Jump to content

aureliann

Tehnium Azi
 • Content Count

  332
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

aureliann last won the day on January 8 2018

aureliann had the most liked content!

Community Reputation

22 Excellent

About aureliann

 • Rank
  Premium User

Profile Fields

 • City
  Nistoresti-Vrancea

Recent Profile Visitors

949 profile views
 1. Salutare tuturor! Multumesc foarte mult pentru raspuns, @donpetru. Nu stiu cand se va intampla, dar abia astept urmatoarea intalnire cu aparatul in discutie, sa fac ce m-ati sfatuit. Cu timpul am sa ajung si la partea de corectie de ton + loudness care e nefunctionala, trebuie apasat Source Direct. Stima
 2. Salutare tuturor! In week-end am reusit cateva ore sa ma joc cu pistolul de lipit. Dupa montarea unui 2SK 246 pe canalul drept (initial prajit) si a tranzistoarelor finale bune, am probat etajul final cu superdioda nescurtcircuitata, si functioneaza bine, suna foarte frumos insa din cauza celor 147 mV pe care -i mai am la iesire am legat boxa prin cond. electrolitic. Pe 8R nu se incalzeste semnificativ. Si se aude mai bine decat canalul drept care functiona. Tesiunile masurate (poza din postul anterior) indicau o problema si aici si am presupus ca ar fi o intrerupere prin tranzistoarele prefinale, ceea ce s-a confirmat cind am extras prefinalul PNP si l-am masurat. Avea o jonctiune intrerupta total si una partial. Dupa inlocuire cu un prefinal echivalent, tensiunile s-au apropiat mult de cele din schema si sunetul s-a imbunatatit. Dar si aici am circa 50 mV la iesire... pe unde credeti ca ar trebui cautat pentru a reduce offset-ul? Stima!
 3. Salutare! Eu presupun (nu am experimentat) ca ar putea fi folosit un sistem asemanator celui de la masinile de gaurit. Dar cred ca o problema o constituie cuplul necesar rotirii discului in sarcina, mai mare la flex. Cred ca merita incercat.
 4. Salutare! Am reusit in sfarsit sa introduc valorile masurate de mine pentru canalul care era bun. Masuratorile au fost facute la intervale diferite de timp, unele la cateva ore distanta. Puteti compara cu schema ca sa va faceti o parere. Cum prind timp reiau si pentru celalalt. Stima.
 5. Am observat urmatorul lucru: daca pun sonda aparatului pe bornele FET-ului (dupa ce l-am scos), ampliful intra in protectie. Am pus tranzistorul la loc si am reluat si comparat valorile tensiunilor pe ambele canale. Si pentru ca nici pe canalul functional valorile nu sunt cele din schema, ci au valori oarecum asemanatoare am decis extragerea lui Q603 (2SK246, pe schema nu se specifica nici un model) si montarea lui pe canalul drept. Odata montat tranzistorul bun, valorile tensiunilor de pe canalul drept s-au apropiat de cele ale canalului stang. In aceste conditii, canalul functioneaza, zic eu bine, deocamdata cu superdioda in scc. Urmeaza sa verific atunci cand eliberez superdioda. Stima!
 6. Salutare tuturor! Inainte sa depistez valorile necorespunzatoare din electrozii lui Q603 si sa-l scot aveam circa 2,2V la bornele superdiodei (Q607) iar la iesire circa 166mV. Odata cu scoaterea FET-ului, unele tensiuni au disparut (anulat). Cred ca o sa remontez (pe lumina) Q603 asa cum este si am sa reiau masuratorile. Stima!
 7. Salutare tuturor! Dupa ce am distrus si tranzistorii prefinali (pe rand) facand scurt cu sonda aparatului de masura cand ici cand colo, i-am inlocuit si am continuat sapaturile. Diferenta flagranta am vazut aici, unde numai tensiunea pe sursa este corecta, desi ceva mai mica: este o defectiune uzuala sau sunt eu ghinionist? Nu pot merge mai departe pana nu pun altul bun.
 8. Salutare tuturor! Revin dupa foarte mult timp cu rezultatele masuratorilor efectuate la sugestia d-lui remus68 iesire difuzor 166mV colector superdioda +1,27V emitor superdioda -0,952V emitor prefinal PNP -0,38V emitor prefinal NPN+0,69V colectoare tranzistor diferential la unul 38,5 pana la 39,4V la celelalt 38,7 spre 39,6V de curiozitate am masurat tensiunile pe bornele diodelor ce simuleaza jonctiunile B-E si am gasit valori rezonabile respectiv 543mV la PNP si 525mVla NPN cu polaritatea corecta. Etajul care functioneaza nu ma ajuta deloc, nici ele nu prea seamana cu cele din schema. Ce as mai putea incerca acum? Stima.
 9. Salutare tuturor! Nici specializarea mea nu este, si nu am facut pana acum astfel de calcule insa consumul de oxigen (aer) al unei lumanari este foarte mic. Asa ca in forma respectiva de cruce ar fi arhisuficiente niste orificii de 5mm diametru asezate cat mai estetic. Pentru a se asigura iesirea fumului produs, ar trebui si un numar (sa spunem 10) de orificii in peretele superior de acelasi diametru, asigurand tirajul natural al arderii. Stima!
 10. Atunci inseamna ca schema aparatului, luata de pe HI-FI Engine prevede ca prefinal NPN un tranzistor care are parametri de final, fiind un tranzistor de putere. Mi se pare ciudat sa se imperecheze (conform schemei) un prefinal pnp 2SA 1684 cu unul npn de putere 2SC 3284, folosit ca prefinal...Stima!
 11. Salutare tuturor! Am rascolit magazinele on-line de electronice pentru a gasi perechi de prefinali si finali. In aparatul meu, prefinalii sunt A 1684(verde) si C 4431 (negru). Nu am gasit asemenea pereche. Finalii au fost A1491 si C 3855, care se gasesc. Dupa schema, prefinalii sunt (asa inteleg eu) 2SA 1684si 2SC 3284. Cautand aceasta pereche, am gasit perechea din poza. Adica o pereche intre finalul pnp din schema si prefinalul npn din schema. Oare unde gresesc?
 12. Asta ar fi o metoda de protectie la un eventual supracurent care ar putea apare neasteptat. Am sa tin cont. Multumesc, Stima.
 13. Inteleg ca astfel simulez cumva doar jonctiunile BE ale tranzistoarelor finale pentru a vedea ce tensiuni de polarizare as obtine daca in circuit ar exista tranzistoarele, si cum functioneaza celelalte parti ale schemei.Multumesc, stima!
 14. Salutare tuturor! Observatia dvs. este corecta. Am dat mai multe detalii de fapt despre defectiunile acestui amplif. sperand sa ma fac mai usor de inteles. Astept in continuare sugestii si indrumari. Stima!
 15. Salutare tuturor! Rog colegii forumisti cu mai multa experienta sa ma ajute la elucidarea urmatoarei probleme. Mi-a picat in mana un amplif Sony TA-F 270 cu mai multe probleme, din care as incerca sa rezolv canalul dreapta. La pornire, se aprinde ledul rosu, dupa cateva secunde clipea vede si imediat redevenea rosu. Am presupus ca apare DC la iesire asa ca am verificat cu voltmetrul fara boxe si intr-adevar. tensiunea de alimentare -42Vcc era trimisa spre boxa canalului drept. Am scos strapurile care aduceau alimentarea etajului final si am vazut ca merge canalul stang. Am verificat finalele canalului drept si am gasit PNP-ul 2sa1491 sarma iar NPN-ul 2sc3855 in scurt B-E. Am montat de proba ce aveam la indemana, BD249/BD250 si am obtinut semnal audio la iesire dar mai slab si mai distorsionat decat pe stanga. Am masurat rezistoarele din etajul final si am gasit rezistorul din baza PNP-ului intrerupt. Am pus o valoare foarte apropiata si auditia a devenit mai slaba si mai distorsionata decat inainte si in plus (de fapt.....in minus)incalzire puternica a ambelor tranzistoare finale. Si ca sa fie si mai frumos, incercand sa masor tensiunile pe prefinali am facut un scurt cu sonda aparatului intre 2 pini ai prefinalului NPN si s-a terminat cu finalii mei BD249/250...Am demontat si verificat prefinalii si am vazut ca sunt in stare de functionare, dar nu stiu cum as putea sa-l aduc in parametri normali. Atasez schema etajului final pentru a se vedea mai bine despre ce este vorba. Multumesc pentru orice raspuns.
×
×
 • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.