Sari la conținut

gadrianno

Members
 • Număr conținut

  105
 • Înregistrat

 • Ultima Vizită

 • Zile Câștigate

  3

Orice postat de gadrianno

 1. Cauciucuri bune gen Fulda, Bridgestone, Wredestein. La Dunlop, Pirelli, Michelin plătești numele. Sunt bune, dar nu excepționale. O surpriza plăcută pot fi Toyo Tires sau Hankook. Raport calitate preț imbatabil. De verificat nivelul de zgomot și distanta de frânare la achiziție. Clasa de viteza nu e importanta ca nu mergi cu Duster iarna cu >210 kmph (nici nu poate atât, mai ales cu 4x4 cuplat, nu merge nici cu 150!).
 2. Bună seara. Ma înscriu și eu pt 2 seturi cablaje. Plata celor 170 lei o sa o fac săptămâna viitoare, pana vineri. Mulțumesc.
 3. Bună ziua Donpetru. Am efectuat plata a 55 lei pentru un set de cablaje.
 4. ECC 88 nu este echivalent direct 6N1P! Este destul de asemănător, dar nu identic. ECC88 se simte bine la 150 V tensiune anodica, 6N1P lucrează bine la Ua 250_300V.
 5. Elektroharmonix, Svetlana și cele vechi, NOS nu mai tinere de 1980. Voskhod, parca?
 6. Bună ziua. Am efectuat plata. Ma cuplez la transport cu colegul Nicksound. Mulțumesc.
 7. Bună ziua. Ma înscriu și eu la un set cablaje. Mulțumesc. O sa efectuez plata în 1-2 zile.
 8. Rectific: 4 cablaje corector și 4 soft start/protecție. Livrare curier rapid. Total de plata 152 lei.
 9. Bună ziua. Ma înscriu și eu pt cablaje: 2 seturi As2050 propriu-zis, 2 cablaje corector, 2 soft-start și 2 cablaje condensator filtraj. Plata o efectuez vineri. Mulțumesc.
 10. Diferența e în primul rand la factorul de amplificare al tuburilor, așa-numitul miu. Ele sunt echivalente seriei ECC81, 82,83. Au soclu no al și filament dublu, configurabil 6,3 v la 0,6 amperi (paralel) sau 12 v la 0,3 amperi (serie). Mulți audiofili le reproșează sunetul. Conform acestora, strămoșii cu soclu octal SL, SN ar suna mult mai bine, având și disipatie anodica mai mare, liniaritare miu si panta mult mai bune și chiar longevitate mai mare. După unele opinii, AT, AX, Au de producție actuala JJ sau China sunt de evitat, având un sunet neplăcut și necesitând un timp mare de rodaj.
 11. Cristi, nu e nevoie de precizie cosmica la bobina din puntea care reduce distorsiunile. Walker specifica toleranta de 10%, deci o bobina de 3 micro poate avea în realitate între 2.7 și 3.3 micro. În practica are30 spire pe dorm de 10 mm, cupru emailat de 1mm. Deosebit de importanta este stabilitatea dimensionala. Bobina este parcursa de curentul de ieșire și acționează ca un resort, adică va vibra, se va încălzi, se va alungi puțin. De aceea e bine sa bobine i cu 1.5 mm diametru. Apoi umpli bobina cu plastic lipit iar spirele la exterior le lipești cu superglue. Am măsurat bobina și cu miez reglabil de fier și prin depărtarea spirelor. Influenta cea mai mare asupra inductantei o are alungirea și nu variația permeabilității. Bernd Ludvig a făcut teste și simulări legate de bobina aceea. Concluzia este ca și dacă se elimina total bobina, distorsiunile amplificatorului rămân înimite rezonabile, adică sub 0.1% la puterea maxima.
 12. Am încercat cascoda dar nu am avut rezultate bune, în sensul ca auto oscila destul de urat. Trebuie și o compensare Miller pe cascoda. Bănuiesc ca e foarte important și cablaj ul!
 13. A folosit componente normale. Nimic exotic. Dar calitativ beton! Tocmai asta a fost genialitatea. Sa facă un amplif simplu, reproductibil, cu THD 0.00...% cu componente obișnuite. Fără ulei de șarpe. Înainte făcuse Quad303 un Amp tranzistorizat de 30w, cred, cu ieșire prin condensator. Urat la exterior, gen aparat de măsură de laborator. Adoptat imediat, masiv, de BBC! Înaintea lui, Quad făcuse ampul pe lămpi Quad II. Un etalon în domeniu și azi, la peste 60 de ani de la lansare. Revenim la Quad 405. A fost inventat de dnii Walker și Albinson. Walker, deși patron al firmei, nu era un prost și nu s-a împănat cu munca angajatului sau! El inventase încă din anii 40 difuzoarele electrostatice. Primul se numea Corner Ribbon. A urmat apoi seria ESL, niște minuni ale tehnicii și astăzi, după circa 50 de ani. Walker și Albinson au aplicat principiulfeed forward correction inventata prin anii 20 de dl Harold Black care nu i-a acordat atenția cuvenita, patentand Reacția Negativa. Pe care o folosim cu toții astăzi în audio și nu numai. Geniul celor de la Quad consta în puntea de corecție a erorilor. Idee inițială a fost o punte rezistiv integral dar aceasta ar fi funcționat f limitat. Au fost introduse elemente reactive de circuit precum bobina L2 de 3 micro H și condensator ul de 120 pico. Ecuația de funcționare, independenta de frecventa este: L=47 ohmi x500 ohmi x120 pico. Egal exact 2.8 micro H. Bobina preia semnalul de la ieșire, îl defazeaza și îl aduce la întrarea unui comparator integrator rapid (ampul în clasa A pura stabilizat cu condul pseudo Miller de 120pico, parte a punții). Distorsiunile, neliniaritatile (crossoverul speria în acele vremuri în care Mati Ottala modelase matematic mecanismul distorsiunilor) erau anulate (atenuate cu - 90 la minus 110 dB) independent de frecventa. Geniali sau nu? Comparativ cu gunoaiele bubuitoare de acum, unde nici nu mai contează distorsiunile, ca oricum ești surd total!
 14. LM301 la întrare. Tranzistori Zetex cu prefix ZTX. Prefinalii RCA 40872 (hiper tranzistori, azinu mai găsești asa ceva). Tranzistori RCA finali dar și Motorola. 17556 parca.
 15. Pai, noi vorbim despre clone. Quad 405 nu se mai fabrica din anii 90. Compania a fost preluata de un Grup chinez-IAG. Nu se prea mai găsesc originale de cumpărat nici Third Hand. Nu pentru ca ar fi proaste și au ajuns la gunoi. Pt ca sunt excelente și nu se vând! Se găsesc nici placi chinezești de clone, cu un profil T din aluminiu ca și originalul. Placi originale nemontate se mai găseau în jurul anului 2000 făcute de o companie franceza sau canadiana. Nu se mai găsesc de peste 15 ani. Deci, noi dar și alții avem și facem niște clone. Particularitatea este ca aceste clone, cu piese cu toleranta 10% sau mai mult nu ating performante mult inferioare originalului. Asa a fost concepția și filozofia lui Peter Walker. The closest aproach! Îndepărtându-se de aceasta filosofie, IAG Group nu mai produce amplificatoare, deși Quad 606, 707 și 909 cu puteri mult mai mari și capabilități enorme de curent nu au mai avut asemenea succes. Erau mai complicate și greu clonabile. O pista gresita! Conform unor AUdiofil serioși, precum Sam Tellig, Quad 405 se apropia de conceptul de amplificator straight wire dar pentru a face să sune bine înregistrări domestice, analogice. Avea o amprenta specifica. Multe studiouri de înregistrări îl aveau sau îl au în dotare ca monitor. A câștigat în 1989, la 15 ani de la prima lansare, marele premiu al expoziției la Hamburg. Inventatorul sau a publicat încă din 1974 în Wireless World schema completa și a explicat conceptul fără sa facă vreun secret. A fost chiar primul amplificator care a aplicat conceptul feed forward correction errors.
 16. Semantic, aveți dreptate. Quad 405 incipient avea niște probleme: limitatorul de curent, amplificarea etajului de întrare si zona moarta a etajului final. Zona moarta determina o ușoară creștere a distorsiunilor la 1w și 10 kHz. Dar oricum, THD era superbun. Limitatorul introducea neliniaritati și nu proteja etajul final. Eu l-am eliminat. Aveam boxe Jazz Hi-fi pe 4 ohmi care de la o anumita putere în sus, îmi ardea finali. Cred ca impedanta boxelor scădea sub 3,5 ohmi la anumite frecvente. Steve McCormack a eliminat mulți ani înaintea mea limitatorul. Am micșorat amplificarea operationalului de pe întrare de 2 ori, sensibilitatea ajungând la 1v întrare. A scăzut astfel și zgomotul sursei. SNR a scăzut astfel, teoretic cu 3dB. De la circa - 85 dB la aprox. - 88dB. Valoare excelenta. Unii spun sa se transforme supertranzistorul clasa A, adică tripletul Darlingtoni pnp de sus (T3, T4, T7) în dublet. Eu am încercat și nu mi-a mers. Am înlocuit T3 cu MPSA92, T4 cu un ZTX753, T7 un MJE15033, T8 un BD244C. R23 se elimina, C11 un strap. Am încercat sa elimin grupul paralel R17-C7 dar autooscila f puternic cu ieșirea agățată la V+. Grupul ala are rolul de a izola T2 de supertranzistorul T3T4T7. Ar trebui, pentru eficienta maxima a punții R38 L3 R20 paralel R21 și C8 făcute niște modificări. Anume, C8 sa fie conectat în emitor ul T2, propunere Keith Snook și Tibi Vicol. La mine nu a mers dar mofificarea lui Bernd Ludwig de a conecta C8 în colectorul T2 a fost perfecta. Cu păstrarea C7R17. Fără nu s-a putut. L2 a fost eliminat iar R41 strapat. L1 a fost păstrat. Este importanta stabilitatea dimensionala a bobine L3 care trebuie sa fie de 2,8 micro Henry și nu de 3 microHenry. Pentru stabilitate dimensionala, am lipit spirele cu superglue, iar în interior am umplut cu termolipici (baghetele care se topesc în pistolul dedicat). Cam atât. Funcționează fără modificări între plus și minus 55v și 26-30v. Cam atât. Modificarea lui Keith Snook de a transforma AO de întrare din inversor în neinversor, care ar reduce zgomotul și mai mult prin reducerea zgomotului termic al rezistentelor nu a funcționat la mine Contează mult cablaj ul, deci, ar fi indicat sa se cloneze cel original.
 17. Da. Am eu doua tipuri funcționale. Una este varianta modificata a kit romanesc al firmei din Constanța. Funcționează ok. A doua este varianta Bernd Ludwig cu cablaj ul Alexandru Pop, Alex MM pe forumurile românești și străine. Schema și cablaj ul sunt postate și aici pe forum, atât pe acest subforum cât și la postul Scheme amplificatoare.
 18. Pentru finali complementari, în Tehnium, ING. Barbu Popescu prezintă mai multe variante printre care finali darlingtoni complementari, bipolar complementari și all-npn, dublați. Dați o căutare, iar revista este pe Blog Copcea. Alta idee vine de la Keith Snook, un superpazionat Quad solid state și tuburi care a refăcut, modernizat și îmbunătățit multe scule Quad. Tipul a lucrat pt BBC. Propune vers. DCD mod. 3 și DCD mod. 4, cu darlingtoni complementari. Ultima, netestata și cu privire la care avertizează ca poate oscila în anumite condiții. De la noi, un tip specializat în Quad este Tibi Vicol care a ajuns la vers. 15 a Quad cu finali ALFET. Tibi este foarte respectat în comunitatea AUdiofil pt Quad urile lui superrapide și cu capabilități f mari de curent. Alt specialist în Quad este Bernd Ludwig, altul este un anume Ștefan, olandez cred care întreține un blog. Quadsworld. Din SUA as aminti pe Steve McCormack care a modificat 405 încă din anii 80.
 19. Confirm ca nu are nimic în comun cu Quad. O schema f. complicata. Fără motiv. Asa cum a fost gândită de Peter Walker era perfect!
 20. Stimați domni, am testat, construit și ascultat Quad405 încă din anii 90. Totce trebuie sa faceți este sa copiați o schema a acestui amplificator. Are, în opinia mea o singura buba și anume înaltele cam filtrate, adică are basi cu carul și înalte mai timide. Și mari somități au spus, în revista Stereophile același lucru (Gordon Holt). Particularitatea lui este ca funcționează în clasa A pana la câțiva wați, după care sarcina furnizării curentului mai mare este preluata de etajul final în clasa B, current dumping. În amplificator sunt multe bucle complexe de reacție, auto-null, filtrare subsonica și ultrasonica, grupuri de întârziere, ultimele pentru cuplarea cât mai buna a etajului clasa A cu current dumperul, fără zone moarte. Distorsiunile originalului sunt cu 2-3 zerouri după virgula, adică este un superamplificator. Zgomotul este f slab. Ce îl strica este etajul de protecție la scurt și supracurent care îl strânge efectiv de gat și nici nu îl protejează fiind cuplat la boxe de 4 ohmi dar la care impedanta scade sub valoare. Alta problema ar fi alimentarea operationalului și sursa de curent constant. Puntea de curent alternativ formata din 47 ohmi, 500 ohmi, 3 micro Henry și 120 picofarazi este cea care anulează distorsiunile. Atentie: se recomanda tranzistori fimali clasici 2N3055, 2N3773, Kd503 Kd607, 2N3442, Mj 15003. Prefinalul pnp de pe ramura de plus lucra, a în clasa A, cel de jos formează un pseudo-pnp. În colectorul finalilor se găsesc doua grupuri R-L, 6,9 microhenry cu 22 ohmi în paralel formând o bobina cu factor Q redus care încetinește comutarea finalilor. Atenție la cablaj! Cu operaționale exotice, gen AD, Bb etc poate oscila ușor. Se recomanda TL071 sau NE5534, dar cu ultimul ocfsetul trecede 30 mV. Cu primul, ocfsetul este de 2-3mV. Multe modificări la schema contribuie la autooscilatie care se manifesta urat, prin agatarea la V plus, tensiune continua pe ieșire, arderea unui final. Un sfat: lăsați în bace bootstrapul 2x560 ohmi 47 micro. Eventual creșteți condensator ul la 100 micro dar nu mai mult. Am încercat și cu bootstrapul și cu generator curent constant Wilson și rezultatul e același. Rolul bootstrapul e sa asigure un curent constant între 40si 50 miliamperi pnp în clasa A de sus. Asta în repaus. Va stau la dispoziție cu orice doriți legat de subiect.
 21. Ca de obicei: minunate. Sa le plantam si sa trecem la audiții. Mulțumiri pentru un proiect deosebit.
×
×
 • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock