Sari la conținut

KIT231 - preamplificator audio si corector de ton


titi

Postări Recomandate

stateam asa si ma gandeam daca sa cumpar un kit sau sa-l fac...

nu vreau sa fac reclama dar sunt cateva site-uri web care vand kituri electronice la preturi de nimic. sa va dau un exemplu (KIT 231 - corector si preamplificator audio cu alimentare):

post-237-1232811065_thumb.jpg

costa numai 11lei bucata!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! prankster.gif prankster.gif prankster.gif

pai numai 7815 si 7915 daca le cumpar dau 3lei, pe potentiometre care sunt 1,5lei bucata x 5 = 7.5 lei..... nu mai vb. de integrate, doua la numar si bineinteles cablaj ??

 

are cineva schema kitului asta ? sad.gif

 

nu stiu daca chiar este o intrebare de consultanta dar voi ce ati face pana la urma: l-ati construii sau cumpara ? scratch_one-s_head.gif

 

acum sper sa nu mareasca pretul la kit firma care il vinde! angel.gif

Editat de donpetru
Link spre comentariu

Daca tot este un subiect despre kituri electronice atunci am sa-l mut la sectiunea cu aceeasi denumire.

 

Fara indoiala, "zona asiatica" a devenit furnizoare de marfa foarte ieftina (nu ma refer numai la kituri). Si chiar daca adevarul "ne cam doare" trebuie sa recunoastem ca ceea ce se comercializeaza pe piata la aceste preturi chiar nu merita reprodus datorita costurilor ridicate. Se merita realizarea numai a montajelor care nu le gasim in comert si care prezinta performante ridicate, mult peste "chinezisme". Spre exemplu, la kit 231 daca se schimba circuitele integrate se poate realiza un corector de ton cu un raport pret/calitate foarte bun, de neatins in Romania.

 

Saptamana viitoare am sa fac rost de un astfel de kit si atunci am sa incerc sa postez schema si alte detalii pentru cine intereseaza.

Si daca tot s-a deschis un astfel de subiect nu ar fi rau la sectiunea "Kituri electronice" sa mai deschidem astfel de subiecte despre alte kituri, un fel de preview pentru toti cei care se decid sa cumpere un montaj electronic si nu stiu ce "performante are". Cu aceasta ocazia vom veni si in sprijinul celor care vor sa reproduca in regim DIY acele kituri sau sa le imbunatateasca performantele avand schema deja conturata.

  • Like 1
Link spre comentariu

am inteles, as fi vrut sa citesc si alte pareri!!!!!!//////// sad.gif

deci, in ceea ce priveste kitul asta, mai bine il cumpar! Asta e! sad.gif

 

astept sa postati schema, chiar sunt curios sa vad cu ce integrate e facuta.................!!!!!!!!!!!!!

Link spre comentariu

In fine, am facut rost pana la urma de un KIT 231. Inca nu am avut timp sa-l probez (intentionez sa fac asta in acest weekend) dar pana la proba practica, am considerat necesar sa postez cateva imagini cu acest kit si sa subliniez cateva "lipsuri". Mentionez ca acest lipsuri nu sunt chiar atat de critice dar ar trebui mentionate ca sa stim ce cumparam sau cumparati. Dar sa vedem mai intai cateva imagini:

KIT231_1.JPGKIT231_2.JPGKIT231_3.JPG

KIT231_4.JPGKIT231_5.JPGKIT231_6.JPG

Cateva detalii practice:

- kitul contine un alimentator stabilizat realizat cu o punte redresoare (2...3A), 4 condensatoare de filtraj 1200uF/50V, perechea 7812/7912; iar pe iesirile acestor stabilizatoare de tensiune doua condensatoare de 82nF/63V si doua de 680uF la 16V;

- mai sunt prezente doua comutatoare (unul pentru activarea dezactivarea EQ si altul... probabil pentru MUTE, ramane sa va confirm dupa...teste);

- doua CI tip NE5532 si 4 potentiometre "stereo": BASS, TREBLE, BALANCE si VOLUM.

 

Ce nu imi place la acest kit audio este faptul ca nu exista decuplarii cu 100nF in imediata vecinatate a pinilor de alimentare a fiecarui NE5532 si bineintes, le-as mai reprosa o neglijenta in montarea componentelor (ma refer in special la 7812 si 7912) chiar daca "pentru unii nu conteaza"!.

Link spre comentariu

punk.gif punk.gif punk.gif foarte misto imaginii. multumesc.

se poate sa redenumiti acest topic KIT231 sau ceva pe aproape ???? unsure.gif as vrea sa faceti asta pentru a discuta in acest topic numai despre acest kit chinezesc si imbunatatirile lui, cu schema, cu tot........ rolleyes.gif poate mai tarziu o sa discutam si despre alte kituri!

 

acum, dupa ce am vazut cam ce contine eu l-as cumpara mai mult pentru cablaj... 11 lei cu TVA plus taxe postale/////// pomana curata... pai numai daca ma gandeam sa fac acest cablaj, nu zic la o firma, ma costa c?t kitul daca nu mai mult!!!!!!!!!! scratchchin.gif scratchchin.gif scratchchin.gif

 

astept sa postati schema si sa-mi spuneti cum merge......... angel.gif

Editat de titi
Link spre comentariu

In sfarsit, am desenat si schema:

KIT231.pdf

Valorile componentelor electronice sunt cele din realitate, nu de pe PCB (pe alocuri erau valori care nu corespundeau, spre ex. pe PCB era trecut 33uF, iar in realitate era plantat un condensator de 22uF).

Ieri am lucrat putin, atat cat mi-a permis timpul, si la montajul test, unde voi folosi pentru parte de amplificare 2 x TDA7294. Alimentarea o voi realiza dintr-o sursa de alimentare stabilizata pentru KIT231 si nestabilizata pentru 2xTDA7294. Am spus stabilizata pentru KIT231 deoarece pe intrarea 7812 si 7912 intentionez sa le aplic o tensiune mai mica decat in mod obisnuit (15...16V); asta pentru a reduce posibilitatea unei incalzirii accentuate a celor doua stabilizatoare de pe kit. Sunt intr-adevar, montate cam anapoda 7812 si 7912!

 

La sfasitul saptamanii viitoare, am sa prezint cateva imaginii cu montajul "TEST" si bineinteles primele impresii de auditie. Pana atunci se poate comenta schema.

 

Numai bine.

  • Like 1
Link spre comentariu
In sfarsit, am desenat si schema:

 

Interesant, m-au dat gata chinezi cu compensarea fiziologica de volum de pe intrare!

Totusi, nu e un corector Baxandall asa cum credeam initial cand am vazut kitul. E un corector de ton care mai mult ca sigur va avea nevoie de un buffer si/sau preu suplimentar pentru atacul unui amplificator audio!! In rest, m-au impresionat capacitoarele alea WIMA de pe intrare.... Chiar sunt curios sa ne spui cum functioneste. scratch_one-s_head.gif

 

BAFTA. smoking.gif

Link spre comentariu
  • 2 weeks later...

tatae666, nu pot sa fac reclama dar pot sa-ti spun sa cauti in Google KIT 231 si sigur ai sa afli cine vinde acest kit!!!!!!!!!!!!!!!!! whistling.gif :cool:

 

domnule donpetru, cum merge montajul test ? chiar sunt curios sa-mi spuneti cum suna kitul asta ? cheers.gif

Editat de titi
Link spre comentariu
tatae666, nu pot sa fac reclama dar pot sa-ti spun sa cauti in Google KIT 231 si sigur ai sa afli cine vinde acest kit!!!!!!!!!!!!!!!!! :hi: :hi:

 

domnule donpetru, cum merge montajul test ? chiar sunt curios sa-mi spuneti cum suna kitul asta ? cheers.gif

Azi am terminat montajul test cu KIT231 si am facut primele probe de auditie. Mai jos am prezentat si cateva imagini cu "montajul test", montaj care se poate transforma foarte usor intr-o statie de amplificare.

KIT231___test_01.JPG KIT231___test_02.JPG KIT231___test_03.JPG

KIT231___test_04.JPG KIT231___test_05.JPG

Precum se poate observa din imagini, am schimbat puntea redresoare; asta pentru a putea alimenta 2xTDA7294. Totodata, ca sa reduc tensiunea de intrare pe 7812 si 7912 am apelat la o metoda binecunoscuta cu dioda Zener (in acest caz de 15V 1,3W). Tensiunea de alimentare a celor doua TDA7294 a fost de cca. +/-32Vcc, deci pe intrarea acestor stabilizatoare am avut aprox. +/-17Vcc. Am folosit un radiator obisnuit care ar putea "duce" doua TDA7294 ventilat fortat. Cum acest montaj a fost doar unul test am incercat totusi sa nu storc prea mult TDA-urile ci din contra, sa vad mai mult cum functioneaza corectorul de ton. Cele patru condensatoare de filtraj au fost numai potrivite.

 

In urma testarii KIT231, nu pot sa spun ca este un kit electronic foarte reusit. Corectiile de ton functioneaza dar nu au suficienta profunzime (in special TREBLE) - foarte probabil aici sa fie devina si o neadaptare de impedanta intre iesirea acestui kit si TDA-uri (ar fi trebuit un alt etaj cu amplificator operational intermediar intre TDA-uri si kit - DEZAVANTAJ). Comutatoarele de ON-OFF - EQ si Loudness - isi fac foarte bine datoria. Sunetul, as putea chiar spune ca este destul de bine definit. Intr-un cuvant, este un kit electronic care face un tandem bun pe partea de amplificare cu TDA-uri.

 

In rest, avand in vedere pretul si ca se poate usor corecta micile neajunsuri, as putea sa recomand tuturor acest kit. Ma gandesc intr-un viitor apropriat, in functie de timpul disponibil, sa fac un prototip avand la baza schema acestui kit (usor modificata ca sa mai maresc profunzimile de reglaj), circuitul "intermediar" de care va vorbeam, alimentarea propriu-zisa si cele doua TDA-uri.

 

Numai bine. :hi:

  • Like 1
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock