Sari la conținut

donpetru

Root Admin
 • Număr conținut

  8.135
 • Înregistrat

 • Ultima Vizită

 • Zile Câștigate

  452

Postări postat de donpetru

 1. Am fost nevoit sa dezvolt revizia nr.2 a acestui proiect deoarece microcontrolerul ales initial nu avea convertor analog-digital inclus iar adaugarea unuia extern ar fi complicat nejustificat proiectul. Din acest motiv am ales un microcontroler destul de cunoscut si anume Atmega16 sau se poate folosi si Atmega32. Urmeaza sa definitivez softul si sa-l optimizez pe noul cablaj imprimat. Am testat soft-ul intr-o forma rudimentara pe platforma EasyAVR6 (placa dezvoltare aplicatii cu MCU-uri AVR microcip/atmel). Mai am de optimizat si sper sa dea rezultul scontat. Eu voi stii asta dupa ce voi intra in posesia unui cablaj de fabrica, il voi popula cu piese si voi face testele necesare.

   

  Avand in vedere modificarile efectuate voi fi nevoit sa dau comanda de niste cablaje de fabrica noi pentru placa "motherboard" care contine microcontrolerul. Am actualizat si PCB-ul secundar care contine push butoane si LED-uri. desi PCB-ul vechi cu LED-uri se mai poate folosi cu conditia sa utilizati valorile pieselor din fisierul atasat in prima postare (adica val. pieselor din rev.2), sa renuntati la R143 si sa implementati in vechiul cablaj, o punte intre doua puncte de lipire grupul de rezistoare R123A si R123B din rev.2. Deci nu mai este nevoie sa folosim KEY1 si KEY2, va fi doar un KEY simplu.

  • Like 3
 2. Topicul nu e rau de abordat, dar nu ar fi sa-l completati cu niste aplicatii practice. Spre exemplu, in ultimii ani, am tot primit pe adresa redactiei Tehnium Azi cateva intrebari legate de postarea unui articol despre cum se bobineaza un motor electric asincron monofazat vs. unul de curent continuu, cum le comandam electronic etc. etc. Din pacate, antrenat intre administrarea site-ului, modernizarii de aparatura electronica, viata de zi cu zi si proiecte personale din colectia prezentata in site, nu mai am un gram de timp sa dezvolt niste articole pe asemenea teme. Adica, ideea era sa incercati totusi sa concentrati unele subiecte in niste articole decat sa prezentati succint niste teme care rascolesc ceva dar nu lamuresc mai nimic. Deci, incercati sa prezentati mai constructiv subiectele si poate luati in considerare pe viitor dezvoltarea unor articole Tehnium Azi care cred ca ar starni interesul la mai multa lume, mai ales daca sunt facute bine.

 3. Ca o completare la topicul cu cablaje imprimate pentru noul A350, deschid acest topic pentru a creea un grup de cumparatori de piese electronice pentru noul A350. In acest scop am creeat un fisier MS Excel care contine listele de piese a tuturor proiectelor implicate in modernizarea A350.

   

  Fisierul l-am atasat mai jos si asa cum o sa observati, in partea dreapta am creeat cateva coloane suplimentare unde in una din acestea am completat eu cantitatile de piese dorite de mine. Dupa ce veti completa si voi, in coloanele adiacente cantitatile dorite, voi face apoi un total. Cu acest total voi cauta la mouser si tme pretul cel mai bun. Deci, coloanele cu distribuitor, pret si link le voi completa eu la urma sau daca aveti voi vreo recomandare la un anume reper (sau la mai multe repere) puteti face lucrul asta. 

   

  Asadar, astept de la voi sa repostati aici fisierul excel cu cantitatile voastre. Dupa aceea eu o sa actualizez fisierul atasat mai jos si cu cantitatile voastre, urmand ca final sa luam in calcul cantitatile prezentate in fisierul de mai jos (actualizat).

   

  Lista piese noul A350.xls

   

  Dupa acest pas, o sa vedeti pretul care va rezulta la finalul tabelului Excel in dreptul fiecarui utilizator. Acea suma va trebui sa o platiti in contul binecunoscut (cei care nu au contul ii rog sa-mi trimita un mesaj privat pentru comunicarea acestuia) urmand ca dupa ce voi intra in posesia cablajelor comandate a doua oara si a pieselor, sa vi le trimit pe toate in acelasi colet.

   

  Pentru completarea tabelului de mai sus, nu am un termen anume, dar as dori sa dau comanda de piese tot vinerea viitoare sau cel mult in doua saptamani. Ramane sa-mi comunicati si voi, in functie de bugetul fiecaruia, cam cand puteti sa faceti asta.

   

  Deci, astept opiniile voastre in acest topic.

 4. Multumesc pentru comenzi.

  Pana in acest moment situatia se prezinta astfel:

   

  4 seturi - niksound + ilie501

  2 seturi - gadrianno

  2 seturi - outtek

  + 2 seturi eu

  TOTAL 10 seturi.

  Deci pana acum ne incadram la o comanda de 10.

   

  Daca mai sunt utilizatori care doresc acest al doilea calop de PCB-uri mentionat mai sus ii rog sa mentioneze lucrul asta in zilele urmatoare, pana joia viitoare inclusiv. Deci, lista de comenzi ramane deschisa. Daca nu vor mai fi utilizatori, va ramane dupa confirmarea platilor sa fac comanda de 10 seturi.

   

  @outtek, referitor la cerinta de seturi de PCB de microcontroler (DP0514 M+S) si PCB preu PU MAG (DP0218), eu o sa mai lansez initiativa asta tot in acest topic, de un alt set de PCB-uri de acest fel, dar dupa ce finalizez programul microcontroler, ca sa validez layout-ul actual. Cat va dura pana voi lansa aceasta comanda imi este greu sa estimez acum. Urmariti acest topic.

  • Like 1
 5. Mersi, am notat.

   

  Lista de comenzi ramane deschisa pana saptamana viitoare, pe joi inclusiv. Deci pana atunci va puteti abona mentionand numarul de PCB-uri dorit si bineinteles, tot pana atunci va trebuie efectuata plata. Puteti adauga si transport (+25lei curier rapid pe teritoriul Romaniei) sau transportul il veti achita cand veti primi coletul.

   

  EDITARE ULTERIOARA: Daca vinerea viitoare cel tarziu lansez comanda de PCB-uri, ar trebui sa soseasca ca si cele din primul calop, in 2...3 saptamani.

  • Like 1
 6. Precum va spuneam in topicul dedicat modernizarii A350, am finalizat de prelucrat in versiunea de 2 straturi PCB proiectele: DP0127, DP0330 si DP0816. Acest al doilea calop de PCB-uri au suprafata mai mare cu aproximativ 53% decat calopul de PCB-uri comandat anterior si prezentat in imaginile de mai sus. Din acest motiv, pretul:

  - a unui PCB DP0127 si a doua PCB BIAS DP0127;

  - a unui PCB DP0330 (corector de ton);

  - si a unui PCB DP0816 (noua "placa redresor")

  este de 85 lei.

  Acest ultim calop de PCB-uri incheie lista de PCB-uri necesare pentru modernizarea A350. As dori sa strangem banutii pana vinerea viitoare ca sa dau comanda de acestea pana atunci.

  Deci, va rog sa mentionati in acest topic numarul de seturi dorit. Pentru cei care nu cunosc contul unde sa efectueze plata ii rog sa-mi trimita un mesaj privat.

  Primul calop de PCB-uri prezentat in imaginile anterioare, in functie de interesul utilizatorilor, voi mai da comanda de aceste PCB-uri, dupa ce voi valida programul care se va scrie in microcontrolerul Atmega 8515. Momentan as dori sa comandam al doilea calop de cablaje imprimate.

  • Like 1
 7. Astazi au sosit cablajele (foto mai jos - cred ca o sa trebuiasca sa apelez la vechiul aparat foto ca telefonul nu mai face poze ca lumea!). Urmeaza sa deschid in seara asta, cel mai probabil, un grup de cumparatori piese electronice a noului A350. In acest sens o sa fac un fisier excel care va contine toate listele de piese implicate in modernizarea A350. Eu am sa notez pe o coloana cam ce as avea nevoie, urmand ca fiecare sa completeze coloanele lor cu ceea are nevoie. Poate facem un grup de cumparatori piese tme si mouser! Asa cred ca obtinem un pret mai bun!

  DP0514 & DP0218 PCBs_1.jpg

  DP0514 & DP0218 PCBs_2.jpg

   

  Ramane sa-mi transmiteti aici daca doriti sa va trimit cablajele acum, urmand sa achitati transportul la sosirea coletului sau le pastrez ca sa vi le trimit si cu celelalte cablaje / piese electronice ??? Adresa de livrare va rog sa o transmiteti prin mesageria privata.

  • Like 1
 8. Lucrurile au mai evoluat in cazul modernizarii A350. Precum va spuneam in unul din topice incepusem sa prelucrez proiectele DP0127 (noul PCB amplificator), DP0330 (noul PCB corector de ton) si DP0816 (noua placa "redresor") la versiunea in 2 straturi pentru a le putea face niste cablaje de fabrica. Acest proces l-am incheiat si cred ca maine seara, in topicul dedicat achizitionari de cablaje care se poate accesa aici, o sa prezint si celelalte detalii.

  Dar, momentan, haideti sa va prezint o imagine de ansamblu cu conexiunile care vor trebui realizate intre placile noului A350. In imaginea de mai jos conexiunile nr.10 si 11, sunt niste asazis "pamblici IDC", cu 10, respectiv 24 de pini, care se pot achiziona de la furnizori, gen tme.eu/ro etc. Celelalte conexiuni, daca doriti le detaliem, dar cum proiectul se adreseaza celor cu ceva experienta in electronica, e sine de inteles cam ce tipuri de conductoare (ecranate, MYF 1.5mmp) vom putea folosi. Deci, daca doriti, le detaliez intr-o postare viitoare.

  Conexiuni placi noului A350.jpg

   

  EDITARE ULTERIOARA: Exemplu de "pamblica IDC":

  https://www.tme.eu/ro/details/fc24150-s/cabluri-panglica-cu-conectori-idc/amphenol/

  • Like 2
 9. ATENTIE !!! Am reincarcat proiectul DP0816. Am mentionat in prima postare modificarile pe care le-am facut.

  Asadar, am facut aceste modificari asupra formei PCB pentru a permite montarea unei table de Al sau a unui radiator mai mare pentru tranzistorul BDX53C, radiator care se poate prinde folosindu-ne de gaurile de fixare a placii DP0816. Astfel, s-a imbunatatit si regimul termic al acestui tranzistor.

  Cu aceste modificari proiectul este gata pentru PCB-uri de fabrica. Dar pana acolo, mai am de verificat / pregatit in doua straturi proiectele aferente corectorului de ton (DP0330) si cel a noului amplificator audio A350 (proiectul DP0127).

  • Like 1
 10. Acum 17 ore, outtek a spus:

  Salutare donpetru, ma inscriu si eu la un set.

   

  Mersi,

  Florin

  Din pacate, din cele 5 seturi comandate in partea 1 nu a mai ramas nici un set disponibil de vanzare. Cand voi anunta comanda de celelalte seturi (partea 2), in functie de interesul utilizatorilor, voi mai da comanda atunci si de cateva cablaje din partea 1. Retineti ca, momentan am ales doar 5 seturi pentru a valida prototipul placii principale DP0514. E posibil ca dupa realizarea programului care va trebui scris in microcontrolerul ATMEGA8515 sa fiu nevoit sa mai ajustez PCB-ul principal DP0514 sau nu, depinde de caz. Asa la o prima analiza as zice ca nu vor fi probleme dar pana nu testez practic DP0514 nu pot fi 100% sigur.

  Celelalte PCB-uri, din partea 2 (amplificator DP0127, corector de ton DP0330 si noua placa redresor DP0816), nu vor avea nevoie de validari deoarece partea de amplificare am testat-o pe cablaj test, am sa  o reverific a treia oara si cum toate cablajele pe care le fac sunt creeate pe netlist-uri, sansa unei conexiuni gresite este egala cu zero. In cazul cablajelor din partea 1 (selector intrari - DP0514 si preu PU MAG - DP0218), am fost nevoit sa creez un set de 5 PCB-uri pentru a valida programul, pentru ca e posibil ca anumiti pinii de iesire sa nu se pupe cu programul etc. Slabe sanse sa existe probleme de acest fel, dar e mai bine sa fiu preventiv.

   

  Acum 4 ore, gadrianno a spus:

  Bună ziua Donpetru. Am efectuat plata a 55 lei pentru un set de cablaje. 

   

  Multumesc. Confirm plata ta. Si a utilizatorilor @niksound si @ilie501. 

  Asa cum va spuneam, pe masura ce cablajele inainteaza spre mine, o sa postez aici mesaje privind statusul lor.

  • Like 1
 11. Multumesc tuturor.

   

  Intre timp am dat comanda de cele 5 seturi de cablaje. Astept ca in cursul zilei de maine sa se inregistreze plata voastra si pe parcursul evolutiei cablajelor spre mine va voi tine la curent cu statusul lor aici.

   

  Acuma, in zilele care vor urma, imi voi indrepta atentia spre conectarea placilor DP0127, DP0330 si DP0816. Precum spuneam mai sus o sa prelucrez la varianta de doua straturi aceste PCB-uri. O sa analizam inclusiv puterea disipata de acel BDX de pe placa 0816 si mai multe lucruri, inainte de a ajunge sa dau comanda de al doilea calop de PCB-uri enumerate anterior. Oricum, luna asta as vrea sa trasam varianta finala a acestui proiect de modernizare A350. Tot luna asta o sa prezint si un excel cu toate piesele necesare in constructia acestui proiect "noul A350" - poate facem un grup de cumparatori special de piese electronice luate de la mouser.com. Vom vedea la momentul respectiv.

 12. Asa cum mentionam aseara, ca sa pot definitiva programul care se va scrie in procesorul Atmega8515, voi fi nevoit sa fac comanda de minim 5 bucati de fiecare cablaj a proiectului DP0514 prezentat aici. Si ca sa completez partea asta voi da comanda si de 5 PCB-uri de preamplificator de doza de pick-up (e vorba de proiectul DP0218 prezentat aici).

   

  Deci, intr-o prima faza voi comanda aceste PCB-uri. Sunt necesare in aceasta faza pentru a definitiva prototipul DP0514. Costul unui set de cablaje DP0514 (1 buc. PCB principal + 1 buc. PCB secundar) si un PCB DP0218 = costa 55lei. Cum un set il voi folosi eu, mai raman 4 seturi de vanzare la pretul de 55lei / setul.

   

  Cine achizitioneaza un asemenea set de cablaje, va avea o reducere de 15% la achizitionarea viitoarelor PCB-uri necesare in modernizarea A350, e vorba de proiectele: DP0330 (corector de ton), DP0127 (noul cablaj de amplificare pt. A350) si DP0816 (noua placa redresor). Proiectele mentionate anterior le-am prezentat in rubrica binecunoscuta care se poate accesa aici.

   

  Deci, daca sunteti interesati sa achizitionati un set de cablaje DP0514 si un cablaj DP0218, plata o puteti face in avans in contul binecunoscut, urmand ca livrarea PCB-urilor sa fie facuta, dupa un calcul simplu, in maxim 30zile (+/-5zile). Cablajele vor fi cu soldermask albastru si silkscreen alb. Detalii conexe, cum ar fi adresa de livrare, nr cont etc., le discutam in mesageria privata a site-ului.

   

  Pretul celorlalte PCB-uri (DP0330, DP0127 si DP0816) le voi comunica intr-un mesaj ulterior dupa ce voi definitiva aceste PCB-uri la versiunea in doua straturi. 

 13. Am fost nevoit sa despart partea de preu pe care ma gandeam initial sa o includ in proiectul DP0514 intr-un proiect dedicat, nou, cu codul DP0218. Deci, DP0218 este un proiect PCB care are la baza schema electronica a preului de doza de pick-up din vechiul amplificator audio romanesc A350. Acest PCB se va prinde de cablajul principal DP0514 cu ajutorul unor pini header de 2x5pini. Deci, conectorii HD2 si HD3 sunt de tipul DS1024-2*5R0 si se vor prinde de partea bottom a cablajului imprimat.

   

  Avand in vedere nivelul de amplificare dar si nivelul de semnal mic pe intrarea acestui preamplificator audio de doza de pick-up, acest proiect DP0218 trebuie introdus intr-o carcasa metalica, compacta, care sa asigure proprietati foarte bune de ecranare si sa permita prin lateral trecerea cablurilor ecranate care vin de la intrarile A350 si se duc la placa principala DP0514. Confectionarea acestui "ecran" il las la alegerea fiecarui utilizator.

   

  Iata si proiectul DP0218:

  DP0218 - PU MAG audio preamplifier A350.pdf

   

  Spor la mesterit.

   

  P.S. O sa prezint saptamana viitoare, in topicul dedicat cu modernizarea A350, o imagine de ansamblu ca sa va formati o idee cum ar trebui cablate placile folosite in modernizarea acestui amplificator. Tot saptamana viitoare o sa reincarc proiectul placii "redresor" - am corectat niste notatii in schema si nu in ultimul rand, vreau sa refac balanta de puteri disipate in circuitul stabilizator de 5V, ca sa vedem daca, managementul termic este ok. Asadar, urmariti tehnium-azi.ro

  • Like 1
 14. A venit timpul sa prezint proiectul care se va ocupa cu selectarea intrarilor audio din vechiul amplificator audio A350. Este un proiect mult mai modern fata de alternativa originala si care vine cu un atu si anume: led-urile din partea dreapta a amplificatorului vor intra in regim de vu-metru dupa cateva secunde de la apasarea sau selectia intrarilor: PLAY si REC.

   

  Proiectul DP0514 are la baza doua circuite imprimate: unul care va contine MCU-ul si releele aferente iar celalalt, partea de comutatoare si LED-uri. Cablajul principa care contine releele are inclus un convertor c.a.-c.c. care transformat un 0,5Vrms in 0,5Vdc, informatie necesara ca sa poata fi prelucrata de microcontrolerul de tipul Atmega8515. Ajustarea acestei tensiuni continue, pe canalele dreapta si stanga, se va face cu ajutorul trimerilor R64 si R65, masurand tensiunile intre punctele test de pe cablaj notate cu VL si VR.

   

  Urmeaza sa elaborez soft-ul care va inclus in acest microcontroler, soft pe care il voi posta aici cat de curand posibil. 

  Iata mai jos si proiectul DP0514:

   

  ATENTIE !!! Am postat revizia nr.2:

   

  DP0514 REV.2 - New selector audio inputs for A350 audio amplifier.pdf

   

  Ca sa pot dezvolta programul, saptamana viitoare intentionez sa lansez comanda de 5 bucati PCB (asta e comanda minima) ca sa vad exact cum functioneaza programul pe aceasta topologie de PCB. O sa comand si niste cablaje de preu de doza de pick-up (DP0218). Momentan atat, urmand ca pe la finalul lunii astea, inceputul lunii mai, sa dam comanda si de restul PCB-urilor (DP0127, DP0816 si DP0330). O sa deschid un topic in sectiunea Vanzari-Cumparari privind abonarea la cablaje de fabrica dar asta cel mai probabil maine.

   

  Momentan atat. Pe masura ce se dezvolta subiectul si mai apar intrebari, le voi lamuri pe parcurs.

   

  Spor la mesterit !

  • Like 4
 15. Intre timp am finalizat si cablajele placii principale DP0514 si bineinteles, noul PCB a preamplificatorului de doza de pick-up care va face obiectul unui proiect PCB personal separat cu indicativul DP0218. Bineinteles, veti putea folosi si alte preuri de doza de pick-up cu conditia ca aceste preuri sa aiba cablajul cu conectica asemenea DP0218. Deci DP0218 se va monta vertical in marginea din partea dreapta a PCB-ului principal DP0514.

  Iata si cateva imagini cu aceste proiecte personale de care va spuneam anterior. Urmeaza sa le prelucrez in formatul PDF binecunoscut si sa le public in sectiunea donpetru projects.

  Acum ramane sa vad - ca mi se pare ca e o mica problema - la amplasarea PCB-ului secundar DP0515 (cel cu LED-uri si switch-uri) si PCB-ul corectorului de ton DP0330.

  Si bineinteles, mai ramane sa dezvolt soft-ul care se va incarca in microcontrolerul de pe placa principala DP0514, este vorba de un Atmega8515.

  DP0514 MOTHERBOARD.jpg

  3D VIEW DP0514 MOTHERBOARD.jpg

  New 3D PCB VIEW DP0218.jpg

   

  • Like 2
 16. Buna intentia, mersi, dar daca subiectul e doar cu fotografii, mai bine deschideai un album personal in rubrica Galerie a site-ului. Spun asta si din cauza ca link-ul respectiv peste nu stiu cat timp nu va mai fi valid iar topicul nu va mai avea valoare. Asa ca, hai sa-i dam ceva substanta si valoare, ce zici ?

   

  P.S. Fotografiile de acolo se mai pot redimensiona daca sunt prea mari sa incapa in Galeria foto a site-ului, spre ex. folosind programul ACDSee.

 17. Desi din punct de vedere tehnic are o sustinere afirmatia folosirii unor conductoare de sectiune mai mica de 1.5mmp in anumite amplificatoare audio, nu este "o mare tragedie" utilizarea unei asemenea sectiuni intr-un montaj de modernizare a vechiului A2050, mai ales in anumite locuri (gen, iesire/alimentare etaj de amplificare). Deci, a scoate in prim plan o asemenea "utilizare" mai ales ca vorbim de domeniu D.I.Y., mi se pare destul de exagerata si as spune usor "rautacioasa". Cu ce scop, ramane sa stabileasca asta fiecare utilizator/vizitator care va parcurge acest topic. Este o "minge" aruncata la fileul terenului utilizatorului @Bogdan Craciun, care a venit in forum cu intentii bune, pentru a prezenta un mod de realizare a unui A2050 intr-un mod destul de placut si de interesant pentru o mare parte din utilizatori. Ca sunt unii dintre ei, "mai carcotasi", asa e lumea, dar dvs. trebuie sa mergeti mai departe pentru ca ceea ce faceti, faceti bine iar rezultatul pe care il veti obtine cu siguranta va oftica pe o mare parte din ei. Si asta (rezultatul) ar trebui sa umple tot golul lasat de afirmatiile taioase a unora din ei. 

   

  • Like 2
×
×
 • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock