Jump to content

politehnica

Editors
 • Content Count

  429
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  11

politehnica last won the day on December 30 2018

politehnica had the most liked content!

Community Reputation

23 Excellent

About politehnica

 • Rank
  Editor
 • Birthday 07/14/1965

Profile Fields

 • City
  RO

Recent Profile Visitors

8,415 profile views
 1. Convertoarele c.c.-c.c. bidirecţionale, de 4 cadrane (chopper), alimentează sarcini de curent continuu cu tensiune reglabilă, permiţând funcţionarea în cele 4 cadrane ale planului US,IS. În cazul în care sarcina este o maşină de curent continuu, ea va funcţiona ca motor cu posibilitatea de frânare cu recuperare de energie (regim de generator) în ambele sensuri de rotaţie. Chopper-ele înlocuiesc convertoarele c.a.-c.c. comandate la puteri mici şi medii ca urmare a unor performanţe superioare: - funcţionare în conducţie neîntreruptă, - frecvenţa de comutaţie ridicată, - schema mai simplă, - reducerea costurilor echipamentelor. Realizarea convertorului se poate face utilizând comutatoare statice tip IGBT dar şi cu tranzistoare bipolare, MOSFET sau tiristoare GTO. Intrarea şi ieşirea din conducţie a IGBT-ului, avănd in vedere structura de comandă, este asemănătoare cu cea de MOSFET. Faţă de comanda MOSFET-ului, la IGBT, in circuit mai apar : · filtrul RC bază-emitor pentru preântampinarea oscilaţiilor comenzii, · polarizarea nagativă la ieşirea din conducţie pentru reducerea vârfului de curent de la începutul blocării. Comanda IGBT şi MOSFET este aproape identică, realizându-se drivere de poartă integrate cu utilizare pentru ambele tipuri de tranzistoare. Schema unui asemenea convertor, cu utilizarea IGBT-urilor este urmatoarea: Convertorul este alimentat de o sursă de tensiune continuă constantă (C- condensator de filtrare).Sarcina, conectată la bornele A-B poate fi de tipul R+L sau R+L+E. Comanda este de tipul PWM (pulse wide modulation) bipolară sau unipolară. (va urma)
 2. politehnica

  UPGRADE WEBSITE catre IPB4

  Foarte frumos site-ul. Nota 10. Se incarca rapid. E bine.
 3. Diagrama aia de functionare pentru clasa AB nu am vazut-o pentru ca practic nu prea vad cum ai putea sa o obtii. Adica cu ce tip de schema credeti ca se poate realiza ?
 4. Unghiul de conductie pentru clasa B si AB este acelasi, diferenta o face ce spuneam eu mai sus: curentul de mers in gol sau de repaus. Punctul static de functionare in regim de functionare in c.c. este una, unghiul de conductie este alta. De fapt, unghiul de conductie se refera la un comportament a amplificatorului in regim dinamic, cu semnal aplicat pe intrarea lui si reprodus pe iesire. Asa cum mentionam anterior, clasa B si AB au acelasi unghi de conductie dar diferenta rezulta din prezenta curentului de mers in gol. De acord ? Chestiunea asta e mentionata in foarte multe carti, documentatii, vezi exemplul dat de remus68.
 5. Sa lamurim un aspect rastalmacit de foarte multa lume: Clasa B de functionare este fara curent de repaus prin finali, iar o clasa B cu curent de repaus prin finali este clasa AB. Asta spune teoria si trebuie luata practic ca atare.
 6. alex77, variatia unei marimi electrice sau de orisicare natura respecta graficul unei functii matematice. In cazul unor programe complexe este nevoie sa modelam interactiunea dintre intrare si iesire, inclusiv reactie, prin intermediul unor functii matematice care se pot limita la o simpla integrare sau derivare. Spre exemplu, un circuit RC poate avea caracter integrator cand capacitatea C este in paralel cu sarcina. Adica forma semnalului aplicat pe intrarea lui conduce la iesire la o variatie care respecta functia matematica de integrare. Lucrul asta se poate urmari pe osciloscop si se poate demonstra inclusiv matematic, pentru cei care nu prea cred ca exista o legatura foarte stransa intre teorie si practica. Astea sunt doar cateva aspecte, teoria e foarte vasta si este necesara mai ales in modelarea software a unui anume proces (ex. industrial) sau chiar in banale calcule analogice, cum ar fi filtrele active si pasive, indiferent de domeniul de frecvente studiat. P.S. Scuze de OFFTOPIC, as fi vrut sa ne axam pe intrebarea topicului formulata de mine in titlu.
 7. politehnica

  Matrite di injectie mase plastice

  Apropo de televizoare, industria noastra de profil in anii '80 inca lucra cu proiecte / patente straine din anii 60...'70, de asta noi in anii '80 inca produceam tv-uri alb-negru si color cu carcasa din lemn. Eram in urma. Daca comunistii, in speta dictatorul prea iubit s-ar fi autosesizat si ar fi ascultat de sfaturile oamenilor cu cap inca de dupa cutremurul din '77, importam si noi licente noi de productie (ex. video recordere) si faceam niste televizoare cu carcasa de plastic moderne. Dar anii '80 la noi au fost ocupati cu alte investitii (gen. Palatul Parlamentului).
 8. politehnica

  Cum sarbatoriti ziua de 1 Mai ?

  1 Mai-ul de acum nu mai este ce era candva. Acum multi il sarbatoresc prin nemunca. Nu toata lumea.
 9. Am ramas de-a dreptul surprins ca sunt licee tehnice cu diverse specializari tehnice, gen automatizari, electronica, in general le numeri pe degetele de la o mana dar ceea ce este grav e faptul ca sunt din ce in ce mai putini tineri dornici sa practice asemenea meserii ? Ce credeti ca nu ii atrage spre directia asta ? Sa-i sperie matematica sau cine stie ce materii sau pur si simplu noua generatie a devenit total dezinteresata de asemenea meserii care iti solicita sa-ti pui capul la contributie ! Cum vedeti viitorul in privinta asta?
 10. Daca te legi in continuoare cu PPR de 20mm, va trebui sa modifici sectiunea PPR-ului care pleaca de la centrala si chiar sa schimbi pompa din centrala cu una de capacitate mai mare. Cea mai mare greseala vazuta de mine si confirmata de meseriasi, e aceea cand se foloseste acelasi diametru de teava PPR pe tot traseul termic al centralei. De la centrala, pe incalzire, se pleaca intotdeauna cu un diametru mai mare, gen teava de 25mm si apoi in anumite puncte se trece la teava PPR de 20mm. E important treaba asta ca sa nu suprasoliciti pompa si sa o ajuti ulterior la extinderea retelei fara sa fie nevoie urgent sa o schimbi cu una de capacitate mai mare.
 11. Sursa de alimentare e de vanzare aici: https://www.ebay.co.uk/itm/Samsung-LJ44-0068A-Power-Supply-Board-PS-423-SD-V3-1-REV-01-For-42-Plasma-TV/382380491280?hash=item5907a74210:g:hbYAAOSw95FZapg~ Iar puntea redresoare este echivalenta cu modelul asta Diotec Semiconductor (nemtesc): https://www.tme.eu/ro/details/gbi25j-dio/punte-redresoare-diode-unifazica-plata/diotec-semiconductor/gbi25j/
 12. R3 are rol acolo de simetrizare tensiuni de comanda IGBT-uri. E foarte important in schema cu drivere IR21XX.
 13. politehnica

  PP 2x50w

  Permiteti-mi sa va corectez: protejeaza tuburile de tensiunile de autoinductie generate de infasurarea primara a transformatorului.
 14. donpetru, as dori sa achizitionez doar documentatia, se poate? O sa va trimit un mesaj privat/telefon in acest sens. Multumesc.
 15. politehnica

  alimentare circuit comanda

  Aveti cumva schema electrica la ce ati spus in prima postare? Eu am inteles ca transformatorul e 400/230V, e monofazat, primeste tensiune de linie pe intrare si da la iesire 230V cu un capat de infasurare legat la PE, impamantare. Daca e asa, nu cred ca orice lipsa de faza protejeaza circuitul de comanda/protectie a pompelor, dar poate postati schema ca sa ne lamurim!
×

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.