Sari la conținut

problema amplificator unison research unico


catalyn

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 54
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

...un sfat simplu..

tranzistoarele nu se masoara pe placa ci scoase afara ,iar masurate doar pe jonctziuni B-E,C-E,B-C,cu multimetrul pe dioda, la fel ,nu e deloc relevant.Incearca sa masori hfe (beta).Chiar acum vreo 2 zile am avut un defect la o clasa D cu un circuit de protectzie la supracurent.M_am invartit vreo 2 ore pana sa gasesc cauza,un tranzistor smd (Z2L=2n5401)care masurat in montaj arata bine.Scos afara ...avea hfe=7....

Daca ai reusit sa identifici zona in care este defectul masoara tot inclusiv rezistentzele (scoate afara din placa macar un terminal).Iar daca oscileaza ar fi bine sa verifici si condensatorii.

Azi am mai avut un defect frumos la un Denon POA-8000,clantzaneau releele de protectzii parca innebunise...verificata sursa,beton,verificatzi tz driver,finalii,totul ok.Rezistentze de 1kohm (vreo 24 buc) devalorizate..unele aveau 8k altele pana la 50k.. o sa fac un topic cu amp_ul asta poate ajuta cuiva...intai sa_le termin...ca sunt 2 buc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

da ,multumesc. La postul 32 am precizat ca am scos tranzistorul. Astazi il voi masura cu un betametru. superbe monobloacele alea

 

as dori si eu o lamurire cum functioneaza ledurile verzi si cel rosu...

 

intreb asta pt ca am conversat putin cu baiatul care mi-a dat schemele si mi-a zis ca amplificatorului lui nu are sunet ,nu are montat LT-ul pt canalul right ( m-a intrebat pe mine ce model este ,pt ca el nu avea schema acelui montaj) ,dar ledurile verzi se aprind intermitent. la mine sunt moarte,dar am sunet...slab si distorsionat

 

Am masurat tranzistorul cu peek, arata hfe-ul 32806! Deci...este bun

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

peak* . deci ramane sa schimb cele 2 LT1166 si dupa aia sper sa functioneze! pana cand vor ajunge (cam greu de gasit) voi mai masura inca o data componentele principale si eventual cele secundare

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...Eu unul nu cred ca sunt amandoua LT1166 busite,numai daca a surubarit cineva prin placa si a facut scurturi...interesant e ca IRF_urile au pasta de contact termic noua,asa am vazut in poza,posibil sa fie chinezarii.Dupa cum e descris defectul pare a fi de bias,dar ciudat e ca se manifesta pe amandoua canalele .Niciodata nu am intzeles cum fac unii dintre noi masuratori statice sau dinamice doar cu multimetrul,dar fiecare are metoda lui de a aborda un defect.Cu voltmetrul (calibrat si TRUE RMS)in principiu masor sursele de tensiune,eventual anclansarea unei protectzii,offsetul si reglez bias_ul.Restul de masuratori in fac cu semnal sinus sau dreptunghiular din generator si_l urmaresc cu osciloscopul pana la iesirea pe difuzor.Asta oricum numai la defecte grele,in general majoritatea se descopera logic (daca sunt defecte naturale)....cele provocate accidental oricum sunt lipsite de logica.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

nici eu nu bag mana in foc ca ar fi ambele LT-uri, dar avand in vedere ca le-am gasit doar in China voi cumpara minim 2 bucati si voi pune socluri pt ca e putin dificil de scos integratul. Nu stiu ce sa zic despre finali...poate propietarul cand a schimbat unele rezistente si electroliticii a dat jos radiatorul pentru a nu rupe piciorusele finalilor(asa cum am facut eu) si a pus pasta. In aparat a mai fost umblat , a fost schimbat LT-ul si 2 diode de pe right si diodele zenner de 24v.

 

Da...e ciudat ca se manifesta defectul pe ambele canale , prima data m-am gandit la o cauza generala avand in vedere sunetul si cele 3 leduri stinse. Prima data am luat-o logic si mi-am zis ca pe una dintre placutele cu LT166, sau ambele ,ar trebui sa fie problema! Dupa am postat aici si dupa masuratori se confirma .

 

Eu am pe mana 1-2 aparate pe an, deci nu ar merita investitia intr-un osciloscop si generator! Am avut fluke 175 si l-am vandut ,acum imi pare rau! Oricum pot sa am acces la cele 2 aparate in caz de nevoie.

Editat de catalyn
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

nu m-a lamurit si pe mine nimeni..de ce pe emitorul lui Q16 nu am nici o tensiune !!! daca pe piciorul 1 al rezistentei am vreo 23V,cum pe celalalt picior am 0V???

Daca o sa analizati circuitul (sau placa) de bias o sa vedeti ca acolo aveti doua rezistoare (vedeti schema de lucru atasata mai sus), notate cu R1 si R2 (ambele rezistoare au 1k). Apoi, tranzistoarele Q13 si Q14 sunt in asa fel polarizate astfel incat punctul comun al rezistoarelor R1 si R2 va fi teoretic 0V fata de masa. Cum acel punct comun este identic cu emitorul tranzistorului Q16, asta inseamna ca intre emitorul lui Q16 si masa aveti tot 0V.

Reveniti cu alte precizari dupa ce schimbati acel LT.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am scos cele 2 placute cu LT1166 si uitandu-ma mai atent la jumperii pentru conectorii JP21 si JP22 care au cate 3 picioruse , 1-2-3 , al 3 lea neconectat ...am observat ca pe JP21 jumperul este pus in pozitia 2-3 ,iar pe JP22 jumperul este pus in pozitia 1-2 !!! La fel si pe celalalt canal ! M-am uitat pe poza amplificatorului persoanei de la care am luat schemele si am observat ca jumperii sunt pusi pe pozitia 1-2 pe ambii conectori ,pe ambele canale! .....

Editat de catalyn
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Inca nu am dat comanda pt LT-uri ,pt ca ...nu sunt sigur ca ar fi ele :)

 

Am facut acum o incercare...am schimbat TL-urile cu LME si tensiunile s-au schimbat,pe ambele canale

U3 : -9.60Vcc

U4: -9.62Vcc

U24 : -2.68Vcc ( nu mai oscileaza haotic ca in momentul masuratorilor din tabel)

U25: -595mVcc (nu mai ocileaza haotic ca in momentu masuratorilor din tabel)

 

Am mai masurat si alte tensiuni, fiind schimbate fata de masuratorile din tabel)

 

Dar, Out : 49.6Vcc / 48.6Vcc !!!! Cum e posibil sa apara curent continuu pe iesire si sa nu sara sigurantele ,sau finalii sa nu se strapunga,sau alte componente...???

Sau poate finalii sunt compromisi si nu i-am masurat eu bine....dar cu finalii compromisi nu ar trebui sa se mai auda sunet de niciun fel,corect?

Daca stau sa ma gandesc la ce mi-a povestit propietarul...aparatul nu a mai functionat dupa ce a schimbat conzi electrolitici si a montat LME-urile! Punand acum LME-urile si observand tensiunile..ma gandesc ca ele au contribuit la defectarea aparatului! Desi in mod logic nu ar fi trebuit...lme-ul este echivalent perfect cu TL-ul ,conform datasheet,diferentele fiind la sunet...lme-ul fiind vestit pt sunetul mai audiofil....

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Inca nu am fost convins ca ar fi problema cu LT1166,asa ca am mai facut niste masuratori...cu semnal de 1Vca pe intrare si am obitnut valorile notate in schema.

 

Pe iesirea din lampa corespunzator si cu baza Q16 am 7,34Vca , iar pe emitorul lui Q16 care ar fi iesirea de semnal spre TL052 am mai putin...3.308Vca, iar pe pinul 3 care ar fi intrarea in TL052 am si mai putin 861mVca . Din astea eu inteleg ca semnalul se pierde din Q16 spre intrarea in TL052 ,corect ?

post-2033-0-06739600-1396181910_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Precum v-am spus si a rezultat din masuratorile efectuate in regim static pe amplificatorul in cauza, lipsa unei tensiuni corespunzatoare U25, denota o problema in circuitul de bias al amplificatorului. Bineinteles, cu o asemenea problema amplificatorul poate amplifica un semnal sinusoidal (fapt testat de dvs. in ultimele postari din subiect) dar cu distorsiuni. Si iar ne intoarcem de unde ati inceput acest topic, chiar, fara rost.

Acum, dupa o perioada, reveniti cu alte masuratori - nu se stie cat de elocvente - si incercati sa va amagiti ca problema nu este 100% de la acel LT. Sa stiti ca fenomenul se poate manifesta pe ambele canale daca LT-urile au inregistrat o temperatura a radiatorului mai mare decat cea maxim admisa de ele ca sa lucreze. E posibil si asta.

Dar reveniti cu noi masuratori, pe care puteti sa le notati pe ultima schema, realizata cu pixul si postata de mine mai sus.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

am mai facut cateva masuratori cu semnal pe intrare de 1V si am observat cateva chestii in legatura cu tensiunile alternative:

 

1. diferenta dintre baza Q13 si Q14

2. diferenta dintre emitorul Q13 si Q14

3. tensiunea pe colectorul Q13 baza Q19 oscileaza foarte aiurea...in sensul ca apar 35Vca, dupa 5Vca, dupa 100mVca si dupa iar 35Vca si tot asa , pe cand pe cealalta ramura tensiunea este 0Vca

4. tensiunile de 43Vca pe colectorii Q19 si Q20 . de unde naiba apare atata...avand in vedere ca mai in spate e seceta??

 

Tensiunile de 40Vca scad daca leg o boxa pe iesire, ajungand la aprox 1Vca ( asa tin minte de la primele masuratori )

 

 

presupun ca exista o cauza comuna ...LT1166

post-2033-0-16846400-1396444913_thumb.jpg

Editat de catalyn
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

presupun ca exista o cauza comuna ...LT1166

Exact. Polarizarile in curent continuu nu sunt corecte chiar daca si in aceste conditii semnalul este amplificat, dar nu corespunzator. Din acest motiv, daca tensiunile continue sunt cele din postarea nr.31, singura componente defecta nu este alta decat LT1166. Si da, defectul se poate manifesta pe ambele canale deoarece LT1166 in decursul exploatarii amplificatorului, se poate "decalibra". Am intalnit cazuri cu tranzistoare din banalul circuit superdioda, deci si LT-ul poate fi intr-un asemenea caz.

Schimbati LT-ul si reveniti cu alte observati, eventual imagini noi. Pana atunci interventia mea in acest topic a luat sfarsit.

 

Numai bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock