Sari la conținut

Amplificator audio PSS


donpetru

Postări Recomandate

Pentru ca am promis mai demult ca am sa prezint niste imagini cu amplificatorul personal care are la baza pe amplificare schema PSS Audio var.9B, postez mai jos cinci imagini, facute de data aceasta cu aparatul foto din dotare - rezolutie mai buna si zis si eu si claritate (celelalte au fost facute cu...mobilul):

MB_PSS_series_01.JPG MB_PSS_series_02.JPG

MB_PSS_series_03.JPG MB_PSS_series_04.JPG MB_PSS_series_05.jpg

Schema parti de amplificare o gasiti la sectiunea "Scheme de amplificatoare audio", mai exact postul nr. 55 iar schema circuitului de intrare aici:

http://www.tehnium-azi.ro/index.php?showtopic=21

Link spre comentariu

super fain.......... dar, cred ca v-ati chinuit nu gluma ???????????????????????? first.gif numai eu stiu cat m-am chinuit la a mea si a iesit o cutie de tot rasul !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :flag_of_truce: huh.gif

Link spre comentariu
  • 3 months later...

donpetru, a facut Yuri G. un update de imi vine sa rad!!!!! Si hai sa-ti spun si de ce ?

Pe la inceputul anului asta parca, am postat si eu pe forumului lui si l-am tras de urechi intreband-ul de ce in schemele lui pe BIAS a montat 2 diode 1N4004 si nu 3, asa cum e si normal. In plus, caracteristicile tehnice ale amplificatorului PSS postate pe site-ul lui sunt si ele trase de par. Bine, cu toate acestea e o schema care se aude bine daca se folosesc componente de calitate la locul potrivit.

 

In ceea ce priveste diodele, a trecut totul cu vederea spunand in ruptul capului ca simularea e o vrajeala (adica si schema) si ca nu ar trebui sa ma bazez pe ea (adica pe simulare). Nici macar nu a vrut sa stea la discutie cu mine cand l-am intrebat cum a masurat el raportul semnal zgomot la amplificatoarele PSS. Ba mai mult, a sters topicul. Nerusinatul.

Acum, uitandu-ma la discutia ta cu el, nu a corectat deloc cele trei diode inseriate. Adica, drept ar fi fost, sa lase doua diode asa cum e pe site-ul lui. Dar stiind ca e bine cu 3 diode, nu a mai taiat nimic.

 

Si hai sa-ti spun cateva pareri despre UPDATE:

1. ma asteptam sa stearga condensatorul cuplat pe iesirea ampliicatorului de 47nF. Totusi, stiu ca tu l-ai lasat in schema si l-ai folosit practic si merge foarte bine amplificatorul, chiar daca foarte multi erau cam hazardati de prezenta lui acolo.

2. nu inteleg de ce a sters decuplarile de 100nF de pe alimentare. Eu zic ca stateau bine acolo.

3. acum a sters sau ti-a zis sa inlaturi partea de limitare de curent. Cred ca stiu de ce. Priviti ultima schema, var. 9E de la amplifurile PSS, o sa vedeti o limitare, care eu unul o displac total. Foloseste releul de iesire. Acum intreb, oarecum retoric: la volum mare, cand probabilitatea aparitiei unor varfuri de curent este foarte mare, releul de iesire nu clampane!!! ? Cam nasol.

4. eu cred ca a exagerat cu "remove" pentru ca am vazut ca a inlaturat condensatorul de 39pF care cupleaza baza tranzistorului pilot (din VAS) cu iesirea. Eu cred ca acest condensator dadea o tonalitate mai special frecventelor medii si inalte reproduse de acest amplificator. Si daca mi-aduc bine aminte, chiar tu mi-ai spus mai demult ca inlaturand acest condensator, ampliful suna ca un amplificator obsnuit din magnetofoanele ROSTOV sau AKAI. Nimic special sau senzational. Iar a dat-o in bara Yuri G. Il credeam un om mai inteligent dar se pare ca nu e!

5. Reactia modificata fara compensarile in frecventa de rigoare, mai ales la aceasta schema, s-ar putea sa reduca si mai mult castigul amplificatorului la frecv. joase in special. Asta ramane de confirmat practic. Condensatorul ala de 47uF in serie cu rezistenta R16 l-as fi lasat in schema.

 

Hei, dupa cum observatii, Yuri G. a facut un update de KAKAT. Acum am vazut, nu stiu de ce naibii a inlaturat led-ul de PEAK cu piesele aferente!!! scratch_one-s_head.gif

 

donpetru, am vazut acolo ca ai spus asta:

Currently working for conception the scheme of audio amplifier, an invention based on the principle Feed-forward Error Correction, but in another form, another concept, whose name I have to communicate at the right time. This schematic diagram I will use for design to carry out a series of audio amplifiers PRO high performance

O fi cumva seria MX pe MOSFET-uri mult asteptata!!!!!!!!!! blink.gif

 

BAFTA. smoking.gif

Link spre comentariu
O fi cumva seria MX pe MOSFET-uri mult asteptata!!!!!!!!!! blink.gif

 

OFFTOPIC: Hm.. da, este "noua" serie MX. hi.gif

Cealalalta nu am mai lansat-o deoarece era o schema, care pentru a prezenta performantele prezentate, necesita sortarea si achizitia mai multor piese de foarte buna calitate (deci scumpe), iar efortul depus pentru ansamblarea unui singur kit era destul de mare si lua destul de mult timp in comparatie cu "profitul" castigat. In plus, kitul iesea destul de scump iar probabilitatea de a vinde era foarte mica. Din aceasta cauza am considerat necesar creerea noii serii MX. Cand va fi gata, nu pot sa spun exact.

 

Referitor la observatiile tale despre "update schema PSS", impartasesc o parte din ele.

Oricum, in forma care este acum amplificatorul, acesta suna foarte bine si nu vad necesar implementarea "update-urilor".

 

Numai bine si daca mai sunt observatii vis-a-vis de schema PSS updatata, nu ezitati sa le postati, chiar daca sunt "rele" sau "bune".

Link spre comentariu
OFFTOPIC: Hm.. da, este "noua" serie MX. hi.gif

....

Referitor la observatiile tale despre "update schema PSS", impartasesc o parte din ele.

Oricum, in forma care este acum amplificatorul, acesta suna foarte bine si nu vad necesar implementarea "update-urilor".

 

Hei, hei, banuaim eu, nu degeaba am intrebat. i_am_so_happy.gif

 

Cat despre PSS Audio, spuneam mai demult ca am fost cineva venit din Franta si care a cumparat un amplif. PSS, si vreau sa va spun ca e o schema simpla, ca sa nu zic foarte simpla, care la fel ca ampliful lui donpetru, se aude foarte bine. De fapt, cred ca Yuri G.. s-a gandit sa faca aceasta schema pentru ca e simpla, fiabila si multumeste pe toata lumea. Totusi sunt altele mult mai bune care merita in acest mileniu toata atentia.

 

BAFTA si chiar sunt curios sa citesc si alte pareri, technomate .... hai, ce mai astepti, posteaza!!!!!!!! smoking.gif

Link spre comentariu
  • 3 months later...

Deoarece in ultima perioada am primit cred peste 30 de cereri a cablajului partii de amplificare a clonei PSS Audio var. 9B, am considerat pana la urma necesar postarea acestui PCB, asa cum l-am folosit in propriul amplificator mai sus prezentat. Numerotarea componentelor a fost facuta dupa schema prezentata in topicul Scheme de amplificatoare audio.

 

1. PCB MB300, cu copper bottom si silkscreen top (o vedere de ansamblu):

MB300_PCB.pdf

 

2. Pentru audiofili si nu numai, am atasat mai jos varianta coper bottom, numai buna de realizat un PCB:

MB300_PCB_Copper_Bottom.pdf

 

Succes si pentru cei care se vor ocupa de realizarea unei clone PSS, as dori sa-i rog sa posteze aici dupa realizare propriile parerii.

 

Numai bine

Link spre comentariu

am facut si eu un cablaj...are dimensiuni mai mari....mai trebuie sa verific daca tranzistorii sunt bine pusi....am folosit capsua de 2N3055 in loc de MJ15024 si in loc de MJE15030/15031 am folosit MJE 340/350.....am scos indicatorul de clip si am adaugat o rezistenta intre masa de semnal se cea de putere......oricum s-ar putea sa mai fie si alte greseli..........ce parere aveti de cablajul meu kungfu.gif

post-257-1235931731_thumb.png

Link spre comentariu

@home,

 

Acum depinde la ce tensiune de alimentare va ganditi sa alimentati amplificatorul pentru ca utilizarea MJE340/350 ca prefinali s-ar putea sa nu fie o solutie buna. Deci mare atentie! Asa la o prima vedere MJE340/350 ar putea comanda minim o pereche 2N3055 sau MJ15024, alimentata la max. +/-35Vcc. Dar trebuie calculat asta ca sa stim cu exactitate.

 

In ceea ce priveste cablajul, nu prea ati asezat economic tranzistoarele finale?! Ati putea incerca sa le rotiti la 30grade fata de orizontala, asa cum am procedat eu. In rest, daca ati respectat intocmai schema, nu ar trebui sa fie probleme. Eventual, daca va straduiti mai mult, ati putea face cablajul mai mic.

 

Numai bine

Link spre comentariu

cablajul este in prima faza...urmeaza sa-l mai cosmetizez.....in legatura cu prefinalii....o sa folosesc MJ15030 dar in programul in care lucrez nu am gasit acea componenta si am folosit ceva asemanator ca capsula (o sa folosesc MJE340 doar la teste si cu alimentare 30Vdc)....tranzistori finali nu-i pot roti pentru ca nu-mi permite programul.....

Link spre comentariu
  • 2 weeks later...
acel inductor pe iesire cate spire are, grosime sarma, diametru?

Bobina de iesire am realizat-o din Cu email de 2mm diametru, pe un capat de spiral de 8mm, bobinand aprox. 18 spire (1/2 sus - 1/2 jos).

 

later edit....daca ar fi sa faceti o comparatie intre AV400 si PSS 9B...care se aude mai bine? dupa parerea ta...

Despre "comparatie" am mai vorbit aici. Un lucru e cert, amplificatorul PSS reproduce la fel de bine vocea si frecventele inalte ca un amplificator audio pe MOS-FET. Cred ca asta a fost motivul principal pentru care aceasta topologie de amplificator s-a vandut in peste 50 000 exemplare de catre PSS Audio in circa 30 de ani. As mai puncta aici si o fiabilitate mult sporita datorita utilizarii capsulei TO-3 si a unui regim termic adecvat a amplificatorului. Un alt avantaj este acela ca in regim DIY este mult mai usor sa imperechem doua tranzistoare NPN decat un NPN si un PNP. In plus, este o schema care a fost folosita intens de diversi producatorii audio de renume, inclusiv de magnetofoane, in decursul timpului (din anii 70 pana in prezent).

 

Numai bine

Link spre comentariu
Bobina de iesire am realizat-o din Cu email de 2mm diametru, pe un capat de spiral de 8mm, bobinand aprox. 18 spire (1/2 sus - 1/2 jos).

 

 

Despre "comparatie" am mai vorbit aici. Un lucru e cert, amplificatorul PSS reproduce la fel de bine vocea si frecventele inalte ca un amplificator audio pe MOS-FET. Cred ca asta a fost motivul principal pentru care aceasta topologie de amplificator s-a vandut in peste 50 000 exemplare de catre PSS Audio in circa 30 de ani. As mai puncta aici si o fiabilitate mult sporita datorita utilizarii capsulei TO-3 si a unui regim termic adecvat a amplificatorului. Un alt avantaj este acela ca in regim DIY este mult mai usor sa imperechem doua tranzistoare NPN decat un NPN si un PNP. In plus, este o schema care a fost folosita intens de diversi producatorii audio de renume, inclusiv de magnetofoane, in decursul timpului (din anii 70 pana in prezent).

 

Numai bine

bun amplificator.

l-am facut timp de 5 ani , ptr. cine e interesat prezint si varianta pe care am facut-o

4_finali_cablaj.PDF

Comp.pdf

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock