Sari la conținut

scormonel

Members
 • Număr conținut

  105
 • Înregistrat

 • Ultima Vizită

 • Zile Câștigate

  3

scormonel a câștigat ziua ultima dată pe August 1 2015

scormonel a avut cel mai apreciat conținut!

Profile Fields

 • Oras
  alabama

Vizitatori Recenți Profil

4653 vizualizari profil

scormonel's Achievements

Utilizator Tehnician

Utilizator Tehnician (2/6)

9

Reputație Comunitate

 1. Eu nu sant pentru IGBT-uri care sant lenese. Un SMPS economic trebuie sa aiba o frecventa de functionare cat mai mare sa fie transformatorul mic si electroliticii de filtraj. Si sursa sa fie rezonanta sa nu induca interferente in partea de audio, curentul prin transformator fiind sinusoidal. Un 500kHz ar fi excelent.
 2. In zona unde este semnal bun se pot pune doua antene cu 3 elementi fata-spate, una fiind receptor si cealalta emitator catre locuinta.
 3. Am o gramada de tweeter-e arse pe acasa. Nici un model nu tine la puterile actuale. Am pus si 4 bucati pe o boxa si s-au ars toate in 3 minute. Erau membranele topite si cu filtru la 6500 Hz si 12 dB/octava. Intr-o melodie cand a plesnit cinelul de 3 ori, au tacut toate tweetere-le. Sarma din bobine era bilute de cupru lipite pe suportul de aluminiu ca la aparatul de sudura. Asculta sfaturile de mai sus si cumpara o pereche de diver-e daca vrei sa nu mai ai probleme. Si se aud demential. Daca vrei totusi sa le folosesti, pune un filtru numai pentru inalte de la 8000 Hz sau mai sus. Dar nici asa nu se stie cat tin. Sunt slabute rau, vizavi de driver-e.
 4. Am si eu nevoie de un sfat pentru difuzoare de basi la un pret rezonabil. Cautarile mele nu au dat nici un rezultat multumitor. Ce ma satisfice este al dracului de scump iar ce-mi permit, nu merita cumparat.
 5. Etajul final de putere din Electronica Industriala A350 nu are nici o legatura cu Akai. Este o schema eleborata de compartimentul de proiectare de la Bucuresti si cu influente dintr-un catalog Motorola pe partea de trecere de la simetric la asimetric in etajul driver. Exista o similitudine in protectia la supracurent si scurtcircuit cu solutiile dintr-un catalog HI-FI de la Philips, foarte popular in acea perioada. Nimic ce s-a produs in Romania nu a fost copiat de undeva. Aveam un colectiv de ingineri proiectanti foarte capabili ce se aliniau noutatilor din epoca dar nu au copiat nimic orbeste. Domnul Eugen Statnic a fost unul dintre proiectantii de varf din industria electronica ce a iesit la pensie de la Grundig, unde a fost tot inginer proiectant.
 6. Stabilizarea tensiunii se obtine prin oprirea sursei cand tensiunea de iesire depaseste cu putin pragul fixat de divizorul de la TL431. Cand tensiunea scade putin, sursa porneste pana cand tensiunea pe iesire o opreste si tot asa. Variatiile sunt foarte mici deoarece TL31 are o ampificare mare in bucla deschsa iar electroliticii de filtraj netezesc micile diferente. La iesire intre cele doua mos-uri de putere rezulta trenuri de impulsuri. Cu sarcina mica, sursa porneste doar cateva perioade si rar. I.R arata pe prima pagina aceasta optiune. Oscilogramele ce doresc sa le pun vor arata ca factorul de umplere nu variaza cu variatia unei rezistente pusa paralel cu condensatorul ce dicteaza frecventa de oscilatie. Din pacate nu pot face mai mult deoarece nu am nici internet nici aparatura deocamdata.
 7. Momentan nu pot pune oscilograme. Casa unde locuiesc am construit-o intr-o locatie momentan fara internet. Cand frigul ma va alunga la bloc, unde am toata aparatura de masura, voi posta oscilograme. Scriu foare repede si se intampla ceva ciudat. Dispar litere. Dar doar pe acest forum. Mereu trebuie sa ma intorc si sa corectez.
 8. La aplicatia clasica halfbridge daca pui un semireglabil in paralel cu condensatorul din oscilator, exista o pozitie in care fie porneste, fie se opreste oscilatorul fara sa se modifice foctorul de umplere. Sunteti incorsetati de ce scrie intr-o aplicatie LM555 si credeti ca este la fel dar nu este asa. Oscilatorul din IR2153 seamana cu cel din 555 dar nu este 100% identic. Rezistenta in serie cu tranzistorul din optocuplor are rolul de a limita curentul de descacare, nu are rol functional. M-am jucat mult cu IR2153 incercand sa-i modific factorul de umplere si nu am reusit. Nu spun ca sunt Mafalda, poate reusiti voi. Va urez succes !.
 9. Nu a-ti inteles nimic din principiul de functionare. Acest stil de stabilizare nu este cu comanda proportionala de genul variatia frecventei sau a factorului de umplere a impulsurilor ci functioneaza pe principiul "tot sau nimic". Adica atunci cand tesiunea de iesire depaseste pragul fixat de R19 respectiv R20, se deschide tranzistul din optocuplor si ihiba funcionarea oscilatorului sau mi pe romaneste opreste oscilatorul. Daca aveati curozitatea sa puneti oscilosopul pe iesire, vizualizati o serie de trenuri de impulsuri mai mari sau mai micI, mai dese sau mai rare, in functie de evoluta sarcinilor pe iesirile sursei. Voi nu a-ti ralizat practic dracia si vorbitI discutii.
 10. Care curent consumat ?. La ce te referi ?. R12+R15 impreuna cu C13 asigura o anumita constanta de timp la actionarea protectiei de supracurent. C106 este un tiristor "sensitive gate" si exista inerent o dispersie de la exemplar la exemplar a curentului de grila pentru amorsare si care current mai depinde si de temperatura. Acel divizor micsoreaza aceste dependente, oferind un prag mai ferm de amorsare indiferent de dispesia parametrilor. Cum "stabilizare fara inductanta" ?. Nu inteleg, fii mai explicit. Optocuplorul intr-devar era legat gresit. A fost o greseala de desenare.
 11. Postez si o sursa completa cu IR2153 cu soft-start, protectie la supracurent si scurtcircuit si tensiuni stabilizate pe iesire. Triacul ales functioneaza in toate cadranele dar l-am folosit totusi in cadranele 2 si 3 sa evit cadranul 4 unde era necesar un curent mai mare in grila. Curentul masurat in grila pe montajul functional a fost de 85mA.
 12. Solutia unei surse stabilizate cu IR2153 este data chiar de producator (International Rectifier) intr-o aplicatie. Trebuie adaugat doar un TL431, un condensator si 3 rezistente la aplicatia clasica half-bridge.
 13. Te uiti pe ele si poate-ti mai vine vreo idee. Sau poate esti guru si le stii pe toae si atunci efortul meu a fost total inutil.
 14. Scheme ce poate-ti sunt utile in proiectul tau. IR2151 si IR2153 sunt la fel.
×
×
 • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.