Sari la conținut

dumitrumy

Members
 • Număr conținut

  132
 • Înregistrat

 • Ultima Vizită

 • Zile Câștigate

  11

Postări postat de dumitrumy

 1. Lasand deocamdata deoparte limbajul golanesc pe care il folosesti, explica de ce "O parte din energia stocata se scurge la pamnt" si eventual ce procent? Iar intrebarea mea era simpla, daca atingi doar o borna a condensatorului aceeasi parte din energie se scurge la pamant?

  Citat:   Ce ai zice daca atingi concomitent (cu un deget, sau cu o portiune a palmei) ambele terminale ale condensatorului 

  >>>>>>>>>>>>>>>

  Valeu, ce mare problema ai pus!!! Pai de la 8-9 ani faceam teste cu cine are curaj sa puna limba pe bornele bateriei de la lanterna, cea de 4,5V. Stia toata pustimea ca trebuie sa atingi ambele borne, nu doar una.

  • Like 1
 2. CITAT 1:   Pai daca exista la nivelul forumului unii care se apuca sa faca tehnologie in comutatie, fara sa masoare sau sa verifice circuitele, va dati seama cam cati s-ar apuca sa citeasca un asemenea articol, si mai ales cam cati l-ar intelege!?

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  CITAT 2:     Nu stiu cand fusese pornit ultima oara acel televizor, dar stiu ca dupa ce a stat nefolosit la mine cam vreo 2 zile, m-a "scuturat" bine in momentul in care am manipulat condensatorul, dupa detasarea din circuit. A fost primul contact cu realitatea fizica a trecerii curentului electric prin corpul  uman. O cantitate de electricitate stocata pe acel condensator (de 200 uF) s-a scurs prin mine la pamant, eu fiind perceput in circuitul format ad-hoc, ca un rezistor.

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  @ola-nic :   le spuneti si la baietii care lipesc piese de ce s-a scurs la pamant electricitatea prin dvs? Asta ar insemna ca indiferent ce borna a condensatorului incarcat ating, ma electrocutez? Sau doar cand ating "plusul"?

  • Like 1
 3. Chiar nu ai prins niste trucuri de cand pun simulari? pai este exact schema dumitale la care in loc de traf si electrod sudura avem un circuit paralel cu piesa de incalzit pe post de sarcina. Condensatorul serie este de 150nF, adica cei 2 de 75n care in alternativ sunt in paralel (am explicat mai sus in raspunsul dat d-lui Olaru). 

  E cam deranjanta exprimarea "fie cum zici" care ma duce cu gandul ca ai impresia ca fac simulari aiurea, fara legatura cu montajele in discutie. Adica ce am pus eu acolo e o joaca. Ia sa vedem documentatie descarcata doar pt incalzirea prin inductie, subiect ce nu ma intereseaza practic:

   

  inductie.jpg

  • Like 1
 4. Anicai, nu vezi ca sapa prin toate vechiturile sa ne gaseasca nod in papura dar mai rau se afunda amestecand lucrurile. Schema pusa este o varianta industriala de prin anii 50-70. Nu stim date si trebuie sa dam cu presupusul: generatorul este sinusoidal, se cupleaza tot prin condensator serie, deci este tot un LCC. Doar ca fiind sinusoidal nu mai are nevoie de inductanta serie pt rezonanta. De la teoria LCC se stie ca in gol circula un curent foarte mare de natura reactiva. Daca generatorul deserveste mai multe posturi de lucru este normal sa reduci puterea reactiva ce circula inutil pe cablurile de distributie. In convertorul de sudura curentul reactiv in gol circula local fara sa afecteze reteaua electrica. Fiind cu componente rapide si cu circuit specializat de comanda, invertoarele adevarate rezolva problema prin controlul frecventei.

  A se vedea singura varianta comentata pe net:

  https://www.google.ro/search?q=ep-pemc2000.pdf&biw=1280&bih=913&sxsrf=ALeKk03YdRd7PME2I3aafTMuumXIhKS-9w%3A1627459134962&ei=Pg4BYZDgOaGclwT13ZOABA&oq=&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAEYATIHCCMQ6gIQJzIHCCMQ6gIQJzIHCCMQ6gIQJzIHCCMQ6gIQJzIHCCMQ6gIQJzIHCCMQ6gIQJzIHCCMQ6gIQJzIHCCMQ6gIQJzIHCCMQ6gIQJzIHCCMQ6gIQJ0oECEEYAFAAWABgnsb-FGgBcAB4AIABWIgBWJIBATGYAQCgAQGqAQdnd3Mtd2l6sAEKwAEB&sclient=gws-wiz

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Edit: schema lui Danyk cu aproximatie.

  Daca nu ai piesa introdusa in bobina sau e una mica, curentul reactiv este mult mai mare decat cel activ daca folosesti frecventa fixa cum are IR2153. Schema lui Dudrik foloseste UC1861 sau microcontroler, montajele antice sunt nevoite sa compenseze cu relee. 

  123a.png

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  124a.png

 5. Acum 26 minute, c_anicai a spus:

  Cred ca iti voi fura ideia cu condensatorii din simulare pt invertor ca sa scutesc pe aia de decuplare si voi pune electroliticii cat mai aproape, doar ca riscul va fi dublu, riscant pt mosfet-uri in caz de se scurtcircuiteaza.

   

  Faza e ca n-am incercat asa, zici ca se comporta ok rezonanta conectati in acest fel?

  In simulare am o baterie ideala, nu are nevoie de decuplare locala. Este bine cum ai facut, ai decuplare locala. Eventual o poti face cu un singur nepolarizat la 400V si imparti condensatorii de rezonanta in doua ca in simulare. Da, e bine sa iei cat mai aproape de electrolitici alimentarea.

  • Like 1
  • Thanks 1
 6. D-le, condensatorii de 12nF sunt in paralel si dau unul echivalent de 144nF, nu de 1nF. Prin acel cond. trece curentul de sudare impartit la raportul de transformare, deci 30-40Av. La 60kHz si 30Av prin 1nF am obtine o tensiune de varf de 80kV! 

  Apoi si cond. de 330n sunt tot in paralel, deci se insumeaza.

  Iar descrierea functionarii invertorului rezonant serie este facuta complet "dupa ureche". 

  Pentru cineva care trimite in permanenta pe oricine sa studieze, pentru cineva care a facut o facultate erorile din expunere sunt de nepermis!

  1) Condensatorii C11 si C12 sunt permanent in antifaza

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.

  Ce inseamna condensatori in antifaza, poate semnalele electrice sunt in antifaza.

  2)  Atunci cand va conduce Q1, se va incarca condensatorul C12 prin bobina primara a trafului, iar cand va conduce Q2, se va incarca C11 prin intermediul aceleiasi infasurari.

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Condensatorii au 2 capete legate impreuna iar celelalte sunt la masa in alternativ, deci tot impreuna. Punctul comun variabil va determina un curent de incarcare al unuia dar in acelasi timp un curent de descarcare a celuilalt de aceeasi valoare. Ei sunt in paralel in alternativ iar in procesul de rezonanta sunt in paralel.

  3)  Primarul trafului are o inductanta, care se calculeaza de asa maniera incat cu fiecare dintre cei doi condensatori (identici ca valoare) sa realizeze rezonanta serie la o anumita frecventa reglata prin intermediul driverului IR2153.

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Auzi, cu fiecare condensator, deci pe rand fiecare priveste pasiv cate o semialternanta a curentului! Tocmai am scris mai sus ca ei sunt vazuti in paralel de circuit.

  Alta eroare tot aici, rezonanta nu se face cu inductanta primarului trafului!!! La rezonanta serie simpla intra in calcul doar bobina serie. La circuitul derivat din ea, denumit LLC intra si inductanta primarului dar doar cand scadem frecventa de lucru si care depinde de raportul Lprimar/ Lserie. Anicai a pus mai sus caracteristica de transfer a acestui circuit derivat din rezonanta serie simpla studiata in liceu. Oricum omenirea abia de prin 1992 a inceput studierea serioasa a invertoarelor LLC folosite intens in sursele tv plasma.

  Adaugat la celebrul calcul pe care l-ai facut pe elforum cu bobinele splitate ale unui traf unde ai facut comparatia puterilor folosind doar inductantele infasurarilor, pot spune ca nu este suficienta cunoasterea unor formule seci fara o adaptare la circuite practice.

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  EDIT:

  Citat--- Faceti exercitiul si puneti pe un simulator schema si analizati-o si asa cum este, dar si cum am specificat eu aici si veti vedea care sunt diferentele.

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Urmeaza, sa le caut.

   

  teh1.png

 7. CITAT:      Altminteri sa stii ca invertoarele cu integratul IR2153 sunt numai cu rezonanta.

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Pai tocmai ai pus o schema de la rusi care nu este cu rezonanta. Oricum afirmatia este aruncata la intamplare, nu are legatura cu realitatea. IR2153 este pur si simplu un driver low side si high side cu oscilator intern. Unde se foloseste este treaba utilizatorului si depinde de pregatirea si imaginatia lui. Eu am facut un buck pe tensiune mica, cu stabilizare si limitare curent folosind doar comanda high side. Sa vad daca am si filmul cu prezentarea.

  • Like 1
 8. Mi-a picat hardul la calculator si am pierdut deocamdata schemele realizate pt simulari. Pe elforum te-am contrazis cu teoria asta si am pus o simulare care arata cresterea curentului prin tranzistori la saturarea miezului bobinei de rezonanta. Dar probabil trebuie sa ma chinui mult sa ajung la un miez care sa se comporte asemanator in simulare. Trebuie sa fac din nou schema si cred ca de la caldura asta nu ma simt prea bine. 

 9. Ca sa degrevam topicul lui &anicai despre invertorul rezonant putem posta aici diverse.

  Pentru inceput ceva cules de pe net, curentul si tensiunea in timpul sudarii:

   

  arc1-iul21.png

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Si un tabel dintrun curs sudura:

   

  diametru electrozi--curent.jpg

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.

  EDIT:    am gasit niste poze vechi cu un invertor reparat. Sarcina, rezistente resou 2000W din comert. 

  017-33.jpg

  014-50b.jpg

  • Like 1
 10. Acum 11 ore, roadrunner a spus:

  @dumitrumy nu sunt sigur ca formele alea de unda sunt curentul prin arc (zice pe diagrame ca sunt cu sarcina ohmica - rezistiva adica)

  RR

  Extrasele acelea de la italieni sunt doar pt a evidentia curentul si tensiunea la niste invertoare comerciale. Nu am afirmat ca acel curent este din timpul sudarii, nici nu cred ca o oscilograma ar fi inteligibila in acea situatie. Pur si simplu oscilogramele au fost "la pachet" cu valorile curenti/ tensiuni.

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  EDIT:  Ce ma intristeaza este faptul ca exista un singur cetatean cu activitate in electronica de forta pe doua forumuri de specialitate din Romania si care este atacat pe ambele, aici chiar cu depasirea unor reguli simple de interactie in mediul online. Chiar daca este usor in afara tematicii, daca merge intrun echilibru instabil datorita pregatirii medii in electronica, trebuie respectat pt acuratetea realizarii cu mijloace modeste, pt perseverenta dar si pt faptul ca incearca sa va raspunda tehnic atat cat se pricepe.

  • Like 1
 11. CITAT:    

  Arcul electric e cea mai nasoala sarcina care o poti avea la iesirea unui convertor.

  RR

  Editat 32 minute în urmă de roadrunner

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Bobina de iesire se ocupa ca aceste variatii sa ajunga greu la tranzistoare si sa influenteze invertorul. Daca ai urmarit subiectul, Anicai a mentionat ca modificarea inductantei de iesire de la 12uH la 20uH a imbunatatit evident mentinerea arcului.

  Am gasit intrun PDF tensiunea de sudare:

   

   

  Technology 175a.jpg

  Technology 188CE.jpg

 12. CITAT:   In electronica am avut o pauza luunga in domeniu, cand ma ocupam nu exista comutatie.

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Ti-am mai spus ca m-am angajat in 78 si parca spuneai ca erai prin clasa a 8-a atunci. Am gasit 2 tipuri de surse in comutatie direct pe retea in FCE Felix. Fabrica s-a infiintat in 72 si au luat calculatorul Felix de la francezi ce-l aveau parca de la americani (deci anii 60??). Si aveau tot surse in comutatie, ca la 5V/125A nu cred ca isi permitea cineva liniara. Doar ca erau cu traf de retea si comutatia pe 50V in secundar cu tranz 117Q/ 2N5038. In 1983 chiar eu am facut o sursa de 5V/225A direct pe retea (cu BUX14 in punte) cand aveai probabil 18-19 ani.

  <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

  CITAT 2:    Daca consideram un factor de putere (des intalnit in practica) de 0.8, atunci puterea activa necesara topirii locale a metalului de sudat este situata in intervalul 50x60x0.8 = 2400 W si 50x90x0.8 = 3600 W pentru electrodul cu diametrul de 2.5 mm mentionat.

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Invertorul lui Anicai scoate DC la iesire, de ce sa mai introducem factorul de putere? 

×
×
 • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.