Sari la conținut

Centrala Motan KStart C21SPV23MEF


iozsi39

Postări Recomandate

    Buna ziua.Am 2 probleme la aceasta centrala: 1.-cand dau drumul la apa calda menajera si am debit mic centrala nu incalzeste apa.In momentul cand maresc debitul la robinet porneste centrala si incepe sa incalzeasca apa...dar anormal...si anume:daca micsorez din nou debitul dupa ce porneste incalzirea,apa e pe la 60 grade,cu toate ca apa calda e reglata din centrala la 40 grade.Daca maresc debitul la robinet aproape de maxim atunci se regleaza apa in jur de 40 grade(42).A doua problema care a aparut recent...cand folosesc apa calda menajera incepe sa creasca presiunea de la manometru.Pot sa scad presiunea daca dau drumul la un aerisitor de la calorifere.Am inteles ca aceasta problema ar fi de la vasul de expansiune.Am pun poze cu vasul...problema e ca nu gasesc ventilul de umplere cu aer..?! Se poate sa nu fie ? La a 3-a poza se vede partea de sus unde este mai iesita...parca ar fi locul pentru ventil...dar dupa parerea mea este pe partea cu apa a vasului(care e impartit in doua) si nu ar fi logic sa fie acolo.Nu pot vedea pe partea cealalta superioara,dar am indoit o sarma si m-am plimbat pe partea cealalta si nu pare sa fie ceva pe acolo...Centrala e cumparata din 2010.

post-6040-0-12911800-1470575461_thumb.jpg

post-6040-0-82322900-1470575489_thumb.jpg

post-6040-0-62649000-1470575530_thumb.jpg

post-6040-0-12729900-1470575544_thumb.jpg

Editat de iozsi39
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Intre circuitul de apa menajera si cel de incalzire nu exista nici o legatura pneumatica. Nu umblati la ventilul vasului de expansiune, deoarece

 presiunea din el este calibrata.  In loc de un defect probabil veti avea mai multe. Cresterea presiunii este posibil sa fie datorita unei fisuri micronice

 care se largeste la incalzire si baga apa din retea cu presiune mare in instalatia de incalzire. Si viceversa este adevarata si daca aveti in instalatie antigel, care este deosebit de toxic, trebuie sa luati imediat masuri si sa nu folositi apa calda sau rece la mincare de la nici un robinet din casa. Un service autorizat, care da garantie, este mai de folos decit un mester care se zice ca este foarte bun.

Ca regula valabila pentru noi toti: Sa nu umblam sa reparam centrala termica pe gaze caci ne expunem la posibile consecinte grave.

 

@gsabac

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...apa rece la mancare...?! ce treaba are apa rece  de la robinet cu centrala? daca-mi intra antigel in instalatia de apa rece inseamna ca intra la tot blocul ! e logic?...Aceasta defectiune( cu cresterea presiunii ) apare la majoritatea centralelor Motan.Dar care este cauza? trebuie sa fie o defectiune comuna...la asta ma refer.Un service specializat te jumule ! La o lucrare de nici 10 ron au incercat sa obtina 500 ron ! ce spuneti? e corect.De ce sa nu se intrebe pe forumuri mai intai care ar putea fi problema,si daca se poate sa se remedieze cu un "amator " nespecializat.Am schimbat si eu o sonda NTC singur,am masurat sonda si am observat ca are alta valoare decat cea specificata,m-am dus am cumparat-o si am montat-o.Credeti ca a fost asa de periculos incat trebuia sa chem o firma specializata si autorizata? La partea cu gaz este alta problema..acolo este periculos..nici eu nu as umbla acolo.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Domnule @iozsi39, eu nu am postat in necunostinta de cauza si acum am sa va lamuresc cu date concrete despre nelamurirea Dvs. Mai jos este postata fotografia care arata schimbatorul de caldura al centralei.

post-24607-0-84100900-1470638426_thumb.jpg

Se observa ca circuitul de apa rece trece prin interiorul circuitului de incalzire. Asta a fost explicatia, coroborata cu postarea mea anterioara. In legatura cu ce doriti sa faceti personal este treaba Dvs.

 

Succes !

 

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am inteles la ce v-ati referit.Aveti drepate cu antigelul la apa calda menajera.Scuzati daca v-am suparat cu ceva.Cred ca gandim totusi putin diferit.

Editat de iozsi39
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La problema cu cresterea presiunii am uitat sa mentionez ceva: dupa ce folosesc apa calda si inchid robinetul se aude in calorifere un fel de 'suierat-clipoceala' ! Nu sunt specialist dar banuiesc piesa care face legatura intre apa calda si incalzire.(aceea din poza)PS.-cum se numeste piesa si ce rol are in circuit? Eu banuies ca are rolul de a inchide termoficarea si a deschide apa calda menajera cand e folosita...si invers...oare gresesc? Si inca ceva: la o jumatate de vana de apa calda manometrul de deplaseaza o liniuta(0.1 bar)

post-6040-0-09896800-1470649915_thumb.jpg

Editat de iozsi39
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Uitati aici la cele 2 poze...Teava subtire e iesirea apa calda iar cea mai groasa e iesirea termoficare.E vorba de cele 2 din dreapta.Am fotografiat in centrala si sub centrala.

post-6040-0-54727200-1470658828_thumb.jpg

post-6040-0-13556900-1470658838_thumb.jpg

Editat de iozsi39
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pai eu vad 4 tevi separate, care este elementul comun?

Din ce stiu eu de la centralele cu gaz din perioada de dinainte de `89, aceste aveau doua spirale separate, una pentru apa calda si una pentru incalzirea locuintei, doar flacara era comuna, nou acum este aprinderea electrica, cele care erau atunci aveau o flacara de veghe(ardea permanent cu foc mic) si un presostat care monitoriza presiunea apei si comanda trecerea la regimul activ de flacara.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ma rog, eu tot n-am inteles care este circuitul sau piesa comuna celor doua circuite, dar cred ca o detartrare pe circuitul de incalzire a apei de consum ar fi utila.

Calcarul nu se depune doar pe tevi ci si pe senzorii(presiune, temperatura) care sunt imersati in circuitul apei.

Aveti filtru anticalcar la intrarea apei reci?

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

De ce sa nu se intrebe pe forumuri mai intai care ar putea fi problema,si daca se poate sa se remedieze cu un "amator " nespecializat.Am schimbat si eu o sonda NTC singur,am masurat sonda si am observat ca are alta valoare decat cea specificata,m-am dus am cumparat-o si am montat-o.Credeti ca a fost asa de periculos incat trebuia sa chem o firma specializata si autorizata? La partea cu gaz este alta problema..acolo este periculos..nici eu nu as umbla acolo.

 Da, este extrem de periculos, din necunoastere si fara experienta in depanari de centrale termice puteti face defecte si pe partea de gaz. De exemplu, daca se deschide camera de ardere, nu stiti sa o montati corect la loc, trage aer fals si flacara bufneste puternic la aprindere. Deasemenea tot mo?mondind si orbec?ind pe acolo se desprind sau se slabesc conexiuni de senzori sau chiar furtune cu diverse destinatii periculoase.

Pentru informare si studiul pe forum-uri toata consideratia, mai ales ca se poate face o apreciere a pretului manoperei si componentelor.

 

Dorec tuturor sa nu se intimple nimic periculos si numai bine ! Doamne fere?te !

 

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Deci sa luam problemele pe rand .

 

1 - faptul ca centrala nu porneste in regimul de preparare apa calda daca debitul la consumator este mic , poate avea diferite cauze cum ar fi : - flusostatul ( senzorul de curgere pentru apa rece )  nu reactioneaza la un debit prea mic fie pentru ca organele lui in miscare ( turbina /lamela etc.) sunt uzate , sau circuitul intern al apei menajere este colmatat si astfel debitul prin schimbator este redus , sau  pentru ca flusostatul in cauza nu este conceput sa reactioneze sub un anumit debit in  l/min .

 

2 - Este normal  (  in cazul centralei din topic ) ca la un debit mic ( viteza de curgere mica prin schimbator ) apa menajera sa atinga temperatura mai mare decat ce setata din termostat.

 

3 - Faptul ca exista variatii ale presiunii in regimul de preparare apa calda poate indica pierderea presiunii statice din vasul de expansiune ( care sigur are supapa pentru incarcare cu aer - preferabil azot ) , presiunea statica a vasului de expansiune din fabricatie este de 1,5 bar....P.S.variatii ale presiunii in limita a 0,2 pana la 0,5 bar sunt normale deoarece apa isi mareste volumul prin incalzire .

 

Verificarea presiunii pernei de aer din vas se face numai dupa depresurizarea circuitului de incalzire ( aducerea presiunii la zero fara a goli intreaga instalatie - de obicei se scoate 1/2 -1 litri de apa ) , pentru verificare se foloseste un manometru pentru verificarea presiunii din pneuri , daca presiunea este mai mica de 1,5 bari se corecteaza presiunea cu ajutorul unei pompe de uz auto etc.

 

4 - Faptul ca dupa inchiderea robinetului de apa calda respectiv incetarea regimului de preparare apa calda , in circuitul de incalzire se aude un usor zgomot este firesc deoarece centrala comuta vana deviatoare ( cu 3 cai ) inapoi pe circuitul de incalzire pentru a descarca temperatura din schimbator .

 

5 - Daca circuitul secundar ( apa menajera ) este colmatat cu depuneri de calcar , atunci in centrala in timpul functionarii ar trebuii sa se se auda un zgomot specific fierberii .

Editat de dominicue
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock