Sari la conținut

DP0113 - Stereo Hi-Fi Audio Amplifier with STK ICs

Postări Recomandate

Asa cum anuntam cu ceva timp in urma, o sa incerc printre alte proiecte, sa completez cat mai mult din colectia de amplificatoare audio si astazi ia venit randul proiectului cu nr.13 din aceasta colectie, cod DP0113. Este un proiect gratis cu toate detaliile de executie si cu ajutorul caruia va puteti construi un amplificator audio de casa avand la baza un circuit integrat hibrid din seria STK (mai multe detalii veti vedea si in pagina cu lista de piese). Mai exact, se poate folosi urmatoarele tipuri de STK-uri: 

• STK433    
  • STK435  
  • STK436    
  • STK437    
  • STK439    
  • STK411    
  • STK413

Proiectul DP0113 este un proiect mai vechi din colectie din perioada cand, student fiind, am vrut sa fac un proiect cu STK dar nu de mare putere. Am in colectie si un proiect cu STK-uri mai "fortoase" pe care il voi prezenta la momentul potrivit, dar pana atunci va propun sa abordati un amplificator audio stereo de casa cu niste performante foarte bune.

DP0113 - Stereo Hi-Fi Audio Amplifier with STK ICs.pdf

Tot aveam 2 buc. de STK439 cumparate mai demult din surse mai sigure, de ceva timp tot am zis sa le pun la treaba in acest proiect. Am facut si o serie de PCB-uri de fabrica (5 la numar, pe care 4 le voi pune la vanzare in acest topic la pretul de 30lei / bucata). Bineinteles ca si cel de al doilea STK439, pe care il vedeti in una din imaginile de mai jos, va fii de vanzare, asa ca daca sunt utilizatori dornici sa abordeze un proiect de acest fel, ii rog sa-mi lase un mesaj aici, urmand ca restul discutiei sa fie continuat prin mesageria privata a forumului. Pretul STK-ului este de 45lei.

Poate va vine greu sa credeti dar e unul din putinele proiecte sau montaje electronice cu STK-uri pe care le-am testat in regim stereo - in full load - pe 4 Ohm (STK439 poate functiona si pe 4 Ohmi respectand tensiunea de alimentare pt. acest regim descrisa in foaia de catalog a circuitului integrat). Am lasat sa functioneze STK-ul in acest regim peste 10 minute. In teste, asa cum o sa vedeti in ultima imagine de mai jos, am folosit un radiator de 30cm lungime de acel tip (de proba) dar in urma testelor efectuate e suficient si un radiator de 20cm lungime. Ma gandeam sa imperechez acest montaj cu STK439 - a carui liniaritate in banda audio e surprinzatoare asta avand in vedere si schema lui interna - cu un corector de ton din vechiul AS2050 (mi-a ramas un PCB de acel corector si trebui pus la treaba).

In pagina nr.2 a proiectului am prezentat o schema de alimentare a montajului cu STK. Este un proiect de intarziere la conectarea incintelor acustice mai "special" sa-i zic asa (o provocare in aceasta materie, pe care va invit sa-l testati). In pagina cu lista de piese am elaborat intr-un desen mai pe intelesul tuturor cu ce tip de piese electronice se poate aborda acest circuit "softstart". E posibil, deoarece nu l-am mai testat din perioada studentiei sa aiba nevoie de mici ajustari la niste valori de piese, asta si din cauza ca tensiunile secundare ale transformatorului, chiar si o abatere de 1...2V poate creea mici probleme intr-o functionare corespunzatoare. Pentru a veni in combaterea acestui neajuns am prevazut rezistorul Rs in serie cu D2. Conteaza intr-o anume masura si valoarea rezistentei ohmice a releului K1 ca si tensiunea minima caracteristica de inchidere a contactelor sale. Deci, proiectul de "sofstart" pt. intarzierea alimentarii amplificatorului va avea, cel mai probabil, din cauza pieselor folosite (dispersiei acestora), transformatorului folosit, mici ajustari la valorile unor piese. Bineinteles ca mi-ar place sa citesc opiniile voastre despre testarea acestui softstart si in functie de concluziile fiecaruia se poate trasa niste repere mai exacte pentru constructia acestuia. De fapt, aici este spiritul si esenta fenomenului D.I.Y.

Revin la schema amplificatorului cu STK-uri. Pentru a ajusta sensibilitatea pe intrarea acestuia e nevoie sa alegem in mod corespunzator valorile rezistoarelor R8 = R14. Spre exemplu, daca alegem o valoare de 120 Ohm, amplificatorul audio cu STK439 va intra in regim nominal (putere maxima debitata pe iesire) cu circa 90mVrms pe intrare, ceea ce in multe aplicatii e o tensiune mica, care poate fi depasita lejer de orice sursa de semnal audio. Aceasta sensibilitate pe intrare folosita cu o sursa de semnal audio de 500mVrms va forta amplificatorul sa lucreze puternic in regim de clip fara rost. Pentru a preveni acest lucru e bine sa crestem sensibilitatea amplificatorului pe intrare la cel putin 300...330mVrms iar acest lucru se poate face alegand R8 = R14 = 430 Ohm (valoare folosita si de mine in cadrul testului prezentat in imaginile de mai jos). De fapt, atat pe PCB cat si in prima pagina a proiectului am ales ca un domeniu rezonabil a valorii rezistoarelor mentionate anterior sa fie intre 120 si 560 Ohm.

Iata mai jos si cateva imagini cu functionarea DP0113. Va reamintesc, am un STK439 de vanzare si 4 cablaje de fabrica a proiectului DP0113.

Spor la mesterit tuturor.

STK439_1.jpg

STK439_2.jpg

STK439_3.jpg

STK439_test.jpg

• Like 2
  • Thanks 2
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/7558-dp0113-stereo-hi-fi-audio-amplifier-with-stk-ics/
Distribuie pe alte site-uri

Cu un STK de genul asta merge facut un amplificator de sufragerie sau dormitor. Pacat ca SANYO nu mai produce STK-uri de astea! Dar din testele pe care le-ati facut observ ca si copia STK-ului se tine bine. Eu nu am avut niciodata curaj sa probez STK-uri din scule de renume pe osciloscop si cu un rezistor pe iesire. Mi s-au parut asa... fragile dar vazand acum proiectul acesta chiar m-ati facut sa am mai mult curaj in aplicatii cu STK. Super!

Este destul de interesant si circuitul de conectare intarziere boxe cu switch-urile alea direct la 230V cu releu. Ma bate gandul sa-l testez! :scratchchin::scratchchin::scratchchin: 

Ce imi placeau electronicele cu STK-uri cand eram mai mic!!! Vedeam finalii aia <buturuga> :smile: si cu basul la maxim, imi dadea impresia aia de... nu stiu cum sa va zic eu... de scule audio bine infipte. Cu un STK de 20W pe canal faceam un baieram dar si difuzoarele erau.. difuzoare, nu gluma! :dj:

Editat de electricianu2010
Acum 10 ore, ionut90 a spus:

Este destul de interesant si circuitul de conectare intarziere boxe cu switch-urile alea direct la 230V cu releu. Ma bate gandul sa-l testez! :scratchchin::scratchchin::scratchchin: 

Circuitul de intarziere din pagina 2 a proiectul intentionez sa-l testez dupa ce voi intra in posesia un transformator adecvat acestui proiect. Dar pana atunci poate sunt utilizatori care pot sa faca lucrul asta inaintea mea!

• 2 weeks later...
  • 1 year later...

Din pacate PCB-uri pt. acest proiect "de fabrica" nu mai am, dar recent, pe sfarsit de an am facut un tandem intre DP0113 si egalizatorul audio pe 5 benzi DP0313 (ambele cu 13 la sfarsit). Desi, acest 13 m-a facut sa fiu putin sceptic asupra tandemului, vreau sa va zic ca rezultatele sunt peste asteptari. Iata mai jos o imagine cu montajul "DIDACTIC". Bineinteles, piesele le voi muta intr-o cutie "ca lumea", unde voi folosi un radiator mult mai potrivit aplicatiei dar inainte sa le mut am zic sa fac un montaj didactic sa vad cum functioneaza. Partea de intarziere alimentare STK si corector (vezi pag.2 a documentului PDF), mai trebui imbunatatita putin, am fost nevoit sa folosesc un Rp=1k-3W. Conteaza foarte mult si tipul de releu folosit cat si valoarea capacitorului C18 pe care am fost nevoit sa-l cresc de la 47uF la 220uF. 

Spor la mesterit tuturor.

P.S. Jumperul SM este scos pe cablajul STK-ului pentru a evita bucla de masa - asta dupa ce am montat si alimentat corectorul de ton cu un stabilizator cu dioda Zener.

DP0113+DP0313.jpg

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock