Sari la conținut

Caracterograf


RockDok

Postări Recomandate

Am finisat cablajele si schemele pentru interfata LPT, Vf, Va + mAa, Vg1+mAg1, Vg2+mAg2. Modulele pentru masurare tensiune si curenti sint interschimbabile. Am gasit si o firma in stare sa faca niste cablaje de 240x300mm. Preturi absolut OK. Nu am chef sa mai pierd timpul cu manufactura acestora, prin transfer termic cu hirtie cretata nu voi ajunge la calitatea foto. Am trecut la modulele generatoare de tensiune. Schema pentru Ua atasata. desigur vor aparea unele modificari odata cu desenarea cablajului.

Editat de RockDok
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Se continua lucrul la caracterograf, am reusit totusi sa realizez cablajul pentru interfata LPT prin transfer termic. Costurile sint semnificativ mai mici decit prin tehnica foto.

Cit despre plantarea componentelor, este chin si jale sa convingi un sir dublu de 40 de pini sa intre la locul lor pe placa dar cu putina insistenta se poate.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

In timpul care a trecut am descoperit integrate cum ar fi DAC0832 si ADC0848. Schemele se schimba mai mult decit semnificativ. Am sa incerc utilizarea unui DAC0832 pentru comanda reglajului de tensiune, in cazul asta Uf. Intrebarea mea este cam ce mai vine in jurul TL431 astfel incit prin optocuplor sa treaca 20mA pentru un curent de 0.33mA la iesirea din DAC. Nu este complicat deloc sa-i si fac un montaj de test dar cred ca-i mai bine sa intreb inainte.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Atasez o schema testata pentru Uf ( tensiune filament), este reglabila in domeniul 2.5V - 25V cu Uhf la 30V.

 

Schema se simplifica daca separ partea digitala printr-un singur optocuplor la iesirea DAC0832. Acesta include si latch-ul ( doua de fapt dar neimportant in acest caz). In postul anterior ma refeream la 20mA prin LED-ul din optocuplor, caz in care tranzistorul se satureaza.

 

Eu gindesc functionarea in modul urmator: sa zicem ca pornim cu 0mA prin LED-ul din optocuplor (LO), Tranzistorul din optocuplor ( TO) este blocat. AS3842 micsoreaza factorul de umplere pina cind tensiunea de pe pinul Vfb ajunge la 2.5V ( feedback prin R303-R307). Odata cu cresterea curentului prin LO, TO incepe sa conduca si tinde sa aduca Vfb la masa. AS3842 va compensa prin marirea umplerii. La un moment dat se ajunge la un maxim posibil pentru AS3842 care este de 95% pentru Rt de 6k8. Ideal ar fi ca Uf sa ajunga la valoarea maxima pentru o intrare digitala cu valoarea de 0xFF. Asta nu inseamna neaparat 20mA prin LO. Implica insa 0.33mA la comanda TL431 ( sau oricarui alt modul de comanda).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nici nu stiu cum sa incep. Probabil prin a-mi aprinde o tigara...

Ce ai postat ulterior este functional. Ce ai postat anterior, nu este.

In primul rand, de ce sa folosesti opto? Vrei sa separi galvanic etajele? E neaparata nevoie de asta?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Trebuie separare galvanica, datele despre curenti si tensiuni le citesc printr-un ADC0848 si au punct comun de masa. Sursele de tensiune trebuiesc sa fie flotante. Toate datele/comenzile ajung in final pe LPT. Atasez o schema de principiu. Ux - generatoarele de tensiune, Vx - voltmetre, Ix - miliampermetre.

 

la pagina 9 a documentatiei AS3842 este dat modul de lucru unde ma gindesc sa inlocuiesc RBIAS

cu tranzistorul din optocuplor.

 

Editat de RockDok
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu cred ca te poti intelege cu mine asa. Eu nu cunosc partea ta de interes si la cati neuroni am, nici nu pot sa fac eforturi pentru asta. Dar te pot ajuta cu partea analogica. Insa informatiile trebuie sa-mi vina intr-o anumita ordine. Deci:

-Ai o tensiune Uhf de alimentare. Care este valoarea ei? Este ea stabilizata? Daca nu, care sunt limitele ei de variatie predictibile?

-Ai o tensiune Uf la iesire. Care este domeniul strict necesar de interes al ei? Intre ce limite?

-Ai un semnal de comanda livrat de partea logica. Este maxima acestuia 0,33mA iar minima de 0mA? Este livrat in curent variabil? Curentul livrat este fata de masa? Poate fi asemuit cu un generator de curent constant dar variabil, care actioneaza fata de +5V (sa zicem) si debiteaza spre masa?

-Doresti ca tensiunea de la iesire sa fie foarte precis proportionala cu acel curent (tensiune?) de comanda sau merge si ceva mai aproximativ?

 

Am inteles ca este absolut necesar sa separi galvanic, e suficient daca spui atat (pentru mine).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

-Uhf 30V obtinuta cu un half-bridge cu IR2161.

-Uf intre 2.5V si 25V.

-Iout2 DAC0832 este intre 0mA si 0.33mA, consumatorul se pozitioneaza spre +5V Ucmd, exista si o iesire complementara intre 0.33mA si 0mA dar tot catre+5V Ucmd.

-N-ar fi rau ca tensiunea de iesire Uf sa fie cit mai precis stabilizata in jurul valorii prestabilite de catre curentul de comanda.

 

In montajul cu DAC0808, unde iesirea de curent intra in Vfb prin 1k2, odata stabilita digital valoarea Uf, era suficienta rezistenta (grupul) de la iesire spre Vfb pentru mentinerea constatnta a tensiunii de iesire.

 

Sper din tot sufletul ca nu sintem singurii care citesc postarile astea, poate ajuta si pe altcineva care ar vrea o sursa flotanta presetata digital.

Editat de RockDok
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Poate ar fi mai comod sa folosesc un operational in locul TL431( nu ca asta n-ar avea unul inclus dar referinta interna de 2.5V ma incurca si in general modul de functionare al TL-ului). Tensiunea la iesirea AO este intre 0 si +5V pentru 0x00-0xFF la intrarea digitala.

Editat de RockDok
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

OK cu alimentarea si tensiunea la iesire.

Nu inteleg faza cu operationalul. Vrei sa spui ca in configuratie asta, cu iesirea AO la pinul Rfb, ai 0-5V? Atunci comanda nu este in curent (lipseste traductorul, rezistenta de sarcina care sa faca conversia curent-tensiune), sau nu numai. Dar daca e adevarat, e suficient. Cea mai performanta solutie este aceasta configuratie urmata de HCPL-7840 + AO. Iti va reproduce fidel tensiunea, cu care poti ataca intrarea 3842 pentru variatia tensiunii stabilizate. Consulta pdf-urile si preturile aferente, daca nu-ti convine se poate si o alta formula. TL431 e inutilizabil in varianta asta, dar nu-i exclus in altele.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

De catva timp, vad ca acest subiect este permanent in topul subiectelor active. De curiozitate l-am "frunzarit" si eu (nu l-am citic in mod consecvent) si am observat ca el este de fapt un fel de proiect al lui RockDok. Din unele afirmatii, ar rezulta ca el este in stadiu avansat de realizare. Din altele, ar rezulta ca inca nu stie ce solutii (variante) sa aleaga pentru anumite subansambluri componente. In acest mod subiectul este contradictoriu in sine de la un capat la altul. Prima intrebare care se pune este, carui scop practic ii raspunde acest proiect?! Termenul de caracterograf utilizat in titlu, este echivalent cu cel de trasor de caracteristici. Din frunzarirea subiectului, am constatat insa ca exista module pentru afisarea parametrilor punctului static de functionare al unui tub electronic testat si deci caracteristice unui simplu catometru. Cred ca ar trebui lamurita problema utilitatii practice in primul rand. Apoi puzderia de scheme de tot felul, seamana mai degraba cu un proiect megalomanic al cuiva care nu mai gaseste o satisfactie in montajele cu tuburi, dar nici nu se indura sa se indeparteze prea mult de ele. Ca sa faci zeci de surse in comutatie pentru un banal catometru, mi se pare un nonsens - asta daca este intradevar vorba despre un catometru. Daca este vorba despre un trasor de caracteristici, atunci nici nu este nevoie de surse de alimentare, ci doar de unul sau eventual mai multe generatoare de tensiune liniar variabila (comutabile) bine calibrate si capabile de a debita la iesire un semnal de o anumita putere si la o tensiune reglabila. Un alt nonsens este cel al utilizarii unor izolatori galvanici fotovoltaici. In realitate vidul tubului electronic testat este cel mai bun separator galvanic. Pentru cazurile de avarie este absolut suficient sa se prevada pe circuitul de alimentare al fiecarui electrod testat cate o siguranta calibrata. Practic, ceea ce pot citi utilizatorii in acest subiect, ilustreaza pe deplin butada romaneasca "De ce simplu, cand se poate complicat?!".

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@smilex, excelent HCPL-7840, am sa-l comand direct din Iout1 si Iout2 al DAC-ului cu rezistente pull-up pe motiv de conversie I-U. Modulul iesire al HCPL-7840 alimentat din Vreg al 3842. Mai mult ca sigur voi folosi acest separator si la citirea tensiunilor si curentilor. Multumesc pentru sugestie.

Editat de RockDok
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Orienteaza-te de valori rezistive, daca retin bine, producatorul recomanda 100mV maxim pentru liniaritate.

Vezi si daca intrarile permit citirea in preajma +5V, daca nu, tot cu AO e solutia. Poate ca daca hcpl citeste la 2,5V (de exemplu), se poate pune sarcina pentru DAC la 2,5 (afla si asta).

Recomand MCP6022. Citeste de sub masa si peste V+. Iesirea e la cativa zeci de mV de capetele alimentarii. Permite alimentare 5V. dv/dt foarte bun. Ai nevoie la iesirea hcpl. Cumpara mai multe, sunt bune.

Editat de smilex
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock