pe placa cu switch-uri DP0514 zilele care urmeaza. Deci voi testa softul prezentat si pe placa cu comutatoare DP0514 dar asta dupa ce voi finaliza sa inlocuiesc valorile rezistoarelor dupa tabelul de mai sus. Scrierea soft-ului in MCU atmega16 am facut-o cu AVR Flash cu setarile din imaginea urmatoare: Iata mai jos si o imagine cu dezvoltarea programului pe placa de dezvoltare EasyAVR6: Asadar, asa cum se prezinta soft-ul acum, nu este forma finala, deci nu putem discuta de o programare in masa a microcontrolerelor de care va spuneam.
 13. Salut, Luni seara o sa prezint versiunea de cod / soft la care am ajuns. Am fost nevoit sa modific valorile rezistoarelor pe care sunt amplasate switch-urile. Mai multe detalii luni. Numai bine
 14. Precum va spuneam aseara in urmatorul topic, intentionez sa achizitionez un nou MP3 Player cu Bluetooth si Radio FM asemenea celor vandute pe aliexpress.com aici: https://www.aliexpress.com/item/1005001765757018.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.7fc74c4d0E1kd1 Ma uitam la un model luat mai demult, de unde am extras poza de mai jos, ca este construit in jurul circuitului integrat JXE814F28 UEK070. Desi in descrierea device-ului apare subliniat, in multe link-uri de pe aliexpress.com circuitul integrat AC6926 practic am constatat ca pe capsula acestuia e trecut cu totul alt cod. Am gasit un datasheet cu acest AC6926: AC6905A-Jieli.pdf dar cu mai putin pini ca JXE-ul exemplificat in poza de mai jos. Nu am stat niciodata sa cercetez mai in amanuntit acest device si din acest motiv postez aici, poate sunt utilizatori care au aprofundat mai bine problema si cunosc exact codul circuitului integrat! E posibil sa fie in spatele acestuia un MCU dedicat pentru asemenea aplicatii, pentru ca prezenta quartz-ului cam asta denota, nu!
 15. Cumpar urgent un mp3 player cu bluetooth cum sunt cele descrise in pagina urmatoarea de pe aliexpress.com: https://www.aliexpress.com/item/1005001765757018.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.7fc74c4d0E1kd1 Imi trebuie saptamana viitoare. Asa ca, daca aveti un asemenea modul in plus si sunt dispusi sa-l vindeti, dati-mi de veste. In link-ul de pe aliexpress sunt descrise patru modele. Nu tin neaparat sa achizitionez versiunea cu inregistrare si care sa suporte apeluri telefon, ci o versiune standard doar cu radio FM, MP3 player si bluetooth. Deci astept ofertele voastre.
×
×
 • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock