Sari la conținut

Functionare Quartz microcontroler Atmega


dan_e

Postări Recomandate

La un microcontroler Atmega, cand il alimentez cu 5V, vi s-a intamplat vreodata ca Quartz-ul sa nu functioneze ? Am incercat cu ajutorul unui osciloscop sa vad semnalul intre fiecare pin a Quartz-ului de 10MHz si masa, si nu se arata nimic pe osciloscop, cu toate ca microcontrolerul este alimentat cu 5V!!! 

Quartz-ul de 10Mhz este aproape nou si ma intrebam daca nu cumva se poate seta din soft ca acesta sa porneasca sau sa se opresca. Deci, MCU-ul este programat din fabrica sa faca o anume operatie (nu este programat de mine).

Quartz-ul este conectat ca in imaginea de mai jos:

untitled1.PNG

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

impedanta de intrare a osciloscopului poate face oscilatorul sa se opreasca, incearca cu divizor de 10:1 pe intrarea osciloscopului. (sonda osciloscopului de obicei are un switch si divizor 10:1)

sau daca ai un osciloscop unde poti alege impedanta din butoane alege cea mai mare disponibila. Un alt motiv e capacitatea parazita a sondei, sondele bune nu au capacitate mai mare de 10pF.

Un alt lucru important e sa citest oscilatiile pe pinul XTAL2 (care e iesirea amplificatorului din oscilatorul intern) care are impedanata de iesire mica si e mai putin probabil sa blochezi functionarea oscilatorului cu sonda.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am setat sonda la 10:1 si nu se afiseaza nimic pe ecranul osciloscopului (un RIGOL de 100Mhz).

Daca atmega este defect este posibil ca quartz-ul sa nu functioneze ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

ai programat fuse biti la MCU pentru oscilator? MCU e programat din fabrica pentru oscilator intern (RC) deci nu o sa porneasca oscilatorul pentru quartz fara sa fie programat.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock