Sari la conținut

Cel mai mic invertor de sudura rezonant.


Postări Recomandate

Filmuletul a fost prima proba insa dupa incercarile de astazi nu-s chiar multumit de sudura, sunt unele componente subdimensionate si am sa le enumar:

 

- Cei doi condensatori de 2 micro se incalzesc, trebuie macar cate 2 in paralel pt a suporta amperajul insa capacitatea poate fi mai mica(pe celalalt invertor am cate 4 buc de 0,33 in paralel si e suficient).

 

- Condensatorii din grupul rezonant 96nF. Este insuficienta aceasta capacitate, ar trebui macar 150 nF si recalculata bobina de rezonanta sau scazut putin frecventa, in acest moment plaja de reglaj e intre 62 si 70Khz.

 

- Bobina de rezonanta are ferita de sectiune prea mica si limiteaza curentul maxim chiar daca am lasat intrefier 3mm.

 

- Radiatorul de la puntea redresoare se supraincalzeste, are 105 x 50 x 3 mm dar pare insuficient, sper cand voi pune capace laterale sa dirijeze fluxul de aer si pe langa acesta sa-l raceasca ca spatiu pt alt radiator nu prea este.

 

- Referitor la reglajul rezonantei, poate n-am facut bine ca am urmarit scaderea puterii consumate la cca 1000w cu sarcina 0,12ohmi, fata de cca 1800w pe 0,24 ohmi, probabil trebuia doar urmarit sa nu treaca de 1800w pe 0,12 pt oarecare protectie.

 

Referitor la sudura, cu 3,2 nu duce, sudeaza cu dificultate la gros chiar si cu 2,5 adica nu patrunde bine la o incercare de a suda doua buc platband de 8mm. Bazic de 2,5 nu duce dar nici n-am experienta cu bazic, practic mi s-a lipit azi un electod de i-a sarit pasta de pe el cand l-am tras.

 

Cu alte amanunte, deficiente sau imbunatatiri voi reveni pe parcurs.

  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 6 months later...

N-am mai revenit pe forum, uitasem ca am inceput acest articol.

Invertorul a ramas la aceasta schema de prin octombrie anul trecut, se comporta bine cu rutilici de 2,5 si 3,2 dar si cu bazici de 2,5.

Cu bazic de 3,2 inca nu e ok adica am stricat 10 electrozi anul trecut si altii n-am mai cumparat, carcasa inca n-am facut, l-am folosit pana acum asa cum se vede,

 

pun si un test cu bazic de 2,5.

 

i90av5.jpg

igbtv5.png

Editat de c_anicai
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Aproape doi ani fara defectiuni majore, doar ventilatorul a intepenit de cateva ori de la praf.

Ultima lucrare la care l-am folosit mai intens e o remorcuta pt motosapa.

i90.jpg

rtd1.jpg

rtd2.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mai am unele nejunsuri la remorcuta, e prima construita de mine cu tractiune si lipsa de experienta si-a spus cuvantul. Am gresit cu pozitionarea pinioanelor langa roti fiindca mizeria aruncata de acestea se incurca pe acolo si mai sar lanturile. Anul viitor voi face alta punte cu un singur pinion pe mijloc si lant mai gros, ar fi mai usor de protejat la noroi daca ii construiesc o carcasa de protectie. Sunt si alte mici probleme de dimensionare a unor subansamble, voi vedea care cedeaza insa deocamdata ma pot folosi de ea asa cum e doar ca e deranjanta treaba cand sare vre-un lant de pe pinioane.

 

Am rezolvat pana la urma si celalalt invertor ce l-am facut in carcasa mai mare cu mosfet sic prin schimbarea bobinei de iesire cu alta  de cca 30µH facuta pe doua tor-uri galbene, acum  si invertorul asta duce mai bine cu bazici(doar de 2,5 am folosit), inainte de schimbarea era mai greu cu bazici sa sudez in pozitii anormale sau la imbinari de 90 grade. Dar cu acest invertor am sudat mult mai putin decat cu celalalt mic din cauza ca e mai incomod la transport.

bobina tor.jpg

Editat de c_anicai
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Atasez si schema la invertorul cu mosfet. Desi amperajul e ceva mai bun decat la celalalt mic cu igbt-uri sunt ceva probleme cu incalzirea radiatoarelor, probabil ir2153 nu reuseste sa comande cum trebuie mosfeturi sic, la invertorul mic cu igbt-uri desi radiatoarele sunt mult mai mici n-am probleme cu incalzirea.

2153-Resonant-SIC-120A.m3.png

  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La cele de 1200v tensiunea optima de comanda este 20v, personal am pus carbura intr-un invertor de fabrica si se incalzeste mai putin ca IGBT-urile, dar in sursa cu rezonanta de 100w bipolarele cu carbura se incalzesc mai tare decat bipolarele cu siliciu, insa bipolarele cu carbura au fost o tehnologie experimentala care a fost abndonata inainte de a ajunge la maturitate, din lipsa de cerere.

La fel si sic JFET au performat sub asteptari din punctul de vedere al vitezei am incercat gan fet normal off, e rapid, inca n-am incercat cascoda si mosfet gan fet, cu cea si mosfet sic jfet nu am fost multumit, probabil viteza sic jfet-ului nu a fost cea asteptata.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock