Sari la conținut

Despre constanta K in masurarea energiei electrice !


leo_electro

Postări Recomandate

Am vazut un clip facut de Buhnici - unde macar de se documenta ca lumea omul dar nu a facut lucrul asta - unde arata cum a fost furata o firma cica "la factorul k". Eu am comentat pe youtube cu utilizatorul de acolo geo_electro un comentariu destul de pertinent care nu a fost aprobat si anume ca factorul k se refera la produsul intre constantele transformatorului de curent si cel de tensiune, transformatori folositi pentru masurarea energiei electrice in postul de transformare pe partea de medie tensiune. Deci, din ce s-a explicat acolo postul de transformare apartine firmei in totalitate.

Ce este cu adevarat deranjant e faptul ca Buhnici sau cine aproba acolo comentarii, le aproba dupa interesele cel mai probabil a patronului caruia ia luat interviu. Deci, tind sa cred ca clipul a fost facut pe comanda, cu comentarii alese si care nu vrea sa scoata la lumina adevarul gol golut, pentru ca si patronul are partea sa de vina, dar nu doreste sa fie subliniata. Si cand te gandesti ca Buhnici si-a creeat o imagine de om care pune in lumina adevarul dar uite ca adevarul, cand primeste comanda de cateva euroi ca sa faci asa ceva (ca sigur nu a facut clipul ala de pomana), mai putin conteaza.

Deja mi s-a facut scarba de documentare fabricate in mass media romaneasca - asta e un exemplu pe youtube, dar ganditi-va cate circula pe la TV pentru a controla opinia publica.

Astept parerile voastre despre acest clip, deci despre factorul k mai ales si la modul general despre clipuri de genul asta, cum le priviti voi.

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 2 ore, vijelie02 a spus:

Buhnici din treburi de genul asta traieste. Face prezentari(clipuri) pe bani. Si traieste BINE. Am spus tot.

Treaba lui ca face clipuri de genul asta dar macar sa fie just pana la capat dar nu este, urmareste interesele patronului. Nu tii se pare ca asta e o manipulare infecta a opiniei publice ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am postat si eu un comentariu folosind contul youtube Tehnium Azi unde am sesizat mai multe probleme si chiar am explicat ce e cu factorul "k" pe care nici Buhnici nici interlocutor lui nu l-au inteles in totalitate. Si acest comentariu nu este inca aprobat! 

Pe de alta parte, citeam comentariul unui anume "Rusu Sergiu" care este de-a dreptul hilar in proportie de peste 90% (adica omul confunda teoretic notatia k folosit uneori in exprimarea factorului de putere, ca raport P/S, si culmea e ca comentariu care e pe langa, este aprobat, nejust!). Plus alte comentarii care aduc omagii patronului fara a justifica sau explica ceva concret. Cum e posibil asa ceva ? Aveam alte pretentii de la... Buhnici, chiar a vandut mediei ideea ca face reportaje transparente dar se pare ca nu este intotdeauna asa !

Pe langa problema cu factorul k comentata si prezentata in favoarea patronului, trebuie apreciata si asazisa ferma de la minat criptomonede dar si sursa de energie solara realizata cu panouri fotovoltaice. Aici, o constructie... jos palaria.

OFFTOPIC. Intr-adevar, mass-media din Romania in foarte multe situatii exprima puncte de vedere care sa puna in lumina anumite interese, fara a avea vreodata interesul sa scoata adevarul la lumina, chiar daca uneori doare ambele parti implicate. Sunt o sumedenie de exemple in diverse domenii de activitate si situatii sociale care au fost date pe diverse posturi radio-TV, nu pentru a rezolva ceva, ci pur si simplu pentru a face rating si bani, ca de fapt pentru 99,99% din oameni doar asta conteaza, nu! Cei grav faptul ca, chiar si in cazul fetelor ucise la Caracal, unele televiziuni au explorat cinic fenomenul, special Romania TV, pentru a le vinde familiilor fetelor iluzii, pentru a face rating si bani, ca totul sa fie dat uitarii fara a li se intampla nimic, pai e posibil, repet, asa ceva?

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Trebuie sa recunosc ca in clipul asta a lu Buhnici m-a impresionat serverele alea sau statiile grafice de minat criptomonede dar si panourile fotovoltaice, mai rar vezi asa ceva in RO.

Omul asta, patronul, ma intreb asa, nu a avut vreun electrician angajat care sa verifice facturile ? Sau a avut unul pe salariul minim care stie doar electrosecuritate ? Sunt si patroni aroganti, si tipul asta are o mica... aroganta in el (cel putin asa imi da impresia!), iar cand sunt plini de bani la inceput de afacere nu prea isi pun mari intrebari, de ce factura e atat si nu mai putin, doar cand ajung la fundul sacului se intreaba si atunci cheama un Buhnici care neavizat, prezinta lucrurile intr-un mod favorabil patronului. Vorbesc din experienta practica, ca am intalnit la varsta mea nenumarati patroni.

Totusi, si legea ar trebui sa ne permita sa ne recuperam energia pierduta mai mult de 3...6 luni dar nu e bine sa ne bazam pe asta, e bine sa avem salariatii pe langa noi capabili care sa ne ofere in cateva luni observatii si solutii. Dar cand strangi cureaua prea mult, ajungi sa te plangi si dupa 300 000 Euro ! 

Editat de prog
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Parerile mele vis-a-vis de clipul ala cu factorul k sunt urmatoarele:

1. legislatia in Romania nu este perfecta cand vine vorba de recuperarea energiei electrice atunci cand e clar ca din fisa tehnica de montare a contorului a fost transpus gresit in programul de gestionare a energiei electrice un raport de transformare (a reductoarelor de curent sau tensiune, practic am intalnit raportari eronate la alea de curent, unele raportari trecute gresit in fisa sau transcrise din fisa in soft gresit). Adica, mie cel putin, nu mi se pare corect ca aceasta eroare legislatia ANRE sa nu o acopere! GRAV! Unde este dl. Stoian C-tin cu blogul lui sa traga niste semnale mari de alarma referitor la treaba asta !!!

2. in proiect, proiectantul face proiectul postului trafo pentru o anume putere, unde prevede din start pe medie tensiune, reductoare de curent si tensiune (am vazut ditamai postul de transformare acolo, deci sigur are asa ceva!). Un exemplar de proiect ramane la beneficiar, adica la patron.

3. cum un exemplar de proiect ramane la beneficiar (patron) si fisa de instalare tehnica a contorului (desi asta nu contine informatii de reductoare, din ce imi aduc aminte dar s-ar putea ca anumiti distribuitori sa o dea la terti), se poate foarte usor verifica, cum spunea cineva mai sus, produsul dintre cele doua K-uri (curent si tensiune = k) si indicatia contorului trifazat de energie electrica. Adica din prima jumatate de an se putea vedea daca consumul este real.

De ce nu s-a facut asta ? Simplu. Va explic mai jos - iata cateva posibile raspunsuri:

a) patronul nu a avut in firma lui o persoana care sa verifice cele spuse mai sus sau nu a fost competenta persoana angajata de el - sunt o gramada de electricieni... care numai electricieni nu sunt!;

b) lipsa de interes total a patronului de a angaja un electrician competent - stim prea bine faptul ca majoritatea patronilor vor un om ca sa stie 10, dar sa fie platit cat 2, hei, nu prea se poate asta !

Deci, vorba cuiva, si patronul are partea lui de vina, si Electrica are partea ei de vina!

Cum poti sa recuperezi prejudiciul ? Nu am studiat juridic problema dar ii recomand sa demonstreze in instanta ca salariatii electrica au raportat in soft un k gresit si din cauza incompetentei lor a fost nevoit timp de 11 ani sa plateasca energia electrica dublu. Ar trebui sa fie o portita sa poti demonstra asa ceva! Poate un expert energetic va poate lamuri mai bine asupra problemei.

Editat de electricianu2010
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am auzit cazuri reale in Romania cand s-a masluit consumul de curent electric in favoarea consumatorului jongland cu factorul k, adica il scazi pentru a aduce beneficii unor terti. De crescut nu am auzit. Sigur a fost o eroare. E o problema arhicunoscuta in structurile Electrica dar din cauza ca fiecare ciuguleste cate ceva, toti sa fac ca ploua.

Totusi, ca sa te aperi de asa ceva, patronul asta caruia ia luat interviu Buhnici sigur a fost scartar sa angajeze in firma un om de specialitate si si-a luat-o in freza de la sistem !! Macar de ar fi corect sa recunoasca asta!

Editat de leo_electro
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 2 ore, electricianu2010 a spus:

 

2. in proiect, proiectantul face proiectul postului trafo pentru o anume putere, unde prevede din start pe medie tensiune, reductoare de curent si tensiune (am vazut ditamai postul de transformare acolo, deci sigur are asa ceva!)....

Stați,staaați puțin!....Niciodată nu veți găsi-cel puțin la noi în țară!-monitorizarea unui post de transformare-indiferent de putere!- pe medie tensiune!....toate monitorizarile pe medie tensiune se fac în stația de transformare 110/20kv aferentă liniei de 20kv care alimentează respectivul post trafo....monitorizările individuale ale postului trafo se fac doar pe joasă tensiune,în speță cu trafuri de curent care adaptează curentul real cosumat la dispozitivul de măsurat,respectiv contorul de energie....în toate calculele care se fac pentru medie tensiune ( pentru cei mai puțin cunoscatori,este generalizată tensiunea de 20kv ,cea la care se face referire atunci când vorbim de medie tensiune) se aplica un coeficient de pierderi ”stas” care este aprobat de ANRE (cel puțin eu așa știu!) și, acest coeficient ,oricare proiectant trebuie să-l ia in calcul atunci când proiectează ceva pe MT....

....cu scuze de intervenție!

Toate bune!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 2 minute, flomar60 a spus:

Stați,staaați puțin!....Niciodată nu veți găsi-cel puțin la noi în țară!-monitorizarea unui post de transformare-indiferent de putere!- pe medie tensiune!....toate monitorizarile pe medie tensiune se fac în stația de transformare 110/20kv aferentă liniei de 20kv care alimentează respectivul post trafo....monitorizările individuale ale postului trafo se fac doar pe joasă tensiune,în speță cu trafuri de curent care adaptează curentul real cosumat la dispozitivul de măsurat,respectiv contorul de energie....în toate calculele care se fac pentru medie tensiune ( pentru cei mai puțin cunoscatori,este generalizată tensiunea de 20kv ,cea la care se face referire atunci când vorbim de medie tensiune) se aplica un coeficient de pierderi ”stas” care este aprobat de ANRE (cel puțin eu așa știu!) și, acest coeficient ,oricare proiectant trebuie să-l ia in calcul atunci când proiectează ceva pe MT....

....cu scuze de intervenție!

Toate bune!

De acord, exista si cazul asta, de fapt cred ca e predominant la noi.

Dar daca e asa cum spuneti atunci factorul k este egal numai cu cel al transformatorului de curent. De acord ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu mă pot pronunța în cunoștință de cauză despre factorul k....nu am studiat problema dar....mi-ați dat o temă de studiu!

Ce știu eu este faptul că există coeficienți de pierderi de valori fixe care se iau în calcul de către oricare proiectant de instalații electrice ,indiferent că sunt JT,MT,HT....posibil să se fi schimbat oarece lucruri și prin aceste dispoziții de când nu mai lucrez efectiv...

Eu m-am referit direct la afirmația dvs apropo de monitorizarea pe MT....nu contest faptul că e posibil să existe acest procedeu undeva în țară dar...în 40 ani de meserie și cu lucrari executate pe aproape tot cuprinsul țării nu am întâlnit această soluție constructivă....

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am cercetat in amanuntit problema si posturile medie tensiune pe joasa tensiune din cadrul firmelor, care le apartin lor, au energia in 99% din cazuri, contabilizata pe joasa tensiune, la iesirea din post, unde in calcul se foloseste factorul k (a traductorului de curent) si se mai ia in calcul pierderile trafo in functie de puterea transformatorului. Exista cateva cazuri izolate, unde puterea instalata depaseste 1MVA unde contorul citeste tensiunea si curentul dat de niste reductori de tensiune si curent, conectati pe partea de medie tensiune. Deci, asta e clar.

Acum, daca ma intorc la problema cu factorul k, sigur a fost o eroare de raportare a reductorului de curent, s-a raportat cu raport gresit, ca pierderile in trafo sunt standard, putin probabil sa fie acestea raportate aiurea!!!

Editat de electricianu2010
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La 08.09.2020 la 9:08, leo_electro a spus:

... factorul k se refera la produsul intre constantele transformatorului de curent si cel de tensiune ...

Nu cred ca acesta este factorul K la care se refera filmul. Fiind vorba despre energie obtinuta prin conversie de curent continuu, mai degraba este vorba despre factorul formei de unda, definit (printre altele) si in lucrarea Transformers & Inductors for Power Electronics - Theory, Design & Applications de W. G. Hurley & W. H. Wolfe, care poate fi descarcata, spre exemplu de aici: https://www.academia.edu/35893608/Transformers_and_Inductors_for_Power_Electronics_Theory_Design_and_Applications_pdf

Factorul formei de unda K, este definit la pagina 110 a lucrarii citate, de ecuatia (4.63) tinand cont si de ecuatiile anterioare. In atasament am reprodus o parte din pagina in cauza.

207114441_K-factorulformeideunda.thumb.PNG.230be4ea996c3345dc54e585210a4613.PNG

Editat de ola_nicolas
  • Confused 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La 17.09.2020 la 11:18, ola_nicolas a spus:

Nu cred ca acesta este factorul K la care se refera filmul. Fiind vorba despre energie obtinuta prin conversie de curent continuu, mai degraba este vorba despre factorul formei de unda, definit (printre altele) si in lucrarea Transformers & Inductors for Power Electronics - Theory, Design & Applications de W. G. Hurley & W. H. Wolfe, care poate fi descarcata, spre exemplu de aici: https://www.academia.edu/35893608/Transformers_and_Inductors_for_Power_Electronics_Theory_Design_and_Applications_pdf

Factorul formei de unda K, este definit la pagina 110 a lucrarii citate, de ecuatia (4.63) tinand cont si de ecuatiile anterioare. In atasament am reprodus o parte din pagina in cauza.

207114441_K-factorulformeideunda.thumb.PNG.230be4ea996c3345dc54e585210a4613.PNG

Ce conversie din c.c. ? Nu are treaba cu ce vorbim noi aici. Omul ala si-a montat panourile fotovoltaice ca sa folosesca energia solara strict pentru uz propriu si doar 5kWh mai trage din reteaua Electrica, asta dupa ce a fost pacalit 11 ani la factorul k de cei de la Electrica. 

Plus ca, aici au comentat cel putin 2 persoane care lucreaza in domeniu in mod direct si stiu ce spun, deci, factorul k, in functie de puterea postului trafo poate fi:

- numai raportul de transformare a reductoarelor de curent folosite in masurarea energiei electrice consumate

- sau produsul ku * ki.

Factorul k mai este influentat si de metoda de conectare a contorului, adica daca in cazul trifazat folosim doua tensiuni de linie sau trei tensiuni de faza, aici intervine un radical din 3 in calcul - vezi teoria aici: http://www.energetictgjiu.ro/wp-content/uploads/2018/03/MASURAREA-ENERGIEI-ELECTRICE-FD.pdf

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am vazut teoria indicata la postul anterior. Dincolo de simplitatea relatiilor de calcul, care sunt asijderea cu cele ale cursurilor de electrotehnica, acolo (in teoria indicata) se vorbeste despre un factor C si nu despre un factor K. Factorul C depinde de numarul de rotatii ale discurilor vechilor contoare cu inductie, pentru a inregistra 1 kWh. In relatii mai intervine un factor K3, care nu este definit. In schimb, am citit si eu asanumitul Ordin 121/2015 privind "procedura de determinare a consumului de energie ...", care este o gaselnita 100% birocratica. Probabil ca cei doi din filmuletul atasat, se refera la acel factor K din acea "procedura". As vrea sa stiu si eu spre exemplu, cum stabileste tehnicianul care citeste contoarul, daca unul dintre cele trei contoare montate pe faze s-a rotit invers, pentru a stabili valoarea K=3 !? Am inteles ca in cazul in care unul dintre contoare se roteste invers, el inregistreaza o energie negativa, care daca se considera circuitul simetric si echilibrat, atunci anuleaza inregistrarea unuia dintre celelalte doua contoare de faza, si ca atare in acest caz se inregistreaza o valoare teoretic de trei ori mai mica decat consumul real. Cine ii spune insa tehnicianului care citeste contoarele ca este vorba despre un caz de rotatie inversa a unuia dintre contoare?! In realitate un utilizator nu isi repartizeaza simetric si echilibrat consumatorii pe cele trei faze, si ca atare, contoarele vor inregistra in intervale egale de timp, valori diferite. Spre exemplu, un utilizator industrial. poate sa aibe pe o faza conectate un numar mare de cuptoare termice, care consuma energie aproape 100% activa, in timp ce pe celelalte doua faze sa aibe conectate combinatii in proportii diferite de consumatori activi si reactivi - de regula inductivi. Este un caz tipic in care niciodata cele trei contoare nu vor inregistra in intervale de timp egale, valori de energie electrica egale. Astfel, atata timp cat utilizatorul a respectat indicatiile furnizorului si si-a montat baterii corespunzatoare de condensatoare pentru compensarea energiei reactive, inclin sa dau dreptate antreprenorului din filmulet, care acuza furnizorii de energie, de furt calificat.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La 08.09.2020 la 14:09, donpetru a spus:

.. acest comentariu nu este inca aprobat! ...

Mie mi se pare clar. Ei discuta acolo despre furturi de energie electrica din "pix" pe baza asanumitului factor K din asanumitul Ordin 121/2015.

La 10.09.2020 la 20:17, leo_electro a spus:

Am auzit cazuri reale in Romania cand s-a masluit consumul de curent electric in favoarea consumatorului jongland cu factorul k, adica il scazi pentru a aduce beneficii unor terti. ...

Daca se consulta spre exemplu documentul https://www.enel.ro/content/dam/enel-ro/informatii-utile/fomulare-clienti/cuca_despagubiri_reclamatii/Ordin 121 2015 pentru aprobarea Procedurii privind determinarea consumului de energie electrică în caz de înregistrare eronată.pdf

se poate constata ca asanumitul factor K in cauza (care este o simpla gaselnita birocratica, fara legatura cu factorii tehnici aplicabili) are numai valori supraunitare. Asadar, el nu este facut pentru a scadea consumurile (din condei) ci pentru a le creste. Factorii k ai transformatoarelor de masura (care sunt de fapt rapoartele de transformare) despre care se discuta aici, au valori in general standardizate, si exista putine sanse sa se fure energie prin masluirea lor.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock