Jump to content

Forums

 1. Intro

  1. Tehnium Today

   In this forum I would like to gather opinions or suggestions on the content of the portal. If you have an article and want to appear on the web portal pages then ... post here. And If you have a soft-forum problem, post in the section with the same name that you can see here.

   902
   posts
  2. Products - projects Tehnium Today

   The latest community projects / products Tehnium Today (free and pay per view).

   2,172
   posts
 2. Professional Zone

  1. Audio

   Să discutăm despre audio: amplificatoare audio Pro şi Hi-Fi, sisteme Home Cinema, incinte acustice sau boxe cum sunt numite popular, difuzoare, accesorii audio, retro audio (tuburi) s.a.m.d.

   17,399
   posts
  2. Electronica digitala

   Circuite logice, FPGA, CPLD, Microprocesoare AVR si PIC, memorii, iata cateva repere despre care puteti deschide subiecte in aceasta sectiune.

   2,661
   posts
  3. 12,419
   posts
  4. Automatizari

   Discutii despre diverse automatizari industriale si in gospodarie, electronica si mecanica CNC.

   2,515
   posts
  5. Electrotehnica

   Diverse discutii din electrotehnica, incepand de la constructia si functionarea aparatele si motoarelor electrice, alimentarea acestora si pana la diverse aparataje si echipamente folosite in diverse domenii de activitate (aparate medicale, electrocasnice, aparate de masura)

   5,186
   posts
  6. 130
   posts
  7. Mecanica

   Discuţii din diverse specializări ale mecanici, inclusiv motoare termice (Diesel, grupuri electrogene...) şi multe altele.

   823
   posts
  8. Constructii

   Un forum despre construcţii, amenajări interioare, un forum unde puteţi pune ?ntrebări despre probleme specifice construcţiilor civile şi industriale.

   1,413
   posts
  9. Infrastructura si transport

   Un forum cu discutii despre nave maritime, trenuri, masini, autostrazi, cale ferata si alte aspecte si factori care intervin in functionarea acestui sector de activitate.

   716
   posts
  10. Comunicatii

   Diverse discuţii din aria comunicaţiilor şi telecomunicaţiilor: sisteme de recepţie, interfoane, telefonie mobilă etc.

   502
   posts
  11. CAD/CAE

   Un forum cu discuţii despre proiectare, simulari şi arhitectura ?n diverse domenii tehnice

   1,137
   posts
  12. PC Zone & Multimedia

   Discutii despre partea soft si hardware a PC-urilor noastre, despre conexiunea la Internet si retea, programare web etc

   3,323
   posts
 3. Hobby

  1. DIY & Kituri Electronice

   Aici postati tot felul de montaje pe care le-ati realizat sau ce ati mai realizat prin propriile puteri, inclusiv kituri electronice. Tot in aceasta sectiune se pot enunta review-uri la unele kituri electronice din comert, impreuna cu schema electronica a lor.

   3,717
   posts
  2. Componente electrice si electronice, documentatie si scheme

   Daca cautati o componenta electronica "echivalenta", o informatie despre ceva sau o anumita schema / datasheet / manual de service, atunci postati aici. O sectiune dedicata special depanatorilor.

   3,024
   posts
  3. Radioamatorism

   Discutii despre activitatea de radioamator si constructia / depanarea uneltelor necesare desfasurarii acestei activitati.

   529
   posts
  4. Foto Video

   Discutii despre arta fotografica si video. Cum realizam poze sau filmam ? Iata doar cateva din intrebarile la care veti putea gasi raspuns daca veti accesa aceasta sectiune.

   478
   posts
  5. Modelism

   Avioane, elicoptere, blindate, vehicule militare cu senile sau roti, trenuri, tehnici de modelism, tutoriale; Scule, unelte, si instrumente utile in modelism...

   78
   posts
 4. Resurse

  1. Teste & Review-uri

   Daca ati testat un amplificator audio, o placa video, un calculator sau orice alt tip de produs si doriti sa va exprimati niste pareri/concluzii, atunci deschideti un subiect aici.

   178
   posts
  2. Intrebarile incepatorilor

   Aici pun intrebari teoretice si practice incepatorii iar cei avansati raspund.

   6,925
   posts
  3. Anunturi, prestari servicii, vanzari si cumparari

   Un mic bazar al pasionatilor de electronica si nu numai.

   2,325
   posts
  4. Joburi

   Aici postati oferte si cereri de JOB-uri in domeniu electric, electronic, electromecanic, mecanic etc.

   46
   posts
 5. Pasiuni Comune

  1. Fenomene stiintifice, teorii, teste, experimente, descoperiri?

   Discutii despre diferite noutati stintifice, mituri, mistere, inventii, experimente si altele.

   443
   posts
  2. Astrologie si Astronomie

   Discutii din astrologie si astronomie, inclusiv nave spatiale, horoscop sau cat de mare este universul...

   148
   posts
  3. Pescuit si calatorii

   Calatorii, pescuit, vacante, drumetii, litoral, delta, munte, alpinism...

   50
   posts
  4. Filme, Sport si Muzica

   Filme, videoclipurile preferate, muzic?, sport etc. S? discutam...!

   349
   posts
  5. Alte discutii... libere

   Aici discutam liber despre noi, despre ceea ce mai facem in viata de zi cu zi....O sectiune de bodega sau cum vreti sa-i spuneti voi.

   4,940
   posts
 6. Feedback

  1. Suggestions and complaints about posts and / or users

   In this section you can tell your opinion about the Tehnium Today portal and make administrative complaints, such as a conflict between moderators or between a certain user and you. If you want to post an article then go to Tehnium Today from the beginning of the forum.

   1,127
   posts
  2. Banari, Suspendari, Avertizari

   Daca nu aveti un comportament civilizat in portal si veti fi banat, atunci motivul il veti gasi aici.

   14
   posts
 • Forum Statistics

  6,642
  Total Topics
  76,278
  Total Posts
 • Member Statistics

  3,387
  Total Members
  844
  Most Online
  iustin.dumitrache@yahoo.co
  Newest Member
  iustin.dumitrache@yahoo.co
  Joined
 • Who's online in the past 15 minutes   1 Member, 0 Anonymous, 30 Guests (See full list)

 • Postări

  • donpetru, nu s-a vrut pentru ca din start clipul a fost fabricat sa puna in lumina cat de rau e sistemul care fura printr-un anume factor k pe care ei nu l-au inteles si nici nu s-au straduit sa-l arate in acel video youtube, pt. ca, vorba ta, expertul energetic sau cine i-o fi facut analiza, sigur a trecut pe hartie chestiunile tehnice si practice discutate in acest topic.
  • @donpetru: Toata stima. Atunci cand utilizatorii sunt caracterizati prin competenta si stiinta de carte, evident ca pot fi si cazuri in care ordinul in cauza se poate intoarce impotriva furnizorului. In acest caz, actioneaza piramida ierarhica, si se gaseste intotdeauna un "acar Paun" din randul personalului propriu, in capul caruia se sparg toate oalele. Cunosc acest sistem de tip colhoznic de o viata, domnule Donute. In ceea ce priveste cazurile particulare, mai spun odata, ca nu doresc sa le comentez.
  • Dl. Olaru, eu tocmai v-am dat mai sus un exemplu cand aceleasi reguli au fost aplicate si furnizorului de energie electrica, deoarece ordinul 121 trateaza problema si fata de furnizorii si fata de clientul final (vedeti art. 2, alin1). Deci, a spune ca acest ordin este o caramida suplimentara pe umerii consumatorului nu mi se pare corect, deoarece sunt cazuri cand ajuta consumatorul dar si cand mai putin ajuta furnizorul.  In al doilea rand, am vazut ca utilizatorul leo_electro a precizat mai sus continutul art. 7 din Ordinul 121 ANRE. Acolo coeficientul k, numit factor de corectie, se calculeaza tinand cont si de eroarea de conectare (art.8). In exemplul pe care vi l-am dat eu mai sus, cu acei 6 ani, Electrica a venit cu un act constatator documentat in care au aratat in ce consta acel factor de corectie. Adica, din calculele prezentate se arata legatura binecunoscuta si cu raportul transformatoarelor de tensiune/curent, unde e cazul dar si cu relatia matematica intre tensiunea de linie si cea de faza. Deci, Electrica a venit cu un act foarte documentat prin care a justificat modificarea si acceptarea platii pierderilor de energie pe ultimele 3...6 luni. Si in cazul patronului respectiv se putea solicita acest lucru. De fapt, din ce se spune in clipul respectiv, s-a depistat eroarea dar din lipsa unor cunostinte teoretice de specialitate patronul nu a avrut prezentarea acesteia, deoarece mai mult ca sigur expertul energetic angajat de el ia prezentat aceste detalii. Cred ca erau bune de prezentat aceste informatii tehnice care puteau face mai multa lumina in acest caz decat o gramada de presupuneri. 
  • Eu nu iau in calcul cazuri izolate, ci doar constat ca exista o procedura total birocratica de reglare a conturilor intre furnizor si beneficiar, care nu este de loc in regula. In ordinul 121/2015, scrie negru pe alb, ca tehnicianul care citeste consumul periodic, stabileste si daca exista suspiciuni de functionare eronata prin rotatia inversa a discului contorului cu inductie. Inca odata intreb: Cum apreciaza el ca s-a intamplat un asemenea eveniment ?! Asadar @leo_electro, sa lase aprecierile la adresa mea, si sa precizeze cine si cum stabileste acel We (cantitatea de energie inregistrata eronat) pe care o citeaza din textul ordinului. Daca la statia de joasa tensiune finala a furnizorului se inregistreaza o pierdere potentiala de energie, care nu apare la consumatori, asta nu inseamna ca undeva la acestia din urma exista inregistrari eronate. Mai degraba (asa dupa cum cunosc eu sistemul) cred ca este vorba despre neglijenta in remedierea chestiunilor tehnice generale care duc la pierderi sistemice. Acel Ordin 121/2015, nu este altceva decat cea mai comoda cale de a arunca costurile acestor pierderi in spinarea consumatorilor.
  • Dl. Olaru, nu cred ca ati inteles problema in totalitate si concluziile pe care le-ati tras nu sunt 100% cele corecte. Pesemne din cauza ca nu ati parcurs tot clipul facut de Buhnici ! In primul rand, spuneam intr-o interventie precedenta a mea, ca am postat acolo un comentariu pe youtube, neaprobat. Acolo am exemplificat un caz intalnit practic cand cei de la Electrica au conectat un contor de energie electrica gresit astfel incat timp de 6 ani a inregistrat energie electrica cu radical de trei ori mai mica decat in mod normal. Bineinteles, aici, poate vreti sa spuneti un caz fericit, a fost favorizat consumatorul. Si in cazul celor de Electrica, ei au putut sa-si recupereze energia electrica "pierduta" pe maxim 3...6 luni in urma, si nu mai mult, asa cum prevede legislatia in vigoare. In cazul patronului din clipul lu Buhnici, lucrurile au stat taman pe dos, adica timp de 11 ani ia fost facturata energia electrica, atentie, aproape dublu, din ceea ce s-a exprimat patronul, ceea ce ma face sa cred ca s-a folosit abuziv tot acel radical din 3, pentru ca e putin probabil sa fie o raportare eronata de raport de transformator de curent desi e posibil si asta! Din ce cauza apar acele erori cu radical din 3 in determinarea factorului k. Observ interventia utilizatorului electricianu2010 unde face referire la un fisier pdf de unde extrag schema care pune in evidenta acel radical din 3 si pe care dvs. pesemne ca nu ati analizat-o suficient de bine: Se observa mai sus cum in partea stanga se citeste tensiunea de linie (Ul) si in partea dreapta tensiunea de faza (Uf), unde relatia matematica intre cele doua marimi este Ul=radical din 3 x Uf. Asa cum mentionam mai sus, raportarea schemei de conectarea a contorului de energie electrica este una dintre cele mai comune erori ale salariatiilor Electrica, de aici si exemplul pe care l-am dat eu mai sus. Poate putini oameni stiu ca raportand gresit la sediu acest lucru poti aduce beneficii unor consumatori si pierderi altora. De fapt, la un moment dat in clipul lui Buhnici se subliniaza intr-un anume mod aspectul asta, dar intr-un mod neinteles de ei: de Buhnici si patron. Bineinteles, la inceputul acestei discutii s-a luat in calcul si raportul transformatoarelor de curent si de tensiune. Asa cum s-a precizat mai sus, transformatoare de tensiune pe masura, atunci cand se contabilizeaza masurarea energiei electrice pe medie tensiune (sau inalta) se face la consumatori industriali cu puteri instalate mai mari de 1MVA (plus si minus ceva). Sub 1MVA, asa cum a subliniat (sau intuit) si utilizatorul @flomar60 , energia electrica se contorizeaza pe joasa tensiune folosind numai transformatoare de curent. Mai sunt si la sub 1MVA ceva exceptii dar nu are rost sa le detaliem acum. Avand in vedere faptul ca proiectul postului trafo sigur se gaseste un exemplar si la patron, acolo cam toti proiectanti care se respecta dau indicatii privind transformatorul de curent folosit pentru masurarea energiei electrice. Dupa punerea in functiune a postului trafo electricianul firmei (daca o fi avand) trebuia sa inspecteze aceste amanunte si sa verifice daca indicatia contorului bate cu facturile primite. Eroarea se putea foarte usor depista in primele 3...6 luni daca exista interes din partea patronului mai ales, nu dupa 11 ani, timp in care a observat ca nu mai are bani. De fapt, din cauza asta si legislatia in vigoare permite recuperarea pierderilor de energie pe maxim atatea luni.  Editare ulterioara - o mica completare: In cazul pierderilor de energie electrica suferite de Electrica pe cei 6 ani, in exemplul dat de mine mai sus, ei au calculat pierderile facand referire la acel radical din 3, asa cum am exemplificat mai sus. De fapt, ca sa fiu mai concis, in cei 6 ani Electrica au conectat gresit (in defavoarea lor) un contor de energie electrica trifazata ca sa masoare un consum de energie electrica bifazat. Adica, in cazul bifazat intotdeauna trebuie aplicata echipajului mobil tensiunea de linie si ei aplicase numai o tensiunea de faza data de numai un transformator de tensiune cu secundar de 100V, cand de fapt trebuiau sa foloseasca amandoua TT-uri disponibile pt. masura. Ma rog, nu are rost sa detaliez acest caz dar erori exista de ambele parti care cu oameni in subordine competenti se pot inlatura in 3...6luni. Ca nu vrem sa avem asemenea oameni din motive lesne de inteles, pt. patroni mai ales, asta e altceva, dar si patronul are partea sa de vina, fara doar si poate!
 • Popular Contributors

 • Top Downloads

 • Images

 • Today's Birthdays

  1. CCOAlex
   CCOAlex
   (54 years old)
  2. Istvan1957
   Istvan1957
   (63 years old)
  3. victornic46
   victornic46
   (74 years old)
×
×
 • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.