Jump to content

donpetru

Root Admin
 • Content Count

  7,905
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  366

Everything posted by donpetru

 1. Si varianta prescurtata INT este acceptata pe la noi. Mult mai important in contextul topicul este rezultatul practic si nu textul INT sau INPUT!
 2. Va recomand partea de intrare de la AV400v2 din imaginea de mai jos (este un circuit testat care se potriveste cu schema amplificatorului de mai sus):
 3. Nu ma refeream numai la dezactivarea circuitului de limitare prin comutatorul aferent ci izolarea acestui circuit de LIMITARE de restul circuitului, daca lucrul asta e posibil, mai ales ca sunt si ceva componente SMD din ce imi aduc aminte la EP4000. LED-ul de clip se aprinde si din cauza ca operationalul IC4B (din schema de service EP2500, nu am gasit EP4000, dar stiu ca sunt foarte asemanatoare) are alimentarea debalansata si are offset pe iesire (chiar va recomand sa verificati asta la pornirea amplificatorului). Deci, verificati si tensiunile pe alimentarea operationalelor (tipic +/-15Vdc) dar si circuitul de reactie a acestuia, deoarece e posibil ca tensiunile sa fie OK, iar pe reactie sa apara o componenta continua pana la stabilizarea amplificatorului. De regula, acest tipuri de amplificatoare audio avand la baza topologii QSC prin constructia lor sunt facute sa functioneze stabil avand curent de mers in gol zero. E posibil ca in regim tranzitoriu de la punerea sub tensiune si pana la anularea acestui curent de mers in gol, prin finali sa existe o componenta continua de valoarea necorespunzatoare pe iesirea amplificatorului care sa debanlanseze operationalul IC4B si sa provoace aprinderea LED-ului de clip. Verificati acest lucru si daca e asa, remasurati etajul VAS si partea finala a acelui canal, pentru ca mai mult ca sigur veti gasi niste piese pasive devalorizate in aceste etaje mentionate anterior!!!
 4. Da, mai sunt cablaje de vanzare, inclusiv doua cablaje complet asamblate.
 5. donpetru

  Tutoriale Electro

  Diverse imagini cu tutoriale din electronica, electricitate, electrotehnica s.a.m.d.
 6. Verificati circuitul de limitare si repetati testul avand dezactivat acest circuit. Reveniti cu alte precizari dupa acest test.
 7. Scuze pentru imposibilitatea accesarii site-ului in ultimele 24 de ore. Am informat inca de ieri firma de webhosting cu privire la aceasta nefunctionare si se pare ca problemele pe partea de server(e) ca sa fie remediate le-au luat mai mult timp decat ma asteptam. Daca gasiti vreo informatie care lipseste, va rog sa o mentionati in acest subiect. Stiu ca back-up-uri se fac automat de firma de webhosting dar e posibil ca aceste back-up-uri sa nu acopere ultimele postari din forum. Se mai intampla asemenea evenimente si sper ca in viitor nu se mai repete asemenea episoade de foarte multe ori !! Vom vedea!
 8. Am explicat in topicul de mai sus care e treaba cu jumper-ul SM de pe cablajul amplificatoarelor. E o discutie unde observ ca ati participat. Deci, la punerea in functiune a amplificatorului cu DP0806 si MX800, nu puteti folosi ambii jumperii, atat pe cablajul DP0806 si MX800 pentru ca faceti bucla de masa. De aici si acel bazait. Jumper-ul SM pe cablajul amplificatorului il folositi cand testati practic amplificatorul alimentat spre exemplu de la o sursa reglabila de tensiune. Dupa acest test, alimentati MX800 folosind DP0806, atunci pe cablajul DP0806 montati strapurile sau jumperii (cei 5) iar pe cablajul MX800 scoateti jumper-ul. Daca spre exemplu folositi un alt kit de amplificare care nu are jumper-ul SM dar alimentat prin DP0806, atunci va trebui sa renuntati la cei 5 jumperi de pe cablajul DP0806 ca sa evitati bucla de masa cu noul kit de amplificare (ex. SARA etc).
 9. Despre ce programe cnc e vorba ??? Din pacate, programe cnc cu licenta nu se pot atasa in forum. Va rog sa va rezumati la documentatiei specifice acestui topic, alte documentatii le discutam prin e-mail si daca respecta regulamentul Tehnium Azi, se pot atasa, in functie de dimensiune in Mb.
 10. Mai putin OFFTOPIC va rog. Daca mai aveti documentatie si doriti sa o atasati in topic dar e prea mare, puteti trimite mai multe e-mail-uri sau un singur e-mail cu un link si o sa extrag de acolo fisierele, urmand sa le postez aici ca data trecuta.
 11. Transformatorul l-am bobinat cu doua secundare principale de ~2x64V si alte infasurarile secundare : 2x17V+5V, vedeti DP0806. De fapt, kitul DP0806 l-am creeat pornind de la aceste tensiuni. Cu BIAS=50mA per kit (valoarea asta minima este perfecta pentru un raport performanta/randament bun), redresat am obtinut aprox. +86Vcc. Ca finali am folosit 5xMJL3281 si 5xMJL1302 per kit.
 12. Am finalizat asamblarea amplificatoruluI MX800, iata si cateva imagini:
 13. @prog, am intrebat vanzatorul dar momentan nici un raspuns. Mai astept. Cu creta cred ca as marca vreo cativa dinti a rotii !!! Nu cred ca m-ar ajuta foarte mult. Daca e cineva dispus pe baza informatiilor deja furnizate sa ofere o solutie de roata dintata care sa faca cuplaj cu roata 2, ar fi un lucru foarte util in problema descrisa (bineinteles, contra-cost). Daca nu, astept cateva pareri / exemple in ceea ce priveste achizitia unei curele ca sa faca legatura cu roata 1 si bineinteles, de unde as putea face rost de roata care ar trebui sa se regaseasca pe mandrina sau rotorul autofiletantei !!? @roadrunner, trebuie sa ma descurs cu ce am... adica sa vad ce fac cu motorul autofiletantei !!!
 14. Tole E+I m-ar interesa si pe mine. Dar nu prea am vazut la magazinele de profil prin Romania !
 15. Va recomand sa implementati o versiune de Quad 405 (clona) practic, sa prezentati niste imagini cu rezultate practice si dupa aceea voi veni cu adaugirile de rigoare care pot transforma proiectul initial Quad405 in ceva demn de anul 2020. Numai sa fiti dispus sa le implementati. Dar lucrul asta se obtine cu putina sudoare nu cu zeci de mii de variante de scheme simulate in Multisim sau alte programe asemenea! Si simularea isi are rostul ei dar pana intr-un anume punct pe care observ ca inca nu l-ati atins sau daca nu il atingeti nu ar fi rau sa transpuneti practic o clona Quad405 testata si apoi, in functie de rezultate, voi adauga si completarile de rigoare.
 16. Materialul rotii dintate cu 76 de dinti pare ceva din plastic dur dar nu sunt 100% sigur. Dar cred ca ar merge construita o roata din aproximativ acelasi material dar cum ? Editare ulterioara: am vazut roti dintate de vanzare si pe aliexpress.com !!!
 17. Am numarat dintii rotii dintate nr.2 si are 76 de dinti, iar dupa ultima masuratoare cu sublerul rezulta: px=3mm iar hp=~3mm nu cum mentionasem initial hd=2mm. (diametrul exterior = 78mm). La roata dintata nr.3 din pacate nu pot sa-i numar dintii rotii dintate (ar trebui sa demontez numaratorul !!!). Dupa ultima analiza, nu cred ca se merita constructia unei roti dintate care sa faca legatura cu roata nr.2. Cred ca va fi mult mai simplu sa gasesc o curea care sa antreneze roata nr.1. Bineinteles, ar sta mult mai frumos un agrenaj cu roata nr.2, dar cred ca va fi destul de greu de gasit o asemenea roata, plus ca o singura roata nu va fi suficienta sau s-ar putea sa fie, nu am calculat !! Deci, intr-o prima faza, as dori niste sfaturi in ceea ce priveste: 1. alegerea curelei care sa faca legatura cu roata nr.1 sau daca e posibil constructia unei roti dintate care sa faca legatura cu roata nr.2. Spun asta, deoarece ma gandeam sa intercalez motorul de 12VDC a autofiletantei - nu am calculat sa vad daca incape - in spatele masinariei, la baza, jos. As putea sa incerc sa dau niste gauri de care sa prind axul motorul de c.c. si de ax, noua roata dintata. Ar sta frumos asa dar e mai greu de gasit roata care sa faca legatura cu roata nr.2. Aici ar trebui sa mai fac niste calcule sa vad cum se potriveste motorul autofilentatei acolo si in functie de asta ales una din variante: curea sau o noua roata dintata 2. Intre roata noua care va antrena prin curea roata nr.1 sau roata dintata noua care va antrena roata nr.2, deci, in ambele scenarii, as vrea sa vad daca limitatorul de cuplu al autofilentatei Skil este suficient pentru a proteja la rupere un conductor e-mail de, sa presupunem, 0,2mm !! Este vorba de urmatoarea autofiletanta din imaginea de mai jos la care nu mai am bun acumulatorul:
 18. Au trecut aproape 20 de ani de la cursul de organe de masini, nu neg ca poate am mai omis cate ceva, inclusiv anumiti termeni, dar privind acum teoria descrisa in adresa web urmatoare: https://www.ttonline.ro/revista/tehnologii/notiuni-si-parametri-pentru-dantura-unei-roti-dintate-cilindrice la pct.4 se prezinta pasii pe cilindru de divizare iar in figura 6 notiunea "px". In imaginile prezentate de mine, cand am mentionat pas de 3mm, chiar la acel px ma refeream care cred ca numele in sine, in contextul discutiei de aici, nu este chiar gresit !!! Intr-adevar, am botez gresit hd-ul, care ar trebui, conform teorie mai sus mentionate, sa-i zic "hp" - vedeti figura nr.1. Totusi, cred ca imaginile prezentate de mine in prima postare sunt utile discutiei !!! Sa nu-mi spuneti acum ca trebuia sa cantaresc masinaria ca sa efectuati calcule complete si/sau exacte !?
 19. As dori mai mult ONTOPIC in acest topic. Multumesc pentru dorinta de a da un raspuns dar haideti sa fim mult mai constructivi, pentru ca nu e un topic unde trebuie sa mentionam ce am facut noi, ci ce ar trebui facut in cazul prezentat de mine. Spre exemplu, ce pareri aveti daca pe post de actionare voi folosi motorul unei autofilentate care are si limitare de cuplu ??? Bineinteles, ar fi util de implementat o metoda ca sa permita derularea inapoi a sarmei pe tambur, dar pana la acest aspect e cale lunga. Astfel de actionari electrice, facand o recapitulare la unul din laboratoarele disciplinei Actionari Electrice de la facultate, ar trebui sa contina: 1. greutatea tamburului de pe care se trage sarma de bobinaj si implicit grosimea acestei sarme; 2. viteza dorita de infasurare a sarmei de bobinaj pe carcasa, o marime care ar trebui sa fie influentata tot de grosimea sarmei Si ar mai fi cateva notiuni de precizat dar le voi completa pe parcursul discutiei.
 20. Ati rezolvat problema ? Daca cablu e OK, ajustati semireglabilul de protectie la supratemperatura astfel inca tensiunea de referinta a acestui semireglabil sa fie in plaja 0,75..0,9V. Cu acest reglaj releul care cupleaza incinta acustica ar trebui sa treaca in pozitie normal inchis iar LED-ul FAULT de pe vumetru ar trebui sa se stinga.
 21. Dupa un intreg sa-i spun fiasco ca sa intru in posesia masinei de bobinat descrisa in subiectul de aici, ma gandeam ca nu ar fi rau sa-i adaug un motor electric numai ca ramane de vazut care este cea mai buna optiune. Bineinteles, ar fi util si un ambreiaj si poate mai multe adaugiri ca sa transforme masina de bobinat actuala in una electrica. As vrea ca la final sa pot sa exploatez atat versiunea manuala si cand e nevoie de cea electrica. Nu as vrea sa iasa un produs foarte complex si nici voluminos. Ma gandeam sa prind masina de o bucata de PAL sau MDF, pe un suport caruia sa-i adaug si motorul electric iar conexiunea cu motorul sa o efectuez printr-o curea care sa faca contact cu roata nr.1 din imaginile atasate. In ceea ce priveste motorul, astept parerile voastre.. sa fie o varianta la 12VDC tip auto, cum e la stergatoarele de parbriz sau alt model ? Iata si cateva imagini cu cotele masinei de bobinat (daca mai sunt necesare si alte cote, le voi mentiona pe parcurs, daca firul discutie va cere lucrul asta):
 22. Salut, confirm plata. Tocmai acum am verificat si au intrat banutii, cei 65lei. Mai am trimmeri de 200 Ohmi. O sa adaug la colet 2 bucati. Cred ca va ramane 1..3lei de la transport, deci nu e problema sa achitati trimmeri, va incadrati, iar daca nu e sa va incadrati, nu e o problema, pt. 2 trimmeri. Deci, pregatesc azi coletul si maine il expediez cu FanCurier, numai sa-mi spuneti la care adresa.
 23. 45lei o bucata PCB MX800, deci doua bucati = 90lei la care mai trebuie adaugat pretul documentatiei MX800 (in format PDF) = 50lei si metoda de transport aleasa: +10lei Posta Romana sau +24lei curier rapid (transport valabil pe teritoriul Romaniei). Plata in avans in cont bancar, expediere in urmatoare zi lucratoare dupa confirmarea platii. Daca sunteti de acord cu conditiile de mai sus, atunci trimiteti-mi un mesaj privat cu adresa de livrare, urmand ca in acel mesaj sau conversatie sa va transmit si contul unde sa faceti plata.
×
×
 • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.