Sari la conținut

Charger panou solar 160W - 72 cells - 34V


Postări Recomandate

Stiu ca esti profesionist dar sper ca n-ai ceva pretentii financiare pentru botezul asta.

Condurile de decuplare pot fi ceramice multistrat (mlcc) 0,1-0,22u cu distanta terminale (raster) 2,5mm pentru toate CI.

Editat de smilex
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 131
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Da am observat acum ca te-am botezat zdravan, graba bato vina. Nu am eu pretentii financiare nici pentru botezul propriu-zis, cel in cristelnita , daramite aici, basca ca s-ar putea sa fiu eu nevoit sa dau mielul de Pasti. Condurile am priceput, am chiar noi, dar nu am de 1uF asa de mici, o sa mai caut.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Salutari tuturor! In ultima vreme am avut parte de niste zile nebune, si pana la Pasti asa va fii in continuare, mai ales ca am inceput santierul in curte si mai am de lucru mult si bine. Cu toate astea in seara asta am mai lucrat la cablaj, am facurt rost si de cablaj de calitate dublu placat, piesele le am, mai ramane sa vina izolatia de Kapton ca sa pot face bobina, intre timp am modificat cablajul conform indicatiilor de pe forum, mai ales cele ale lui Smilex, il voi posta si astept aceleasi critici pertinente fara nici un fel de retineri. Masa la MCP si UC3845 comuna in acelasi timp cu firul de citire curent de pe shunt, alimentarea fiecarui integrat, mai ales driveri dar si operational, filtrata bine si decuplata cu conzi ceramici.

post-26227-0-05568900-1395083457_thumb.gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Comanda SD a 2184 e negativa. In rest, pare in regula. Ai putea sa departezi putin terminalele de masa a TC. Sunt mai usor de lipit si mai putin riscante de a face scurt.

Shuntul cum il prinzi, cu suruburi de cupru lipite? Vad ca n-ai facut si o iesire pentru minus.

Ma repet, rezistorul de 1k care la stand-by alimenteaza partea high, poate fi adus in starea de 40-50V pe el, adica minim 3W la 1k. Ori ramane de 1k si e nevoie de putere mai mare, ori creste la 4,7k (sau mai mare), dar asta daca curentul consumat in stand-by de partea high e suficient de mic.

Ai facut un calcul de diode zener + 1N4148 montate pe panou, privind deriva termica a MPPT? Daca da, cate de una cate de alta?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Iar m-ai prins in offsaid, nu m-am uitat la comanda SD a IR2184, stiam ca pusa la masa nu mai sunt probleme, o sa o decuplez de acolo si voi cauta si tipul celalalt de montare ptr TC ca sa departez piciorusele. In ce priveste diodele nu le-am calculat inca, am vreo 10-15 buc de 4,3V si ceva de 4,7V toate noi, o sa inseriez din astea pana ajung la 57V ca sa existe acea excursie de 3V la intrarea UC3845.

Shuntul il prind cu 8 suruburi, 4 si 4, caut de alama lipite direct pe placa, iar iesirea de minus o voi face direct de pe shunt cu shurub sanatos.

Rezistenta de 1K o voi tatona, urmand sa observ functionarea, daca merge mai mare , o pun mai mare, 2k2 3k3 sau chiar 4k7, testele vor vorbii.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alama este un conductor electric apropiat fierului .

Daca consideram cuprul avand conductivitate 100 , alama are 28 ,fierul 17 ,cositorul 15 iar plumbul 7 . Fludorul este un aliaj de SnPb .

Legaturile barilor prin care circula curenti importanti sunt realizate prin suruburi de cupru argintate si eventual se lipesc cu argint - argintul folosit e argint industrial.

Aici poti folosi suruburi de Cu de 6mm ,banuiesc ca traseele de forta le vei dubla .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

M-am uitat prin pdf-urile 2184 si 4452. Zice ca 2184 consuma pe high 60uA iar TC4452, 40uA. Daca lucrurile stau asa, pentru o baterie de 14V, un minim de 10V pe high si o pornire cam la 50V (inainte de mppt), ai avea pe acel rezistor cam 25V prin care trebuie sa asiguri acel 0,1mA necesar. Teoretic ar ajunge valoarea incredibila de 250k, dar cred ca poti incerca un 15-22k pentru o disipatie infima la cel mai defavorabil caz. Poti alimenta separat partea high cu 20V prin cca 10k ca sa te convingi ca tensiunea ajunge macar la 10V pe cele doua CI.

Cuprul e intradevar cel mai bun. Oricum, un shunt de 75mV/100A se incalzeste de 7,5W la 100A iar puterea asta nu e neglijabila. Poate n-ar strica sa folosesti un shunt cu o cadere de tensiune mai mica. Se poate si un traf curent sau Hall...

Editat de smilex
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Asteptam cu interes rezultatele testelor...Se pare ca nu doar eu las balta proiectele, dar poate ma insel. Ca sa nu deschid al topic si avand legatura cu panourile fotovoltaice, postez aici.

Sunt utilizatori de astfel de panouri ce folosesc regulatoare MPPT foarte performante, dar si foarte scumpe. Cu cat tensiunea de intrare acceptata e mai mare, cu atat mai scumpe. Asa ca m-am intrebat daca intre panouri si regulator nu s-ar putea intercala un ...transformator electronic, care sa dea de exemplu la iesire, jumatate din tensiunea de intrare. Astfel, un regulator ce admite maxim 150V, ar putea fi folosit cu panouri inseriate de 300V. Sursa, un step down, cu umplere fixa, de ex 50%....

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Aceste invertoare "scumpe" sunt proiectate sa utilizeze panouri "standardizate" ca putere (tensiune*curent) inseriate.

Nu vad la ce ar ajuta o astfel de sursa step down dpdv al puterii disponibile la iesirea invertorului.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Puterea disponibila la iesire e aceeasi, doar ca la intrarea sursei , aceeasi putere, la tensiune dubla, inseamna curent redus la jumatate. Adica sectiune mai mica a conductorilor. Daca distanta de la panouri la acumulatori e mare, eu zic ca e un castig folosirea sursei step down.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 8 months later...

Parerea mea este sa pleci de la premisa ca mppt exista ca tensiune de alimentare deja, sa concepi sursa (schema completa) ca sa faci regimul de incarcare, iar apoi sa vii cu ceva cu care sa impui mppt dar nu cu prioritate peste comenzile anterioare de maxim, ci doar cand acestea sunt minime (nici curentul, nici tensiunea nu sunt cele maxime).

La schema ta, pune si polaritatea intrarilor, si ce comanzi in final cu AO. Ar fi de preferat o schema completa de principiu (fara valori deocamdata).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

A4 si A2, stabilesc tensiunea maxima pe acumulator, respectiv curentul maxim de incarcare. Primul compara tensiunea obtinuta prin divizorul rezistiv R1,R2,R3, sau R1 si R2, functie de starea mosfetului, blocat sau saturat, cu tensiunea de referinta U4. In primul caz,mosfetul blocat, tensiunea maxima e de 14,5V, in al doilea caz,acesta saturat,e de 13,8V.

Mosfetul e saturat, daca se indeplinesc simultan doua conditii, tensiunea pe acumulator e de 14,5V, astfel A3, nu mai pune la masa poarta, iar curentul prin acumulator, sa scada sub o anumita valoare astfel ca iesirea lui A1, sa fie 12V. Daca T1 e saturat, tensiunea pe acumulator va scadea la 13,8V.

A2 controleaza curentul maxim,comparand caderea de tensiune de pe sunt, cu o alta tensiune de referinta, U2, iar impreuna cu A4, comanda optocuplorul ce controleaza umplerea sursei. Acestea ar trebui configurate ca operationale, iar Ai si A3, comparatoare cu histerezis, pentru o comutare rapida.A3 ar trebui sa fie cu colectorul in gol.

post-25543-0-69805900-1421785431_thumb.jpg

Editat de pisica matache
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alimentarea ledului optocuplorului, inseamna scaderea umplerii sursei. Sa zicem ca fototranzistorul e intre pinul 1, UC384x si masa. Am surse de la Mean Weel, care limiteaza curentul si tensiunea, folosind acelasi principiu, doua operationale care comanda un singur optocuplor. Daca am ceva dubii, trecerea de la 14,5V la 13,8V cand curentul scade sub o anumita valoare.

Editat de pisica matache
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock