Jump to content

donpetru

Root Admin
 • Content Count

  7,965
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  384

Everything posted by donpetru

 1. Repede un alt STK3041 este mai greu de gasit pe meleagurile noastre. O alternativa nesigura ramane ebay.com dar rezultatul va fi la fel de nesigur ca si sursa de aprovizionare. Deci, o alternativa mai Ok e sa inlocuiti partea de preu si etaj final cu niste montaje audio pe tranzistoare, ca de exemplu:
 2. Poate functiona foarte bine cu cel putin +/- 35Vdc. Deci, va recomand sa testati acest amplificator. E posibil ca valoarea rezistoarelor din circuitul de bias sa necesite mici ajustari dar lucrul asta il veti vedea practic. De abia dupa un asemenea test putem valida amplificatorul pentru a putea face "cablaje de fabrica".
 3. Un total exact privind costul cablajelor rezulta din ultimele preturi mentionate de mine anterior la care se va adauga costul cablajului de softstart si bineinteles transportul. Ramane de vazut cat de mare va fi acest PCB softstart dupa ce voi alege un releu care se gaseste mai usor in acest moment (asta in cursul zilei de maine cand voi corecta PCB softstartul). Oricum, asa, ochiometric, luand in considerare faptul ca numarul de cablaje de amplificator vor fi de doua ori mai mare ca cel de corector de ton si de softstart, puteti face un total (20 bucati corector si softstart si 40 buc PCB amplificator) si eventual, puteti considera un pret orientativ per bucata PCB softstart de cca.20lei. Deci, o suma totala de plata se poate determina de pe acum urmand ca dvs. sa hotarati cu cat puteti contribui si vedem si reactia celorlalti utilizatori daca vor dori sa completeze diferenta si mai tragem o concluzia dupa aceea.
 4. Daca nu ati construit pana acum un amplificator audio cu tranzistoare MOSFET verticale si cu etaj final cvascomplementar, iata ca noul proiect DP0122 poate reprezenta o alegere destul de buna. Desi foarte multi electronisti nu prea agreeaza etajele finale cvasicomplementare, putin dintre noi stim faptul ca, cel putin in cazul MOSFET-urilor (verticale sau laterale), cele mai bune performante audio Hi-Fi se obtine cu etajul final MOSFET cvasicomplementar, asemenea celui din proiectul DP0122. Acest lucru nu-il subliniez doar eu, a fost mentionat in mai multe surse web si chiar carti de specialitate si rementionat de Bascom H. King intr-un film documentar prezentat de psaudio pe site-ul lor: https://www.psaudio.com/bhk-signature-300-amplifier/ (vedeti partea nr.3, min. 11:30) Desi proiectul DP0122 are la baza o topologie destul de simpla, prezenta tuturor pieselor electronice si chiar a vechiului capacitor de bootstrap (C6), fac ca sunetul sa circule de la intrarea la iesirea amplificatorului atat de simplu si curat, dand un timbru armonic foarte placut acestuia la un nivel THD sub 0,1% la Pnom. Acest lucru va incata foarte mult urechea umana. Daca atasam un preu cu tuburi electronice, cu siguranta experienta audio va fi notabila si demna sa fie trecuta la loc de cinste in biblioteca oricarui audiofil si nu numai. DP0122 - 200W MOSFET Hi-Fi Audio Amplifier.pdf Sensibilitatea pe intrarea amplificatorului este de circa 1,4Vrms/22kOhm ceea ce impune din start utilizarea pe intrarea amplificatorului a unui preu. Lista de piese contine toate detaliile necesare pentru constructia acestui montaj electronic. Ca radiatoare pentru MJE340-350 se pot folosi urmatoarele exemple redate in fotografia de mai jos: Daca doriti cablaje de fabrica, as dori inainte de aceasta etapa sa validam functionarea acestui PCB. Spor la mesterit !
 5. Pad-urile sunt exact cat trebuie sa fie (la trazistoare chiar putin mai mari ca de obicei). Am verificat diametrele de gaurire a pad-urilor si comparativ cu alte proiecte mai vechi am mers pe diametre putin mai mari, pentru ca daca este nevoie sa scoatem o piesa din vari-motive (valoare montata gresit etc., in lumea asta D.I.Y se mai intampla!) indepartarea unei piese sa poate fi facuta mult mai usor. In ceea ce priveste un posibil model de releu de 24Vdc care il poate inlocui pe cel din proiectul initial, daca ar fi sa folosim doua relee OMRON ca cele din proiectul SA100 exista dezavantajul ca datorita dispersiei de fabricatie a releelor sa nu se actioneze in acelasi timp. Dar daca solutia asta este mai ieftina si acceptata si de alti utilizatori, voi valida utilizarea ei. Dar pana atunci as dori sa citesc si parerile altor utilizatori legat de folosirea unui anume model de releu.
 6. Am finalizat de prelucrat PCB-urile pentru versiunea in 2 layere si in preturile sunt urmatoarele (trebuie sa se adune minim 15 de bucati, silkscreen alb, soldermask albastru, platite in avans, restul de 5 buc. pana la limita 20 o sa le platesc eu): 1. Pentru corectorul de ton DP0328 (proiectul sau versiunea cu stabilizator de tensiune inclus) costul unui PCB = 14lei; 2. Pentru amplificatorul AS2050: 1buc. PCB Amplificator + 1 buc. PCB bias amplificator = 20lei (aici va trebui cumparat doua bucati PCB de fiecare pentru un amplificator STEREO) Daca sunt utilizatori interesati pentru a cumpara aceste PCB-uri, cu plata in avans, asemenea celorlalte PCB-uri produse in trecut, precizati in topic cantitatea dorita, urmand ca saptamana viitoare sa trimiteti banutii. Pentru transport: +12lei Posta Romana sau +25lei curier rapid, preturi valabile pe teritoriul Romaniei. In ceea ce priveste cablajul de softstart, se poate folosi si un alt releu (precizati acel releu ca sa actualizez PCB-ul). Retineti ca, putem realiza in locul DP0807, proiectul DP0802, care contine un circuit de softstart incinte acustice asemenator. Deci, unul din cele doua proiecte le pot actualiza cu un releu care se gaseste mai usor in comert acum dar numai sa-mi spuneti care este mai la indemana de cumparat. Bineinteles si alti utilizatori pot formula o parerea vis-a-vis de modelul noului releu. Dupa aceea o sa mentionez si un pret PCB pentru softstart. Intre timp, maine (cel tarziu, poate si in seara asta!) va urma sa postez un alt proiect din colectia personala si anume DP0122. Despre ce e vorba sau ce contine acest proiect, urmariti tehnium-azi.ro.
 7. Eu ma refer la cele doua cablaje prezentate in proiectul acestui topic: DP0135 amplificator + DP0135 BIAS. Nu stiu unde ati vazut un stabilizator ! Daca va referiti la corectorul de ton AS2050 cu stabilizator inclus, atunci va recomand sa accesati topicul proiectului respectiv. Sau doriti un PCB si pentru acea versiune de corector cu stabilizator ? Fiti mai explicit. In al doilea rand, sa inteleg ca doriti sa suportati pretul tuturor celor 10buc. PCB ca sa putem lasa comanda sau... ? Editare ulterioara: Pretul mentionat mai sus se refera la PCB-uri in dublu strat cu gauri metalizate.
 8. Salut. Daca comandam 10 bucati, rezulta un pret aproximativ per bucata de 20lei (+/-1leu). Editare ulterioara: la care mai trebuie adaugat pretul BIAS PCB, cred ca + cativa lei per bucata. O sa calculez mai exact daca se pot plati in avans minim 10 bucati.
 9. Atunci cand aveti timp trimiteti-mi cateva imagini cu amplificatorul A350 (interior si exterior) care il puteti dona ca sa va confirm ulterior cand si daca se merita sa-l trimiteti. Adica, in urma acestui efort de modernizare as dori sa raman si eu cu un amplificator romanesc pentru ca in decursul timpului am reparat diverse modele si facand acum o retrospectiva, chiar imi pare rau ca nu am intrat in posesia unui exemplar, gratis sau contracost, macar sa-l am ca amintire in urma efortului depus. Din acest motiv as vrea ca in urma modernizarii sa-mi ramana un asemenea amplificator. Deci trimiteti-mi aceste imagini, pe adresa de e-mail a redactiei TEHNIUM AZI- tehnium[dot]azi[arond]gmail[dot]com - am scris asa pentru a evita scanarea de soft-uri a adresei de e-mail - si daca va dau OK-ul sa trimiteti amplificatorul, dupa ce voi intra in posesia lui voi deschide un topic, asemenea celui cu AS2050, unde pe parcursul a 2...4 luni vom discuta modernizarea acestuia urmand ca ceea ce o sa aplic amplificatorului sa aplicati si dvs. ulterior modelului pe care il detineti (si bineinteles, si ceilalti utilizatori interesati). Va fi un topic nou care sper sa trezeasca interesul si altor utilizatori (chiar cu utilizatorul @niksound am avut asta vara niste discutii despre o asemenea initiativa !). Cred ca ne vom aduna destul de multi utilizatori in topicul respectiv in care sa impartim pareri si ulterior sa decidem solutia unanim acceptata de majoritate. Ce spuneti ?
 10. Multumesc pentru observatie. Am refacut setarile forumului astfel incat orice imagine noua atasata sa se incarce la rezolutia nominala, pentru ca, asa cum era initial, tot ce se incarca era automat redimensionat de platforma software a forumului la maxim 1024 pixeli. Deci, am dezactivat aceasta optiune si am reincarcat imaginile. Chiar nu vazusem initial. De fapt, dupa ce le-am incarcat prima oara nu le-am mai descarcat sa vad la ce rezolutie sunt descarcate. Dar bine ca mi-ati atras atentia. In graba sa postez acum 2 zile toate proiectele am omis sa mai fac verificarea mentionata anterior. In ceea ce priveste o eventuala modernizare a amplificatorului romanesc A350, mi-ar place sa abordez acest proiect cu conditia sa-mi doneze cineva un asemenea amplificator (intr-o stare relativ buna). E ceva de munca, se poate intinde aceasta modernizare chiar si pe cateva luni, la timpul liber pe care il am disponibil (deoarece mai am si servici, alte proiecte in derulare etc.) dar intr-un final cred ca voi obtine ceva care merita tot efortul - poate chiar o noua schema de amplificare sau o pastram pe cea veche!
 11. Eu am folosit atunci tranzistoarele 2N3055 originale ale amplificatorului, chiar si placuta de bias. Se pot folosi si alte tipuri de tranzistoare finale. Aici fiecare poate experimenta practic acest lucru si eventual poate expune aici concluziile in ceea ce priveste tranzistoarele folosite. Din pacate, placuta de BIAS pe care am reprodus-o in proiect nu este aceeasi ca forma sau dimensiuni cu cea originala, deoarece la vremea respectiva nu mi-am notat cotele placutei de BIAS, ci doar cotele placii de amplificare. Deci numai PCB-ul amplificatorului din acest proiect respecta dimensiunile (lungime x latime) ale PCB-ul original a amplificatorului (inclusiv gaurile de prindere).
 12. Am finalizat cele doua versiuni noi de manuale de service dezvoltate de mine care va ajuta la modernizarea amplificatorului AS2050. Referitor la modul de folosire a jumper-ul SM (sau a rezistorului R49 din schemele de mai jos de pe cablajul amplificatorului), pentru cei care nu prea au inteles utilizarea acestuia, le recomand sa compare cele doua scheme electronice pentru o mai buna intelegere. Deci, in una din scheme se foloseste corectorul de ton DP0328 si in cealalta corectorul de ton DP0329 si de aici si modul de folosire a R49: Proiectele cu codul DP... fac parte din colectia personala de proiecte electronice care se pot rasfoi in topicul urmator (asta daca doriti sa le abordati practic): https://www.tehnium-azi.ro/forums/forum/131-donpetru-projects/
 13. Noul AS2050 sau DP0135, este un proiect de amplificator audio dezvoltat de mine acum 5 ani in urma si reprezinta o alternativa foarte buna la vechiul AS2050, a carui schema cu siguranta este foarte cunoscuta printre electronisti. Fata de vechea schema electronica de amplificare AS2050, noul AS2050-2015, are in structura sa, asa cum o sa vedeti, un etaj diferential complementar pe intrare, un circuit de amplificare in tensiune (VAS) destul de simplu si eficient construit, si bineinteles, am pastrat de la vechiul AS2050 etajul superdioda si etajul final cvasicomplementar. Modul cum am dezvoltat acest NOU amplificator audio l-am mai prezentat in topicul dedicat: Reproduc mai jos, ca amintire, o imagine prin care am dezvoltat aceasta topologie din proiectul DP0135: Iata mai jos noul proiect personal DP0135: DP0135 - New AS2050 - 2015 HiFi Audio Amplifier.pdf Deci, ca si in cazul celorlalte cablaje folosite la modernizarea acestui amplificator audio, vorbim de un proiect testat, validat, cu rezultate foarte bune. Pentru mai multe informatii privind cablarea noului AS2050, va rog sa parcurgeti topicul mentionat anterior, unde am prezentat cele doua versiuni de asazise manuale de service noi pentru noul AS2050. Spor la mesterit si cat de curand va astept aici cu imagini privind realizarea acestui amplificator audio care poate reprezenta o alegere potrivita si pentru modernizarea altor amplificatoare audio asemenea, cum este spre exemplu vechiul A350. Bineinteles, ca si in cazul celorlalte proiecte, desi nu am precizat tot timpul asta, pentru cablaje de fabrica, astept intentia voastra si daca se aduna, sa zicem cel putin 10...20 de cablaje comandate si platite in avans, eu pot da ulterior comanda de cablaje de fabrica. Numai bine
 14. Comparativ cu DP0328, noul DP0329 contine numai partea de corector de ton din vechiul amplificator audio romanesc AS2050, mergand pe principiul de cablare original al amplificatorului, adica cu masa separat pe canal dreapta si stanga. Deci, cele doua trasee de masa pe acelasi cablaj imprimat sunt rutate separat. Circuitul permite reglarea frecventelor inalte si joase, a balansului (stanga-drepta) si a volumului audio. Alimentarea corectorului de ton se face prin pinii 3 si 4 a conectorului HD2, direct din bara de plus a etajului final AS2050. Pentru mai multe detalii legate de integrarea acestui PCB in noul AS2050, va recomand sa parcurgeti manualul nou de service corespunzator versiunii AS2050 care foloseste acest proiect DP0329 in topicul urmator: Proiectul DP0329: DP0329 - Ton Control Circuit AS2050 v2.pdf Succes la mesterit si astept aici imagini cu realizarea acestui proiect, testat, de corector de ton, clasic si eficient.
 15. Proiectul DP0328 reprezinta prima versiune de cablaj imprimat (PCB) a corectorului de ton audio din vechiul amplificator romanesc AS2050 caruia i-am adaugat partea de alimentare, realizata cu un LM317 si folosind redresare bialternata cu priza mediana, direct din cele doua infasurari secundare de 25V a transformatorului amplificatorului AS2050. LM317 are rolul de a alimenta stabilizat cu 24Vdc corectorul de ton. Dispunerea potentiometrelor am facut-o astfel incat sa se respecte distanta dintre potentiometrele aflate pe cablajele originale ale corectorului de ton. Deci, din acest punct de vedere, cablajul vechiului corector se poate inlocui destul de usor. Corectorul de ton permite reglarea amplificarii sau atenuarii frecventelor joase si inalte, si bineinteles, circuitul mai contine doua potentiometre - de preferat de tip logaritmic - pentru reglaj balans (stanga-dreapta) si volum audio. DP0328 - Stereo Ton Control Circuit AS2050 v1.pdf Spor la mesterit si pentru alte nelamuriri legate de acest circuit electronic, puteti adresa intrebari in acest topic. Si tot aici, va astept cu rezultate practice legate de noul proiect DP0328, care este un proiect testat (deci cu prototip validat).
 16. Acest proiect din colectia personala de circuite electronice / cablaje imprimate este inspirat din proiectul DP0802 si l-am folosit cu ani in urma la modernizarea amplificatorului audio romanesc AS2050, modernizare prezentata in topicul urmator: Deci DP0807 este un circuit electronic care ne ajuta sa protejam incintele acustice la componenta continua pe iesirea amplificatorului (in cazul in care unul dintre tranzistoarele finale de putere se defecteaza) si sa conectam cu o intarziere reglabila (in gama a catorva secunde) incintele acustice dupa ce am alimentat amplificatorul audio. Asa cum veti vedea in schema electronica a proiectului, circuitul se alimenteaza din infasurarile secundare a transformatorului amplificatorului AS2050, care au aproximativ 2x25Vac. Am inclus in cadrul proiectului si o imagine ca sa va formati o idee despre cum arata PCB-ul DP0807. Deci, acest proiect este testat si va trebui sa va functioneze din prima - va ramane sa ajustati doar durata de timp pentru actionarea releului de 24V 10A. Iata si proiectul DP0807: DP0807 - DC Protect Loadspeaker and softstart for AS2050.pdf In urmatoarele minute voi posta si celelalte proiecte care au facut parte din modernizarea amplificatorului AS2050, iar dupa aceasta etapa, la final, voi posta doua scheme electronice "generale" care prezinta celor doua variante de cablare a noului AS2050. Spor la mesterit si cat de curand mi-ar place sa vad aici cateva imagini cu acest proiect simplut dar foarte util intr-o statie de amplificare audio.
 17. La orice proiect sunt dispus sa fac cablaje de fabrica daca se aduna comenzi suficiente in acest sens. Totusi, pana atunci, as vrea sa vad un cablaj Diy ansamblat a acestui proiect ca sa validam in totalitate functionarea acestuia. Spun asta deoarece inainte de lansarea de cablaje de fabrica e bine pentru orice eventualitate sa se construiasca macar un exemplar de cablaj. Spre exemplu, la o comanda de 10 buc. PCB, daca iau in considerare taxele vamale, transport etc, ar rezulta un pret per cablaj de circa 40lei. Deci, daca se achita in avans minim 10 bucati, pot oricand demara ca si in cazul altor proiecte, procedura de realizare a cablajelor de fabrica, cum se spune popular pe la noi. P.S. Am reincarcat documentatia proiectului deoarece am actualizat PCB-ul astfel incat cand marim volumul de semnal audio acest lucru sa se intample rotind cursorul potentiometrului de volum de la stanga la dreapta.
 18. Un nou proiect din colectia personala este DP0107, inspirat din mai multe scheme electronice vazute in decursul timpului, usor perfectionat as spune, care se poate construi in doua versiuni: 2x10W/4Ohm sau 2x20W/4Ohm. Este un proiect care vine sa completeze experienta electronistilor amatori si nu numai, fiind foarte potrivit pentru a sonoriza, spre exemplu, o camera de bloc. Proiectul are la baza un singur cablaj imprimat, pe care sunt dispuse cele doua etaje de amplificare, corectorul de ton si sursa de alimentare a acestora. Am prevazut si o sursa de alimentare auxiliara cu ajutorul careia puteti alimenta din comert un USB radio-player (vedeti pagina de instructiuni din proiect). Alimentarea etajului final se face progresiv la doua tensiune de alimentare, 24Vcc, daca dorim sa obtinem 2x10W pe iesirile amplificatorului sau 35Vcc daca dorim sa obtinem un 2x20W. Sensibilitatea pe intrarea kitului DP0107 este cca. 400mVrms/27Kohm si este aleasa in functie de capabilitatea maxima in tensiune a unui player radio-USB asemenea celui din pagina cu instructiuni a proiectului. Desi cele doua LM317 au inclusa protectie interna la scurtcircuit pe iesirea lor, am prevazut alimentarea celor doua canale de amplificare prin doua sigurante fuzibile, care se pot demonta si pentru a urmari pe ecranul ampermetrului reglarea corecta a curentului de mers in gol (bias). Deci, le-am prevazut mai mult din acest motiv. Asa cum am mentionat si in schema electronica, din teste, in functie si cat de bine imperechem tranzistoarele finale, se poate seta in plaja 20...50mA. Spre exemplu, eu am folosit 40mA in ultimul amplificator audio realizat cu ani buni in urma. Circuitele prezentate in cadrul acestui proiect le-am testat independent (pe cablaje imprimate separate) inca din perioada studentiei iar din acest motiv validarea acestui cablaj DP0107 as putea spune ca este garantata. Retineti ca generarea cablajului imprimat (PCB) pe baza schemei electronice prezentate folosind asazise netlist-uri reprezinta o garantie suplimentara ca PCB-ul respecta 100% schema prezentata la inceputul proiectului. Mai am proiecte care urmeaza sa le transcriu in format electronic. O sa ma axez in special pe zona de amplificatoare audio, deoarece as dori sa completez si golurile ramase de numere de proiecte care nu au fost prezentate pana in acest moment. Am ales sa le prezint in limba engleza in primul rand din cauza ca in urma ultimelor statistici, aceste proiecte sunt descarcate mai mult de straini decat de romani si am mers pe ideea ca majoritatea romanilor sunt familiarizati cu fisele datasheet prezentate in engleza, asa ca un proiect de genul asta cu notatii in engleza binecunoscuta majoritatii electronistilor romani nu reprezinta un impediment sa abordeze constructia acestuia. Oricum, topicul e deschis in limba romana pentru alte intrebari suplimentare referitoare la proiectul DP0107. DP0107 - Clasic Audio Amplifier with PSU and ton control circuit.pdf Spor la mesterit si cat de curand mi-ar place sa vad aici imagini cu constructia acestui proiect. Numai bine. Editare ulterioara 17.10.2020 - Am reincarcat proiectul deoarece am mapat pinii potentiometrului de volum astfel incat volumul audio sa creasca atunci cand rotim cursorul acestuia de la stanga la dreapta.
 19. Strangerea capsulei tranzistorului de radiator este cu atat mai sigura si mai eficienta, sa-i zic asa, cu cat grosimea radiatorului sau sectiunii suprafetei de filetare este mai mare. Si da, in cazul amplificatorului Tamp exemplificat de mine mai sus, radiatoarele erau destul de solide iar suprafata de contact a surubului cu radiatorul era maxima. In ceea ce priveste filetarea, din practica am constatat ca prin insurubare isi face filet holsurubul, nu este nevoie de a face filet anterior acestei operatii. De fapt, acesta este si avantajul folosirii acestor holsuruburi. Pur si simplu se da o gaura cu spiral de 2.4mm sau 2.5mm in aluminiu si apoi se prinde piesa si se strange cu acest tip de holsurub fara a face anterior nicio operatie de filetare.
 20. AMPLIFICATOR AUDIO DOROFEEV 2020.pdf
 21. Si eu am din recuperari diverse holsuruburi dar modelul asta care il cautam mai am cateva bucati si din acest motiv cautam o sursa de aprovizionare. Am facut comanda momentan de 50bucati (a rezultat 0,4lei/bucata!)
 22. Am gasit pana la urma pe aliexpress - ma bate gandul sa cumpar 50 de bucati sa vad cum se prezinta: https://www.aliexpress.com/item/4000834315596.html
 23. @ola_nicolas, holsurubul respectiv l-am gasit intr-o statie de amplificare profesionala Tamp folosit nu numai la strangerea tranzistoarelor finale de radiator ci si la fixarea PCB-ului prin distantieri corespunzatori de radiator. Nu neg faptul ca se poate folosi si in ceea ce spuneti dvs. dar le-am testat in scopul pe care le-a folosit cei de la Tamp, si merg foarte bine, comparativ cu alte variante.
 24. 1. Softstart cu optotriac MOC 3041 2. Softstart Montarbo 1002:
 25. Daca este cineva dispus sa construiasca un cablaj si sa mi-l trimita, ca sa validez acest prototip, dupa ce voi ansambla cablajul si voi testa kitul, rog sa dea de veste. Dupa aceea, asa cum mentionam in interventiile acestui topic, in functie de solicitarile utilizatorilor, voi putea realiza si cateva cablaje de fabrica (cel mai bine intr-un singur strat, pentru a pastra nota clasica a proiectului).
×
×
 • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.