Jump to content

dan_e

Tehnium Azi
 • Content Count

  696
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

dan_e last won the day on July 22 2019

dan_e had the most liked content!

Community Reputation

10 Good

About dan_e

 • Rank
  Premium User

Profile Fields

 • City
  Romania

Recent Profile Visitors

12,916 profile views
 1. Mersi. Deci pana la urma ar fi bine sa iau un etalon maxim 100mA si sa fac niste teste.
 2. In montaje cu microcontrolere suntem de foarte multe ori nevoiti sa folosim benzi FFC ca sa conectam un LCD sau un alt circuit electronic si nu prea am gasit informatii cu privire la curentul maxim admis pe aceste tipuri de pamblici sau benzi FFC. Gasisem pe net la un furnizor din China, un 100mA, sa fie valoarea maxima reala? Sau ati vazut documentatii unde se specifica ca benzile suporta mai mult curent! Ma refeream la astfel de benzi FFC (distanta intre pinii 1mm sau 1.27mm):
 3. Imi poate explica cineva cum functioneaza un BH2221FV = Standard 8bit 10ch・12ch Type D/A Converters - si ce echivalent pe piata are accesibil la pret si usor de gasit ?
 4. Mersi de raspuns. M-ai lamurit si eu care trageam sperante ca poate poate! Numarul encoderelor nu conteaza, nu il am definit momentan, vroiam sa stiu asa.. ca idee!
 5. A incercat vreodata cineva sa foloseasca un rotary encoder cu trei pini, simplu, pe intrarile ADC folosindu-se de facilitatea ADC (convertor analog-digital) ? Eu intreb asta din cauza ca mi s-a intamplat ca intr-o anume aplicatie sa folosesc TIMER-ele la altceva si sa nu pot sa le conecteaza la toate rotary encoderele disponibile si ma gandeam eu, asa novice cum sunt, poate ar merge interfatate rotary encoderele astea cu facilitatile ADC !!!
 6. Multumesc tuturor. Dupa o analiza mai indelungata am hotarat sa merg pe mana unui 74HC138.
 7. Caut un circuit integrat cat mai simplu, CMOS, din seria asta, care sa aiba doi sau trei pini de intrare si intre 5 si 10 pini iesire (cel putin 5 iesiri). Si as vrea ca iesirile sa fie capabile sa suporte 5...10mA. Adica, secventele de intrare o sa fie ceva de genul, daca sunt doi pini intrare 11, 01, 00 sau trei pini 111, 110, 100, 011,001 iar iesirea de cel putin 5 pini sa devina pe rand 00001, 00010, 00100, 01000, 10000. As putea sa fac cu un MCU treaba asta dar deja am MCU-ul si nu mai am pini disponibili !
 8. Nu cumva e o greseala in comentariul tau citat mai sus ! Adica, citeste (1) si mai sus scrie Write(2), dar ai spus ca citeste adresa nr.2 !!
 9. Acum am inteles sa zic in proportie de 90%. Multumesc mult roadrunner. 1. adresa asta 0xA0 o gasesc in datasheet-ul piesei electronice cu care vreau sa comunice microcontrolerul sau este universala ? Ma refer la randul asta: Soft_I2C_Write(0xA0); // Address PCF8583, see PCF8583 datasheet - Tranzactie de scriere a cipului cu adresa A0 de pe bus 2. atat la scriere cat si la citire trebuie scris randul de mai sus plus randul de mai jos? Soft_I2C_Write(0xA1); // Address PCF8583 for reading R/W=1 - aici il informam pe PCF8583 ca citim, daca te uiti e A1 in loc de A0 adica ultimul bit e 1 (RD=1) 3. daca vrem sa scriem in loc sa citim de la adresa 2 - codul de mai jos - cum procedam? Soft_I2C_Write(2); // Start from address 2 - Informeaza PCF8583 ca urmeaza sa fie citit de la adresa 2 - seteraza pointerul de citire din PCF
 10. Nu cred ca ma complic cu cod. Incerc ceva simplu, exemplul tau, cum gasesc niste piese la indemana si implementez dupa starea de urgenta ca nu am montajul la mine, e undeva la tara. mersi tuturor
 11. Am inteles si nu prea. De asta intreb in forum poate citesc si alte explicatii. Uneori ca sa nu spun de multe ori cartile nu explica asa pe intelesul tuturor. Mersi de raspuns inca o data. Ca sa ma exprim ce nu am inteles eu la transferul asta de date e faptul ca instructiunile incep cu ceva de genul - redau un exemplu redat in softul mikroC for AVR unde se interconecteaza un PCF8583 cu un Atmega32: Soft_I2C_Start(); // Issue start signal Soft_I2C_Write(0xA0); // Address PCF8583, see PCF8583 datasheet Soft_I2C_Write(2); // Start from address 2 Soft_I2C_Start(); // Issue repeated start signal Soft_I2C_Write(0xA1); // Address PCF8583 for reading R/W=1 seconds = Soft_I2C_Read(1); // Read seconds byte minutes = Soft_I2C_Read(1); // Read minutes byte hours = Soft_I2C_Read(1); // Read hours byte day = Soft_I2C_Read(1); // Read year/day byte month = Soft_I2C_Read(0); // Read weekday/month byte Soft_I2C_Stop(); // Issue stop signal Deci, din ce inteleg eu, rutina incepe cu START, WRITE de doua ori (de ce de doua ori?), iar START (de ce, nu e suficient unul?) si iar WRITE (asta cred ca are legatura cu bitul de care spuneai 1 sau 0, adica daca vrea MCU-ul sa citeasca sau sa scrie in device !!! Apoi, citeste niste biti - aici nu poate citi adrese, spre exemplu, formate din 8 biti sau trebuie sa repet citirea de cati biti am nevoie?
 12. Tocmai asta era problema, ca am doua relee, unul pe nivelul de sus si unul pe nivelul de jos, de fapt nici nu stiu daca e corect sa le spun relee !!! Mai bine zis niste limitatoare de cursa sau ceva de genul asta. Cand recipientul e plin ambele stau inchise si ma gandeam sa ma leg de treaba asta. Cand recipientul e gol sunt deschise amandoua, cand e asa si asa, doar unul din relee e inchis si ma gandeam sa ma leg de starile astea ale limitatoarelor, adica: starea 1 = 0 0 - recipient gol starea 2 = 1 0 - recipient 1...99% starea 3 - 1 1 - recipient plin - ambele limitatoare inchise care daca le-as conecta la o sursa de 5Vcc ar da un asazis 1 logic, de asta am zis 1 cu 1. Precum spuneam, ma gandeam sa ma leg de timpul cat tensiunea e aplicata convertorului ca sa generez un semnal PWM cu factor de umplere variabil dar dupa cum ati spus si voi si am stat si eu si m-am gandit, cred ca ma complic. As putea incerca ceva mai simplu care sa actioneze ON-OFF pompa, nu?
 13. Mersi de explicatie. Ca sa nu mai deschid alt topic, ca tot are legatura cu magistrala I2C, am incercat sa conectez un EEPROM 24C02 la magistrala I2C a unui atmega8 si din ce am citit: 1. 24C02 are o adresa de identificare prin care atmega8 il anunta ca este slave sau cum ? 2. dupa partea asta trebuie scris un bit de Read sau Write ? 3. cum decurge procedura de scriere si citire EEPROM, trebuie musai in ambele cazuri rulat pasul de mai sus ? 4. ce inseamna notiunea de subadresa, am vazut-o la anumite device-uri? Sau si EEPROM-ul lucreaza cu asa ceva? Adica, daca device-ul X are o adresa de chip (de identificare), apoi niste subadrese si data1...datan. Daca vreau sa trimit niste data1..n (pe 8bit) ce pasi trebuie sa urmez ? Dar la citire ?
×
×
 • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.