Sari la conținut

remus68

Tehnium Azi
 • Număr conținut

  367
 • Înregistrat

 • Ultima Vizită

 • Zile Câștigate

  20

Orice postat de remus68

 1. TDA1517 (capsula cu 9 pini in linie). Atunci cand cumperi, ai grija ca varianta TDA1517P are capsula HDIP18 (cu 2x9 pini).
 2. remus68

  Despre industria electronica romaneasca

  Acest topic nu este deschis in sectiunea corespunzatoare - locul lui este la "Alte discutii... libere", unde fiecare poate comenta in anumite limite rezonabile. Altii sunt curiosi de ce mai face capra vecinului si isi lasa piticii din mansarda proprie sa zburde in veselie, conducand autoturisme de teren ARO in topicuri unde se discuta de intreprinderi producatoare din industria electronica...
 3. Da, domnule @gsabac. Pe o perioada de timp limitata, pana in momentul cand intra in functiune limitarea de supracurent la iesire, tranzistorul poate functiona la parametrii mentionati de dumneavoastra. Eu am crezut ca luati in considerare acei parametri din graficul SOA pentru situatia de functionare normala pe durata nelimitata de timp. Sa ne auzim cu bine!
 4. Domnule @gsabac, faceti o mare eroare de interpretare al graficului SOA! Tranzistorul de putere mentionat (2N3055) este elementul regulator-serie de putere intr-o sursa LINIARA si nu in comutatie cu frecventa de 2kHz (perioada T=500us). In acest caz, aria de functionare sigura a acestui tranzistor este delimitata cu linie intrerupta si are scrisa mentiunea "dc". Deci, la o tensiune VCE=40V corespunde un curent IC max de aproximativ 2,8A.
 5. Un bec auto pe care scrie 12V/ 21W, alimentat cu o tensiune de 12V, ar trebui sa fie parcurs de un curent de sarcina de 1,75A (P=UI). Utilizatorul ar trebui sa masoare cu un voltmetru tensiunea de 12V existenta la bornele becului si cu un ampermetru inseriat in circuit sa masoare curentul. Aplicand Legea lui Ohm, vom obtine R=U/I=12V/1,75A=6,8 ohmi.
 6. Este suficient sa masoare cu ohmmetrul rezistenta la rece, iar pentru perioada cat becul este alimentat, rezistenta sarcinii se poate calcula cu ajutorul Legii lui Ohm, masurand caderea de tensiune la bornele sarcinii si curentul ce trece prin sarcina. Masurarea rezistentei becului dupa intreruperea alimentarii nu da rezultate, deoarece filamentul unui bec de 21W nu are o inertie termica ridicata si se raceste destul de rapid, modificandu-se semnificativ rezistenta.
 7. remus68

  Pareri PCB realizat cu programul Kicad

  Nici mie... In cazul unor montaje din domeniul "audio", mai ales daca este vorba de sensibilitati ridicate la intrare si/sau impedante mari, prezenta lor poate micsora semnificativ raportul semnal/zgomot sau pot duce la aparitia autooscilatiilor, mai ales in cazul etajelor cu amplificare ridicata.
 8. Pentru partea de comanda a tranzistorului regulator-serie, prefer schema rusului, ce ai postat-o la inceputul acestui topic.
 9. Nu ai numarat corect! Sunt 4 (patru) tranzistoare in paralel. In figura 7 din postarea anterioara se poate vedea ce putere poate disipa un tranzistor 2SC5200 (tu l-ai dat ca exemplu) atunci cand capsula are o anumita temperatura. Tinand cont ca nici macar temperatura mediului ambiant nu este 25oC tot timpul anului, este CLAR pentru orice copil care vede acel grafic, ca tranzistorul mai sus amintit nu poate disipa 150W... Si cum rezistenta termica jonctiune-capsula este in cel mai fericit caz (pentru un tranzistor fabricat de o firma serioasa, nu fake chinezesc) de 0,83oC/W, atunci cand va disipa 120W (valoare oferita de tine), jonctiunea se va incalzi cu 99,6oC peste PESTE temperatura mediului ambiant... deci va avea o temperatura de minim 125oC... Revenind la graficul din figura 7, se poate observa ca in aceste conditii, tranzistorul va putea disipa remarcabila putere de... maxim 30W... Deci, nu mai da sfaturi daca nu pricepi prea multe... pentru ca @Mihai3 stie mai bine ca tine ce trebuie facut. Daca ceva nu-ti este clar, poti intreba si vei primi raspuns, dar nu e cazul sa dai tu indicatii.
 10. Cam ce intelegi din graficul afisat in partea din stanga imaginii?
 11. Considera ca alimentezi stabilizatorul la minim 55V (pentru a obtine maxim 50V la iesire) si reglezi tensiunea de iesire la 1V pentru un curent de sarcina de 5A. Considera ca utilizezi un singur tranzistor de putere. Ce putere se va disipa pe acel tranzistor in acest caz? La ce temperatura va ajunge jonctiunea din tranzistor? Dar capsula? Ce putere poate disipa un tranzistor de putere ajuns la acea temperatura? Calculeaza toate aceste necunoscute si iti vei da singur raspunsul.
 12. remus68

  Schema amplituner Yamaha R30

  Tot din anii '80 este si R-3, dar acesta are etajul final audio cu tranzistoare. @Felixdaemon, daca ai masurat cu un ohmmetru primarul transformatorului de alimentare si arata ca este intrerupt, este posibil sa fie arsa siguranta termica inseriata cu primarul transformatorului. De obicei, se gaseste destul de usor si e accesibila astfel incat sa poata fi taiate/dezlipite conductoarele de legatura de pe terminale si sa fie ocolita aceasta siguranta.
 13. remus68

  Schema amplituner Yamaha R30

  Yamaha R30 este diferit de R300.
 14. https://www.google.ro/search?q=danut+andrusca+cv&oq=Danut+Andrusca&aqs=chrome.1.69i57j0l5.1461j0j8&client=ubuntu&sourceid=chrome&ie=UTF-8 Cu o simpla cautare pe goguboeru se gaseste... http://www.cdep.ro/pdfs/guv201801/CV_Andrusca.pdf
 15. Catalog tranzistoare IPRS 1989 http://www.mediafire.com/file/e4m2atmv5ea8svd/catalog-tranzistoare-cu-siliciu-iprs-baneasa.pdf/file
 16. Exista cel putin cinci cataloage IPRS in care sunt prezentate caracteristicile tranzistoarelor produse de fabrica. Eu am patru (trei din cele expuse si inca unul aparut in 1984 odata cu "Short form catalog IPRS"). Atunci cand voi avea timp, este posibil sa scanez unul din cele in care sunt prezentate si tranzistoare cu germaniu.
 17. remus68

  problema sunet amplificator

  Daca ai piese la dispozitie, poti incerca sa inlocuiesti rezistentele din colectoarele tranzistoarelor din diferential cu cate o rezistenta de 1K6, iar in emitoarele lor cu una de 18K. Deasemenea, in serie cu cele doua diode amplasate intre bazele prefinalilor ar trebui montat o rezistenta semireglabila de 100... 250 ohmi (initial reglata la valoarea de zero) din care sa ajustezi curentul de mers in gol.
 18. remus68

  problema sunet amplificator

  @Alinuts, te rog sa precizezi urmatoarele: 1. Ce valoare are rezistenta din emitoarele tranzistoarelor din diferential? 2. Ce valoare au rezistentele din colectoarele tranzistoarelor din diferential? 3. Ce valoare are rezistenta din emitorul pilotului? 4. Masoara (fata de masa) tensiunea din colectorul tranzistoarelor din diferential. 5. Masoara (fata de masa) tensiunea din emitorul pilotului. 6. Masoara tensiunea la bornele rezistentelor din emitoarele tranzistorilor finali. 7. Masoara tensiunea (fata de masa) la iesirea amplificatorului (tensiune continua). 8. Masoara tensiunea pe barele de alimentare si precizeaza cel putin o zecimala. Masurarile tensiunilor se vor efectua cu amplificatorul alimentat, dar fara semnal la intrarea amplificatorului. Masurarile rezistentelor se vor efectua cu amplificatorul nealimentat si cu un terminal dezlipit de pe placa.
 19. Salut, @GeoMar! In primele doua imagini se observa oarece gauri in stratul de toner, rezultate in urma transferului. Le-ai corectat cu marker permenent inainte de a introduce placuta la corodat?
 20. remus68

  problema sunet amplificator

  Tinand cont de faptul ca etajul final este alimentat la 60V, utilizarea unor "BC"-uri ca pilot si prefinali poate fi considerata o gluma "chinezeasca"... Tranzistorii finali au un factor de amplificare de 20, asa ca in pozitiile mai sus mentionate se preteaza a se monta cel putin BD139/140. Deasemenea, tot o gluma este si montarea rezistentei de 4K7 ca sarcina a pilotului...
 21. Ar fi bine sa fie sterse, atat contul precum si eventualele clone ale acestui utilizator (m...) de pe forumul Tehnium Azi.
 22. remus68

  Amplificator simetric de 50W

  Toate variantele sunt cu tranzistori finali MJE15030G / MJE 15031G?
 23. remus68

  Amplificator simetric de 50W

  Ce se intampla daca micsorezi semnificativ rezistentele de emitor la Q6 si Q16?
×

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.