Sari la conținut
  • Bine ati venit pe site-ul Tehnium Azi

    !!! TEHNIUM AZi este un site web dedicat fostei reviste Tehnium, un loc al discutiilor din diverse domenii tehnice, asemenea subiectelor tratate de vechea revista Tehnium. Deci, daca va era dor de revista Tehnium si vreti sa impartasiti experienta voastra si celorlalti utilizatori, sa accesati informatii utile activitatii voastre profesionale, va invit sa va inregistrati si sa va conectati pe acest site web , unde cu siguranta va veti petrece timpul liber intr-un mod placut si util.

  • Diode electroluminescente (LED) alimentate de la reţeaua de curent alternativ monofazat


    ola_nicolas
    • LED%2Bla%2Btens%2Balternativa%2Babs%2B%2Bcr.png

      http://eelectronicee.blogspot.com/2018/06/led-indicator-de-tensiune-alternativa.html

      La adresa web linkata mai sus, se gaseste un articol, care recomanda alimentarea unui led din curent alternativ cu scheme asemanatoare cu cea din imagine. Autorul articolului a tinut sa ramana anonim, sau cel putin eu nu am reusit sa aflu identitatea sa. Astfel de sfaturi, se gasesc cu zecile pe internet. Sunt unii care, chiar pluseaza pe forumuri (la adapostul anonimatului pe care li-l ofera un simplu nick-name de utilizator) si recomanda adevarate scheme de redresare si filtrare cu condensatoare electrolitice a tensiunilor de alimentare a unor LED-uri, care sunt utilizate in scheme de curent alternativ, cum ar fi cele in care intervin tiristoare si triacuri. Ba inca, chiar motiveaza, cum ca ar fi nevoie de curent continuu la alimentarea LED-urilor, din cauza ca altminteri exista o pulsatie luminoasa a acestora suparatoare ochiului.

      Cei care vor insa sa rezolve repede, ieftin si fara extensie importanta de spatiu, pot citi, intelege si aplica recomandarile din articolul care urmeaza. Autorul, utilizeaza de 50 de ani alimentarea LED-urilor in curent alternativ, printr-un simplu rezistor de adaptare a curentului prin LED, fara a fi avut niciodata probleme.

      Articolul care urmeaza se bazeaza pe experiente practice, prezentate impreuna cu fotografiile necesare, pentru a nu fi interpretat ca o simpla naratiune.

      Altminteri, spor la surubarit.

      Autorul

    Diode electroluminescente (LED) alimentate de la reţeaua de curent alternativ monofazat

    Există actualmente o imensă cantitate de bibliografie în domeniul diodelor electroluminescente (LED). Pentru începatori, recomand aici lucrarea în format pdf Fotoemiţatoare editată de Universitatea Tehnică din Iaşi, care poate fi descărcată de la adresa web: http://rf-opto.etc.tuiasi.ro/docs/files/LED.pdf. Acolo sunt introduse şi explicate, atât caracteristicile optice, cât şi cele electrice ale unui asemenea dispozitiv.

    În imaginea din ataşamentul 1, se dă schema unui circuit simplu (schema a) format dintr-o rezistenţa de 15 kΩ în serie cu o dioda electroluminescenţă (LED) alimentat din reţeaua de curent alternativ monofazat (230 Vca). Diodele D1, D2 (D3, D4, D5, D6) sunt intrinseci LED-ului utilizat, adica sunt incluse in aceeasi capsula cu acesta.

    A1.thumb.PNG.96586dd54057bcff9d6652c828a3bdbb.PNG

    Ataşamentul 1 – Schema unui circuit simplu pentru alimentarea din reţea a unui LED

    Unii susţin că un asemenea circuit nu este viabil, datorită tensiunii inverse maxime impusă de producator pe dioda LED (în perioada de conducţie inversă) tensiune mult mai mare (în opinia lor) decât cea din fişele de date tehnice. Nu trebuie să-şi facă probleme. De foarte mult timp dispozitivele electroluminescente denumite LED, au o structură intrinsecă (interioară) de aşa natură încât aceasta tensiune să nu poată fi depaşită. Astfel, în ataşamentul 2 am ilustrat una dintre paginile unui document pdf care prezintă caracteristicile tehnice ale unui LED de culoare albă cu diametrul de 5 mm. Se poate remarca (evidenţiată cu un chenar roşu) structura interioară a dispozitivului, care conţine în derivaţie cu LED-ul propriu-zis, două diode stabilizatoare înseriate în contrasens una cu cealaltă.

    A2.thumb.PNG.f6f0af97697edca16ce3da2d24b09069.PNG

    Ataşamentul 2 – Structura interioara a unui LED alb cu diametrul de 5 mm

    Acestea determină mărimea tensiunii în perioada de conducţie inversă a LED-ului şi fac inutilă orice inovaţie a utilizatorului, la alimentarea în curent alternativ.

    În Atasamentul 3 este prezentată şi verificarea la alimentarea în curent alternativ a caderii efective de tensiune pe LED-ul aprins. În dreapta imaginii s-a indicat şi schema de conectare utilizată, unde elementul S din schemă este un microântrerupător – cel care se vede acţionat cu şurubelniţa în fotografia din stânga.

    A3.PNG.a437fbdb64d75a6258f7defbd9e99e78.PNG

    Ataşamentul 3 – Verificarea tensiunii inverse pe LED la dioda albă cu diametrul de 5 mm utilizată la experienţa descrisă în acest articol

    Am hotărât deci să realizez o experienţă foarte simplă, care nu mi-a luat mai mult de două ore, incluzând aici un film video, realizat pentru o demonstraţie mai eficientă, şi fotografiile ataşate acestui articol. Nu am utilizat filmul video, deoarece am o experienţă redusă în domeniu, şi nu am reuşit să-l produc de o asemenea manieră, încat să pot să-l încarc pe un sait de sharing. În final am considerat că doar adevarul stiinţific contează, şi ca atare este suficientă şi utilizarea unor simple fotografii. De altfel, cine se îndoieşte de rezultate, poate să reproducă întreaga experienţă, care este inclusiv la îndemâna unui amator începator în construcţii electronice.

    Circuitul din ataşamentul 1 (schema a) a fost realizat practic şi este aratat în fotografia din ataşamentul 4, iar în ataşamentul 5 este verificată tensiunea reţelei alternative. Din simularea facută anterior şi reprezentată în ataşamentul 1, se vede (din schema b) că pentru

    A4.PNG.caf8eae7a33f89815fdebb45bf48abed.PNG

    Ataşamentul 4 – LED  inseriat cu o rezistenţă de 15 kΩ

    experienţă, era nevoie de o rezistenţă de 15 kΩ capabila să disipe o putere de 4 W. Nu am avut o asemenea rezistenţă la îndemână (nici măcar una la 1 W) şi de aceea am ales o rezistenţă de 15 kΩ la 0,5 W, şi am încercat să fac manevrele de verificare şi filmare / fotografiere într-un timp cât mai scurt posibil. Un alt motiv pentru care am utilizat o astfel de rezistenţă, a fost şi acela că intra lejer în creionul de tensiune de care dispuneam – un creion (indictor optic) de tensiune profesional, la care nu mai aveam becul cu neon specific acestui produs.

    Precizez aici şi faptul că am efectuat de fapt experienţa, în paralel pentru trei diode LED diferite – una de culoare galbenă, una roşie şi de formă rectangulară, şi cea alba, care se vede în fotografiile din ataşamentele acestui articol. Nici unul dintre aceste trei dispozitive electronice nu s-a deteriorat în urma probelor multiple efectuate.

    În ataşamentul 6 este reprezentat circuitul de alimentare al LED-ului, pregătit pentru conectarea la reţea, printr-un cablu de forţă bifilar, specific anumitor tipuri de radioreceptoare tranzistorizate romaneşti, produse în perioada anilor ’70... ’80.

    În continuare, în ataşamentul 7, s-a verificat funcţionarea sub tensiune a LED-ului în 3 reprize de maximum 10 secunde, timp în care s-au realizat şi secvenţele video împreună cu

    A5.PNG.911cf282a0c0b41cb1b1527331af8bbb.PNG

    Ataşamentul 5 – Verificarea tensiunii retelei de curent alternativ

    fotografiile ataşate aici. Se vede că LED-ul luminează intens, fiind parcurs de un curent de 15,8 mA, destul de apropiat de curentul maxim (20 mA) înscris în fişa de date tehnice a producătorului.

    Asadar, după cum se vede, acelaşi LED utilizat la experienţă, a fost mai apoi montat în interiorul corpului transparent (din plexiglas) al indicatorului (creionului) de tensiune. Aşa dupa cum se vede din simularea ilustrată în ataşamentul 1 (schema a) prin alimentarea de la priza de curent alternativ cu tensiunea efectiva de 230 V (240 V în urma verificarii) printr-un rezistor de 15.000 Ω, la bornele LED-ului se aplică o tensiune efectivă de aproximativ 3,3 Ve, iar în regim de impulsuri, tensiunea instantanee la borne, nu depaşeşte 6,7 Vvv – vezi indicatiile osciloscopului XSC1. Aşa după cum această experienţă demonstrează practic, aceste tensiuni la borne, nu distrug joncţiunea diodei LED. Cu alte cuvinte, acea tensiune inversă (ca expresie tehnică accentuată mai sus pe fond galben) este tensiunea la care dispozitivul intră în zona de strapungere a caracteristicii – proces care se desfăşoară în avalanşă.

    A6.PNG.4e16e9d62d4e7e8c088452f12c0b3330.PNG

    Ataşamentul 6 – Circuitul de alimentare al LED-ului pregatit pentru conectarea la retea

    Rezistorul de protecţie de 15 kΩ montat în serie cu LED-ul, limitează însă curentul prin acesta, la cel mult 240 V / 15.000 Ω = 0,016 A, valoare care asigură o putere de disipaţie de cel mult 50 mW (vezi schema c a ataşamentului 1) faţă de cei 100 mW indicaţi de producător în fişa de date tehnice, ca putere de disipaţie maximă. În prima fază circuitul a fost în mod intenţionat subdimensionat, având în vedere că prin utilizarea LED-ului ca indicator (luminos) de tensiune el va fi înseriat cu rezistenţa corpului omenesc, avand valori de cel puţin cateva sute de kΩ. În schema c din ataşamentul 1, s-a alimentat LED-ul prin intermediul unui generator de curent constant, furnizând 0,016 A. Se vede că la bornele diodei în acest caz, există o cădere de tensiune alternativă efectivă de 3,3 Ve. Nu este deci necesar a se limita valoarea tensiunii la bornele LED-ului, prin montarea în derivaţie a unei diode redresoare (în contrasens cu acesta) aşa după cum susţin foarte mulţi teoreticieni de conjunctură.

    Pe baza schemei de alimentare în curent alternativ (schema a din ataşamentul 1) se poate realiza un indicator (creion) optic de tensiune. În ataşamentul 8 se văd componentele acestui dispozitiv, iar în ataşamentul 9 este prezentat dispozitivul în stare montată.

    În ataşamentul 10, se face o verificare a acestui dispozitiv.

    A7.PNG.ac213655a96540918e3b099345e65c6a.PNG

    Ataşamentul 7 – Circuitul de alimentare al LED-ului conectat la retea

    Indicatorul optic de tensiune se utilizează la detectarea existenţei şi la vizualizarea tensiunilor situate la un nivel superior potenţialului electric al pămantului. Rezultă că la alimentarea diodei LED utilizată ca indicator luminos, mai intervine în serie cu rezistorul de 15 kΩ şi rezistenţa corpului operatorului, masurată între un punct de împământare şi degetul arătător al acestuia. Această rezistenţă este diferită de la individ la individ. Măsurată pentru autorul acestui articol, ea este de aproximativ 1,8 MΩ, dacă pardoseala este din beton, şi poate ajunge până la aproximativ 4,5 MΩ, dacă pardoseala este din materiale izolatoare, cum ar fi parchetul laminat. Indicaţia (slabă din punct de vedere luminos) care este ilustrata în imaginea din stanga a ataşamentului 10 se datorează tocmai faptului că verificarea a fost făcută într-o cameră cu pardoseala acoprerită de parchet. Am verificat acest dispozitiv şi în condiţiile unei încăperi cu pardoseala din beton şi s-a obţinut o indicaţie mult mai clară. Ea este reprezentată în partea dreaptă a atasmentului 10. Dacă nu se dispune de o împământare realizată în mod profesional, atunci se poate utiliza pe post de punct de împământare, borna neutră a unei prize de curent alternativ monofazat, după ce s-a verificat temeinic (cu ajutorul unui indicator optic profesionist) poziţia acestei borne. Măsurarea se poate face cu un tester care să aibă cel putin o scală de 10... 20 MΩ, poziţionat pe acea scală.

    A8.PNG.2c180acedd37e82408864b4b1ee290ae.PNG

    Ataşamentul 8 – Circuitul de alimentare al LED-ului pregatit pentru a echipa un indicator optic de tensiune

    Trebuie precizat că rezistenţa operatorului faţă de pământ, depinde şi de cât de proaspăt a fost turnat betonul în încăperea în care se utilizează indicatorul optic de tensiune cu LED. Există inclusiv pericolul electrocutărilor, dacă pardoseala este proaspăt turnată. Acest lucru se datorează faptului că la diodele electroluminescente, operatorul realizează o legătură galvanică între sursa de tensiune verificată şi priza de împământare, în timp ce la lămpile cu neon această legatură nu este galvanică. Legatura galvanică, este caracterizată prin conducţie electrică directă din punctul de vedere al polarizărilor. Un tester care verifică rezistenţa ohmică între cele două terminale ale unui LED, indică o valoare finită a acesteia, cel puţin într-unul dintre sensuri. Dimpotrivă, un tester conectat la bornele unei lămpi cu neon, va indica o rezistenţă infinită a acesteia, indiferent de polaritatea bornelor testerului aplicate la oricare dintre terminalele lămpii, deoarece în gaze nu se poate stabili un curent electric, decât prin intermediul ionilor încărcaţi cu sarcini electrice ai gazului.

    A9.PNG.3da726011e28f69b3dcdbb516402101a.PNG

    Ataşamentul 9 – Indicatorul optic de tensiune montat şi pregatit de utilizare

    Din această cauză, nu se recomandă a se utiliza dispozitive indicatoare de tensiune cu LED-uri! Eu (probabil şi alţii) am fost nevoit să improvizez asemenea dispozitive, în perioada anilor ’80 şi în mod special după anul 1985, când marea majoritate a dispozitivelor electroluminiscente (printre care şi lămpile electroluminescente cu neon) provenind din import au dispărut ca urmare a sistării importurilor în România. Schema de alimentare reală pe care o foloseam în acele aplicaţii era cu o rezistenţă de 47 kΩ în locul celei de 15 kΩ, ceea ce făcea posibilă şi utilizarea indicatorului creionului de tensiune ca lampă de control. Adică, printr-un cordon anexă special, introdus în bucşa bornei (în locul degetului operatorului) se putea verifica existenţa tensiunii de reţea şi nu doar poziţia bornei de fază a prizei de curent alternativ, aşa după cum de altfel poate fi utilizat şi indicatorul de tensiune original, cel cu bec cu neon. În acest mod, curentul prin LED era de cel mult 5 mA.

    A10.PNG

    Ataşamentul 10 – Indicatorul optic de tensiune, verificat la reţeaua de curent alternativ

    În loc de concluzii, se poate spune că scopul acestui articol, nu a fost (de la bun început) unul care să propună spre construcţie un indicator de tensiune cu LED, ci unul care să lămurească pentru cei mai puţin experimentaţi în electronică, unele chestiuni de teoria şi practica utilizării diodelor electroluminescente semiconductoare, în special atunci când se pune problema utilizării lor în circuitele de curent alternativ.

     

    Autor - Nicolae Olaru

    • Thanks 1



    Recenzie utilizator

    Comentarii Recomandate

    Acum am vazut articolul!

    Legat de prima schema-cea preluata de dvs!- nu cred ca exista LED care sa se aprinda la 0,65V tensiune la borne!....din cate stiu eu ,cea mai mica tensiune de aprindere a unui LED este undeva la 1,8V....si poate depasi 3V functie de culoarea de emisie a LED-ului....

    Apoi,utilizarea LED-ului ca martor prezenta tensiune in dispozitivele detectoare de faza este total nepotrivita!...ma refer strict la dispozitivele care au nevoie de "masa virtuala" ca sa zic asa adica de contactul electric cu corpul utilizatorului ca fiind al 2-lea electrod pentru ca doar asa se poate aprinde LED-ul...sigur ca cei pregatiti in domeniu-electricieni,electronisti- pot improviza un astfel de detector dar pentru cei multi care nu au habar cum functioneaza un astfel de detector este de departe preferata varianta cu becul cu neon care-pentru aprindere- necesita un curent de maxim 0,1mA!

    In rest,de apreciat efortul dvs pentru lamurirea acestor aspecte tehnice care pot ascunde pericole pentru cei neavizati!

    Toate bune!

    Editat de flomar60
    Link spre comentariu
    Distribuie pe alte site-uri

    Multumesc pentru comentariu Florin.

    Nu stiu la care schema te referi. Eu nu am preluat scheme. Cea din spatiul de prezentare a articolului, nu imi apartine. Ea poate fi gasita la linkul pe care l-am indicat acolo. Din toate schemele apartinand articolului, rezulta o tensiune de aprindere a LED-ului in jurul valorii de 3,2 V. In ceea ce priveste remarca ta, ea este corecta si rezulta drept concluzie si din textul articolului meu, fiind evidentiata cu litere cursive aldine. Un indicator optic de tensiune cu LED este nerecomandabil. Am realizat si utilizat asemenea dispozitive numai in perioada de maxima austeritate 1985... 1989, cand nimc nu se mai importa, nici macar becuri cu neon pentru creioane de tensiune. Utilizam (asa dupa cum rezulta si din articol) o rezistenta de reducere a curentului de 47 k, cu ajutorul careia curentul era limitat la o valoare, sub 5 mA  Exista insa oameni, care reactioneaza negativ chiar si la acest curent infim. Sub 4.5... 4.7 mA, LED-ul nu se mai aprinde. Articolul are in fapt scopul de a releva modul de alimentare al unui LED de la o sursa de curent alternativ. El are la baza o serie de experiente practice si se bazeaza pe experienta mea de peste 50 de ani in utilizarea acestor dispozitive. El a fost conceput spre a combate fanteziile celor care publica pe internet tot felul de scheme si informatii fara suport real in legatura cu acest subiect.

    Editat de ola_nicolas
    Link spre comentariu
    Distribuie pe alte site-uri

    O alta fantezie pentru legarea unui LED la retea, se poate vedea la adresa web - http://electrodb.ro/cum-poti-lega-un-led-la-220v/#comments

    Schema recomandata acolo a fost proiectata in ideia ca un condensator inseriat in circuit, si o dioda redresoare (1N4007) pot realiza un redresor, astfel incat (dupa unele opinii) pulsatia sa fie redusa, si astfel sa se reduca si fluctuatia luminoasa a LED-ului alimentat in acest fel. Condensatorul ar urma sa aiba in conceptia proiectantului doua functii. Prima functie ar fi cea de reactanta (in nici un caz rezistenta dupa cum este definita de autor) pentru reducerea curentului prin circuit, la valoarea necesara. A doua functie ar urma sa fie aceea de rezervor de energie pentru redresarea asigurata de dioda 1N4007. In realitate rezistenta in conductie directa a diodei redresoare fiind mica, factorul de timp al circuitului condensator - dioda redresoare este mic, si ca atare condensatorul se va descarca foarte rapid prin dioda, si in acest mod nu mai ajunge sa realizeze functia de filtrare pentru realizarea unei tensiuni continue. Ca atare tensiunea va avea in continuare o variatie bipolara, alternanta, desi componenta continua va fi mai mare, prin evolutia impulsului in cea mai mare parte deasupra axei. Dioda ar trebui sa aiba de asemenea doua functii. Si anume sa reduca tensiunea, prin conductie directa in contratimp cu LED-ul, si sa asigure o redresare a curentului prin circuit. In atasament, am simulat schema recomandata de autorul acelui articol, in circuitul din partea stanga. Se poate constata din citirea indicatiei wattmetrului XWM1, ca schema trage din reteaua de curent alternativ, aproape 0,6 W, putere activa. Am eliminat ambele rezistente si dioda redresoare 1N4007, si se poate vedea in circuitul simulat in partea dreapta, ca reteaua nu mai furnizeaza decat puterea activa trasa de LED, de aproximativ 0.037 W, adica de aproape 16 ori mai putin. In cazul unui alimentator in comutatie, diferenta de aproape 550 mW, conteaza enorm asupra bunei functionari si a randamentului acestuia. In plus, se poate remarca din forma semnalului la bornele LED-ului, ca pulsatia in primul caz este mai accentuata, pe LED existand o tensiune varf la varf de 7.4 V, fata de cei aproximativ 5.2 V in al doilea caz. Curentii prin circuit in cele doua cazuri sunt comparabili, asa dupa cum se vede. Asadar LED-ul se va aprinde in ambele cazuri, aproximativ la aceeasi intensitate luminoasa. Dupa cum se poate vedea (comparand cele doua circuite simulate) dioda nu isi realizeaza de fapt nici-una dintre functiile vizate. Concluzia este ca socurile sunt cu atat mai pronuntate, cu cat complicam circuitul, iar puterea activa trasa in mod suplimentar de componentele introduse fara o justificare realista, este tocmai cea care conduce la accentuarea acestora. Schema din dreapta este una la fel de simpla precum cele descrise in articolul de mai sus si poate fi reprodusa de catre orice incepator in electronica. Cine nu dispune de un wattmetru, poate determina puterea inmultind curentul din circuit, prin caderea efectiva de tensiune la bornele LED-ului, masurabile amandoua cu un multimetru universal.Comparatie.thumb.PNG.130ad62737798d37fbf433d310ce9df4.PNG

    Editat de ola_nicolas
    • Like 1
    Link spre comentariu
    Distribuie pe alte site-uri

    Domnule ola/nicolas . doresc sa construiesc acest tester copiat de pe un site rusesc , dumneavoastra ce parere aveti ? daca aveti bunavointa si timp va rog sa aruncati o privire si sa va dati o parere .

     

    Am avut construite  de mine versiunile non-contact , dar cind bag creionul de tensiune printre cabluri lumineaza ca un pom de craciun . sunt interesat sa gasesc cablu faza la sigur  .  Am avut versiunea prezentata de dumneavoastra  dar cu rezistor de 1M + LED

    tester faza _ru.png

    Link spre comentariu
    Distribuie pe alte site-uri

    Intru rar pe forum, si am vazut de abia acum mesajul. Pentru ca a venit vorba, si pentru ca tot ai prezentat schema de mai sus, as vrea sa stiu, daca se urmareste un cablu sub tensiune (fara contact) cu dispozitivul din schema prezentata, de la ce distanta de cablu se aprinde LED-ul? Am avut si eu la un moment dat o situatie in care aveam o faza intrerupta pe un traseu necunoscut si am cumparat din comert un dispozitiv care functiona intr-un mod similar. Daca il apropiam spre exemplu de doza unui intrerupator, sau a unei prize de tensiune, se aprindea LED-ul. Daca insa o luam pe traseul aflat sub tencuiala, atunci pierdeam repede semnalul.

    In ceea ce priveste creionul de tensiune descris de mine in articol, am precizat ca nu recomand constructia si utilizarea lui, el avand doar o valoare documentara, apropos de aprinderea unui LED in curent alternativ. Pentru a putea gasi prin contact direct un cablu sub tensiune, alimentat de la faza retelei, se mai pot inca gasi acele creioane de tensiune cu lampa cu neon (considerate de multi rudimentare) la preturi accesibile. Eu am cumparat direct din magazin acum catva timp 5 astfel de dispozitive, la pretul de 2 lei bucata. Ele se pot insa gasi de vanzare si pe internet. Nu am sa pun aici un link, deoarece as incalca regulamentul, facand reclama neloiala. Se pot folosi insa pentru cautare pe google chei lingvistice precum "creion de tensiune".

    Link spre comentariu
    Distribuie pe alte site-uri

    ola_nicolas
    Divagatii aparent savante!
    Neonul este gaz inert, nu halogen!: halogenii sunt gazele cele ma reactive din tabelul periodic, iar gazele inerte sunt cele mai putin reactive!
    LEDurile mai vechi/clasice, se ard(eau) daca nu legai in paralel cu ele o dioda redresoare sau un alt LED polarizat invers!
    Dioda serie nu-si avea rostul atat timp cat rezistenta serie era destul de mare incat sa limiteze curentul prin LED la o valoare optima.
     

    Link spre comentariu
    Distribuie pe alte site-uri

    Chestiunea cu halogenii si gazele inerte este corecta, desi curentul electric produce fenomene luminoase si la trecerea prin gazele  inerte, dar si prin halogeni. Am sa corectez si eu in text, atunci cand voi avea timp. Probabil ca pentru a folosi aceste argumente in acest comentariu, semnatarul a rasfoit o carte de chimie si a studiat in mod insistent tabelul lui Mendeleev.

    In ceea ce priveste chestiunile legate de cum erau LED-urile "mai vechi/clasice", abia aceasta "divagatie" tinde sa devina una "aparent savanta". Asa dupa cum spuneam si in articol, eu am utilizat LED-urile inca de la inceputul activitatilor mele legate de electronica (acum peste 50 de ani) si nu mi s-a ars nici unul. Mai mult decat atat, am fost la un moment dat implicat (in activitatea profesionala) in intretinerea si repararea masinilor-unelte numerice, construite in Romania, in anii '70... '80. Acestea aveau toata semnalizarea optica realizata cu LED-uri alimentate in curent alternativ. Foarte mult timp am fost in posesia unui modul de semnalizare cu LED-uri de la o astfel de masina unealta, pe care l-am studiat in cele mai mici amanunte. Nu este nevoie sa mentionez, ca nici vorba despre diode aniparalel, sau alte astfel de dispozitive.

    Pentru cei interesati dau mai jos un fisier pdf cu fisa de date tehnice a unui LED alb transparent produs de Hewlett Packard incepand cu anul 1993. Dispozitivul este listat ca find LED-vintage pe saitul http://www.decadecounter.com/vta/tubepage.php?item=39  Am atasat de asemenea doua imagini ale unor LED-uri produse de Hewlett Packard. Prima imagine prezinta un LED fabricat in 1969 - cei de varsta mea isi amintesc aceste dispozitive. In cea de a doua imagine este reprezentat LED-ul a carui fisa de date este data in fisierul pdf. Din pacate fisele de date ale dispozitivelor  din anii 70 sunt foarte greu de gasit pe internet. In cea de a 3-a imagine este dat tabelul cu caracteristici electrice ale dispozitivului HP-1993, din care se poate vedea ca tensiunea inversa este limitata constructiv, in mod tipic la 45  V, dar nu mai putin de 5 V, in conditiile unui curent invers (prin LED) nu mai mare de 100 uA. Asadar protectia la tensiune inversa a acestor dispozitive a interesat si la LED-urile "mai vechi/clasice".

    LED alb vintage.pdf

    991671519_LED1969.jpg.012bda88c08148758e1509e5954e853d.jpg1043051702_LED1993.jpg.ba41de99f706c6f2a2652684aa1c171f.jpg1885669369_LEDalbvintage.thumb.PNG.22b895cf82b3f700eecbcb22e0f72469.PNG

     

    Editat de ola_nicolas
    Link spre comentariu
    Distribuie pe alte site-uri

    Desi intru destul de rar pe forum, am constatat astazi cand am intrat ca @donpetru mi-a suspendat accesul pentru o saptamana, pentru un comentariu facut aici, pe care l-a si sters ulterior. Este dreptul lui ca administrator sa faca acest lucru. Dar sa nu creada ca voi astepta impasibil sa fiu realmente injurat la rubrica comentarii in spatiul editorial al unui articol publicat de mine pe Tehnium Azi. Odata cu stergerea comentariului meu, a sters si un comentariu injurios al unui membru aparut ca "din senin" pe forum si care asijderea membrului @John si-a facut cont pe acest forum doar ca sa faca un comentariu injurios la adresa mea si a articolului meu.

     

    Uitandu-ma la rubrica articole, constat ca am facut cate ceva pentru aceasta comunitate. Cei care nu apreciaza articolele mele, sa puna mana sa produca ei insisi articole interesante, si nu sa faca comentarii injurioase la adresa articolelor altora. Accept critica, daca ea este facuta la obiect si fara rea-vointa / rea-credinta. In rest, sa auzim numai de bine.

    Editat de ola_nicolas
    Link spre comentariu
    Distribuie pe alte site-uri



    Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

    Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

    Creează un cont

    Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

    Înregistrează un nou cont

    Autentificare

    Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

    Autentifică-te acum

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock