Sari la conținut

viobio

Members
 • Număr conținut

  181
 • Înregistrat

 • Ultima Vizită

 • Zile Câștigate

  26

viobio a câștigat ziua ultima dată pe Decembrie 15

viobio a avut cel mai apreciat conținut!

Reputație Comunitate

69 Excellent

Despre viobio

 • Rang
  Utilizator Tehnician

Profile Fields

 • Oras
  BUCURESTI

Vizitatori Recenți Profil

252 vizualizari profil
 1. M-am gindit să animez un pic topicul și să vad cam ce interes a stirnit acest proiect . Dacă se crede off topic să se mute în altă parte , fără nici cea mai mică suparare . Pun la bataie opt socluri octale de sasiu și opt tuburi noi nouțe NOS , 4X6P6C,2X6H8C,2X6H9C , cu aceste tuburi se poate construi un amplificator de 2X10...15w in functie de clasa de functionare , folosind schema din acest topic , cistigatorul dacă dorește să construiască amplificatorul are toată susținerea mea , il consiliez pină la finalizarea amplificatorului dacă nu se descurcă . Ce cer eu ..... să se configureze partea finală a unui amplificator PP cu transformator de iesire " normal" nu ultraliniar , clasă AB ,negativare fixa , tensiunea Ug2 mai mică decit Ua , să se specifice cit sunt Ua si Ug2 , Ra 5k6 , să se specifice valoarile rezistentelor R11L,R11R , Ia0 , cind se folosesc ca tuburi finale două 6L6-GC . Schema să fie desenată fără conectorii X . Desenați pe hirtie că este mai simpu . Succes
 2. Am uitat să desenez circuitul care asigură tensiunea de negativare , cind se folosește negativare fixă pentru tuburile finale . Puntea redresoare este de 1A , tensiune ....minim 200V , C15 100....220 microF/100V , R19 1w , C16 47microF. Pe schema desenată de tine este o greșeală in circuitul care ridică potențialul filamentelor față de catod , am desenat eu circuitul corect . Pe circuitul de alimentare filamente finale pune semireglabilul de 100ohmi , se montează sau nu , in funcție de înfășurările transformatorului . Pentru partea de alimentare anodică puntea eu o pun de 4A , eu folosesc condensatori de capacități mari si cele de 1A se pot " speria " la pornire cind se încarcă condensatorii de filtraj , mai ales dacă sunt condensatori cu ESR mic , sunt pățit cu două punți de 1A care au facut ....poc . M-am gindit mai profund , in sursa anodică se pot folosi și electrolitici de 300,350,400V , nu neapărat de 450V , de ce spun asta ? Cred că vor fi puțini care vor merge cu tensiuni anodice de 500V , chiar si asa ....in cel mai rău caz cind se folosesc conzi de 300V si tensiunea este mai mare la pornire ....tot avem o " protectie " de 100V . Pentru C13,C114 se pot monta doi condensatori in serie ca in schemă sau unu singur de 450V , Uaa alimentează "tuburile mici " care emit repede și tensiunea nu are cum să depășească 450V . Eu las la alegerea ta la ce tensiune să fie conzii din sursa anodică , să își dea și alții cu parerea și să se ajungă la un " consens " ....vorba lui Ilici . Sursa care alimentează circuitul de filamente Eu pentru C1 folosesc 10000microF cind alimentez filamentele cu 12,6V si 20000microF cind alimentez cu 6,3V , 4700microF nu poate tine piept riplului mai ales cind ai nevoie de 2,5...3A pentru filamente . Puntea redresoare eu o pun de 10A . Eu aș monta doi tranzistori PNP de putere in paralel , cu mici radiatoare , dacă se folosesc tuburi rusesti ( 6,3V ) consumul pe filamente este intre 1,9A ....2,7A in functie de ce tuburi se folosesc , mai bine folosesc doi tranzistori cu radiatoare mici decit unu cu radiator mai mare . Cind se folosesc tuburi alimentate cu 12,6V se poate monta un singur tranzistor de putere , consumul este de 0,6A pe filamente , eu nu pun nici macar tranzistor , folosesc un LM338 ( 5A ) cu un mic radiator . Zic să hotariți de comun acord cum va fi sursa de alimentare . Legat de transformatorul de alimentare .....nu am habar ce o să dorească fiecare in parte , trebuie personalizat pentru fiecare utilizator in parte , sunt sigur că marea majoritate vor folosi tuburi rusești fiind mai ieftine , chiar și așa nu știi ce clasă de functionare preferă fiecare și nu poți dimensiona traful .
 3. Variante de negativare in funcție de clasele de functionare 1 Negativare fixă clasă B , AB, AB1 .Trebuie să existe in sursă o tensiune - UN ( tensiune negativă față de masă ) Se montează SR3L/R , R14L/R , RK1L/R ( se montează rezistențe de 10ohmi/1w pe care se poate masura Ia0 , curentul de bias/repaos ) , se face strap in locul rezistentelor RK2L/R , din SR3L/R se reglează curentul Ia0 , acesta este curentul de repaos/bias . Nu se montează R12L/R CK1L/R . 2 Negativare automată , clasă AB . Se montează CK1L/R , RK1L,RK2L,RK1R,RK2R ,R12L/R , in catodul fiecărui tub final sunt montate in serie cite două rezistențe de 5w din inserierea a două valori se obține valoarea necesară negativarii , valoarea este specificată in foaia de catalog a tubului final folosit . Nu se montează R11L/R ,SR3L/R,R14L/R 3 Negativare automată cu o singură rezistență in catozii tuburilor finale , așa zisă clasa A PP Se face strap dupa intre F1,F2 , am atasat un desen că să se înțeleagă mai bine . Se montează CK1L/R ,RK1L,RK2L,RK1R,RK2R ,R12L/R . Atenție in acest caz in catozi aveți un grup rezistiv serie paralel ! Amplificatoarele cu această variantă de negativare sunt cele mai energofage lucrind cu curenti anodici mari , pe rezistențele din catozi se disipa căldură , aceste amplificatoare sunt cele mai cautate de așa zișii audiofili , cele de " fabrică " avand prețuri prohibitive .
 4. Am să explic amănunțit , sper că poate intrlege oricine , conexiunile pentru conectorii notați X1/X2/X3 in functie de transfornatorul de ieșire folosit ,conexiune doar Ua si anozii tuburilor finale sau conexiune ultraliniară . Tot din conectorii X1/X2/X3 se poate alimenta G2 ( grila 2 de accelerare ) din Ua , UG2 separată sau din transformatorul de ieșire cind se folosește transformator de ieșire ultraliniar . Tuburi finale care se pot folosi pentru această schemă 6P6C,6V6,6P3C,6P3C-E,EL34,6L6, 6550,seria KT . Se pot folosi si EL95,EL84,6P14P dar au alte conexiuni la soclu , au pinii dispusi altfel fiind tuburi heptale si novale . Varianta 1 Cum este schema desenata , nu se face nici o punte pe conectorii X1/2/3 , se foloseste un transformator de iesire ultraliniar. Varianta 2 Se folosește un transformator de iesire " normal " , adică doar cu trei fire in primar , un fir catre Ua si două fire catre anozii tuburilor finale . Alimentare G2 din Ua , se unesc X2-1 cu X2-2 , se unesc X1-1 cu X1-2 , X3-1/X3-2 nu se unesc . Varianta 3 Alimentare G2 din Ug2 , se folosește tot un transformator de iesire " normal " Această variantă se folosește cind in foaia de catalog este specificată tensiunea Ug2 mult mai mică decit Ua , un exempu aleator Ua 460V , Ug2 400V , am dat exemplu că să se înțeleagă mai ușor. X3-1 se uneste cu X3-2 , X2-1 se unește cu X2-2 , X1-1 nu se unește cu X1-2 .
 5. Vand un transformator de alimentare toroidal , comandat la Petra Iasi , transformatorul poate alimenta un PP cu KT88/90/120/150/ Preț 350lei Diametru 160mm Înălțime 75mm Primar 230V Ecran intre primar si secundare Secundar 1 365V/0,8A Secundar 2 2X6,3V/10A Secundar 3 26V/0,8A Secundar 4 19V/0,8A Secundar 5 8V/1,5A Secundar 6 70V/0,1A GU19 , trei bucăți noi , 120lei toate trei In țară trimit doar cu curier rapid , cu ramburs , toate taxele la destinatar .
 6. Cine te obligă să folosești aliaj fără plumb ? Legea te obligă , adică ii obligă pe producătorii de echipamente electronice să folosească aliaje fără plumb . Am un amplificator Marantz pe siliciu la care pot scoate trsnzistorii driveri fără să ii dezlipesc , doar trebuie să trag un pic de ei , cind o să mă ocup de el o să fac o filmare să vedeți cum arată lipiturile dupa aproximativ nouă ani . Legat de constructiile point to point sau pe barete vs cablaj , nu stiu ce amplificatoare au fost ascultate , zgomotul de fond poate fi hiss sau humm , hiss apare in special datorită tuburilor , humm datorită cablării aiurea , masă aiurea , transformatoare înghesuite sau prost dispuse pe sasiu , filtraj ineficient , bias reglat aiurea in special la PP Mai repede o dai in bara cu un cablaj imprimat decit cu un montaj vintage , capacitățile parazite intre componente , intre componente si traseele de pe cablaj sunt mai mari cind se construiește pe cablaj imprimat , cablarea vintage ține de experiența fiecăruia . Am reparat foarte multe amplificatoare pentru instrument , unde amplificarile sunt imense față de un amp pentru auditie , Fender Twin Reverb fabricat pe cose este mut , 0 humm , 0 hiss , vs variantele actuale care sunt fabricare pe cablaj imprimat , mult mai zgomotoase , ăsta este doar un exemplu. In film este un McIntosh MC275 care se fabrică in zilele noaste ajuns la revizia nr 6 , am ascultat așa ceva , am un MC275 fabricat in 1978 și restaurat de mine ( am schimbat doar tuburile si electroliticii ) , al meu este lucrat pe cose , ca sound este peste cel care se fabrică acum .
 7. Amplificatoarele montate pe barete cu cose sau point to point sunt cele mai scumpe și sincer.... ca sound sunt peste multe amplificatoare fabricate pe cablaj imprimat, am reparat citeva și știu ce vorbesc, în ziua de azi mai sunt puține firme care facrica a pe cose sau point to point, firmele sunt în general mici, de nișă, le găsiți prin Japonia, Germania, Franța, Ungaria. Un ATM 1S costă 9500$, un Hashimoto.... între 2300....7000$, prețul este în primul rind mare datorita manoperei. Pozele sunt cu interiorul unor amplificatoare Hashimoto, Jadis, Air Tight ATM 1S, Leben Ce se fabrică pe cablaj sunt plantate de roboti și lipite în baie de aliaj fără Pb, aliaj care creează mari probleme după citiva ani, apar foarte des lipituri reci sau oxizi între terminalele componentelor și lipituri.
 8. Pentru carcase puteți apela la el https://www.facebook.com/AudiocrisAmp Este colaboratorul meu de citiva ani, o carcasă costă între 370...500lei în funcție de complexitate și mărime.
 9. In PP apare o problemă dacă se folosesc șocuri cu valori mari imediat după primul condensator de filtraj , datorită consumului foarte variabil in soc apare un fenomen de autoinducție . Altă problemă .....cam cit ar arăta un soc de 3..4H care să si reziste la un curent de 450mA ? Eu zic că ar avea citeva kg . Condensatorii pentru 400...450V nu costă o avere , pină la urmă cine isi face un amp .....il face pentru el ....nu ? Condensatorii de filtraj sunt si niște " rezervoare de energie " dacă mergi pe capacități de filtraj mici ....pe piesele cu dinamică mare ai nevoie de energie , de curent , de unde il trag finalele ? Nu din condensatori ? Dacă se merge pe capacitati mici de 22...47microF o să apară un frumos efect de compresie , compresie care este ok pentru unele amplificatoare pentru instrument , dar acolo este o situatie aparte , totuși si acolo depinde pentru ce gen muzical a fost conceput amplificatorul pentru chitară . https://www.tme.eu/ro/katalog/condensatoare-electrol-snap-in-85degc_112347/#id_category=112347&s_field=artykul&s_order=ASC&visible_params=2%2C115%2C118%2C42%2C32%2C120%2C39%2C117%2C10%2C123&used_params=118%3A25358%3B120%3A24790%2C25145%3B https://www.tube-town.net/ttstore/Capacitors/Electrolytic/Elektrolytic-Can/Radial/Snap-In/Elektrolyt-330-F-%40-450V::2136.html
 10. Dovada că eu folosesc pentru SM3 semireglabili de 0,5w , in acest amplificator folosesc acelasi defazor ca in schema aflată in discuție , am pus poza pentru cei mai sperioși , este un amplificator aflat in lucru .
 11. https://www.tme.eu/ro/details/1028g-20k/trimere-tht-cu-o-singura-tura/sr-passives/ pentru SM1 se poate folosi cel din link de 0,5w , curentul acolo este mic , eu am pus 1w supradimensionat sau cele negre formatul mare , cred că știi despre ce vorbesc , am uitat marca lor . Sau de 1w , nu este musai să fie multitură , nu costă o avere https://www.tme.eu/ro/details/cn-15.1-22k/trimere-tht-cu-o-singura-tura/telpod/ Am pus două desene cu ce trebuie să mai desenezi pe schemă 1 siguranță intre catodul fiecărei finale , mai bine se arde o siguranță decit tot ce este in catodul tubului .....in cazul cind tubul ajunge in iadul lampilor . 2 Conexiune pentru G2 tuburi finale cind G2 nu se alimentează din Ua sau OT Capetele E de la SM3L/R se conectează la masă , C11 nu există pe schemă , probabil te-a indus in eroare desenul meu . Pe cablaj pinii 1 și 8 de la tuburile finale trebuiesc uniți , pentru pentode octale pinul 1 este G3 care trebuie conectat la pinul 8 , pinul 8 fiind catodul , EL34 are G3 la pinul 1 . Tetrodele nu au nimic conectat la pinul 1 . Potentiometrul de volum este de 100K logaritmic .
 12. Datele pentru 6L6GC , se pot folosi si pentru 6P3C-E , 5881 , nu pentru 6P3C ! Aceste date sunt utile pentru alegerea Ua ,Uag2 ,Ia0, Rk ,Raa . Atentie ! Cind se alege negativare fixă rezistența de descarcare a grilei la masă trebuie să fie de maxim 100k , este rezistența care vine montată in cursorul semireglabilul de negativare , pentru negativare automată această rezistență are valoarea de 390...470K .
 13. Trei variante cu tuburi finale 6P3C și 6H2P&6H1P Ua 400V Ug2 300V UAA 380V R9,10 47K R8 33K R11 100K SM1 20K SM2 100K R4 1K R3 220 R1 1M R2 1K R5 2K7 R6 1K R7 1M Pentru negativare automata se obtine o putere de 25w . Pentru negativare fixă se obtine o putere de 30w
 14. Lista componentelor , pentru rezistențe trec doar puterea . C1 220nF /63...100V C2 22...100pf /63...100V , este optional C3 220 microF/ 25V C4 470nF/450...650V C5,7 100nF/450...650V C6,8 47...100microF/450V C9,10 470...680nF/450...650V De preferat că condensatorii de cuplaj să fie polipropilenă R1 0,6..1w R2 0,6..1w R3 0,6..1w R4 0,6..1w R5 1w R6 1w R7 1w R8 2..3w R9,10 2...3w R11 2..3w Rkl,Rkr 5w , cite două rezistențe de 5w in serie pentru fiecare tub final . R11l,R11r 1w R12l,R12r 1w R13l,R13r 1w R14l'R14r 0,6...1w SM1 semireglabil multitură 0,5...1w SM1,SM3L,SM3R semireglabili multitură 0,5w . Cx optional . Pentru tuburile novale rusești pinul 9 trebuie conectat la masă , pentru tuburile americane sau europene , pinul 9 nu se conectează la masă !!! Se poate pune un strap intre terminalul 9 si masă , se montează sau nu , în funcție de ce tuburi se folosesc . Pe cablajul imprimat să nu se facă trasee pentru filamente , se montează fire de conexiune din tub in tub , dacă se fac trasee de filamente pe cablaj se complică rau cablajul imprimat .
×

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.