Sari la conținut

c_anicai

Members
 • Număr conținut

  225
 • Înregistrat

 • Ultima Vizită

 • Zile Câștigate

  6

Orice postat de c_anicai

 1. Modificari finale invertor prima varianta, - inlocuit grupul de condensatori rezonanta 144nF cu unul singur condensator de 220nF/2000 volti model kpi349 primit de la cavit, - marit intrefier bobina de rezonanta la 4,4mm, - corectat rezistentele rt de la circuitul ir2153 pentru aducerea in rezonanta, frecventa devenind 60Khz la puterea maxima si 50Khz la puterea minima. - inlocuit dioda 1n4004 din alimentarea circuitului ir cu una schottky. Nu mai am de lucru la acest invertor pe partea electronica, doar pe parcurs voi pune doua mufe standard ca sa scap de cablurie de 6 mm² care se incalzesc. Efecte pozitive: ------ Nu se mai lipeste cu rutilic 3,2 si pot apasa cu electrodul in piesa sudata fara sa se stinga la fel cum era inainte la 2,5, merge mai usor cu bazic 2,5 in schimb cu bazic de 3,2 inca nu vrea dar nu mai fortez.
 2. Mersi mult, e mai mult decat bun acel condensator, cred ca il voi pune in locul grupului de 144nF/1600v care-l am acum iar grupul de 144nF il mut pe invertorul mic care e slab in putere si sper astfel sa le imbunatatesc pe ambele.
 3. Punti redresoare de 35 amperi am adica mai sunt inca doua si nu cred ca le voi folosi in viitorul apropiat. Tranzistori nu-mi trebuie ca mai am doua perechi sic, SCT3030AL de la Dvs si o pereche NTHL020N120SC1 care o pastrez pe alt invertor forward care am intentie sa-l fac dar n-am inceput nimic inca. Condensatori electrolitici am de asemenea doar ca sunt grosi 4 cm diametru, mi-ar trebui totusi unul mai subtirel de peste 680micro /400v lung de 7 cm si gros de 3 cm sa inlocuiesc pe cel din invertorul mic, nu incape altceva si pe moment este unul de 1024micro 533volti dar e foarte vechi. Referitor la condensatori mkp intradevar am nevoie insa la 1600 volti sa-mi fac alt grup rezonant, aici imi trebuie identici valori mici vre-o 6-8 buc. sa fac in total 144 sau 150nF.
 4. Am pus bobina si-am stricat de proba 5 electrozi de 2,5 tip e420rc. Fiind mai racoare radiatorul la puntea redresoare nu s-a mai incalzit asa tare si parca duce un pic mai ok insa am alta belea, se incalzeste electroliticul de filtraj, o fi avand esr prost? .... faza e ca n-am cu ce masura esr-ul.
 5. Ar fi ok ca bobina de iesire pentru invertorul mic ? Are 7 sp. 24x0,7mm, aproximativ 10mm² sectiune manunchi fire. Cele doua tor-uri sunt un pic mai mari decat cele din surse atx, pt comparatie am atasat poza 2.
 6. Zilele trecute am avut de sudat la motocultor niste fiare de care se prind accesoriile, aveau joc fiind uzate dar nu stiu numele pieselor respective insa mi-am facut numai nervi ca se lipea electrodul. Am folosit primul invertor facut si m-am ofticat crezand ca s-a sticat din nou jucaria apoi am incercat si chinezul stromo tot degeaba fiindca era 190 volti la priza si am lasat balta ce aveam de facut. De asta m-am gandit ca un pfc ar rezolva insa n-am experienta cu asa ceva, ma mai documentez. Probleme cu tensiunea nu voi avea mult timp, se fac ceva lucrari temporar peste drum de mine si probabil sunt ceva consumatori care deranjeaza. Invertorul cel mic nici nu-l iau in considerare cand e curent slab ca nu duce prea bine nici cand am 230v. Si apoi dupa maxim doi electrozi frige puntea si are mai multe neajunsuri care ia timp sa le rezolv.
 7. Pentru primul ca ar mai fi putin loc in carcasa fiindca am ceva probleme cand e mai slab curentul si as vrea sa compensez. La celalalt mic nu am cum ca nu este loc si nici nu sudeaza asa ok, mai trebuie sa-i fac niste modificari la circuitul rezonant adica alta bobina si condensatori dar n-am gasit inca condensatori pe moment, 96 nF e insuficient. Forward-ul inca nu l-am inceput.
 8. As vrea sa-mi fac pfc de 380-400v pentru invertorul de sudura pe baza circuitului mc33262p fiindca am disponibile cateva buc. Problema e ca n-am experienta in pfc-uri fiindca n-am mai facut pana acum. Referitor la schema gasita pe internet n-am nici un detaliu despre bobina de iesire, nu cunosc ce fel de ferita trebuie nici nr spire sau valoarea inductantei, poate ma ajutati cu ceva idei. Multumesc de eventual ajutor.
 9. Voi cauta alta dioda mai rapida sa pun in locul lui uf 4007 dar deocamdata n-am timp ca au inceput treburile de toamna la gradina si mai am o filmare de nunta care am prins in septembrie de terminat si care-mi ia mai mult de o saptamana editatul. Deocamdata ambele invertoare functioneaza doar ca cel mic nu prea are putere sa sudeze la gros insa banuiesc de ce, am folosit pe el transformatorul bobina si condensatorii de rezonanta incercati la inceput la prima varianta. 96 nF e prea putin daca vreau amperaj apoi si bobina de rezonanta am pregatita alta doar ca trebuie sa o schimb, condensatori trebuie sa fac 150nF la minim 1600V din macar 8 buc in paralel dar n-am pe moment dimensiunea care-mi trebuie sa incapa in locul disponibil pt acestia. Cred ca mergea si cu 96 nF daca aveam doar 55 volti pe iesire ca am probat la inceputurile testelor pe celalalt invertor dar nu mai modific acum raportul de transformare. Totusi testele de la inceput sunt cam ambigue, atunci incercasem doar cordoane de sudat si alea pot fi inselatoare, doar sudat practic doua fieratanii mai groase atunci se vede daca duce sau nu. Cu al doilea invertor(cel mic) estetica sudurii lasa de dorit la gros.
 10. Am tablou de sigurante tip vechi si acum cativa ani am folosit un calorifer intr-o iarna sa incalzesc o camera unde am probleme cu fumul la soba. Sigurantele modelul asta din poza s-au supraincalzit si s-au defectat, nu-s de calitate cu toate ca scrie pe ele 20A
 11. Invertorul mic l-am facut cu igbt-uri(fiindca-s 7 lei buc) dar sunt unele probleme in special cu temperatura la radiatorul puntii redresoare. Amperajul e mic fiindca sudeaza greu la gros cu 2,5 iar cu 3,2 nici o sansa se lipesc des.(pt. amperi mai multi trebuie schimbate unele componente in special condensatorii si bobina de rezonanta care-s prea mici). Aparent din filmuletul pus pe youtube pare ok insa la imbinat doua platband de 8x40mm m-am cam chinuit, n-are patrundere buna. Tensiunea in gol e mare ajunge si 90 volti cu toate ca raportul de transformare e doar 3.(Asta inca nu stiu de ce cu igbt tensiunea de iesire e mai mare decat cu mosfet) Ma asteptam sa se supraincalzeasca radiatoarele la diode si igbt-uri dar vad ca-s ok, am rebobinat un ventilator de sursa pc si crescandu-i turatia sufla mai bine dar si mult zgomot. Din pacate cca jumatate de luna sunt cam ocupat si nu mai am timp de jucat cu invertoarele
 12. cred ca sigurantele de 20 sau 25A daca nu deconecteaza la un scurt produs la capatul unui cablu cu sectiune chiar de 0,75 mm patrati sunt de proasta calitate
 13. Pentru puteri mari am vazut ca unii folosesc mai multe transformatoare identice mici sub 1Kw fiecare avand tranzistori si diodele de redresare apoi iesirile de cc in paralel pana se obtine puterea dorita, probabil astfel se imbunatateste regimul termic al transformatoarelor. Si constructia modulara a acestora probabil e un avantaj de upgrade putere pe parcurs fara sa schimbe tot invertorul.
 14. Filmuletul a fost prima proba insa dupa incercarile de astazi nu-s chiar multumit de sudura, sunt unele componente subdimensionate si am sa le enumar: - Cei doi condensatori de 2 micro se incalzesc, trebuie macar cate 2 in paralel pt a suporta amperajul insa capacitatea poate fi mai mica(pe celalalt invertor am cate 4 buc de 0,33 in paralel si e suficient). - Condensatorii din grupul rezonant 96nF. Este insuficienta aceasta capacitate, ar trebui macar 150 nF si recalculata bobina de rezonanta sau scazut putin frecventa, in acest moment plaja de reglaj e intre 62 si 70Khz. - Bobina de rezonanta are ferita de sectiune prea mica si limiteaza curentul maxim chiar daca am lasat intrefier 3mm. - Radiatorul de la puntea redresoare se supraincalzeste, are 105 x 50 x 3 mm dar pare insuficient, sper cand voi pune capace laterale sa dirijeze fluxul de aer si pe langa acesta sa-l raceasca ca spatiu pt alt radiator nu prea este. - Referitor la reglajul rezonantei, poate n-am facut bine ca am urmarit scaderea puterii consumate la cca 1000w cu sarcina 0,12ohmi, fata de cca 1800w pe 0,24 ohmi, probabil trebuia doar urmarit sa nu treaca de 1800w pe 0,12 pt oarecare protectie. Referitor la sudura, cu 3,2 nu duce, sudeaza cu dificultate la gros chiar si cu 2,5 adica nu patrunde bine la o incercare de a suda doua buc platband de 8mm. Bazic de 2,5 nu duce dar nici n-am experienta cu bazic, practic mi s-a lipit azi un electod de i-a sarit pasta de pe el cand l-am tras. Cu alte amanunte, deficiente sau imbunatatiri voi reveni pe parcurs.
 15. incearca si ne tii la curent cu detalii despre, eu totusi cred ca la ferite nu prea exista curenti turbionari dar poate ma insel......
 16. Zic ca n-are sens s sectionezi in doua un ee70, nu rezolvi nimic si in plus de asta se poate sparge la taiere, eu am taiat ferite cu disc diamantat la masina de taiat faianta care are o cuva de apa si tot am patit sa le sparg, se sparg usor si de la vibratii nu doar de la caldura cand tai cu discul fara apa. Doua pachete ee suprapuse are scapari mai mici din cauza ca se apropie fizic de o oala de ferita cu dimensiuni mari, se inchide mai bine campul magnetic asa cred dar poate nu e asa.
 17. Doua ferite suprapuse radiaza mai putin decat alta mai mare de aceeasi sectiune, poate de asta.
 18. La invertorul asta am folosit cate doua perechi ferite traf linii suprapuse atat la transformator cat si la bobina de rezonanta doar din motiv ca am avut nevoie de sectiune mai mare si a fost ambitia sa fac un invertor mic cu ferite de la transformatoare linii. In spate in poza este unul dintre cele mai mici invertoare chinezesti('rusesti') stromo sw295 ca pt. comparatie de marime si ultima poza cele doua invertoare facute de mine, unul a iesit intradevar cam mare si are cca 6 Kg dar cel mai mic sper ca nu va depasi 2,5Kg, asa cum se vde in poza are cca 2.
 19. La al doilea invertor am probleme cu factorul de calitate prea mic si la scurt pe iesire nu scade suficient puterea invertorului prin iesire din rezonanta, mi-am facut alta bobina cu care sper sa am mai mult noroc dar inca n-am avut timp sa incerc. Eu le testez inainte pe iesirea unui generator de frecvente cu un bec inseriat, de exemplu daca cu un condensator de 100nF are rezonanta la 80Khz cand scad frecventa cu 10-20 Khz becul trebuie sa scada in luminozitate semnificativ, daca e nevoie sa scad frecventa cu mai mult de 20 Khz pt ca becul sa lumineze minim nu mai este ok pt ce imi trebuie.
 20. Ma gandeam la un moment dat sa-mi fac singur un tor din praf de ferita de bobine deflexie tv macinate si amestecate cu un adeziv apoi puse intr-o forma sa se usuce, oare ar fi ok ideia pt bobina de rezonanta ?
 21. Acea bobina o folosesc in circuitul rezonant impreuna cu 144 nF din 12 condensatori de 12 nf/1600v/mkp in prima versiune de invertor de sudura rezonant cu sic si ir2153 care am reusit sa-l finalizez. Sper sa ma tina in continuare, pana acum am ars cca 50 electrozi de 2,5 si 14 de 3,2 fara ca sa mai am problema incalzirii in zona intrefierului. Totusi ceva probleme termice mai sunt cu diodele si tranzistorii dar am radiatoare destul de maricele care-s suflate de 2 ventilatoare de 24 volti si pot suda fara risc pana la 8-10 electrozi de 2,5 dupa care tre sa iau pauza de o tigara. ------ N-a fost ideia mea ci a lui cristi7521, citez: .... a fost un post in care se spunea ca nu trebuie bobinat in dreptul intrefierului (cred ca Smilex la teorie SMPS). Pune un distantier de plastic in dreptul intrefierului astfel incat sa nu ai spire in acea zona (poti pune un colier de plastic) ------- *(atasez si poza cu bobina in discutie) Cu al doilea invertor m-am poticnit dar sper sa-l rezolv cat de curand.*(cel mititel din a doua poza)
 22. Voi incepe alt invertor mai simplu de maxim 90 amperi dupa schema asta fiindca sunt interesat de diverse teste care nu le mai pot face cu celalalt finalizat din cutie. Cu acel transformator pe ferite traf linii aveam doar 55 volti la iesire, iar la bobina de rezonanta voi mari putin intrefierul de la 1,5 la 3mm si probabil rezonanta va fi in jur de 70-80Khz, deci voi umbla si la rezistentele din serie si paralel cu potentiometrul de reglaj pentru compensare. N-am inca diodele(am data comanda dar n-au ajuns) si n-am incercat alt tip de tranzistori, deci inca nu stiu cum se comporta sic-urile NTHL020N090SC1 sau SCT3030AL, voi vedea.
 23. In oscilator la ir2153 am folosit un stiroflex de 470p, oare cat si in ce directie va devia frecventa de la +50 la -10 grade? Mi-am pus intrebarea asta pt cand vor fi -10 grade la iarna, frecventa la ocilator nu trebuie sa creasca sub nici o forma. De asemeni la combinatia grupului de condensatori mkp si bobina din circuitul rezonant, frecventa de rezonanta a acestora nu trebuie sa scada sub nici o forma de la +50 la -10 grade. Poza nu este de la montajul care-l am in invertor insa condensatorul de 470p este identic.
×
×
 • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.