Jump to content

donpetru

Root Admin
 • Content Count

  7,589
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  299

donpetru last won the day on April 21

donpetru had the most liked content!

Community Reputation

738 Excellent

About donpetru

 • Rank
  Administrators
 • Birthday 01/04/1980

Contact information

 • Website URL
  http://www.tehnium-azi.ro www.donpetru.ro

Profile Fields

 • City
  Galati

Recent Profile Visitors

32,851 profile views
 1. donpetru

  Amplificator Hibrid Lampa MOS FET

  Dupa testele efectuate anterior de @gsabac eu as incerca sa abordez un etaj final cvasicomplementar cu MOSFET verticali si/sau laterali. In urmatoarele zile o sa trec pe "hartie" versiunea la care m-am gandit si care are avantajul exploatarii mai buna a distributiei armonice a etajului cu tuburi catre iesirea amplificatorului (etajul final cu IRP-uri de tip Sziklay nu mi se pare o alegere foarte buna !!!). Ramane sa constatam practic daca solutia pe care o voi propune este fezabila si ceva imi spune ca va rezulta un etaj de amplificare audio foarte interesant de abordat!!! EDITARE ULTERIOARA: Nu prea rezulta curent de repaus de 100mA atat timp cat tensiunea pe rezistorul R2 este cca. 1,6V iar tensiunea de deschidere a MOSFET-ului e mai mare, cca 3V pe putin.
 2. Am finalizat documentatia acestui proiect VD2018 si am atasat-o in prima postare a acestui topic pentru a fi mai usor de gasit. Pentru inceput am creeat o asazisa documentatie pentru review pe care rog toti utilizatori implicati in acest topic si nu numai, sa o parcurga. Eventualele erate sau concluzii se vor consemna in acest topic, urmand ca ulterior sa le consemn in versiunea finala a documentatiei. Cu acest prilej, va readuc la cunostiinta ca mai sunt seturi PCB de vanzare la pretul de 100lei bucata (cu ajutorul unui set se poate construi un amplificator stereo) si chiar doua cablaje de sursa VD2018.
 3. Pana in acest moment s-au adunat 21 bucati. Macar 25 sa fie daca nu 30.
 4. donpetru

  indicator tensiune cu led

  Haideti sa numerotam piesele electronice - vedeti schema mai jos (asta ca sa afle toti participantii la topic care este LED1 sau LED3 !!!): Deci, pentru inceput folositi un program gen Paint din Windows pentru a numerota piesele. Editare ulterioara: Ca sa implementati al patrulea LED este necesar ca configuratia cu primul tranzistor de langa baterie sa fie multiplicata. Astfel, dupa multiplicare noua dioda zener de 12V se va inlocui cu o dioda de 15V.
 5. donpetru

  Amplificator Hibrid Lampa MOS FET

  Va rog sa va axati asupra unei scheme electronice ca topicul sa aiba o finalitate utila tuturor. Ca de obicei, observatiile utilizatorului @gsabac sunt foarte utile si la locul lor. Am observat ca ati precizat ca amplificatorul din prima postare nu are reactie negativa desi daca am adauga un rezistor de 4K7 in serie cu acel capacitor de 1uF din grila tubului cred ca am obtine o reactie negativa (sau mai bine zis o amplificare) !!! Acum, cat de utila ar fi aceasta modificare trebuie stabilit pe parcursul topicului. Deci, cu alte cuvinte ar trebui o tensiune de alimentare mult mai mare pentru acel tub !!! Sau e mult mai simplu si performant sa alegem alt tub !!!
 6. donpetru

  Amplificator Hibrid Lampa MOS FET

  Da, schema pare interesanta. Sa vedem si reactia celorlalti utilizatori. P.S. Din pacate, nu folosesc LT Spice ca as fi facut o simulare.
 7. Multumesc pentru interesul acordat acestui proiect audio. Pana acum s-au adunat 18 bucati comandate. Mai astept si alte comenzi pana la limita de 30.
 8. Acesta este un proiect dezvoltat la initiativa utilizatorului @niksound. Este o schema electronica initial trasata de @niksound si cizelata de mine avand ca sursa de inspiratie un alt proiect binecunoscut si anume DP0257. Este un proiect gratis dedicat tuturor utilizatorilor. Asa cum o sa observati din schema electronica, proiectul DP0260 este un circuit care ne permite sa captam semnal audio stereo prin intermediu a trei tipuri de conectorii (XLR, Jack 6.3mm si RCA). Semnalul este apoi "preamplificat" urmand sa fie folosit pentru atacul a doua etaje finale audio de putere. Semnalul audio mai poate fi comutat sa treaca printr-un asazis circuit defazor folosind un releu, asta in cazul in care dorim sa conectam cele doua etaje de amplificare audio in punte. Semnalizarea regimului de functionare in punte se face cu ajutorul unui LED obisnuit, diam. 3mm. Circuitul se alimenteaza simetric cu +/-12Vdc si accepta o plaja relativ mare de tensiuni pe intrarile lui. Astfel, sensibilitatea nominala este de cca. 1V/47kOhm pentru intrarile: XLR / jack 6.3 si cca. 1V/100kOhm pentru intrarile RCA. Iata si o imagine 3D cu proiectul DP0260: Proiectul DP0260 se poate descarca de mai jos: DP0260 - Audio Pre-Amplifier with phase sift converter for bridge mode.pdf Structura proiectul e binecunoscuta, aveti acolo toate informatiile necesare pentru constructia in regim D.I.Y. a acestuia. Pentru alte neclaritati legate de constructia acestuia folositi cu incredere acest topic. In ceea ce priveste cablajele de fabrica, as dori sa se adune macar 30 de bucati comandate in avans si platite. In aceste conditii pretul unui PCB este de 20lei. Deci, daca doriti cablaje de fabrica, ca si in celelalte subiecte, postati aici, urmand ca dupa intrunirea numarului minim de comenzi sa deschid conversatia privata pentru a putea merge mai departe cu strangerea banutilor si comanda efectiva la fabrica. Retineti ca pentru un amplificator stereo este necesar un singur cablaj. Numai bine si spor la mesterit.
 9. donpetru

  DP0810 - TEMP 12VDC FAN Controller

  Mai sunt PCB-uri disponibile pentru vanzare. Iata si doua imagini cu doua kituri complet asamblate (unul urmeaza sa-l folosesc intr-un amplificator iar unul va fi disponibil pentru vanzare la pretul de 60lei/buc). Editare ulterioara: Retineti ca VREF impune pragul de actionare a protectiei termice.
 10. donpetru

  statie Amfiton-U-002 2x25W 4ohm

  Fie ca e vorba de corector de ton, fie e ca e vorba de orice alt etaj din cadrul amplificatorului, in situatii de genul asta un generator de semnal si un osciloscop reprezinta cheia succesului !!! Nu puneti utilizatorii sa ghiceasca piesa/piesele defecte. Chiar daca in experienta mea am intalnit mai multe cazuri care au avut propria reteta de depanare asta nu inseamna ca in cazul problemei dvs. e vorba de aceeasi reteta. In al doilea rand, electronica se depaneaza cu anumite aparate de masura si control iar faptul ca nu detineti tot ce va trebuie, ar trebui sa va indreptati atentia catre un depanator sau sa faceti rost de ceea ce va mai trebuie, inclusiv un transistor tester asa cum v-am recomandat mai sus. Am precizat cele de mai sus deoarece am vazut, nu numai in acest forum, o gramada de utilizatori care nu detin in primul rand aparatura necesara depanarii si au impresia ca anumite probleme se repara ca si cum te-ai uita la televizor. Nu este asa. Sunt si situatii cand e posibil ca un anume defect sa fie intalnit si se poate inlatura cu o simpla dezlipire a unei piese, dar sunt si cazuri cand ca sa ajungi ce piese sa dezlipesti, trebuie sa faci o analiza mai amanuntita a problemei. In ceea ce priveste un posibil montaj de corector de ton, trebuie sa exista o asemenea cerere din partea mai multor utilizatori inainte de a planifica si a elabora un asemenea cablaj. Lucru asta se poate face intr-un topic separat la sectiunea D.I.Y din forum. In functie de reactia celorlalti utilizatori, vom vedea si daca se merita transpus practic. Deci daca tot sunteti primul utilizator care v-ar interesa un asemenea cablaj, atunci initiativa deschiderii unui asemenea topic va apartine. Asta nu inseamna ca nu poate face lucrul asta si un alt utilizator !!!
 11. donpetru

  statie Amfiton-U-002 2x25W 4ohm

  Este buna si ideea utilizatorului @prog si anume sa faceti o verificare cu ajutorul unui osciloscop si daca pe intrarea lui VT1 aveti semnal si pe iesirea corectorului de ton nu, atunci, daca celelalte tranzistoare din corector sunt OK, mai ramane sa verificati VT1 si VT2 folosind un banal Transistor Tester ca de exemplu: https://www.banggood.com/Geekcreit-LCR-T3-LCR-T4-Mega328-Transistor-Tester-Diode-Triode-Capacitance-ESR-Meter-Assembled-p-1399450.html?rmmds=buy&cur_warehouse=CN Incercati pasul asta. Facand o paranteza, schema corectorului de ton cred ca s-ar merita reprodusa D.I.Y. !!! Daca sunt utilizatori interesati si tot de foarte mult timp nu a mai prezentat un corector de ton, as putea creea un cablaj stereo la acest corector folosind piese mai de actualitate !!! Acest proiect se va trata intr-un topic separat.
 12. donpetru

  statie Amfiton-U-002 2x25W 4ohm

  In adresa web pe care ati mentionat-o mai sus se precizeaza ca amplificatorul are posibilitatea de a prelua semnal de la microfon prin intermediul intrarii 3C. Sau cel putin se da de inteles aspectul asta. Din ce imi aduc aminte era un selector care permitea ocolirea corectorului de ton, desi e posibil ca optiunea asta sa nu fie prezenta la toata gama Amfition. La versiunea 002 aveti potentiometru cu divizoare rezistive ? Mi-aduc aminte ca nu toate versiunile aveau un asemenea potentiometru pe volum !!!
 13. donpetru

  statie Amfiton-U-002 2x25W 4ohm

  In primul rand, bine ati venit in forum si site-ul TEHNIUM AZi. Asa cum v-am recomandat si in comentariu de pe youtube.com, ar trebui schimbat potentiometru. La statia audio pe care am avut-o la depanat si acum e la proprietar, deci nu mai este la mine, si la acel amplificator potentiometru prezenta semne de uzura dar avand in vedere pretul, chiar si chinezesc care se situeaza intre 100 si 200lei, la vremea respectiva proprietarul, vazand ca etajele finale reparate functioneaza bine, a zis ca se mai gandeste-te daca schimba potentiometru (lucru care nu la facut nici acum dupa doi ani !!!). In ceea ce priveste cum legam doua capacitoare electrolitice polarizate ca sa obtinem unul nepolarizat, cred ca articolul postat de dl.Miron din topicul la care faceti referire, postarea urmatoare: Este destul de elocventa. Adica mai putin conteaza daca legam plus cu plus sau minus cu minus. Schema sau manualul de service de la 002 nu este cumva asta: Aмфитон U-002.rar Deci, confirmati daca acesta este manualul iar restul discutiei as dori sa o construiti in jurul lui.
 14. https://www.onsemi.com/pub/Collateral/MJE15028-D.PDF
 15. Codul scris de @gsabac pare scris in compilatorul celor de Mikroelektronika si anume MikroC for PIC (compilator cu o sintaxa mai aparte comparativ cu cele uzuale, gen Atmel Studio etc.) !!!
×

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.