Jump to content

Kreator

Members
 • Content Count

  16
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Kreator last won the day on February 5 2019

Kreator had the most liked content!

Community Reputation

3 Neutral

About Kreator

 • Rank
  Membru

Profile Fields

 • City
  Baia Mare
 1. Multumesc d-le @gsabac pentru modificarile aduse! Am simulat schema in Multisim 13 si functioneaza OK si la clip, dar mai jos de 0,04% distorsiuni n-am reusit sa ajung, dar consider ca e foarte OK si asa. Raman la varianta d-voastra si ma apuc de proiectat cablajele. As fi recunoscator daca ati posta parerea d-voastra despre aceasta schema Va multumesc.
 2. Am reconfigurat repetorul ca in imaginea de mai jos Oscilograma s-a imbunatatit considerabil exista doar o oscilatie pe palierul negativ si arata asa In schimb distorsiunile in regim normal sunt destul de mari de 0,04% Atasez si fisierul corespunzator amplif simetric full1.ms13 O seara placuta!
 3. Din ce am mai bibilit in simulari cred ca problema este la tranzistorul repetor dintre diferentiale si VAS, fiindca daca se omite acesta atunci simularea este OK, exista un palier curat la clipping dar distorsiunile cresc destul dfe mult la functionarea normala.
 4. @remus68 Rezultat simulare cu 100K intre colectoare. Si cu alte valori face la fel...
 5. Buna seara, Va multumesc d-le @gsabac pentru disponibilitatea d-voastra in a analiza schema propusa. Am construit prima varianta a acestui amplificator fiindca imi plac schemele simetrice (de fapt in lumea de zi cu zi observam ca majoritatea lucrurilor au o simetrie), si stiam performantele schemei originale din revista Tehnium confirmate ulterior de @Zal. Apoi pornind de la aceasta topologie, am impus niste target-uri pentru varianta 2, si anume: - structura modulara: la o "placa de baza" sa conectez module pe care sa le pot ulterior imbunatati, fara a fi nevoie sa refac ampliful de la zero si anume doua module "diferentiale" si un modul pentru VAS (natural conform arhitecturii oricarui amplificator); - realizarea modulara permite customizarea amplificatorului prin upgrade-uri rapide pentru atingerea target-urilor de performanta dorite, constructorul alegand sa realizeze modulele pe care poate sa le faca si care-i satisfac necesitatile; - obtinerea unei puteri suficiente unei auditii de camera folosind o sursa de tensiune normala (+- 35-40V) care se gaseste usor si nici nu costa foarte mult stiind ca traful unui amplificator costa uneori chiar mai mult decat modulele amplificatoare; - un sunet cat mai natural specific amplificatoarelor "vintage"; - scaderea distorsiunilor pana la cel mai mic nivel posibil; - folosirea de componente usor de gasit si accesibile ca pret stiind ca nu intotdeauna electronistul amator dispune de componente specializate; - reproductibilitatea performantelor. Pornind de la acestea am conceput schema postata anterior dar care in simulare permite obtinerea, pe o sarcina de 8 ohmi, a unei puteri de aprox. 50W la o alimentare de +-35V si 70W la +-40V cu distorsiuni de 0,001%. Problema de care m-am lovit este la intrarea in clipping unde simularea arata o forma a semnalului de iesire ciudata cu oscilatii dupa cum a fost prezentata si de dl @gsabac la fel si la aplicarea unui semnal treapta. Dimensionarea componentelor a fost facuta astfel incat punctele statice de functionare ale tranzistorilor din diferential sa fie la 1,2 mA, 10mA la VAS si 30ma pentru bias, pe care eu le consider OK pt schema de fata, ceea ce conduce intr-un regim normal de lucru la obtinerea unor performante foarte bune. Orice ajutor pentru stabilizarea schemei in clipping sau semnal treapta este binevenit ca eu nu mai stiu ce sa-i mai fac. Va multumesc. P.S. Nu sunt inginer electronist, ci doar amator asa ca daca am gresit in exprimare va rog sa iertati.
 6. Intrucat s-a schimbat link-ul postat in prima pagina revin cu cel actual Amplificator simetric 50W Va mai propun doua scheme de amplificatoare: P3A a lui Rod Elliot: Amplificator 60W P3A IPA60 cu Mos-FET : IPA60
 7. Sunt fan scheme simetrice, asa ca solutia prezentata imi merge la suflet. In schimb nu-mi place implementarea reglajului offset-ului fiindca genereaza complicatii inutile. Un simplu semireglabil 100 ohmi in locul celor doua rez de 47 ohmi rezolva problema, dar cred ca a fost un motiv pt solutia aleasa de tine. Si as mai inlocui cele doua diode din generatorul de CC cu un tranzistor. In rest nota 10 cu felicitari pentru proiect!
 8. Alta cale de a reduce amplificarea este raportul R9/R8 = 10 x. Asadar miscorati R9 la 100k (A = 5x) si/sau cresteti R8. Asemenea puteti micsora R24 la 2M2 reducandu-se amplificarea si elimina C14.
 9. Felicitari! Auditii cat mai placute cu acest amplificator!
 10. @Letcon Ce impresie ti-a lasat cand ai ascultat cu el?
 11. @Letcon Felicitari! Vad c-ai adus imbunatatiri pentru prevenirea oscilatiilor, precum si la semireglabilul din superdioda!
 12. @nel65 Are si carcasa! E OK observatia d-voastra. Dar daca se folosesc semireglabili de calitate iar reglarea bias-ului se face dupa cum am scris in site (prin rezistente inseriate pe alimentari) riscul de a se intampla ceea ce ati prezentat d-voastra este minim. Ideea a fost sa animez aceasta sectiune a amplificatoarelor audio prezentand un amplificator de foarte buna calitate cu componente discrete, si care nu emite mari pretentii in realizarea lui. De accea va invit sa-l comentati in ideea de a-i imbunatati performantele. Primul up-grade ar fi protectia la scurt circuit.
 13. Va propun un amplificator audio cu simetrie totala pe care l-am realizat acum ceva timp si care m-a multumit pe deplin. Acest amplificator este destinat in primul rand auditiilor normale si va satisface cei mai pretentiosi audiofili, dar care se poate realiza cu componente usor de gasit si ieftine, iar realizarea practica nu va ridica mari probleme. Calitatile deosebite ale amplificatorului este data de topologia adoptata, cea cu simetrie totala. Sunetul acestui amplificator este curat si ferm. Schema adoptata este urmatoarea: Realizarea practia este urmatoarea: Se observa ca etajul de intrare este format din doua diferentiale. Acest fapt mi-a dat idea de a construi pentru fiecare dintre ele cate un modul, rezultand astfel o realizare compacta. Pentru detalii aferente realizarii practice a cablajului si reglajul ampllificatorului va invit aici.
 14. Pentru cei care nu le merge link-ul, (daca nu arata nimic apasati F5 (refresh)), pun cablajul si fata plantata. Spor la treaba si vrem poze. Cablaj_P3A.pdf piese_P3A.pdf
 15. Am folosit tranzistori finali TIP35C si TIP36C. Am actualizat site-ul cu cablajul si fata plantata.
×
×
 • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.