Jump to content

cavit

Tehnium Azi
 • Content Count

  347
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  11

cavit last won the day on June 17

cavit had the most liked content!

Community Reputation

24 Excellent

1 Follower

About cavit

 • Rank
  Premium User

Profile Fields

 • City
  bumbesti jiu

Recent Profile Visitors

2,102 profile views
 1. Acela pare a fi un invertor de sudura, din experienta aceeasi placa era echipata cu diverse trazistoare, nu diferite pe aceeasi placa, dar cine stie? Am avut un modul punte din 2 mosfet jos si 2 igbt sus, sa combine avantajele si reduca dezavantajele. Daca au fost schimbate se observa, acela pare topologie foreward, sunt cate 3 in paralel, 3 sus si 3 jos, si doua diode de freeweeling. In principiu merge cu IGBT toate de acelasi fel, cate 2 sau cate 3 in functie de curentul nominal, FTS de generatia 4, dar trebuie verificat, diodele de freeweel, driverii si diodele din secundar, de regula nu se ard doar tranzistorii. ex fgh75t65smd, irgp4063d, sau altele asemenea, in acest caz nu este obligatoriu sa fie cu dioda, dar dioda nu incurca cu nimic, vor functiona la fel si cele cu dioda. Datorita fenomenului de strapungere secundara, personal prefer sa inlocuiesc cu igbt la 1200v gen fgh40t120, sau asemnantoare, astea sunt suficient de rapide, este stiut ca cele la 1,2kv sunt mai lente
 2. Cunosc o firma care i-si face PCB-urile in bulgaria, nu am intrebat la ce firma, dar le convine sa le faca acolo. Oricum munca de editare este foarte scumpa, as fi avut nevoie de cateva cablaje, dar editarea este foarte scumpa, mai ales pentru circuite de putere cu radiatoare si transformatoare, m-am resemnat si le-am facut cu sarme si am trecut cativa MWH prin ele, exista totusi varinta desenarii cu markerul. Eram interesat la un moment dat de IMS insulated metal core, sau cablaj pe substrat de aluminiu, pentru circuite de forta cu SMD, am gasit in tara o firma care face, dar doar in oferta (nu in practica).
 3. Exista si posibilitatea utilizarii de linii supraconductoare, este o idee mai veche, dar revine in actualitate, distributia pe supraconductoare permite si storage direct sub forma de camp electromagnetic static. In plus la liniile supraconductoare rentabilitatea nu este limitata de lungime, pot fi oricat de scurte, costurile de instalare si exploatare nu scad cu lungimea ci doar cu puterea vehiculata.
 4. Convertoarele statice cu siliciu se defecteaza des, cu carbura de siliciu pot functiona mai multi ani fara interventii. In zillele noastre majoritatea consumatorilor casnici sunt nativi DC, aparatura electronica, iluminatul cu led, din acest motiv un bus in DC este bine venit, in plus scapi si de radiatia ELF care de multe ori intoarce sistemul nervos cu susul in jos, majoritatea consumatorilor si o buna parte din generatorele de energie regenerabila fiind native DC o distributie in dc devine oportuna. Eu am sistem fotovoltaic generatorul si stocarea sunt native dc, multi consumatori sunt nativi DC , nu are sens sa fac dubla conversie cu pierderile, reducerea fiabilitatii si ELF-ul de rigoare, ii alimentez direct in DC, deja sistemul de distributie in AC este cam incompatibil cu aceste sisteme. Am ales o tensiune de 320 vdc pentru busul DC pentru a putea genera o auxiliara de AC pentru consumatorii nativi de ac. Conectarea unui astfel de sistem cu gridul de AC nu se prea poate face bine, exista intodeauna putere reactiva, putere deformanta si pierderi.
 5. Cu ajutorul carburii de siliciu se pot realiza convertoare dc/dc pentru toate nivelurile, HV,MV si LV. Nu stiu de ce americanii propun 15kv in loc de 20kv pentru MV. Oare un convertor MV/LV pentru alimentarea unei case, utilizand o simpla trioda, ar fi fezabil? 04 - OE ORNL Materials Innovation Workshop - Huang - small.pdf
 6. Microretele de curent continuu pot fi utilizate pentru a conecta intre ele mai multe facilitati de energie regenerabila, si pentru alimentarea consumatorilor de tip echipament electronic, gen data center, sau consumatorii nativi de dc dintr-o casa, mai ales daca sursa primara de energie este una nativa in DC. https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/dc-microgrid DC subgrid, diferit de hvdc linK, acest subgrid in curent continuu ar putea inlesni conectarea producatorilor casnici la retea, un astfel de retea de 20kvdc ar putea oferi eficienta si stabilite pentru conectarea producatorilor casnici, deoarece 20kv sunt foarte simplu si ieftin de generat chiar si pentru puteri foarte mici. Ar putea fi echipata cu porturi incapsulate cu protectie eventual unidirectionale echipate cu dioda prin care producatorii casnici sa poata face feed-in.
 7. Se estimeaza ca pierderile pentru HVDC sunt ca, 3% la1000km, iar pentru HVAC aceeasi tensiune cam cu 30-40%mai mari. Efectul pelicular a fost mult dezbatut ,dar s-a constatat ca are o contribuitie minora deoarece cablurile sunt multifilare. Pierderea radiativa, nu sunt convins ca este chiar atit de mica cum spun unii, personal cand stau sub o linie de HVAC simt o energie care se transmite in corpul meu, multiplicand suprafata amprenta a corpului unui om pentru a obtine suprafata amprenta intregii linii, rezulta ca piedrea aceea nu este chiar mica, cred ca depaseste 10Mw la 1000km. mai are un aspect negativ, este aceeeasi si cu linia in gol. Echipamentele de conversie pentru HVDC se poate ca momentan sa fie mai scumpe, dar se pot ieftini utilizand pe post de semiconductor carbura de siliciu, pentru un generator care produce direct HVDC cum este generatorul magnetohidrodinamic, cel mai ieftin este sa fie lasat asa. Utilizarea DC in casa, se punea problema ca un dc/dc este mai scump decat un transformator de AC, dar astazi lucrurile stau exact invers, un DC/DC in comutatie este mult mai ieftin si mai usor ca un transformator, contine mult mai putin cupru (un material scump) in plus pierderile mai ales in gol si la incarcari reduse sunt mult mai mici. Personal utilizez DC in casa deoarece sursa primara este DC, sistem fotovoltaic cu acumulator, am ales o tensiune compatibila cu micile surse in comutatie care alimenteaza aplicatiile, 320VDC si care poate fi convertita direct in AC standardul 230vac cu toleranta de rigoare, practic in sarcina sunt 210 215VAC care se incadreaza in toleranta standardului, puteam alege o tensiune dc ceva mai mare, dar nu are rost sa stressez suplimentar aceste surse in comutatie, 210VAC sunt suficienti pentru aplicatii caznice de AC. (Nu am avut arderi ale surselor in comutatie utilizand aceasta tensiune)
 8. Nu fac calcule pentru profituri marginale, nu ma intereseaza, atat timp cat statul tine monopol pe energetica, inseamna ca este mai avantajoasa ca manufacturarea. Am discutat cu cineva despre putere, chiar si puterea politica se masoara in gigawati, de ce vor politicienii pentru ei gigawatii astia, de ce tin cu dintii sa fie sub controlul lor. In tari ca Romania jumate din gigawatii cu pricina ii arde omul in soba nu sunt la mana politicienilor, poate asta este singurul motiv de mai stau in Romania, in tari ca ale voastre totul este pe mana lor, atunci chemati-i la lucru la afacerile voasre sa vedeti daca vin. Ia sa ia statul manufacturarea si sa lase energetica la privat, caci tehnic este posibil, pot lucra la o manufactura de stat alimentata de sistemele solare caznice, ca n-am ce face acasa cu aia 4 kw cat stau la lucru, media de consum per capita de manufacturier cam asta este, si daca o urca la 10kw, instalam 10 acasa si ii folosim la serviciu la stat. Personal nu voi incheia vreun contract cu vreun furnizor de energie electrica pentru vre-o afacere, am de investit si voi investi in afaceri care nu implica energia electrica si nici angajamente cu forta de munca ce trebuie platita dintr-un profit care nu-l garanteaza nimeni. Agricultura poti face fara a utiliza energie electrica, cum fac majoritatea in Romania se produc multe cereale care iau calea Indiei, la noi agricultura este prost subventionata. singura versiune este, pui, aduni, incarci pe barje, si iei banii. 50 hectare le poti lucra in familie cu utilajele potrivite. In tari unde subventia este substantiala, poti faca facilitati de procesare cheltuielile si taxele inclusiv pe energie se intorc ca subventie asta e garantia de care pomeneam mai sus. e mai mult ca o asigurare, in plus n-o platesti tu.
 9. In caz ca produci dispozitive semiconductoare merge si cu energie de la retea ca scoti de cel putin 10 ori banii. La o afacere pornesc de la sursa de energie, de exemplu cumpar sau inchiriez o facilitate care are deja sursa proprie de energie pe care am dreptul sa o folosesc la cel mult jumate din costul energiei de la retea, sau daca construiesc ceva de nou, il fac cu sursa de energie inclusa. Exista o varinta foarte ieftina si tentanta, productia pe vapor, acolo evident ai sursa de energie proprie, si cheltuielile de regie sunt minime, incep sa ma gandesc serios la ea, in plus ai oportunitatea sa te muti unde merge treaba.
 10. In nord solar nu prea merge, dar cogenerare cu gaz da si este mai eficient daca folosesti caldura reziduala in trepte, de exeplu prima treapta friteusa industriala, treapta 2 apa calda. La cogenerare la 100kw electric iese bine, mai ales in nord unde este frig. Pentru offgrid ai nevoie de un acumulator de 100 kwh LTO sa nu irosesti gazul, sa poti tine motorul la randament optim, dar nu este un cap de tara, si dureaza ca orice echipament electric obisnuit. Am gasit la Tedom pompe de caldura actionate de motoare pe gaz, si cogenerare electrica inclusa, inclusiv utilizare de baterii de acumulatoare. Se poate adauga solar, eolian, in caz ca exista resursa primara satisfacatoare, fara plata in avans, bine inteles asta nu poti face daca nu este terenul si cladirea ta, eu in afaceri fara proprietate pe imobile nu ma bag, din cauza reglementarilor se lasa cu conflicte si faliment. Personal am dorit sa masoare energie electrica in DC dupa un bloc de redresare, sa elimine posibilitatile de inselatorie la cantar, dar n-au vrut.
 11. Mie mi-a adus doar pagube, este un sistem strict reglementat, relatia mea cu astfel de sisteme nu dureaza, inevitabil se ajunge la conflicte costisitoare, deci pentru mine offgrid este mai ieftin. Analizand costul resurselor primare doar combustibilii lichizi si carbunele cu tot cu taxe se apropiede pretul energiei electrice vanduta ca atare. Gazul cu tot cu taxe este 80 ron/Mwh, admitand un randament de 28% tot iese mai ieftin, daca utilizezi si caldura reziduala iese si mai ieftin, motorul este cam 10% din pretul combustibilului pe care il poate arde in intreaga lui viata, deci practic nu prea conteaza, un motor complet sh care sa functioneze 5ani il poti lua la 500 RON, dar la energia electrica ca atre nu ai un asemenea discount. Fotovoltaic echipamentul poate fi ceva mai scump, dar este elegant, silentios trendy si eco friendly, si poti de asemenea folosi echipament SH la o fractie din costul celui nou (doar offgrid), cu echipament SH,eventual electronica reparata iesi mai ieftin decat la grid.
 12. Designul in care se poate utiliza este un design bazic de convertor sinusoidal PWM, Deoarece designul utilizat personal este unul sarac minimalist, va prezint un design generic realizat cu Sic mosfet. In acest document este analizata utilitatea diodei sic schottky anti paralel, acest sic mosfet in particular functioneaza bine si fara dioda externa sic shottky, de aceea v-i l-am propus, deoarece caderea de tensiune in conductie directa este una dintre cele mai mici disponibile. Totusi in caz ca utilizati driveri alimentati prin bootstrap, ca in cazul placutei EGS002 cu ir2110 sau 2113 este recomandat a se monta aceste diode externe, mai ales la tranzistorii de jos, altfel exista riscul ca tensiunea generata pe bootstrap sa depaseasaca limita tensiunii de alimntare pentru driveri, dioda de boot strap ar trebui sa fie tot una sic schottky. Poate fi utilizat in invertoare existente ca drop in replacement, asta este cel mai ieftin, dorece costurile cu designul sunt eliminate. EPE_Castillati_etal.pdf
 13. Viata offgrid casa & afacerea. Casa done, urmeaza afacerea. Cu ongridul nu te accepta, au tot felul de scuze nerealiste, doar sa nu te lase. Stim cu totii ca un sistem distribuit are sanse infime de defectiune catastrofala chiar daca este relizat la standarde sarace, atit timp cat a functionat 1 an doi,trei probabilitaea sa functionezein continuare este destul de buna, chiar daca este vorba de sisteme sarace, realizare la limita si ajustate adaptativ in timp.
 14. Acesta este un sic mosfet ceva mai ieftin decat concurenta, pentru aceleasi caracteristici. Data sheet-ul. https://ro.mouser.com/datasheet/2/308/NTHL020N090SC1-D-1698971.pdf Are anumite caracteritici mai iertatoare pentru utilizatorii DIY, cu ar fi profilul rezistenta drena sursa- temperatura, dioda intrinseca suficient de robusta. Este potrivit pentru realizarea unui invertor de 5kw, pentru alimentarea casei cu energie fotovoltaica.
 15. Curentul il citesc cu un LEM de 200A cu 4 spire prin el, deci 50A, mai sensibil nu pot ca il satureaza cand sudez nu ma complic cu shunturi si bucle de masa, nu voi pune acolo cuplaj galvanic ca-mi bat cuie in talpa.
×
×
 • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.