Jump to content

electricianu2010

Members
 • Content Count

  105
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

electricianu2010 last won the day on September 7

electricianu2010 had the most liked content!

Community Reputation

7 Neutral

About electricianu2010

 • Rank
  Utilizator Tehnician

Profile Fields

 • City
  Radauti
 1. ola_nicolas, nu rastalmaci problema la nesfarsit. Deci, asa cum banuiam la inceput a fost o problema de evidenta eronata a raportului de transformare a reductorului de curent pe cele trei faze. Ia incearca matale si aplica ce a spus donpetru in ultima postare si calculeaza energia, o data cu raport de transformare masura curent corect si inca o data cu raport de transformare masura corect gresit. Relatia dintre cele doua marimi e data de k ala din ordinul ANRE. Macar asta ai inteles ? Ti-am zis ca lucram in domeniu, cel putin trei utilizatori de aici si am intrebat si noi la contractare cum sta treaba. Am explicat, nu numai eu, concluziile. Acu vii mata ca deh, sa bati campii, ca nu inteleg !
 2. Ultima postare a lu donpetru a pus punctul pe i. De fapt, cred ca acolo s-a lamurit dezbaterea si neintelegerile. flomar60, ai dreptate, nu suntem experti ANRE dar unii dintre noi chiar avem legaturi profesionale cu domeniul asta. Intr-adevar, cineva care lucreaza la furnizor pe parte de facturare sau contracte de energie electrica, ar putea veni cu niste completari utile, parerea mea! Un lucru e cert, ca patron, daca nu te interesezi si nu verifici consumul de energie electrica, mai tarziu te arzi. Acum, stau si ma intreb, daca castiga de doua ori mai mult curent se agita patronul asa mult ? Nu cred. De fapt, intr-un fel recunoaste si el asta in clipul youtube, unii consumatori sunt pe plus, altii in pierdere si ca sa nu fii in pierdere, verifica, daca nu stii, cheama oameni specializati, de genul expertilor energetici atestati ANRE. Dar cand ne coim si nu vrem sa platim o expertiza de 100 Euro la PIF PTA 20/0.4kV - cam asa am auzit ca costa - ajungem sa ne plangem dupa 300mii euro mai tarziu, din pacate! Invatare de minte.
 3. donpetru, nu s-a vrut pentru ca din start clipul a fost fabricat sa puna in lumina cat de rau e sistemul care fura printr-un anume factor k pe care ei nu l-au inteles si nici nu s-au straduit sa-l arate in acel video youtube, pt. ca, vorba ta, expertul energetic sau cine i-o fi facut analiza, sigur a trecut pe hartie chestiunile tehnice si practice discutate in acest topic.
 4. Ce conversie din c.c. ? Nu are treaba cu ce vorbim noi aici. Omul ala si-a montat panourile fotovoltaice ca sa folosesca energia solara strict pentru uz propriu si doar 5kWh mai trage din reteaua Electrica, asta dupa ce a fost pacalit 11 ani la factorul k de cei de la Electrica. Plus ca, aici au comentat cel putin 2 persoane care lucreaza in domeniu in mod direct si stiu ce spun, deci, factorul k, in functie de puterea postului trafo poate fi: - numai raportul de transformare a reductoarelor de curent folosite in masurarea energiei electrice consumate - sau produsul ku * ki. Factorul k mai este influentat si de metoda de conectare a contorului, adica daca in cazul trifazat folosim doua tensiuni de linie sau trei tensiuni de faza, aici intervine un radical din 3 in calcul - vezi teoria aici: http://www.energetictgjiu.ro/wp-content/uploads/2018/03/MASURAREA-ENERGIEI-ELECTRICE-FD.pdf
 5. Am cercetat in amanuntit problema si posturile medie tensiune pe joasa tensiune din cadrul firmelor, care le apartin lor, au energia in 99% din cazuri, contabilizata pe joasa tensiune, la iesirea din post, unde in calcul se foloseste factorul k (a traductorului de curent) si se mai ia in calcul pierderile trafo in functie de puterea transformatorului. Exista cateva cazuri izolate, unde puterea instalata depaseste 1MVA unde contorul citeste tensiunea si curentul dat de niste reductori de tensiune si curent, conectati pe partea de medie tensiune. Deci, asta e clar. Acum, daca ma intorc la problema cu factorul k, sigur a fost o eroare de raportare a reductorului de curent, s-a raportat cu raport gresit, ca pierderile in trafo sunt standard, putin probabil sa fie acestea raportate aiurea!!!
 6. De acord, exista si cazul asta, de fapt cred ca e predominant la noi. Dar daca e asa cum spuneti atunci factorul k este egal numai cu cel al transformatorului de curent. De acord ?
 7. De cand suntem in Uniunea Europeana, noi ne raportam si standardele din afara. Nu stiu cat e de corect, dar asa am auzit!
 8. Parerile mele vis-a-vis de clipul ala cu factorul k sunt urmatoarele: 1. legislatia in Romania nu este perfecta cand vine vorba de recuperarea energiei electrice atunci cand e clar ca din fisa tehnica de montare a contorului a fost transpus gresit in programul de gestionare a energiei electrice un raport de transformare (a reductoarelor de curent sau tensiune, practic am intalnit raportari eronate la alea de curent, unele raportari trecute gresit in fisa sau transcrise din fisa in soft gresit). Adica, mie cel putin, nu mi se pare corect ca aceasta eroare legislatia ANRE sa nu o acopere! GRAV! Unde este dl. Stoian C-tin cu blogul lui sa traga niste semnale mari de alarma referitor la treaba asta !!! 2. in proiect, proiectantul face proiectul postului trafo pentru o anume putere, unde prevede din start pe medie tensiune, reductoare de curent si tensiune (am vazut ditamai postul de transformare acolo, deci sigur are asa ceva!). Un exemplar de proiect ramane la beneficiar, adica la patron. 3. cum un exemplar de proiect ramane la beneficiar (patron) si fisa de instalare tehnica a contorului (desi asta nu contine informatii de reductoare, din ce imi aduc aminte dar s-ar putea ca anumiti distribuitori sa o dea la terti), se poate foarte usor verifica, cum spunea cineva mai sus, produsul dintre cele doua K-uri (curent si tensiune = k) si indicatia contorului trifazat de energie electrica. Adica din prima jumatate de an se putea vedea daca consumul este real. De ce nu s-a facut asta ? Simplu. Va explic mai jos - iata cateva posibile raspunsuri: a) patronul nu a avut in firma lui o persoana care sa verifice cele spuse mai sus sau nu a fost competenta persoana angajata de el - sunt o gramada de electricieni... care numai electricieni nu sunt!; b) lipsa de interes total a patronului de a angaja un electrician competent - stim prea bine faptul ca majoritatea patronilor vor un om ca sa stie 10, dar sa fie platit cat 2, hei, nu prea se poate asta ! Deci, vorba cuiva, si patronul are partea lui de vina, si Electrica are partea ei de vina! Cum poti sa recuperezi prejudiciul ? Nu am studiat juridic problema dar ii recomand sa demonstreze in instanta ca salariatii electrica au raportat in soft un k gresit si din cauza incompetentei lor a fost nevoit timp de 11 ani sa plateasca energia electrica dublu. Ar trebui sa fie o portita sa poti demonstra asa ceva! Poate un expert energetic va poate lamuri mai bine asupra problemei.
 9. Nu am testat practic sa vad daca merge o siguranta automata si la curent invers de scurtcircuit, dar din ce am intrebat in stanga-dreapta, se pare ca nu merge.
 10. Nu ati citit cartea urmatoare: https://manualetehnice.ro/inginerie-electrica-tabele/ Am auzit la cineva ca e misto cartea, ca este mai actualizata in privinta standardelor ! Cautam un standard recent DIN, EN, in care sa se spuna daca cablurile de anumite nivele de tensiune (300/500V sau 500/1000V) se folosesc strict sub tencuiala sau nu! Dar nu am gasit nimic, dar mai caut sau poate e vreun user care gaseste inaintea mea asa ceva. Eu am auzit ca ar exista un asemenea standard !!!
 11. De vreo cateva luni eu tot aud pe la diferiti colegi de munca pareri in privinta cablurilor electrice de joasa tensiune folosite in cladiri rezidentiale dar pana acum nu am reusit sa trag o concluzie buna. Deci vorbim de o disputa intre varianta clasica, cu conductor FY sau MYF tras prin copex si noile cabluri de tipul NYM-J. Cica la nemti si prin vest a inceput sa devina o moda folosirea NYM-J. Pe de alta parte, ma uitam la specificatiile tehnice a acestor cabluri si observ in cazul conductoarelor ca sunt catalogate la tensiuni de 500...1000V iar cablurile 300...500V. Exista vreun standard, romanesc sau international, care prevede ca pe sub tencuiala sa fie trase doar cabluri cu tensiuni de 500...1000V ca in normativul I7 nu am gasit nimic ?!
 12. Subiectul asta cred ca era mult mai potrivit la sectiunea de vanzari-cumparari, pentru ca din ce inteleg eu - desi intru mai rar pe forum - nu intentionezi sa construiesti un dispozitiv de colectare a prafului, nu! Daca e asa, o simpla cautare pe web te poate lamuri asupra variantelor de cumparare. Si poate ai norocul sa fie aiba vreun utilizator un asemenea dispozitiv dar slabe sanse sa-l vanda cineva mult sub pretul pietei.
 13. De acord. cavit, las-o mai moale ca o dai in... stii tu in ce.
 14. m-ai bagat in ceata cu subiectul asta !!! Si nu cred ca numai pe mine ! Da un exemplu practic detaliat si concret ca sa ai credibilitate si printre astia mai... neintelectuali !
 15. Ma uitam zilele astea pe preturile la piese PC, fata de anul trecut s-au scumpit. Spre exemplu, o placa de baza gaseam anul trecut si cu 200lei pt. Intel, acum fara 240...270lei nu o cumperi. Cred ca e de vina si pandemia asta dar si inflatia din Romania!
×
×
 • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.