Jump to content

Mircea

Members
 • Content Count

  10
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About Mircea

 • Rank
  Membru

Profile Fields

 • City
  Deva

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Apreciez toate comentariile si criticile. Sunt perfect de acord si constient ca "scula este jumatate din meserie". Am cerut ajutor in ideea ca depanarea este mai simpla fiind in jurul acelui potentiometru, dat fiind faptul ca statia a functionat perfect pana cand am incercat sa-l curat. Acum am doua variante: sa cer ajutorul unui profesionist sau sa folosesc un preamplificator extern ca cel de aici Nu este o solutie eleganta, dar face galagie 🙂 Oricum in prezent sursele audio sunt reduse la un laptop, iar softul care insoteste aceasta placa de sunet are suficiente corectii. Voi apela totusi la un profesionist, deoarece sunt de principiul si respect munca fiecaruia in a face ceea ce a invatat. Toata stima, Mircea
 2. Partea de corectii funcioneaza, preamplificarea este cu probleme. Amplificatorul are acele comutatoare care cupleaza/decupleaza corectiile. La actionarea lor se aud modificari de tonalitate. Am luat la verificat (prin metoda bazaitului - va rog sa nu fiti prea asprii cu mine) si am brum pana la rezistorul R24. Am inceput verificarea dinspre potentiometrul de balans. Dar am observat o diferenta intre schema si cablaj: nu gasesc R29 pe placa.... este doar C12, R24/R26/R27. Cred ca in locul lui R29 este un strap. DA, as fi curios sa inlocuiesc toata partea de preamplificare si corectie cu un montaj nou.
 3. Bazaitul apare doar la atingerea unor puncte pe montaj. O "verificare" empirica. Din pacate nu am un osciloscop, si cunostintele necesare.
 4. Am incercat sa montez un potentiometru "normal" asa cum spui. Am testat si potentiometrul original, si se pare ca este bun. In ambele variante, se pare ca este o problema dincolo de potentiometre. Am schimbat toate condensatoarele, am verificat legaturile, firele, tranzistorii, mai putin VT1 si VT2 (KP303B) si tot nu-i dau de capat. Referitor la partea digitala, daca gasesti e ok, merci, dar deocamdata sa-l fac sa cante 🙂
 5. am gasit pe net aceaste imagini: cu potentiometrul dezasamblat: si cu o valoare a rezistentei intre primii doi pini si o discutie aici cum au rezolvat cu inlocuirea acestui model de potentiometru vad ca au lasat pinul 3 nelegat la masa
 6. Da, este cu rezistente. La prima interventie, am detasat placutele cu rezistente, am curatat contactele si "piesele" mobile de contact (cate un arc din cupru pe fiecare canal) si am refacut ansamblul. Nu imi dau seama care este analogia dintre pinii potentiometrului original (4 pini) si cel de aici (3 pini). Pinul 3 (conectat la masa in schema), pe placuta cu rezistente este conectat intermediar la ultimele 3 sau 4 rezistente, un pin "median". Cum ar trebui montat un potentiometru cu 3 pini, asa cum ar fi unul nou. Scuze pentru aceste intrebari, poate banale. Acum tot "sapand" dupa potentiometre si atenuatoare, ma gandesc la o varianta de control digital al volumului, folosind un encoder si o placa arduino (sau chiar ESP8266) dar mai intai sa-l fac sa mearga asa 🙂 si apoi "fitele". Ma gandesc, pana stau si astept dupa chinezarii, sa incerc varianta digitala.
 7. @donpetru multumesc pentru ajutor. Schema "amfiton_u002s_sx" pare sa fie cea mai aproape de aparatul meu. Am identificat-o in mare parte cu componenta preamplificatorului. La etajele finale nu ma mai uit deoarece am siguranta ca sunt functionale. Am o nelamurire asupra unor intrari. Va rog sa ma corectati unde gresesc. Mufe de intrare DIN5 sunt 3: МФ (magnetofon) Тюнер (tuner) si ЗС (???) si selectorul pentru intrari are 4 pozitii: МФ / Тюнер / si doua "variante" pentru ЗС (sunt comune in selector). Intrarea ЗС mai are un etaj si nu stiu ce este, poate primi semnal de la microfon sau alta sursa???? Daca verific "neprofesional" cu un fir intrarile, pe МФ si Тюнер am "bazait", dar pe ЗС nu se aude nimic. Nici cu semnal audio nu se aude pe ЗС. Acum daca revin la potentiometru, vreau sa-l suntez sa fiu sigur ca este cel vinovat (dar nu stiu cum), si apoi sa verific preamplificatorul. Ma tem ca la prima demontare, am incurcat ceva la reasamblare, si posibil de aici sa fie problema. Nu am o schita a unui potentiometru original si nu stiu sa-l verific. Stiu ca nu este cea mai buna abordare, dar nu am rabdare pana vine un potentiometru nou :). Macar sa stiu 100% ca este defect.
 8. HA... am verificat intrarea respectiva cu semal din telefon. Rezultat: Loud and clear... Se pare ca am probleme pe partea de preamplificare.
 9. aici am citit ce si cum...: Am decis sa leg minusurile 🙂
 10. Bun gasit! Detin o statie de amplificare Amfiton, pe care doresc sa o repun in functiune. Din capul locului, vreau sa precizez ca nivelul cunostintelor mele in electronica sunt minime/de baza, si am un aparat de masura modest. Am inteles ca este destul de greu in ziua de astazi sa gasesc un depanator pentru acest caz, dar mai mult decat atat doresc sa fac reparatia singur, mai mult ca o provocare personala 🙂 Am sa incerc sa descriu problemele in ordine cronologica, pentru a oferi detalii care sa va ajute in a-mi oferi sprijin. Statia a dus cu brio cateva chefuri in studentie (anii 90) chiar daca era ajutata de un ventilator si eram cu fuzibilele la indemana. La un moment dat, am dorit sa curat potentiometrul care pacanea in difuzoare la modificarea volumului, l-am demonat, dat cu spray de contacte si pus la loc. Surpriza: nu a mai functionat. Nefiind o urgenta l-am depozitat in ideea de a-l verifica cu alta ocazie. Au trecut anii si zilele acestea mi-am adus aminte de statie si am incercat sa o pornesc. Acum porneste, dar un canal amplifica (nu la putere maxima) cu cateva distorsiuni iar celalalt amplifica foarte putin si are distorsiuni foarte mari. Ce am facut pana acum: -demontat/curatat/verificat legaturi potentiometru -verificat tensiuni alimentare (+/- 26,1V) -verificat finali = OK - inlocuit condensatoare pe placa de preamplificare si amplificare Cateva intrebari inainte de a trece in continuare la schimbarea condensatarelor (am citit ca este indicat, deoarece este posibil sa se fi "uscat"): 1) sunt doua condensatoare pe placa de preamplificare cu valoarea de 50mF/16V (1C12 si 2C12) dar vad ca sunt nepolarizati, i-am inlocuit cu cate doua condensatoare 100/16 legate in serie +/--/+ e ok? 1) am vazut ca sunt mai multe variante de amplificatoare (002, U-002 si 25U-002 si 50U-202), schemele sunt similare, dar eu nu am gasit schema de la varianta detinuta (U-002 cu mufa pentru casti tip DINcu 5 pini si led-uri pentru indicare suprasarcina ). Din cate am observat difera doar etajul final, dar nu sunt sigur. Am descarcat schemele de aici: http://ldsound.ru/amfiton-u-002-stereo-hi-fi/ sunt ok? 2) pot verifica doar etajele finale, prin intrarea din imaginea de mai jos, acolo unde este introdus un conector cu punti? (ВХОДА УМ - intrare ???) ce semnal pot introduce? de la un telefon??? Aici este o filmare din care sper sa se auda simptomele. https://drive.google.com/file/d/1DsD6EDSEL_LvcgAzvhIUczZ77edswAaC/view?usp=sharing Multumesc pentru rabdare, si astept ajutorul vostru, Mircea
×
×
 • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.