Sari la conținut

protectii diferentiale si directionale ale liniilor electrice


releu

Postări Recomandate

Am avut o discutie cu un coleg de servici pe tema includeri sau excluderii, in anumite cazuri, a protectiilor directionale pt protectia unei linii electrice. Deoarece in timpul regimurilor de exploatare s-au mai intamplat cazuri cand din diverse motive protectia directionala a actionat nu tocmai potrivit, a fost necesar ca pe anumite portiuni sa o excludem. Am lasat doar cea de distanta, care este de baza si cea de sectionare. Suficiente zic eu. Acum, intrebare intrebatoare, ma adresez in special celor care lucreaza sau au avut tangenta cu PIF (statii si linii electrice): in etapele de proiectare este necesar sau mai bine zis obligatoriu sa echipam protectia liniilor electrice cu una sau ambele tipuri de protectii precizate in titlul topicului ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

releu, sa lamurim lucrurile:

1. Protectia diferentiala in electroenergetica este o completare a protectiei de gaze de pe transformatoarele electrice din statiile electrice inalta/inalta sau inalta/medie tensiune, fiind utilizata contra scurtcircuitelor interne si a scurtcircuitelor de la bornele transformatoarelor, in acest caz purtand numele de protectie diferentiala longitudinala. Protectia se utilizeaza atunci cand se pun in paralel doua statii electrice (mai exact doua transformatoare aflate in doua puncte de distributie a energiei electrice diferite) si are rolul de a actiona la diferente intre curenti de la cele doua capete ale zonei protejate. Deci, protectia compara curenti (longitudinal) intre doua puncte ale aceluiasi circuit. Prin analogie, exista si protectia diferentiala transversala, care compara diferential curenti de la doua sau mai multe circuite sau elemente (de circuit).

2. Protectia directionala are rolul de a actiona la modificarea defazajului dintre curent si tensiune in raport cu defazajul existent in punctul de instalare in regim nominal de functionare a liniei electrice. Aceste modificari de defazaj au loc in cazul elementelor din sistemul electroenergetic care sunt alimentate de la ambele capete (linii si/sau transformatoare electrice). Aceasta protectie se utilizeaza obligatoriu in combinatie cu o protectie, de obicei, de curent sau impedanta. Rezulta, in aceste cazuri, asa numitele protectii directionale.

 

Dupa ce am lamurit acest aspect, pentru am avut impresia ca nu le stapanesti foarte bine, poti sa-ti spun ca in cadrul unui proiect, de regula de modernizare, in functie de caracteristicile liniei electrice (impedanta longitudinala a liniei cat si tensiunea nominala caracteristica), se stabilesc prioritatile necesare montari protectii directionale si/sau diferentiale. Protectia diferentiala longitudinala in sistemele trifazate, in peste 99% din cazuri, este obligatorie. In cazul sistemelor de alimentare in curent alternativ monofazat de medie tensiune, protectia directionala are prioritate in fata celei diferentiale longitudinale, aceasta din urma fiind implementata doar daca pe o anumita zona doua puncte de distributie a energiei electrice se pot pune in paralel. In cazul alimentarii din statii electrice a unor PT-uri medie pe joasa tensiune, nu este obligatorie utilizarea protectiei directionale. Protectia directionala reprezinta de fapt si un mod de a "vedea" cantitatea de putere deformanta tranzitata prin sistem. Oricum pe aceasta tema s-au scris carti pe care ti le recomand sa le studiezi daca doresti sa afli mai multe detali. Un posibil sumar a acestora depaseste cadrul topicului de fata.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Am si eu o rugaminte ceva materiale in legatura cu protectiile unui transformator de putere (inalta si medie tensiune) utilizate in statiile de transformare realizate cu relee digitale de unde pot sa fac rost ca vreau sa fac un proiect pentru licenta va multumesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...
Am si eu o rugaminte ceva materiale in legatura cu protectiile unui transformator de putere (inalta si medie tensiune) utilizate in statiile de transformare realizate cu relee digitale de unde pot sa fac rost ca vreau sa fac un proiect pentru licenta va multumesc.

Ceau,

Vezi cartea de Andea Petru Automatizarea si protectia instalatiilor si sistemelor electroenergetice si de Ivascu Elena iara este in 2 volume.Si eu am la licenta Protectii digitale la medie tensiune si gasesc greu documentatie pentru medie tensiune asa ca daca ai ceva material sau stii ceva carti despre tipurile de defecte care apar la medie tensiune si protectii digitale da un reply.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 months later...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock