Jump to content

gica70

Members
 • Content Count

  33
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Neutral

About gica70

 • Rank
  Membru

Profile Fields

 • City
  Iasi
 1. Deasemenea (eu am patit-o tot la un model de immergas) controleaza lipiturile reci dintre micile placute care sunt lipite pe placa de baza, alea cu mici circuite care sunt perpendiculare pe placuta de baza si prinse de ea prin lipituri pe verso. Eu am refacut lipiturile la relee dar pe alea reci le-am detectat dupa ce am facut rost de alta "centralina"!
 2. gica70

  Quadcopter

  Ma gandeam ca n-ar fi rau sa se adune un grup interdisciplinar si sa continue aceasta provocare. Pentru inceput vin cu o mica "contributie", acea a senzorului magnetic. Am sa incerc un montaj cu 2 bobine dispuse axial iar intre ele sa fie un spatiu mic in care o bila (din ferita, de unde?; ar merge din otel?) se rostogoleste intr-o parte sau in alta in interiorul bobinelor (dupa cum se inclina modelul), in final sa se comande motoarele in asa fel incit sa avem o stabilitate automata, eliberand de grija asta operatorul. Daca exista alte metode (si sunt sigur de asta!) rog pe cei mai experimentati sa ni le prezinte. Ce parere aveti? "Intr-o maniera similara se procedeaza pentru deplasarea pe laterala. Rotirea este mai delicata... Elicile se se rotesc in sensuri opuse doua cate doua. Pentru rotire la dreapta a ansamblului trebuie sa crestem turatia elicilor care se rotesc spre stanga si sa micsoram turatia celor care se rotesc spre dreapta. Rationamentul este similar pentru rotirea spre stanga..." Deasemenea cred ca este bine sa vina si altii sa explice mai bine, pe intelesul tuturor, pentru a putea veni cu solutii.
 3. Numai ca eu am pus 100k cu 33k, e acelasi lucru.Da, acum am vazut, nu am fost atent, e 4 si ceva! Oricum varicapul merge pana la vreo 30V, aici am cca 18V (daca as alimenta la tensiunea asta).Pentru G=3 ar trebui 68k cu 33K, multumesc.
 4. Si poza. Sunt constient ca nu sunt in regula niste chestii..Am vrut sa vad daca ideea este viabila, acuma fiecare poate calcula si experimenta..si uite asa mai avem un subiect!
 5. 1. VCO-ul din integrat este de tip RC (si nu LC, am nevoie de bobina, ea impreuna cu miezul este "miezul" traductorului) si lucreaza pana la cca 1,5Mhz, frecventa la care, fizic, LC sunt mari(v. datasheet). 2. Aveti drepate, din schema lipseste rezistenta de 4,7k inte acel punct si masa. 3. Cat despre masuratori..nu am nici aparatura si nici..chef pe caldurile astea! 4. Am mai facut niste experimente in ideea folosirii acestui experiment ca senzor de proximitate..promite mult, in sensul ca poate fi programat destul de precis la ce distanta sa lucreze. 5. M-ar interesa daca cineva ar putea face o "interfata" care sa lucreze cu un codor pentru telecomenzi radio. 6. Cum spuneam este un experiment..am pus ce-am avut la indemana (vfo-ul avea praf pe el!) iar filtrul nu cred ca este necesar (zgomot de faza), nu-l folosesc in transmisiuni radio..Acel FTB poate fi calculat pentru (am vazut formule si abace) o frecventa de cca 160khz (40838000/256=160000 si 2551000/16=160000). 7. Multumesc pentru felicitari.
 6. Se cunoaste utilitatea acestui tip de senzori incepand, sa zicem, de la sisteme de siguranta pana la mici aplicatii amatoricesti. Se cunosc mai multe tipuri, eu propunand un altul (nu am vazut dar asta nu inseamna ca nu exista) dar principiul nu difera fata de cele cunoscute. In principiu functionarea este urmatoarea: un circuit tip VFO (oscilator cu frecventa variabila) cu circuit LC produce o oscilatie. Daca miezul din bobina se deplaseaza de-alungul axei bobinei frecventa se va modifica; daca acest circuit se afla intr-o bucla PLL iar deplasarea miezului (frecventa) se compenseaza prin modificarea lui C in asa fel incat frecventa sa ramana constanta, atunci, masurand C-ul vom afla cat s-a deplasat miezul. Daca C-ul este un varicap atunci tensiunea va fi cea care depinde de inductanta bobinei (deplasarea miezului). Iata cum acea deplasare axiala a miezului in bobina se transforma in tensiune. Daca miscarea mecanica a miezului se face prin insurubare (cum de altfel se intampla aproape la orice circuit LC), putem "transforma" un unghi (sau numar de rotatii) in tensiune. Avantajul acestui sistem este ca nu se mai foloseste un potentiometru sau alt dispozitiv care presupune uzura mecanica. Ajunge cu vorbaria si prezint schema experimentata. Tot acolo sunt si niste masuratori facute in graba.. Am incercat sa gasesc cursa de deplasare cat mai mare dar, in acelasi timp, sa ramana proportionala. P.S. am uitat sa spun ca am folosit 6 diode varicap tip BB139, in schema sunt 2.
 7. "Pe de alta parte pamantul nu cere NIMIC pentru titeiul extras din adancurile lui" zice utilizatorul biela. Nu este asa, in locul petrolului se injecteaza apa (tratata, printre altele sa nu contina microorganisme) sub presiune prin asa numitele sonde de injectie.
 8. Felicitari, a iesit frumoasa statia si mi-ati dat o idee pentru suport!
 9. Eu nu stiu cat ii ajuta pe unii sa stie temperatura exact. Am un letcon (cu afisaj, dar nu ma intereseaza) si cu 3 memorii. Am reglat pentru fiecare valoare asa cum imi place, practic, ca numai la lipit il folosesc!
 10. Un lucru este cert, se foloseste din ce in ce mai putina energie electrica. Cauzele ar fi: incalzirea globala, programe precum Casa verde, folosirea consumatorilor casnici cu eficienta mare, economia reduce si ea consumul..In loc sa ieftineasca pretul energiei electrice vad ca tendinta este inversa. Acum nici nu stiu cum sa mai spun pentru ca si eu sunt de-acord cu preturi mari deoarece numai asa se face economie!
 11. Impendanta unui difuzor este direct proportionala cu frecventa de inmultit cu inductanta (este si o constanta), deci corect ar fi sa se mentioneze si frecventa la care s-a masurat impendanta.
 12. Cred ca nu am fost mai precis; imparti toate cheltuielile de pana acum la numarul de kWh produsi in cei 9 ani iar rezultatul va fi costul unui kWh produs.
 13. "Bormasinile uzuale, ca de altfel si motoarele de la aspiratoarele electrocasnice, in peste 90% din cazuri, au motor asincron monofazat cu rotor bobinat format din: doua bobine statorice si una rotorica. Cele trei bobine mai sus mentionate sunt inseriate." Nu, acest tip de motor se numeste cu excitatie serie; la fel de bine functioneaza si in curent continuu (desigur curentul va fi mai mare pentru ca nu mai avem aici impendanta). Un motor de acest tip are turatii foarte mari si orice dezechilibru poate avea consecinte nefericite.
Terms of Use
×
×
 • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.