Sari la conținut

KIT 0205 - schema, modernizare, constructie amplificator


titi

Postări Recomandate

Are cineva schema de amplificator audio stereo kit 0205 comercializat de tehnoelectric ?

Daca nu, dl. donpetru, va rog frumos, ma puteti ajuta cu schema kitului asta, pentru ca am auzit tot felul de pareri despre kit 0205, atat pro cat si contra. :weightlift:

 

multumesc anticipat

Link spre comentariu

Nu cred ca o sa gasesti pe undeva schema....oricum nu cred ca merita sa te chinui.Gasesti scheme mult mai bune daca vrei sa faci ceva amplificator de genu'.Si sa nu crezi in puterea specificata acolo.

Ps:Detii un astfel de kit cumva si vrei sa il repari sau ceva de ai nevoie de schema? :flag_of_truce:

Link spre comentariu

@titi,

 

S-ar putea sa ai noroc. Am facut recent comanda de kitul 0205 caruia as dori sa-i fac un test si sa-i trasez schema ca sa spulber sau sa confirm orice "latura negativa". Dupa recosmetizare il voi vinde aici pe forum - poate vor fi utilizatori interesati - vom vedea. Totodata, as fi vrut sa testez si sa trasez si schema kiturilor 0200 si 0204, dar din pacate momentan nu le am!

 

Pentru utilizatori care nu stiu cum arata kitul 0205, am postat mai jos o imagine informativa:

KIT 0205.jpg

 

Am sa revin aici cu alte pareri sau concluzii dupa ce primesc si testez kitul. Pana atunci, din pct. meu de vedere, se mai pot face comentarii.

 

Numai Bine

Link spre comentariu

chiar sunt curios si eu sa vad schema acelui kit. Am vazut, parmise, si o varianta fara integrat pe protectia amplificatorului, dar ma intereseaza in primul rand varianta asta, cea care e in imaginea de mai sus. Noroc! :flag_of_truce:

Link spre comentariu

Am inceput sa testez acest kit electronic de pe meleaguri taiwaneze, am trasat si schema kitului precum si o posibila imbunatatire a schemei electronice initiale (imbunatatire ce o puteti vedea accesand pdf-ul cu revizia nr.1). Deoarece timpul nu mi-a permis sa cizelez kitul electronic asa cum as dori, in cursul saptamanii viitoare o sa va prezint aici si revizia nr.2, revizie unde se va regasi toate modificarile necesare pentru realizarea unui kit electronic asa cum trebuia sa fie de la bun inceput. Dar pana atunci sa va expun primile impresii despre acest kit electronic, inditulat succint KIT 0205.

 

In primul rand, unul dintre cele mai mari dezavantaje ale acestui kit electronic (si a altora asemenea) este calitatea indoielnica a fludorului. As fi preferat sa ansamblez eu kitul decat sa-l cumpar ansamblat. Apoi, cablajul imprimat nu este realizat 100% corect din punctul de vedere a traseelor de masa (mai ales). Desi nu am ajuns sa testez kitul din toate punctele de vedere (acest lucru sper sa reusesc sa-l fac saptamana viitoare), modul de rutare a traseului de masa cat si utilizarea unei latimi neuniforme a traselor PCB pentru alimentare, aduc un alt minus acestui kit electronic. Dupa aceea, am observat ca nu s-a folosit pasta termoconductoare la contactul tranzistoarelor finale cu radiatorul kitului, destul de firav. Si lista nu se opreste aici, un alt dezavantaj ar fi neutilizarea unui tranzistor superdioda pe fiecare canal cat si lipsa din circuit a unor condensatoare de cuplaj pe intrarea de semnal a amplificatorului audio. Si, un alt aspect: kitul avea curent de mers in gol zero prin tranzistoarele finale (lucru care se poate vedea si din schema electronica atasata). Pe kitul testat, tensiunea de bias era de numai 0,93V, iar Ube tranzistoare finale 0,15V.

 

Bineinteles ca orice lucru are si avantaje, chiar daca nu sunt chiar asa semnificative ca dezavantajele. Sa exemplific, un lucru care l-am apreciat, e modul cum a fost executat circuitul de protectie la tensiune continua si cel de softstart. Utilizarea ingenioasa a unui circuit astabil care inchide si deschide ledul de POWER ON la prezenta unei componente continue pe iesirea amplificatorului, e un lucru care merita un 10 plus (am spus asta deoarece e o solutie destul de rar gasita in circuitele de protectie din kiturile DIY existente la ora actuala pe piata). Apoi, folosirea unor circuite integrate, asa zis NPN SILICON QUAD TRANSISTOR, in etajul de intrare a fiecarui canal pentru a evita o munca laborioasa de sortare a acestor tranzistoare, e un lucru care ar trebui punctat. De ce am punctat acest aspect? Pentru ca in regim de electronist amator, cand numarul de kiturile electronice produse in serie este relativ mare iar schemele de amplificatoare audio, cum este KIT 0205, necesita un numar mare de tranzistoare in vederea sortarii (lucru ce implica automat cheltuieli suplimentare deloc de neglijat), adoptarea unei solutii cu circuite integrate care contin patru sau mai multe tranzistoare, imperecheate de producator, reprezinta o solutie foarte buna pentru ca, pe de o parte nu va mai fi nevoie sa se achizitionezi un lot prea mare de tranzistoare, iar pe de alta parte, scade cheltuielile cu munca vie pentru sortarea acelor tranzistoare.

 

Desi, cu siguranta vor fi vizitatori sau utilizatori care vor combate acest aspect, pe care l-am spus adineaori, sa stiti ca KIT 0205 are un DC OFFSET pe un canal 15mV si pe celalalt -10mV. Sa stiti ca pentru a obtine aceste niveluri de offset pe iesire, daca s-ar fi adoptat un etaj de intrare cu componente discrete, ar fi luat ceva timp sortarea componentelor, ca sa nu mai spun de numarul de bucati de tranzistoare care ar fi trebuit achizitionate pentru obtinerea acelor valori.

 

In ceea ce priveste calitatea componentelor utilizate, se remarca in primul rand puntea redresoare (pe care am si inlocuit-o) si folosirea unor tranzistoare prefinale destul de firave (cu un curent de colector de cca. 0,1A). Am polarizat etajul final, dupa implementarea circuitului superdioda, cu valori de curenti de 2...3A pentru a verifica si stresa in acelasi timp tranzistoarele finale. Chiar daca tranzistoarele finale par a fi niste tranzistoare fake destul de reusite, doua perechi de acest tip intr-un etaj final am putea spune ca sunt echivalente cu o pereche de tranzistoare finale "originale". De fapt, in ultimul timp, am vazut ca e o moda prin aparatura electronica made China, sa se utilizeze 4 perechi de tranzistoare contrafacute decat doua perechi originale, cat ar fi trebuit in mod normal. Atitudinea asta are si un substrat economic vrand in acelasi timp sa garanteze functionarea circuitului ca si in cazul in care ar fi realizat cu componente originale.

 

Am sa ma opresc aici. Deci, asa cum va spuneam, in cursul saptamanii viitoare, am sa incerc sa definitivez testul acestui kit, care daca ar fi fost realizat si proiectat mult mai ingrijit, altfel ar fi fost privit de hobby-sti. Tot saptamana viitoare am sa incerc sa trasez concluziile finale personale despre acest kit electronic. Dar pana atunci va las sa savurati si sa comentati, daca doriti, schema electronica.

 

Schema KIT 0205.pdf

Schema KIT 0205 revizia 1.pdf

 

Numai Bine

KIT 0201 _ 1.JPG

KIT 0201 _ 2.JPG

KIT 0201 _ 3.JPG

KIT 0201 _ 4.JPG

KIT 0201 _ 5.JPG

KIT 0201 _ 6.JPG

  • Thanks 1
Link spre comentariu

Multumesc, dl. donpetru. :sunglasses_unhappy: sunteti un veritabil profesor in domeniu. :hi2:

 

Sigurante pe iesirea amplificatorului!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Am vazut doar in amplificatoarele vechi.

 

Ce modificari intentionati sa aduceti kitului ca sa fie in rand cu lumea? Va ganditi sa-i inseriati si o limitare de curent prin finali ?

Link spre comentariu

Cred ca e prima mea postare aici, asadar salutari tuturor, urari de sanatate si spor la treaba.

Nu sunt un fan al audio de putere, chiar ma deranjeaza, raspund unei invitatii ce mi-a starnit curiozitatea privind originea ei, sper ca voi fi ajutat sa o deslusesc.

Deci, primul lucru pe care l-am vazut este puterea: 120W/4Ω. Sigurante de 3A pe difuzor inseamna P=R?I? deci 36W/4Ω. Depasirea acestei puteri (36W) duce la arderea sigurantei de 3A, intr-un mod mai rapid sau lent, depinde de cu cat peste 3A. Pentru 100W/4Ω e nevoie de 5A. Putere reala.

Nu exista protectie la scurt. Asta daca nu se spera in arderea sigurantei inaintea tranzistorului.

Exista o protectie la deplasarea mediei tensiunii la iesire, dar daca ne gandim un pic, o astfel de deplasare apare cel mai des la strapungerea unui tranzistor. O limitare (etc) de curent ar actiona imediat, dar solutia prezenta are intarziere. Daca presupunem 42V (+/-) alimentare, si incarcam prin 18K (2,3mA) un cond de 50μ la 2V (punte+tranzistor) avem t=C?U/I=50μ?2V/2,3mA=43ms. Electronic vorbin, 43 milisecunde este enorm. Sau macar enorm fata de actiunea instantanee a unui limitator.

Originalul nu avea superdioda, e un minus, adevarat, dar lipsa ei inseamna o mica distorsiune la trecerea prin zero, greu sesizabila audibil si numai la putere mica. La putere mare, nu se mai poate percepe nimic. Personal as opta totusi pentru superdioda, comercial insa, are o logica.

Nu mi-am bagat nasul prin PDF-urile tranzistoarelor sa vad daca la 7A (varful lui 5A pt. 100W) exista suficient curent de la driveri la acel factor de amplificare al tranzistoarelor de putere si prefinale, poate si pe acolo sa fie scapari.

Daca grupul 10Ω+0,1μ de la iesire are ca scop crearea unei sarcini la frecventa mare, poate n-ar strica montat inaintea inductantei (2,2μH).

In rest, ambele imi par functionale.

Link spre comentariu

@smilex, foarte buna observatia dvs. cu puterea debitata de un canal al amplificatorului si valoarea sigurantei de pe iesire (sa stiti ca am ramas si eu putin suprins cand am vazut 3A - m-am uitat de trei ori la sigurante, poate poate nu sunt de 8A si nu vad eu bine, dar erau de 3A). Asadar, e foarte adevarat ce ati spus mai sus. De fapt, am uitat sa mentionez lucrul asta, puterea aceea de 120W pe 4 Ohm se obtine fara a monta sigurante de 3A pe iesirea amplificatorului si nici chiar pe alimentare sau se poate obtine utilizand sigurante de amperaj putin mai mare si bineinteles cu un radiator mai mare.

In testele pe care le-am efectuat am alimentat cele doua canale de amplificare la cca. 2 x 38Vcc, cand tensiunea secundara trafo era aprox. 2 x (28...29)Vac. Dar chiar si in aceste conditii, releul era alimentat doar la 20Vcc (foarte probabil sa fie prea mare caderea de tensiune pe rezistenta R29 de 100 Ohm - s-ar putea sa fie nevoie de o rezistenta mai mica, vom vedea in revizia nr.2). Deci, precum observati, mai trebui retusat kitul electronic, pentru ca asa cum vine din fabrica, are mici scapari (o scapare fiind aceea in care s-a montat in locul inductantei de pe iesire o rezistenta jumper de 0 Ohm asa cum este in schema din revizia 0, inaintea grupului RC - 0,1u+10 ohm). Personal nu am constat nicio diferenta daca bobina de 2,2uH este montata inainte sau dupa filtrul Bucherot. Apoi, un alt lucru pe care as vrea sa-l punctez inainte de revizia nr.2 de saptamana viitoare, este faptul ca schema kitului nu contine niciun condensator de 0,1uF pe alimentarea canalelor de amplificare. Iata un alt dezavantaj.

@titi, am sa incerc sa includ si o protectie de limitare a curentului prin finali. Totodata, foarte probabil am sa scot din circuit si sigurantele de pe iesire dupa ce o sa implementez acea protectie. Deci, revizia nr.2 a kitului va contine toate elementele necesare pentru aducerea performantelor kitului 0205 in norma Hi-Fi (in forma initiala, dupa simulare, THD-ul amplificatorului depasea usor 1% la Pnom) . E mult de munca, dar avand in vedere ca trecem printr-o perioada de criza, va las pe voi sa spuneti daca se merita sau nu sa se efectueze aceste modificari. Reamintesc utilizatorilor ca dupa ce voi cosmetiza acest kit si il voi face sa lucreze asa cum ar fi trebuit, am sa-l repun in vanzare in acest forum (vom vedea la momentul potrivit cu ce pret).

 

Multumesc tuturor pentru opinii, iar daca mai sunt, va invit sa le postati, ramanand ca dupa aceea sa stabilim impreuna cat de rentabil e sa cumparam un astfel de kit.

 

Numai Bine

Link spre comentariu

atentie cu distorsiunile produse de amplificator care pot genera neplaceri auditiei sonore din cauza volumului dat la maxim .

totusi dece nu sa facut placa cu tranzistorii in parti adica si in stanga si in dreapta ca sa poti pune doua radiatoare fara a supraincalzi unu singur.

Editat de stefan vitelu
Link spre comentariu

buna ziua,totusi ma intreb la cat rezista redresorul la consumul pe care il are in gol fara sarcina?

si in plus tensiune cam mica pt perechea de tranzistori..+-37v ,parca perechea 2sc5200 si 2sa1943 se alimenta la +-50v dar sunt 8 bucati sar putea sa se incinga transformatorul ca sarcina cere curent..

max 8Amp. daca ai si de unde.

atentie!tensiunea de la priza difera de la traf la traf de retea..

nu toate scos 220v..

Editat de stefan vitelu
Link spre comentariu

totusi dece nu sa facut placa cu tranzistorii in parti adica si in stanga si in dreapta ca sa poti pune doua radiatoare fara a supraincalzi unu singur.

Toate kiturile din China pe care le-am vazut sunt facute asa, cu un radiator mic, total nepotrivit. Dar cu ce anume sa inlocuiesti radiatorul? Nu prea ai ce sa alegi din magazine. Daca era mono amplificatorul audio mai mergea dar asa e greu de gasit un radiator care sa disipe puterea a doua canale.

 

stefan_vitelu, tensiunea de alimentare scrisa pe kit vad ca e max. 2 x 26V alternativ. Am inteles ca pe foaia de specificati in limba chineza e trecut max. 2 x 32Vac. Deci, nu ai cum sa-l alimentezi la mai mult, pentru ca max 2 x 32vac inseamna in curent continuu cam 45Vcc. Eu nu l-as alimenta cu o tensiune prea mare din cauza ca MPQ2222A si MPQ2907 au Uce max 60V. Deci, un max. 2 x 40Vcc pe alimentare (2 x 28) ar merge dar mai mult de atat e riscant, parerea mea.

 

stima

dan

Editat de dan_e
Link spre comentariu

Are cineva schema de amplificator audio stereo kit 0205 comercializat de tehnoelectric ?

Daca nu, dl. donpetru, va rog frumos, ma puteti ajuta cu schema kitului asta, pentru ca am auzit tot felul de pareri despre kit 0205, atat pro cat si contra. :cool3:

 

multumesc anticipat

 

salut.nu prea este de recomandat am luat eu acel chit acum vreo 6 luni si merge ca naiba...sa vad daca mai am schema si o trimit

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock