Sari la conținut

c_anicai

Members
 • Număr conținut

  155
 • Înregistrat

 • Ultima Vizită

 • Zile Câștigate

  5

Orice postat de c_anicai

 1. Chiar nu stiu cine e praf dintre noi, un nedomn sustinea ca in arc sunt 50 volti, tu il sustii, eu am zis ca e imposibil asta si ca in realitate sunt 20-30 volti, respectivul nedomn imi arata paragraful unde confirma ce am spus eu adica in realitate sunt 20-30 volti si tu vii acum cu ineptiile astea, ce scoala zici cai ai facut ?, poate inteleg de ce nu le ai.
 2. Si astea-s de acum, sudat doua platband de 8x40mm, o singura trecere cu jumatate de electrod 3,25 Ce ziceti, duce invertorul ? ... amperajul oare cat a fost aproximativ ?
 3. Nu-s meserias bun la sudat, astea-s de vineri cand invertorul avea mici probleme cu intreruperile de tensiune de la sursa de joasa insa acum e rezolvat, nu se mai intrerupe indiferent de amperajul pe care-l setez si nici la scurt
 4. Domnul ola_nicolas, presupun ca ai fi domn daca ai termina cu atacul la persoana, deci nu mai discut cu cine nu face dovada ca e domn in spatiul public. Adminii grupului vad ca n-au nici o treaba cu regulamentul grupului unde ar trebui sa existe doar discutii civilizate si probabil se amuza citind. Sa ma inveti electronica ?....invata intai sa stii pentru tine, mai ai de citit apoi om vedea. Cum poti zice ca vrei sa ma inveti cand tu n-ai habar ca tensiunea in arc trebuie sa fie 20-30 si sustii de 50, doar tu sudezi cu 180 amperi cu electrod de 2,5 cand restul lumii foloseste intre 60 si 90, si multe altele, plus de asta nici n-ai stofa de didact din cauza expresiilor de mahala utilizate in spatiul public. Pistolul de lipit il am, functioneaza si acum dar timpul a dat verdict ca nu e mai bun decat cel romanesc, ai priceput? La acel moment intradevar am fost entuziasmat de obiect si oricum ar fi fost performant sau neperformant ideia a fost exclusiv a mea, nu-l realizase nimeni pana la acel moment. Cred ca-s 10-12 ani de atunci.
 5. nu fac ca nu-s australian, doar la ei normele interne impun ca invertoarele de sudura sa aibe 12 volti in gol voi faca inca unul la 55 volti dar nu pot garanta ca va fi stabil 55 ci depinde de tensiunea la priza fiindca n-am pfc si nici nu ma apuc sa-l complic, la fel asta ce-l am in mare parte terminat acum, doar ca n-am prevazut intrerupator si in loc de borne standard am pus 2 suruburi de alama in rest se poate lucra cu el, si am cca 65 volti dar nu garantez ca e fix 65 ci depinde de cat e la priza. Varianta cu 55 volti am avut si la un moment dat depasise 60 volti dar cand masor pe condensatorii electrolitici de filtraj era peste 350, deci tensiunea la priza conteaza mult la invertoarele fara pfc Vreau sa fac si varianta de 55 ca sa le am pe ambele unul langa altul pt comparatii sa vad care sudeaza mai bine. Ma intereseaza ca invertorul sa fie simplu adica sa-l poata face oricine cu putine cunostinte de electronica, fiabil, sa sudeze bine un incepator cu el si eventual daca se strica ieftin de reparat. Si nu vreau sa depaseasca 90 amperi fiindca la mai mult se complica treaba cu racirea si cu montarea tranzistorilot pe radiatoare separate, etc. 90 este mai mult decat suficient pt 2,5, duce uneori si 3,2 daca fierul sudat nu e prea gros.
 6. Cat de curand voi incepe lucru la celalalt invertor (daca ma lasa nepotul) :) .... si voi retesta toate bobinele de iesire care le-am facut fiindca nu le-am dezafectat ca sa-mi notez undeva toate detaliile, cu mentiunea doar ca celalalt va fi doar la 55 volti pe iesire in gol, amorseaza bine mersi si asa la rutilici si arcul cu o bobina buna pe iesire nu e chiar scurt. Ce am observat, marirea inductantei de la 12 la 20μH a imbunatatit arcul dar si efectul de arc forrce cu electrod de 2,5 Ultima bobina are tot 20μH insa pe o ferita ceva mai mare si s-a imbunatatit si curentul si arc-force cu 3,2, o data ce am gaurit acel platband doar acel efect de arc-force a fost nu?, daca era arc normal eu zic ca-mi topea totul in jur ca sa strapunga pe partea cealalta asa a facut arc intr-un singur punct.
 7. bine ca un punct din discutiile noastre l-am stabilit, citeste si restul din cartea ce mi-ai dat sa nu mai existe discutii controversate.
 8. nu, acum am peste 60 volti dar voi face si unul la 55 fiindca mii lene sa fac alt transformator
 9. deci.... sa simti si tu ce glume ai facut cu mine in postarile anteriare, nu-ti convine asa e? .. cu toate aste eu ma abtin de a face atac la persoana, atac ideile nu persoana. oricum n-ai dreptate cu toate ca la invertoare in gol este acea tensiune de care spui insa amorseaza bine mersi si la 50 volti, chiar eu cu vechiul transformator pe baza de ferite linii din cauza raportului de transformare 3 aveam doar 55 volti si amorsa bine si chiar am de gand sa fac urmatorul invertor cu acel transformator fiindca mi se parea ca iese luciul metalic la sudura mai ok. si pagina 44 ce mi-ai dat link citez: - la funcţionatea în sarcină căderea de tensiune pe arc trebuie să fie în limitele a 20 ÷ 30 V; - deci e cum ti-am spus de atatea ori si nu 50.
 10. pff da la ce fel de scoala gimnaziala ai facut ? ..... poate ai vrut sa zici maistrul de la la casa pionerilor sau ceva de genul ca comparatie eu intr-a 8-a daca nu gresesc cred ca am vreut sa-mi fac aparat de sudura, era in cartea de fizica de a 7-a sper sa nu gresesc schema unui transformator, desenul grafic al acestuia si eu prin analogie simpla stiind ca-mi trebuie 45-50 volti pt sudat am bobinat dupa poza pe un miez mic de tole siurmarea am ramas fara curent la casa bunicilor dupa care n-am mai avut voie sa mai bag in priza ceva lunga perioada.
 11. imi dau si eu seama ca prin arc prin curentul nu e constant ci fluctueaza si probabil prin ardere or fi ceva componente de inalta frecventa dar daca iesirea invertorului da cc, si aia chiar daca contine o componenta rf nu-si schimba polaritatea, la fel nu-si schimba nici prin procesul arderii deci tot cc este. dovada cu tensiunea de 50 in arc lipseste, deci comentariul in care m-ai combatut e inutil
 12. acum incerci sa o intorci, e simplu, 50V e tensiune de amorsare si atat, sub 50 nu amorseaza ok. Si in legatura cu amperajul, pt 2,5 nu se poate 180 amperi cum ai sustinut tu undeva, nu se poate orice ai zice fiindca iese sudura arsa sau cu pori si spun eu un nespecialist care-s abia la inceput.
 13. nu, am avut alta problema, imi cadea tensiunea de alimentare de joasa pe ventilatoare si circuit din cauza ca la intrare in 7824 depaseam maxim de tensiune admis si intra in protectie, asta s-a intamplat doar recent dupa ce am marit putin puterea invertorului prin schimbarea transformatorului si a bobinei de iesire. Inainte cand curentul era mai slab nu aveam problema asta, oricum am rezolvat.
 14. Aici e greu e intradevar greu de inteles ce ai vrut sa spui, In legatura cu tensiunea in arc, nu stiu cum sta treaba la sudura industriala insa la invertoarele care se gasesc de cumparat nu exista 50V sustinut in timpul arcului ci intre 20 si 30 volti, Daca-mi arati o singura dovada ca nu ar fi asa cum zic eu imi exprim public toate scuzele, nu vreau o gluma ca raspuns ca suntem totusi pe un forum tehnic @dumitrumy pff, electronica e un domeniu foarte vast, unii reparau aparatura electronica casnica altii erau specialisti la NASA. Asa si in tehnium era in acele vremuri prezentate surse de joasa sau ridicatoare pt lampi fluorescente, garduri electrice etc, m-am referit aici(greseala mea) la sursele care se leaga direct la 220v pt utilizare domestica, nu tin minte sa fi vazut vre-un aparat de radio/casetofon/tv alimenta cu sursa de comutatie
 15. pff, glume fara argumente si dovezi, m-am obisnuit deja, n-am ce sa mai cer.
 16. 1. Intradevar m-a ajutat userul cavit cu componente si tin si pe aceasta cale sa-i multumesc si sunt ramas dator, dar ca sa te citez: prostii mai mari ca....... arata-mi citat ca nu cred. 2. Electronist poate fi orisicine si se refera la cineva care se ocupa cu electronica insa electronica nu poate fi stiuta in totalitate de nimeni. Nu vreau sa devin nici una nici alta, am abordat recent domeniul invertoarelor ca sa-mi pot face un invertor de sudura insa acel invertor sa nu fie o copie ci ceva unicat. Invertorul l-am facut doar sa vad daca pot sa-l fac. In electronica am avut o pauza luunga in domeniu, cand ma ocupam nu exista comutatie.
 17. Nu cred ca exista invertoare de sudura care pot sustine 50V in arc, pur si simplu nu cred pana nu vad. Clar este tensiunea de amorsare.
 18. Cu aspectele tehnice nu e nici o problema si stiu ca parerile fiecaruia sunt diferite insa cu atacul la persoana si defaimarea publica nu-s de acord de aceea acesta va fi ultimul meu subiect deschis pe acest forum fiindca se pare ca nu e un mediu public controlat.
 19. In cele 4 poze anterioare nu-s suduri ci o incercare de spargere platband cu efectul arc-force. Mai pe la inceput am pus si ceva poze cu cordoane sudate care nu mi s-a parut asa rele dar de fapt stiam ca fac suduri de proasta calitate insa probabil dupa cateva sute de electrozi ma voi perfectiona, daca-ti arat sudura cu stromo sw295 acolo sa vezi comentarii dar nici nu indraznesc. Ceva ceva am masurat dar sunt in incertitudine de precizie fiindca aparatura de masura e home made. Totusi daca la cca 3 cm consumati de electrod 3,2 sau 2,5 reusesc sa sparg o tabla de 3mm zic ca are totusi ceva ceva amperaj, nu sute de amperi chinezesti dar suficient pt a suda doua tevi sau sa fac ce mai am eu nevoie. Pt sudura in port la nave nu e bun sigur. Si dupa acele 4 poze un sudor adevarat isi poate da seama cu destula precizie cati amperi au fost dupa forma deformatiei termice a materialului la intrare si iesire electrod pe partea cealalta.deoarece eu practic n-am miscat electrodul din acel punct, doar am apasat cu el in platband sa stapunga. Cati mm de electrod s-a consumat iar isi poate da seama dupa deformatiile termice din jurul gaurii. Eu nu pot aprecia fiindca abia acum ma invat sa sudez, desi la sudura am practicat ceva sudand balconul pot mentiona ca am consumat triplu electrozi fata de un meserias adevarat si vre-o 20-30 discuri de flex sa arate cat de cat estetic ca doar era la mine si mi-era rusine sa vada cineva opera nepolizata. Si o precizare, ai calculat ceva puteri luand in considerare tensiunea in gol a invertorului 50 volti, este o greseala, in arc tensiunea coboara spre 20 volti care apoi se inmulteste cu amperajul si dupa ce se ia in considerare pierderile pe diode tranzistori, transformatoare si bobine se poate afla puterea consumata, sau mai bine se masoara direct in timpul procesului de sudare, n-am incercat inca sa masor dar o voi face cat de curand.
 20. Cred ca are cca 100.... 110 amperi fiindca gaureste platband-ul de 3mm atat cu 2,5 cat si cu 3,2. Am incercat sa vad daca gaureste si platband de 8mm dar inca n-are putere pentru grosimi mai mari.
 21. ola_nicolas, 1 - Masurarea tensiunii CC de la iesirea invertoarelor de sudura unde sunt impulsuri redresate si nefiltrate, majoritatea multimetrelor indica tensiunea eronat din cauza factorului de umplere scazut. 2 - La sudura cu rutilic de 2,5 in nici un caz nu trebuie 180 amperi ci intre 60 si 90 aproximativ, 3 - Sutele de amperi de la invertoarele de sudura chinezesti nu sunt reali de aia am facut afirmatia de 'amperi chinezesti', ca exemplu indicatia 300 pe lcd-ul invertoarelor ieftine corespunde cu cca 130-160 amperi. 4. Invertoarele micul fermier sunt 100% facute in China si in nici un caz in Rusia sau altundeva. Deci cine da cu stingul in dreptul ?, ... Nu e mai bine cand nu cunosti ceva sa te abtii?.... Rog un admin sau moderator sa analizeze situatia replicilor si sa stearga unele aberatii offtopic.
 22. Cand o sa poti masura inductante si condensatori cu asa ceva o sa intelegi ce am zis, pana atunci doar arunci cu presupuneri si mai ai de invatat.
 23. Ai uitat ca acel cc nu e filtrat, doar am zis ca n-are rost sa o lungim pe chestii banale si acum chiar renunt la acest fel de dialog.
×
×
 • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.