Jump to content

betamax

Tehnium Azi
 • Content Count

  420
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

betamax last won the day on July 1 2016

betamax had the most liked content!

Community Reputation

4 Neutral

About betamax

 • Rank
  Premium User

Contact information

 • Website URL
  http://
 1. O mica corectie, pozitron: inertia termica nu poate fi anulata/modificata (asa afirmi in primul post) de nici o schema electronica, este o caracteristica specifica oricarui sistem fizic (ca sa ma exprim doct ). Daca ar fi asa cum zici, ar rezulta ca, de exemplu, daca aveam temperatura varfului 300 de grade (Celsius) si apoi pun potentiometrul de reglaj al temperaturii la 20 de grade, in secunda urmatoare as avea pe varf cele 20 de grade. Probabil ca schema sugerata de tine ofera un raspuns mai rapid ( n-am analizat-o in amanunt ), ceea ce este un lucru bun.
 2. Cum fara chopper ??? Cu transformator cu tole ?? Acum 30 de ani poate m-as fi gandit la solutia asta... Oricum, problema s-a rezolvat. Pentru cei interesati, MOS-ul ala ciudat se poate inlocui linistit cu IRF 840. Va salut.
 3. Capsula este DIL 8. Ar trebui sa fiu plecat de acasa ca sa inlocuiesc un DIL8 cu DIL14. Nu recomand nici dusmanilor. Poate nu m-am exprimat corect, eu ma refeream la rezistorul care alimenteaza pinul 7 de la +300 Vcc (ulterior, pe acelasi pin 7 vine tensiune autogenerata. Tu oferi calculul rezistorului care stabileste frecventa oscilatorului.
 4. Am gasit un incarcator care foloseste alcelasi integrat si m-am lamurit cu valoarea rezistorului cu pricina. Ca sa nu fie, totusi, inutil acest post (pentru mine a fost), rezistorul e de 100k/1W inseriat cu 10 Ohmi/ 0,12W. Prietenii stiu de ce.
 5. Va salut si imi cer scuze daca s-a mai abordat subiectul asta, eu nu l-am gasit, la o cautare sumara. Pe scurt, un tv no name (adica are un name, Provision, dar nu-mi spune nimic)are defect blocul de alimentare. Sursa are un UC3842B care comanda un MOS ceva mai sucit, P5NK60Z, dar cred ca merge un IRF 840 (trebuie ceva sa mearga la 5-600 V si un curent de 4 A ). Problema mea e ca rezistorul de start care alimenteaza UC-ul e ars si nu mai disting culorile inelelor ( acum se vede ceva de genul maro-negru-maro-auriu, imposibil sa aiba 100 ohmi, in catalog are 56k la o alimentare de 115 VCA, iar eu am alimentarea la 230 VCA). La alte tv-uri sunt 2 rez. de 56k inseriate (asta e logic) dar la asta este un singur rezistor si tind sa cred ca cel putin primul inel are culoarea buna. Nu va grabiti sa-mi sugerati 100k, m-am gandit si eu la asta si chiar am s-o pun in practica daca nu reusesc sa aflu valoarea exacta. Deci, daca stie cineva valoarea exacta a acestui rezistor (de pinul 7), il rog sa ma informeze si pe mine. O schema ar fi si mai utila. Have a nice day.
 6. Imi permit o mica observatie, japonezii sunt mai estici decat esticii. Pe de alta parte, sculele Tesla (cehoslovakia)au fost cele mai bune produse in "blocul estic", mai bune si decat cele produse de Unitra (Polska) cu licenta Grundig (oarecum vestic, RFG la ora aia). Rusii erau in alt film.
 7. Ba da. Si chiar este folosit. Domnilor, mi-a luat o ora (cred) sa citesc topicul asta de la cap la ... exemplul dat de Miron mai sus. Concluzia este ca nu s-a ajuns la (nici) o concluzie, dar dezbaterea mi-a placut. As adauga o intrebare: respectul se castiga sau se impune ? Raspunsul este da (ca la Radio Erevan).
 8. Mereanu, nu cred ca asta vrei, pentru ca va trebui sa fluieri (sau sa vorbesti repede) non-stop pentru ca becul (sau aparatele la care te gandesti) sa fie alimentate. Mai gandeste(-te). Cred ca o schema cu un monostabil ti-ar trebui, dar trebuie sa-ti formulezi mai exact asteptarile.
 9. Cipriane, aia care invata (cum inteleg din subtext ca esti tu) ar trebui sa intelega ce citesc, sa stie sa raspunda la examene si sa ia bursa. Dar cred ca problema ta e cu capra vecinului, insa si eu sunt impotriva furatului, de orice natura ar fi el. Daca voi avea timp, iti voi face un emitator care sa baleieze banda FM (banuiesc ca pe acolo lucreaza baietii rai). Pentru tine free, ca mi-a placut ideea. Dar nu e o promisiune, doar o posibilitate. Schema e destul de complexa pentru un incepator si nu cred ca poti sa o realizezi. Dar daca te crezi in stare, ti-o trimit. PS. Din motive subiective, intru rar pe acest forum, deci sa nu asteptati la raspunsuri rapide. Spun asta pentru ca mi s-a intamplat sa fiu solicitat pe un alt forum si sa nu raspund ( subiectul e destul de des abordat prin alte parti).
 10. In primul rand, mayasii erau astronomi, apoi astrologi, cam asta e ordinea. In al doilea rand, titi, esti departe de subiect (si e mult pana departe). Imaginea nocturna a cerului (e cea mai buna formulare pe care o gasesc acum) se schimba permanent, la fel si influenta exterioara, dar cei mai multi dintre noi suntem "cu picioarele pe pamant" sau " adanc ancorati in realitate". Principiul ce nu stiu, nu exista se aplica peste tot, pentru cei mai multi. Un (contra)exemplu ar fi cometa Halley, e vizibila de pe Pamant la intervale de 70 (aprox., nu stiu exact) de ani. Intre timp, calculeaza altii mai priceputi pe unde a fost. In fine, in al treilea rand, Edy, roata e mare inventie pentru civilizatia noastra, atat. In Natura (care se pare ca are brevete mai fiabile ca ale noastre) nu exista roata si nici linie dreapta. Nu e observatia mea (desi mi-ar fi placut), e a unui pictor cunoscut (si recunoscut). Suntem departe de a fi o civilizatie evoluata, atat timp cat ne ucidem intre noi si, mai ales, distrugem planeta pe care traim. Si asta nu e filosofie, e realitate.
 11. Intrebare: cum face releul ala la limita deschiderii transistorului ? Dar cand scade temperatura si transistorul trebuie sa se inchida ? Raspuns: va fi o cuplare/decuplare a releului cu o frecventa destul de mare, in jurul valorii setate, rezultatul fiind distrugerea releului (in cel mai bun caz) sau a elementului comandat (in cel mai rau caz). Solutie: s-au inventat montaje cu histerezis (comparatoare, de ex.), care inchid la valoarea X si deschid la la valoarea X +/- n (valoarea lui n poate fi setata usor). Concluzie: ce este simplu nu e musai si bun (ma refer la electronica, poate in alte domenii functioneaza acest principiu)
 12. Runner-e, n-am mai fost de mult pe aici si cand am citit asta am crezut ca ai luat-o razna (si tu). M-am linistit la final.
 13. Gargara, termeni alaturati aiurea. 99,623 % prima varianta.
 14. Difuzoarele eliptice sunt pentru auto, deci poti folosi incinta deschisa. In plus, contin si ceva care ar trebui sa fie middle si tweeter. Asta e compromisul pentru auto, banuiesc ca ai doar 2 borne pentru alimentarea (AF) ansamblului.
 15. Watt este unitatea de masura pentru puterea efectiva, aprox. egala cu rms, la o frecventa data. Celelalte exprimari in W sunt fantezii comerciale.
Terms of Use
×
×
 • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.