Sari la conținut

Tranzistor Darlington


David35

Postări Recomandate

Va salut,

Va rog  sa  ma ajutati  sa inteleg cum  functioneaza  un tranzistor darlington  MG20G6EL1 ( TOSHIBA) . Nu inteleg de ce  are borna / pin pt  minus.

Fiind  6 tranzistori incapsulati in  acelasi  suport , nu  am inteles  schema  electrica  din  data  sheet. Nu stiu  unde    " se leaga " consumatorul. 

Am inteles  ca prim  pini :BU ; BV ;  BW ; BX ;BY; BZ  se  alimenteaza  bazele , iar  pinii :  U ;V ;W  reprezinta  emitori ( ce   duc la  consumator )

De  asemenea , va rog  sa-mi spuneti daca  exista tranzistori  pt circuite de curent alternativ. Din  ce  am  citit  pina  acuma  , nu  am  gasit  informatia  asta.

Vreau  sa precizez ca  am doar  cunostinte generale  de electronica. De ceva  vreme  am inceput  sa invat  despre  componentele  de  circuit

Va multumes

David

PS  Am  deschis ceva  mai devreme acest subiect,  dar   se pare  ca  topicul nu a fost  inregistra pe site

MG20G6EL1_Toshiba.pdf

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

David,

 

Un tranzistor (sau doua in cazul Darlington) se pot conecta in mai multe moduri si sarcina poate fi conectata la Colector sau la emitor.  (cu avantaje si dezavantaje)

Inainte sa inveti despre darlington trebuie sa intelegi cum functioneza un tranzistor. Incepi cu tranzistoare bipolare si mai apoi treci la FET.

In principiu un trazistor bipolar (BJT - bipolar junction tranzistor) funtionaza astfel - Cu ajutorul unui curent reativ mic poti controla un curent mai mare. Curentul mic in injectezi in baza iar curentul mare trece intre colector si emitor.

Tranzistoarele sunt componente de curent continuu, totusi se pot realiza circuite cu ele care sa amplifice semnale de curent alternativ. Un exemplu sunt amplificatoare audio unde se folosesc perechi de tranzistoare complementare (opuse ca polaritate) - fiecare polaritate a semnalului find amplificata separat de partea pozitiva respectiv negativa. Acest tip de amplificare se numeste clasa B

sau

Semnalul alternativ este combinat cu o tensiune continua, care mentine tranzistorul in zona de functionare (se numeste bias) si asigura un curent constant in baza, iar prin sarcina va trece un curent variabil care va urmarii aceeasi variatie cu cel din baza suprapus cu un curent constant rezultat alegerea punctului de functionare (bias) dar de valoare mai mare . Acest tip de amplificare se numeste clasa A.

Sunt o gramada de video-uri bune cu functionarea trazistorului pe youtube cu animatii foarte bune. La fel despre funtionarea amplificatoarelor.

Success!

RR

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

MG20G6EL1 este un device format din 6 tranzistoare Darlington cu ajutorul caruia se poate construi un invertor trifazat. Dupa ce te lamuresti teoretic cum functioneaza un tranzistor tip Darlington, poti trece la putina teorie despre invertoare trifazate (ca sa intelegi modul cum functioneaza MG20G6EL1😞

http://www.euedia.tuiasi.ro/lab_ep/ep_files/Lucrarea_26.pdf

Editat de prog
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Va multumesc tuturor pt raspunsuri si recomandari. Am descarcat  Lucrarea  26 si urmeaza  sa o studiez. La prima vedere , am inteles  ca acest  tranzistor  poate  converti  un curent  continuu  in  curent  alternativ  trifazat  ( dar  circuitul  este  complex ,  acest  tranzistor   fiind  doar o  piesa  ce  trebuie  comandata )  

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock