Sari la conținut

`67 40W


miron1947

Postări Recomandate

Putere nominala 40W/8Ω

Sensibilitate 440mV

Impedanta de intrare 150K

Raspuns in frecventa(-0,5dB) 12-95.000Hz

Ditorsiuni armonice laP=40W 0,2%

Distorsiuni de intermodulatie 0,8%

9f¹= 250Hz f²=8Khz )

Raport semnal/zgomot(la P=50mW) 78dB

Rezistenta interna la iesire 0,05Ω

Fcator de amortizare cu difuzor de 8Ω 160

Valoarea reactiei negativa in tensiune 280

Tensiune de lucru 60V

Curent de lucru la P=40W 1,1A

Curent de repaus tipic . 10mA

poate varia in limita a 10%-20%

5yv2k5u.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca nu scrie nimic dupa cifra sunt ohmi,daca scrie K,sunt Kiloohmi.

Potentiometrii regleaza tensiunea,limitare de curent si timpul de reactie.

Daca este cineva interesat, incerc o traducere cu modul de reglaj.

La sursa,ce valoare are al 2-lea pot. 100 de ohmi sau 100 kilo?

Sint 2 de 100Ω si unul de 100KΩ

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Miron, ampliful nu are reglaj al tensiunii mediane sau nu-l vad eu ?

Cel mai mare dezavantaj la astfel de scheme de amplificatoare. E foarte necesar mai ales la aceasta schema. Am facut multe scheme de astea clasice ca sa constat ca.... trebuie.

 

P.S. Se poate ajusta tensiunea mediana pe iesire cu ajutorul uneia din rezistentele...sa ma uit... de 150kOhmi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Miron, ampliful nu are reglaj al tensiunii mediane sau nu-l vad eu ?

Nu,nu are reglaj,tensiunea mediana este obtinuta prin polarizare fixa si imperecherea tranzistoarelor,mai exista o reactie de curent in emitorul lui BC157 .Fiind cu difuzorul cuplat prin capacitate, o eventuala deriva de tensiune nu cred ca are importanta.Acesta schema am facut-o prin `80,schema am gasit-o prin`77,dar pana m-am hotarat, pana am adunat piesele(condensatorii).Ma folosesc de ea si in prezent.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Fiind cu difuzorul cuplat prin capacitate, o eventuala deriva de tensiune nu cred ca are importanta.

Are o mare importanta chiar daca este cuplat capacitiv difuzorul. Am testat practic un astfel de amplificator la o tensiune de alimentare de 44VDC iar potentialul tensiunii mediene era fara nici un reglaj aprox. 26VDC. In urma testelor am observat ca factorul de distosiunii armonice era cu circa aprox. 10 ordine de marime mai mare la putere maxima a amplificatorului decat in cazul cand tensiunea mediana era jumatate din valoarea tensiunii de alimentare, cum este si normal.

 

Propun in sens comparativ sa va uitati pe simularile de la amplificatorul AS15201 postate aici pe forum intr-un topic (chiar daca este alim simetric). Vreau sa va spun ca si la acest amplificator am simulat "un dezechilibru" ce a constat in polarizarea printr-un curent de mers in gol a tranzistoarelor finale de pe ramura pozitiva de alimentare cu circa 50mA iar cele de pe ramura negativa de alimentare un curent de repaus de aprox 1mA care denota o tensiune mediana...nu mai stiu cat anume era. In frecventa, comparativ cu rezultatele cand aceasta tensiune mediana era 0 - lucru expus in simularile respective, factorul de distosiunii armonice in cazul prezentei acelei tensiunii "mediene" era la 20W circa 7 % fata de cazul cand tens. mediana era 0,01mV si precum observati din simulari THD a ajuns la 20W aprox. 0,035% (in cazul amplificatorului AS nu vorbim de cuplaj prin capacitor pentru ca nu e cazul). Ma gandeam ca, daca le postez, o sa am ceva comentarii in privinta asta in acel topic dar se pare ca "nimeni" nu s-a uitat la ele, de ce ? Nu stiu ?! 102))

 

In concluzie, nu este nici un motiv care sa faca electronistul sa evite reglajului tensiunii mediene daca amplificatorul are cuplaj capacitiv cu sarcina. Si in acest caz este foarte important reglajul tens. mediene pentru obtinerea unor performante dinamice bune altfel rezultatele nu sunt pe masura chiar daca pe unii s-ar putea sa-i multumeasca pe moment. In regim muzical nu toti sesizam diferenta totusi modul de lucru a montajului conduce la obtinerea unei fiabilitatii modeste de regula coroborata de suspiciunea aparitiei oricand a unui defect.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In concluzie, nu este nici un motiv care sa faca electronistul sa evite reglajului tensiunii mediene daca amplificatorul are cuplaj capacitiv cu sarcina.

Nu eu am proiectat schema(cei de la Phillips),iar la relizarea ei(cu componente sortate) am obtinut cei 30V pe mediana.Referitor la schema AS15201,nu agreez formula cu alimentare simetrica din motive de siguranta pentru difuzoare,la cele cu cuplaj capacitiv,defectarea unei componente nu duce la distrugerea lor.

P.S.

Totusi cred ca negocierea tensiunii mediane o face BC 157.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu eu am proiectat schema(cei de la Phillips),iar la relizarea ei(cu componente sortate) am obtinut cei 30V pe mediana.

Cam rar poti sa obti acum jumatate din tensiunea de alimentare pe mediana amplificatorului, mai ales din cauza calitatii componentelor. Sa spunem ca 2N3055 le mai putem imperechea dar un pnp cu un npn in ziua de azi "e un cosmar".

Referitor la schema AS15201,nu agreez formula cu alimentare simetrica din motive de siguranta pentru difuzoare,la cele cu cuplaj capacitiv,defectarea unei componente nu duce la distrugerea lor.

Nu stiu daca ati observat dar in schema "moderna" AS15201 am inclus un circuit de protectie la componenta continua pe difuzor.

Totusi cred ca negocierea tensiunii mediane o face BC 157.

Da, BC157, implicit rezistentele de polarizare a bazei sale in valoare de 150kOhmi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu stiu daca ati observat dar in schema "moderna" AS15201 am inclus un circuit de protectie la componenta continua pe difuzor.

Dar nu este mai simplu, la puteri rezonabile,(nu cele de la 100W in sus unde condensatorul devine f.mare),cu un singur condensator.

Nu vreau sa fiu inteles gresit,nu am nimic cu alimentarea simetrica,chiar apreciez capacitatea de reducere a ondulatiilor pe care o are,doar lipsa condensatorului de iesire imi da emotii,mai ales ca in anii`80-`90,procurarea unui difuzor de calitate era o problema.

P.S.

In legatura cu schema AS15201,o aveti si altfel desenata?Daca o copiez la dimensiunea unei pagini(sa incapa pe ecran)nu este lizibila,pentru a putea vedea conexiunile,trebuie sa lucrez cu zoom,astfel nu pot sa-mi fac o imagine de ansamblu.Nu am inteles de exemplu,daca folositi o conexiune in punte sau sunt reprezentati doi finali(stanga/dreapta).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock