Sari la conținut

smilex

Tehnium Azi
 • Număr conținut

  1368
 • Înregistrat

 • Ultima Vizită

 • Zile Câștigate

  43

smilex a câștigat ziua ultima dată pe Mai 24 2019

smilex a avut cel mai apreciat conținut!

Profile Fields

 • Oras
  Arad

Vizitatori Recenți Profil

Blocul vizitatori recenți este dezactivat și nu este arătat altor utilizatori.

smilex's Achievements

Senior Member

Senior Member (4/6)

128

Reputație Comunitate

 1. Pentru rusi, exportul de gaze e vital economic. Pentru europeni, importul e vital. Dar asta duce la dependenta energetica a Europei fata de Rusia. Refuzul sistematic al presedintelui sirian de a aproba folosirea teritoriului siriei pentru conducta din Qatar a condus la diverse sanctiuni. Cu conducta, americanii ar fi impuscat doi iepuri: ar fi obtinut independenta Europei fata de Rusia si ar fi lovit puternic in economia Rusiei. Pentru ca n-au reusit diplomatic, n-au reusit cu sanctiuni, americanii au hotarat ca o revolutie este solutia. Au finantat grupari teroriste (isis, al-qaida, etc.) pentru a introduce haosul si a determina aparitia unei alte conduceri. Cand era pe cale a se implini, au intervenit rusii. Au profitat de prostia isis-ului care si-au manifestat terorismul peste granita, justificand astfel moral interventia rusilor. Mai apoi, rusii (si numai ei) au fost solicitati sa intervina de catre guvernul sirian. Pozitia rusilor in Siria e singura legala. Dintre toate statele arabe din zona, Siria era cel mai democratic si social stat (vicepresedintele este o femeie, vedeti statutul femeii in ideologia musulmana pentru comparatie). Chestia cu dictatura sau atacul chimic e praf in ochi aruncat ignorantilor de catre americani. Armata siriana nu a folosit substante chimice de lupta, nu au motive, vor castiga conflictul. Americanii stiu foarte bine asta, dar mint pe fata. Eu personal nu inteleg politica externa americana. Europenii sunt alaturi de americani si inca mai doresc inlaturarea actualului guvern. Rusii sprijina guvernul sirian. Exista si alte state implicate (Israel, Turcia, etc.) fiecare cu agenda proprie. Multi experti sunt de parere ca acest conflict va degenera intr-o confruntare directa ruso-americana, ambele state avand unitati militare in Siria pe baricade relativ opuse. Om fi noi aliatii americanilor, dar cred ca la faza asta rusii au mult mai multa dreptate. Sute de mii de morti, milioane de refugiati, cauzate nu de extremismul islamic, ci de finantarea excesiva a lui de catre europeni si americani. Pentru mine ca simplu om, chiar daca as plati gazul la jumatate, zic ca nu merita. Si nici riscul unui razboi nuclear nu merita. Dar lumea nu e mereu condusa de oameni corecti si inteligenti. Asta e, de va fi sa fie, ne vedem dincolo?
 2. N-am habar ce inseamna un beaglebone, intru rar pe forum, deci oricum n-as fi intrat pe topic daca nu posta flomar (stie el de ce). Astea sunt cauzele intarzierii. Cu o racheta TOW vanezi un tanc, pentru o musca folosesti un plici. Sigur ca poti sa folosesti TOW-ul pentru musca, dar nu-i practic. Cu cca. 20 lei cumperi un alimentator de 5V/1-2A, manopera, randamentul si spatiul suplimentar sunt mult superioare. Explicatiile anterioare sunt ok, cu mentiunea ca nu e necesara limitarea curentului pe jonctiunea b-e prin 1 ohm, LM-ul are limitare interna de curent. Limitarea curentului de iesire poate avea deriva termica, nu e de precizie, e de protectie.
 3. Marian, esti prea curios. O sa mori repede? Ai primit deja raspunsul: @prog Faza cu 8ms te depaseste, nu insista. @ola_nicolas Nu vanez fantome, greselile sunt reale si grave. Nu le stiu pe toate (pot cauta si pune link-uri), dar in ultima cunoscuta de mine afirmai ca la doua secundare trafo inseriate tensiunea se insumeaza indiferent cum sunt legate, pentru ca sunt separate magnetic. Iti dai seama ce aberanta chestie? @donpetru Daca era ceva de vazut in atasamentul cu titlul ?Explicativa privind influenta saturatiei asupra formelor de curba ale inductiei magnetice din intrefier?, atunci rog a fi scuzat, ultimele doua cuvinte din titlu m-au facut sa cred ca este offtopic si nu m-am uitat. Prog are dreptate, rezultatul final conteaza.
 4. Eu sunt acid si ironic in general, am facut eforturi pe forumuri pentru a nu ma elibera. Exista insa oameni a caror interventie imi submineaza retinerea. Nu-mi plac pupincuristii si misesrupistii. Efectul cumulativ al tranzitoriului cuplarii si incarcarii filtrajului este discutabil intradevar. Dar eu cand am dezvoltat solutia softstartului nu m-am gandit la asta, am lasat eventualii viitori condensatori (la flomar nu erau atunci) sa se incarce din ce ramane disponibil in urma softartului, adica nu m-au interesat deosebit. Nu intentionez sa continui in acest topic, nu mai postez scheme si grafice dintr-un principiu format recent. Povestea trafurilor se intinde pe mai multi ani, pe mai multe topicuri, pe mai multe forumuri. Probabil ca eu nu mai am rabdarea necesara si oricum nu am expertiza cuvenita. Am intervenit numai pentru ca era vorba de o solutie ce-mi apartine, pentru a explica ceva (am citit intamplator din topic si cumva m-am simtit dator). Iar lucrurile au degenerat pentru ca explicatiile se leaga de alte chestiuni a caror cunoastere lasa de dorit. Probabil ca solutia softstartului adoptata de donpetru este mult mai potrivita in acest caz.
 5. Frate leo, ori din Olanda pana aici apare deformat, ori ai ceva virusi pe calculator, ori virusii ratacesc printre neuronii tai sau ai mei, ca nu vedem deloc acelasi lucru.
 6. Unde am mentionat eu ca trecerea tensiunii prin zero este momentul favorabil? Un numar de post ar fi binevenit. In postul 83 am precizat ca momentul favorabil este pe varf de alternanta, moment usor de realizat cu triac (se punea problema avantajului sau dezavantajului triacului). Lipsa tensiunii de 10ms poate satura maxim miezul, daca cele 10ms coincid cu o semialternanta. Componenta continua indusa este enorma. Mai anterior (sau alt topic?) se discuta despre suprimarea componentei continue cu 2+2 diode, adica 1,5V dar asimetria introdusa de lipsa unei semialternante este uriasa comparativ. Lipsa tensiunii de 20ms este extrem da avantajoasa pentru ca in orice moment ar apare va relua ciclul de unde l-a lasat (discutabil dar neaprofundabil acum). Orice suprasarcina indeparteaza inductia in miez fata de valoarea de saturatie.
 7. Ma uimea initial de ce solutia construita de flomar era neconvenabila comparativ cu cealalta. Dar era vorba de faptul ca functionarea solutiei nu a fost inteleasa. Iar asta pentru ca nu este inteleasa functionarea transformatorului. 1.Cel mai defavorabil moment al cuplarii e tocmai cel cu trecere prin zero a tensiunii retea. 2.Fluxul magnetic (implicit inductia si saturatia) difera foarte mult in functie de momentul cuplarii comparativ cu functionarea normala. 3.8ms e enorm, poate satura miezul, 10ms e cel mai rau, mult mai bine ar fi 20ms lipsa tensiune (ciudat, nu?). 4.Saturatia nu are nimic comun cu consumatorul, iar forma curentului de magnetizare nu este in general sinusoidala tocmai datorita apropierii de saturatie. ?Depasirea puterii? usureaza miezul indepartandu-l de saturatie. 5.Super? In postul 119 am pus un link youtube. Chiar daca se ignora relatiile matematice, descrierea e suficienta pentru cei interesati de fenomenul tranzitoriu la cuplarea trafurilor. Chiar si eu, care nu cunosc engleza, intuiesc perfect ce spune individul acela.
 8. N-am straduit sa arat de ce nu este asa. De ce exista posibilitatea saturatiei daca tensiunea dispare si reapare chiar si pentru cateva ms. De ce acest curent apare si cu secundarul in gol. De ce uneori e chiar mai important decat curentul cerut de filtraje. De ce necesitatea permanenta a refacerii softstartului in asrmenea situatii. Probabil ca are mai putina importanta decat vad eu...
 9. E important de inteles: Probabil sunt multe altele, asta am gasit rapid. Pe topicul in care a fost dezvoltat si probat softstartul lui flomar, am facut cred precizarea ca am o sursa multifunctionala avand un traf cu sectiune de peste 50 (nu mai stiu exact) la care nu am softstart si pe care il pornesc in gol. Am sigurante automate de 16A. Uneori decupleaza, alteori nu (depinde de cum prind sinusoida retelei). Dupa zgomotul lui (si al altor trafuri), estimez ca ciclul se simetrizeaza in circa 0,5s. Iar acest traf a fost bobinat de atelierul de bobinaj la cerintele mele, cu o spira pe volt, adica cu rezerve suficiente pentru evitarea saturatiei. Uneori trebuie sa fac trei cuplari consecutive dupa reamorsarea sigurantelor. Aceasta problema nu e filozofica, e reala si poate fi incercata live de oricine detine un traf de cativa kw. Si e cel putin la fel de serioasa ca problema incarcarii electroliticilor (depinde de putere trafo si electrolitici).
 10. Traful este in general proiectat foarte strans, foarte aproape de saturatie pentru ca atunci se obtin performante bune. La momentul cuplarii, sinusoida retelei poate avea o valoare nefavorabila care duce imediat la deplasarea simetriei inductiei pe verticala si implicit la depasirea saturatiei respectiv cresterea extrema a valorii curentului. Traful isi revine singur dupa cateva alternante, dar acel scurt curent poate arde sau decupla sigurante, poate distruge alte lucruri. Iar la trafuri de putere mica, curentul este limitat de valoarea ohmica a primarului. Dar nu e obligatoriu sa fie la cuplare, o scurta lipsa a tensiunii face aceeasi treaba, chiar si o mica parte lipsa a unei semialternante face asta, un contact imperfect, etc. De aceea ziceam ca refacerea softstartului la orice lipsa a tensiunii este recomandabila. Nici solutia construita de flomar nu e imbatabila, are nevoie de o intarziere pentru a nu reface temporizarea la trecerea alternantei prin zero, adica este sesizata numai o lipsa a tensiunii care depaseste 0,44ms (din calcule). Speranta era ca 0,44ms lipsa din alternanta sa aiba influenta neglijabila, dar evident ca depinde si de momentul in care apare acea lipsa, pe varf de alternanta ar avea efect maxim. Dar ofera totusi avantaje. Daca conditiile sunt ideale, probabil si solutia verde e ok. Solutia rezistiva poate avea efect favorabil si la incarcarea filtrajelor din secundar, dar eu vorbeam de curentul de magnetizare, nu cel de sarcina. Sunt chestiuni diferite. Supracurentul pomenit apare si in gol, sau mai ales in gol. La trafuri de putere cu rezistenta ohmica primara neglijabila, valoarea acelui curent este mult mai mare dacat a sarcinii maxime.
 11. Curentul de magnetizare posibil la cuplarea trafului in momentele instantanee critice ale sinusoidei: https://www.pacw.org/issue/june_2010_issue/cover_story/redundancy_considerations_for_protective_relay_systems/complete_article/1.html http://www.electrical-installation.org/enwiki/Transformer-energizing_inrush_current http://www.globalspec.com/reference/74817/203279/10-3-transformer-protection http://electricalbaba.com/transformer-inrush-current/ Metode de combatere: http://www.gohz.com/minimizing-transformer-inrush-current Si altele, netul e plin... De fapt, daca se alimenteaza intr-un moment nefavorabil, miezul se satureaza si are nevoie de timp pentru a-si reface simetria ciclului. Rezistorul doar limiteaza valoarea acelui curent scurtand si timpul (saturatie miez mai mica). Daca o semialternanta lipseste, este necesara refacerea timpului de sofstart. Adica exceptand momentul trecerii prin zero a alternantei, oricat de scurt lipseste tensiunea, sofstartul trebuie refacut pentru a da timp reaparitiei ciclului histerezis simetric. Asta trebuie sa faca softstartul pe traf. Asta nu face solutia verde, care ofera acel timp numai la inceputul alimentarii, dar la o disparitie a tensiunii de 8ms (de exemplu) nu reface sofstartul.
 12. Bineinteles ca nu prea exista rezistor 0,25W care sa admita minim 350V la borne, dar cine sa tina cont de asta? (nu-i vorba de putere disipata, ci de tensiunea de izolatie intre capete, conform pdf-urilor) Toate componentele au rolul lor, nu au fost puse aiurea. 2k2 + dioda au un rol extrem de important. Daca o schema atat de slaba (verde) intra in discutie, probabil nu prezinta interes alte atribute esentiale.
 13. Nu conteaza producatorul, probabil nici mie nu-mi parvin diluantii de la aceiasi producatori an de an, depinde de cine castiga contractele la licitatii (este problema serviciului de achizitii, nu m-a interesat miciodata). Sunt in concediu si nu pot confirma rapid un producator de diluant nitro (am cativa litri in atelier, dar nu am aprofundat ethichetele de pe sticle), dar la magazine tehnice exista acest diluant si sub numele "diluant nitro" este recunoscut de orice vanzator.
 14. Am citit sau vazut (nu mai stiu) un material despre studiul teoretic si practic asupra curentilor initiali la cuplarea unui traf si la momentul aparitiei unui scurtcircuit. Studiul demonstra posibilitatea aparitiei unor curenti de magnetizare extremi la cele doua momente, curenti care se amortizau in timp pana la valoarea lor normala. Am ramas cu ideea (corecta cred) ca disparitia acestor curenti extremi are loc daca cuplarea se face pe varf de alternanta iar scurtul apare la momentul zero. Scurtul nu poate fi controlat, dar cuplarea ar putea fi controlata cu triac. care ar trebui sa reziste si la un scurt in secundar pana la decuplarea sigurantelor. Softstartul cu releu si rezistenta e folositor pentru incarcarea filtrajelor din secundar. O combinatie de cele doua ar fi ideala. Nu stiu insa cat de justificata.
×
×
 • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock