Sari la conținut

spoturile "bazaie"


dobryraul

Postări Recomandate

salut,

Am cateva spoturi care in momentul in care le aprind incep sa bazaie. De asemenea au efectul acela stroboscopic(scade/creste intensitatea). Care ar putea fi problema? Sa fie din cauza variatiei tensiunii retelei?(in apropiere este un santier). Care ar mai putea fi alte cauze?? Instalatia electrica este toata noua..

10x.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1. Spoturile "bazaie" atunci cand se lucreaza intens pe santier sau de fiecare data cand le "aprindeti" ?

2. Legaturile in dozele electrice au fost realizate instructional sau... corespunzator ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am cateva spoturi care in momentul in care le aprind incep sa bazaie.

Sunt direct la 220V,sau cu transformator,daca este varianta din urma,pot vibra tolele din cauza fixarii proaste spira/e in scurt sau a unui curent absorbit de sarcina(spoturi)mai mare decat cel pentru care este proiectat transformatorul..

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Legaturile au fost facute sper corect..de catre electriceni autorizati...

Pentru comanda spoturilor utilizezi variatoare cumva ? Eu nu prea am auzit spoturi sa bazaie dar variatoare 220V pentru iluminat din comert, DA.

A.. si inca ceva. Spoturile le ai alimentate la 220V sau prin intermediul unui transformator (coborator), clasic sau printr-o sursa in comutatie ???????

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ai dreptate, dobryraul, spoturile despre care vorbesti, chiar bazaie.

Mai exact, cel care "bazaie" este chiar filamentul unor lampi. Unele filamente "bazaie" mai tare, altele mai discret.

 

Asta din cauza ca sunt alimentate printr-un dimmer mai putin reusit, mai putin compatibil cu lampile tale.

Dimmerul pe care cred eu ca-l ai este un aparat ieftin, cu control de faza. Prin insusi principiul lui de functionare, acesta produce efectul dorit de "dimming" (lumina mai intensa, ori mai slaba), aplicand becului impulsuri de tensiune cu variatie foarte rapida.

 

Explicat mai simplu, dimmerul lucreaza ca un comutator electronic care trimite becului impulsuri scurte de curent: ON-OFF, ON-OFF, etc... de 100 de ori pe secunda, puterea aplicata lampii fiind mai mica sau mai mare, in functie de durata acestor impusuri, care este stabilita din potentiometrul ori tasta cu care faci tu reglajul (intr-o semiperioada a retelei de alimentare de 230V/50Hz, semiperioada dureaza 10 milisecunde, durata unui impuls e intre 0 si 10 milisecunde, in functie de reglaj).

 

In momentele aplicarii tensiunii, in fiecare semiperioada, aceasta poate avea valori instantanee foarte mari, care se aplica brusc. Cazul cel mai defavorabil este atunci cand tensiunea se aplica becului la trecerile prin maxim. In acele momente, valoarea instantanee atinge 230 volti inmultit cu radical din 2. In acest caz, durata cat impulsul e aplicat becului e de 5 milisecunde, pe aceasta durata amplitudinea scade de la valoarea mentionata la zero urmarind forma sinusoidala a tensiunii retelei. Acesta e cazul concret cand nivelul de "dimming" reglat este 50%, altfel spus, spoturile tale sunt aprinse la jumatate. In practica se poate observa ca, in general, filamentele sunt cel mai galagioase cand dimmerul este reglat la 50%, de aceea am detaliat acest caz particular. O sa observi ca daca dai lumina la maxim, spoturile n-or sa mai bazaie deloc.

 

O sa intrebi, probabil, de ce ale tale bazaie, iar ale altora nu. Raspunsul e ca toate bazaie, mai mult sau mai putin sesizabil, nivelul zgomotului depinzand de caracteristicile fizice ale filamentelor becurilor utilizate. Fenomenul e mai accentuat la becurle de puteri mai mari, asa ca, primul lucru pozitiv care-l putem face este ca, atunci cand avem nevoie de puteri mari, sa folosim cat mai multe becuri de puteri mai mici, totalizand puterea necesara, evitand sa folosim becuri de puteri prea mari daca le alimentam de la dimmere cu control de faza (in general cu triac ori tiristoare).

 

Ce altceva mai putem face ca sa minimizam nivelul de zgomot, e sa alegem becuri ale caror dinensiuni fizice sunt cat mai mici, sa incercam si cu alte modele de la alti producatori, alte marci, sa folosim dimmere mai performante, eventual cele la care bobina dinauntru, care se pune de regula ca filtru si ca protectie pentru triac sa aiba o inductanta mai mare.

 

Daca totusi avem de comandat lampi de putere mai mare la care nu vrem sa renuntam, de asemenea daca avem un variator la care nu vrem sa renuntam, o posibilitate de a reduce considerabil zgomotul existent este sa montam in serie cu becul si variatorul o inductanta (bobina) suplimentara. Ea va avea ca efect reducerea vitezei de variatie a curentului din circuit, comutarea mai lenta va mai "potoli" vibratia filamentelor, asa ca bazaitul se va atenua. De altfel se si fabrica dispozitive omologate, avand aceasta destinatie (LDC).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock