Sari la conținut

sorin70

Members
  • Număr conținut

    52
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Postări postat de sorin70

  1. Va multumesc tuturor pentru sfaturi si rabdare.Am desfacut boinajul si am constat ca in  4 locuri spirele erau in scurt.De aici si functionarea defectuasa a aparatului.Am vrut sail rebobinez am mers la un atelier (nu aveam sirma) si au cerut pentru rebobinare 800 lei,Am ajuns la 650... fara acte.Mi s-a parut enorm si am renuntat...cumparind unul nou de 600A cu 1000 de lei(cu garantie trei ani,acte si tot ce trebuie-are si functie de incarcare).Va multumesc inca o data pentru tot.

  2. Sunt folositoare si utile testele lui @flomar.

    Si eu am instalat asemenea transformatoare pentru iluminat subsolul, erau grele, dar nu stiam ca au 630 VA.

    Pe punea cite unul la fiecare scara. Poate cele indicate de @flomar sunt pentru mai multe scari.

     

    Am desenat o schema asa cum am crezut eu ca este, deoarece @sorin70 nu ne-a furnizat decit o fotografie.

    attachicon.gifRedresor schema.jpg

     

    Domnule @sorin70, sunt 4 diode mari sau numai una sau doua ?

     

    @gsabacpa

    Va multumesc tuturor pentru ajutor.Schema dvs.este,, dupa parerea mea, perfecta.E o punte redresoare formata din  4diode mari montate pe radiator.

  3. Daca postati dimensiunile miezului, lungime, latime ( de ex 233mm x 180mm) si sectiunea prin miez,

      (de ex 64mm x 86mm) am sa va calculez numarul de spire necesar pentru acest transformator.

    Deasemenea am sa va desenez o schema si am sa va explic de ce 18V sau 19V in gol este o tensiune buna

     pentru un transformator de "pornire" auto.

     

    @gsabac

    Va multumesc pentru amabilitate.Datele respective vi le pot furniza doar luni. Am incercat sa pornesc o masina cu el in situatia care e acum si a inceput sa ...bazaie tare ,concomitent sa se incalzeasca .L_am oprit si nu l_am mai fortat,Cred ca primarul e compromis ...definitiv.

  4. Dar cum este aceasta platbanda, emailata sau este bobinat cu firung(izloate spirele prin spatiu intre ele)?

    N-ati raspuns daca este bobinat in galeti, sau infasurarile primar/secundar sunt suprapuse.

    Daca scrieti ca in secundar trebuie sa fie 300A. aceasta inseamna cca. 4350W, in acest caz in primar curentul este de 20A(la o incarcare de 3A/mm2) diametru necesar pentru acesta este de 3mm(7mm2), avand in vedere ca la curentul maxim functioneaza pana la cca.5 min, se poate reduce diametrul la 2mm(o incarcare de cca.6A/mm2)

     Va multumesc pentru raspuns.Primarul este bobinat cu platband emailat. Secundarul  are pe el ca si  izolatie tresa din aceea de poliester sau pinza cum era acum 20 de ani

  5. Ceva e putred in Danemarca - scria odata un englez .

    Pana acum concluzionez ca e un transformator pt pornirea automobilelor/camioane , calculat sa scoata ceva kW dar pe timp scurt (numai cateva minute) dar care a fost folosit si pt incarcarea bateriilor de 12V cu o tensiune de 13V .

    Oare de ce nu mai functiineaza in parametri ? Din comutatorul defect (presupus sau constatat defect) am aflat ca se crestea tensiunea cu 2 V  iar ulterior am aflat existenta unui alt comutator care schimba gama iar ulterior am aflat si alte amanunte  .

    Acum am o dorinta de a fixa cu sarma placa aia cu  'Se retrage la garaj ' .

     Pe linga functia de pornire avae si o functia de incarcare. Bobinajul respectiv nu era acelasi cu cel care era folosit la pornire. Da ,avea doua tensiuni de iesire 12 si 24 V care se puteau ajusta cu 2 V din primar . In privinta garajului ,nu am nimic impotriva ,va puteti retrage .Daca citeati tot ce am postat intelegeati si dvs.(cum au inteles ceilalti colegi) si ma ajutati cu sfaturi pertinente nu cu remarci si ...dorinte de acest gen.Nu va obliga nimeni sa ma ajutati .Dar sa respectati colegii de forum,da. Cam asa e in Danemarca...

  6. O varianta ar fi daca spatiul va permite, conductor emailat de 3mm(7mm2) diametru.

    Daca doar tensiunea din secundar va deranjeaza si este bobinat cu galeti(ati fost foarte zgarcit in informatii), puteti sa-i mai scoateti din spire in secundar.

    M_am gindit la varianta asta dar daca primarul e compromis si sint spire in scurt,ar putea sa mai apara, arzindu_se lacul  protector.Secundarul e bobinat tot cu platband de cupru de 3mm/2mm

  7. Dar nu in functionare permanenta ci pentru catva minute si avand in vedere ca este format din coloane racirea este mai buna decat la cel cu tole E+I sau manta, deci se poate admite cca. 5A/mm2 aceasta insemnand cca. 1mm sau pentru functionare permanenta(2A/mm2) 2mm diametrul sarmei de bobinaj pentru primar.

    P.S.

    Dar pentru functionare trebuie si o priza care sa suporte cca.20A, pentru cei 300A din secundar.

    Dar totusi de nce a fost bobinat cu platband de cupru de dimensiunile respective 4mm/1,5mm? E mai eficient?

  8. Da, dar dvs. cand ati conectat becul aveati si bateria descarcata conectata?

    Am inteles ca daca este atasata o baterie tensiunea ajunge la 15,4V, la aceasta tensiune nu cred ca se ard becurile.

    Nu stiu cum a fost conceput acest robot de pornire al dsv. dar prin anii `80 ce;e pe care le-am vazut eu aveau pe langa transformator pe acelasi carut si un acumulator de cca 100A/h conectata in paralel.

    Nici eu nu stiu cum a fost conceput aparatul si cum au fost efectuate legaturile in acel comutator care ,clar acum,s_a dus din cauza primarului. La iesire nu avea cuplat nici un acumulator.Robotul a fost facut in 1996 de un nene care acum nu mai este ,din pacate. Cind am probat pe bateria respectiva si am conectat un bec in paralel, acesta s_a ars.Probleme de acest gen nu am avut pina acum.Si mai e tesiunea de 24V care acum este de 36V...

  9. Pentru ca este traf in coloane se ia in calcul sectiunea uneia din coloane si se foloseste urmatoarea formula pt. aflarea numarului de spire pe volt:  nr. sp./V = 1 / 4,44 x f (frecventa retelei,in Hz)  x S (sectiunea miezului,in mp) x B ( inductia,in Tesla) 

      ....frecventa se stie , sectiunea se masoara, inductia se ia 1 ....1,1Tesla....

    La calculul secundarului ,nr.sp./V se inmulteste suplimentar cu un coeficient de 1,1....

    Pentru diametrul conductorului aveti ,aici , un tabel:

     attachicon.gifg.gif

    Densitatea de curent se alege functie de conditiile de racire ale trafului....cum este al dvs,alegeti 3A/mmp...

    Multumesc pentru raspuns.Se pare ca voi avea un pic de lucru...Nu am inteles insa cum aleg sectiunea firului din primar.E bobinat acum cu platband de 4mm/1,5mm..Bobinez cu fir de 6mm.A fost construit pentru un curent de aproximativ 300A

  10. 1)Spirele pot avea emailul exfoliat si daca acest defect este prezent pe mai multe spire din mai multe straturi cum izolati?

    2)Da.

    3)Tot, adica si secundarul?

    Sectiunea conductorlui se calculeaza in functie de curentul estimat si gradul de incarcare  in A/cm2 iar numarul de spire/V este dat de sectiunea miezului.

    P.S.

    Totusi eu am o nelamurire, in cei 14 ani cat a fost utilizat, ati masurat vreodata tensiunea in secundar pana s-a defectat comutatorul, sau acum ati masurat prima oara?

    Multumesc pentru raspuns

    1.Nu m_am gindit,aveti dreptate.

    2.Trebuie sa desfac si secundarul, nu am cum sa ajung la primar

    3.Nu am avut probleme deloc cu el pina cind...nu l-am fortat la o masina care era inecata.Puneam robotul si totul era ok . Nu se ardeau becurile din instalatie si cine mai stie ce.

  11. Pai daca scrieti ca a functionat bine pana acum, numarati spirele cand il desfaceti, doar trebuie refacut nu reproiectat.

    AM inteles ce ziceti, dar am niste nelamuriri:

    1. daca desfac bobinajul si gasesc spire arse ,ce e de facut ? Pot sa trag peste portinea respectiva izolatie si sa bobinez mai departe? Problema e sa nu fie ars la jumatatea circuitului...

      2.daca primarul e compromis, rebobinez cu alt conductor ,trebuie sa mentin aceeasi structura tehnica a infasurarilor ,impartite in doa parti egale de o parte si de alta a cadrului ?

     3.daca refac tot ,e doar o ambitie de-a mea,cum se calculeaza nr. de spire ,sectiunea conductorului?

  12. Fara sarcina?

    Daca este intermitent, posibil sa aiba scapari aleatori intre spire.

    Daca aveti posibilitatea ar fi indicat sa rebobinati primarul.

    Cred ca e solutia care a mai ramas de aplicat.Am  mai bobinat transformatoare ,ca amator,dar nu de tipul asta pachet de tole cadru ,cu...doua bobine in primar. Am bobinat doar cu tole E+I .Acesta e bobinat in primar cu platband de cupru. Nu prea stiu cum se calculeaza nr de spire la acest tip de transformator

  13. Acum pe schema Dvs. bobinele sunt in scurtcircuit.

    - Eliminati strapul 2-2a pentru eliminarea scurtcircuitului.  Adica bornele 2 si 2a sa fie in "aer".

    - Pastrati conexiunea 1a-3.

    - Puneti in serie cu transformatorul un aparat de 500-1000W la 220V.

    - Vedeti rezultatul , masurati tensiunea din secundar.

     

    Daca nu merge, conectati terminalele 3a la 3 si 1a jos la 220V, borna din dreapta.

     

    Daca nu merge nici asa, biziie, consuma mult si se incalzeste, este defect.

     

    Va urez succes !

     

    @gsabac

    Am incercat toate variantele, cred posibile .Nu merge nimic,Am in secundar niste tensiuni ... 19V in loc de 12V si 38V in loc de 24. Sa fie oare spire in primar puse in scurt si asta sa influenteze functionarea defectuoasa?

  14. Da, fara alta sarcina, respectiv electromotorul de pornire cum este intr-o situatie reala care necesita o sursa auxiliara de pornire.

    Oricum cei 15,4V sunt suportati de sistemul electric al automobilului.

    Regulatorul de tensiune montat pe alternator are plaja intre 14.4V si 14,75V, deci diferenta de mai putin de 1V intre 15,4 si 14.75.

    La maxim poate ajunge si la 16V ..Equalization charging (for flooded lead acids): 2.5?2.67 V"  2.67 x 6 elementi = 16,02 V.

    Am legat un bec in paralel si s_a  ars .E riscant sa -l folosesc in situatia asta. Inainte nu aveam nici o problema din punctul asta de vedere. Nu stiu ce s-a putut intimpla.Oare sa se fi pus in scurt spire din primar sau e o alta modalitate de conectare ..Dupa cum e acum conectat bobinele in serie si capetele la 220 ar trebui sa scoata cea mai mica tensiune.Parca cu cit sint mai multe spire in primar scade tensiunea din secundar

  15. Daca acumulatorul este foarte descarcat, nu poate debita 18V.

    Daca aveti un acumulator descarcat cu cca. 8-10V la borne in sarcina(situatie care necesita interventia aparatului), cuplati-l la aparat si masurati la cat ajunge tensiunea, posibil sa nu fie nici macar 12V.

    Sarcina unui acumulator de 12V pentru pornirea la rece poate ajunge la 150A-200A.

    Am incercat si varianta asta .Am masurat tensiunea la bornele bateriei cu aparatul cuplat si am 15,4V

  16. Da, dar daca sarcina este ff.mare sigur scade dramatic, din aceasta cauza are scea facilitate cu + 2V, pentru situatiile cand acumulatorul este atat de descarcat incat tensiunea scade sub limita functionarii sistemulul.

    Puteti verifica cu oricare transformator, tensiunea in secundar scade pe masura cresterii sarcinii.

    Redresorul pentru incarcare REDAC utiliza acest fenomen pentru reglare in anumite limite a curentului.

     
     

    Adica reteaua pe A si F si punte doar intre B si D?

    Da, doar punte  intre B si D

  17. Un bec de 24V(sau doua de 12V in serie) conectat la priza de 12V(care acum ar fi cam 18V)?

    Conform ultililor masuratori efectuate de dvs. comutatorul trebuie conectat asa 

    attachicon.gifVarianta comutator 03.PNG

    Nu inteleg de ce este tensiunea asa mare in secundar, stiti sigur ca aparatul a functionat corect pana a ajuns la dvs.?ci

    Cind fac legaturile pentru +2V tesiunea in secundar creste cu 6 V si se aude un  bazait .

  18. Da, m-am mai gandit si avand in vedere scopul acestui aparat de sursa auxiliara de curent(pentru scurt timp) in cazul acumulatorilor prea descarcati sa poate face fata pornirii, aceasta tensiune sa scada dramatic in sarcina foarte mare, acumulatori descacati si asigurarea tensiunii de lucru a instalatiei electrice a autovehicului, sarcina in curent.

    In mod sigur nu este conceput pentru incarcarea acumulatorulor fara inserierea unui element de reglare a curentului.

    Scopul lui este...era dea pornire . Dar totusi ,tensiunea de 19V mi se pare mult prea mare iar cind ndarcomut pe 24V tensiunea in secundar e de 39 V

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock