Jump to content

Atrix

Members
 • Content Count

  14
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Neutral

About Atrix

 • Rank
  Membru

Profile Fields

 • City
  Suceava
 1. Cred ca e mai bine sa fie puse pe radiator, mai ales cea care merge la intensitate mai mare.
 2. E buna observatia lui MB. Si eu cred ca nu are nici o valoare conditia "Trebuie sa aveti minim 5 posturi in forum ca sa descarcati un fisier. Daca doriti sa descarcati mai multe fisiere, atunci pentru fiecare fisier descarcat trebuie sa aveti minim un post sau un mesaj in forum". Oricum, pentru mine nu-i nici o problema, poate fi cu sau fara conditia de mai sus, dar n-ar fi mare lucru ca aceasta conditie sa dispara. Nu cred ca e chiar asa de productiva. Am observat conditii asemanatoare pe mai multe site-uri de acelasi gen si cred ca nu este mai mult decat un fel de "trend".
 3. Puntea redresoare trebuie pusa pe radiator ? La un curent de 2A si o tensiune de 1.2V => 2.4W La 8A => 9.6W
 4. Verificarea componentelor: Daca ai Multimetrul digital DT-830, ai si optiunea "verificare diode" - este desenata o dioda. Tensiunea la borne este de aprox 2-3V, iar intensitatea de 1mA. Borna rosie e cu +, neagra cu -. Daca pui o dioda sau jonctiunile BE, BC ale unui tranzistor, vei vedea caderea de tensiune pe acea jonctiune, care trebuie sa fie in jur de 0.6V, de ex. pt. o cadere de 0.581V, pe ecran va apare 581 (mV). Daca bornele sunt in aer, este afisat 1. Daca sunt unite 001 sau ceva asemanator. La o dioda sau jonctiune buna trebuie sa ai in conductie directa in jur de 600 mV, iar in conductie inversa 1. Daca dioda e cu siliciu (obisnuita), o valoare prea mica in conductie directa, de ex. 002, 100 indica o dioda sau jonctiune strapunsa. La fel, daca in conductie inversa apare o valoare diferita de 1. Pentru hFE la tramzistoarele de putere, masurarea cu acest aparat nu e suficient de buna, pentru ca se face la intensitati cu mult mai mici decat cele la care este folosit tranzistorul. Pentru condensatoare se pot conecta la o sursa in serie cu un rezistor si un mA-metru (rezistorul si sursa alese pentru un curent de 1-30mA) si se urmaresta ca in timp indicatia mA-metrului sa scada la 0. La un condensator cu scurtcircuit intern, deci defect, intensitatea nu scade ci ramane constanta. La un condensator cu capacitate foarte mica, (tot defect) intensitatea este 0 de la inceput, sau scade foarte repede la 0.
 5. De exemplu, daca la iesire e nevoie de 12V /2A, e bine ca tensiunea obinuta dupa redresare si filtrare cu o sarcina care sa consume 2A, sa fie cu 3-4V mai mare adica 15-16V(in sarcina). Daca ar fi de 40V tensiunea in sarcina, pe tranzistorul de putere SDT ar cadea 40-12=28 28V /2A deci 56W si SDT-ul nu ar rezista decat cu un radiator foarte bun(mare sau ventilat). Intr-o situatie ca aceasta e bun ub transf. cu o tensiune mai mica, sau cu prize ca sa se poata alege o tensiune mai mica, sau se mai pot scoate spire din secundar (daca e posibil).
 6. La intensitati mari, trebuie un transformator cam mare, iar tranzistorul final se incalzeste mult, mai ales daca transformatorul are tensiunea cu mult mai mare decat cea necesara la iesire. Practic acea tensiune in plus si intensitatea de 2A cad pe tranzistorul final si il incalzesc. Mai eficiente sunt sursele in comutatie ca cele de la calculator, care desi dau puteri mari, au dimensiuni relativ mici si in plus au si ventilator pentru racire. Dar cred ca sunt mai greu de facut.
 7. Aceeasi varianta dar fara zenner si in + reglabila. Se poate regla si lasa asa. (sau se poate inlocui potentiometrul cu 2 rezistori fixati, fie masurati dupa potentiometru, fie calculati, fie prin incercare) Potentiometrul trebuie sa fie unul bun, altfel tensiunea poate sa sara la o valoare prea mare. Da, dar la 1A nu la 2A. Dar cred ca va merge fara probleme.
 8. O alta varianta e urmatoarea: Sursa8 R1 = 1K .... 3K R2 = 3K .... 20K C1 e pentru ca sa nu intre in oscilatie tranzistoarele pentru ca amplificarea e mare. T4 e de putere pe radiator T2 de putere medie T1, T3 pot fi de putere medie sau mica Toate trebuie sa fie NPN cu sageata spre exterior ca si la schemele anterioare.
 9. Se poate pune chiar inainte de transformator, sau dupa transformator. Inainte: se face economie de curent si toata sursa e oprita, dar trebuie un intrerupator bun (cu izolatie buna ca e la 220V). Daca e dupa transformator, acesta va ramane in functiune tot timpul.
 10. Ledul e aratat in schema "sursa5" E foarte bun SDT-ul, e la fel ca 2N-ul.
 11. Sursa 3 este dupa transformator, redresare si filtrare cu condensator. D1 este zenner de 12V, D2, D3 pot fi orice diode cu siliciu cum ar fi cele din seria 1N... sau jonctiuni valide ale unor tranzistoare defecte. Practic tensiunea de iesire este egala cu cea de pe D1 minus de 2 ori 0,6V (adica cele doua caderi de tensiune de pe jonctiunile BE ale celor 2 tranzistoare T1 si T2. Daca nu se pun diodele D2, D3, tens. va fi 12V - 1.2V = 10.9V in loc de 12V. T2 este un BD cu numar impar (NPN) iar T2 un 2N3055 sau similar, pe un radiator (se v-a incalzi destul de puternic) R se alege asa incat intensitatea prin D1 sa fie in jur de 10-20mA. Daca dupa redresare sunt 38V, pe R vor fi 38-13.2=24.8V, prin urmare R ar trebui sa fie de 1K. Daca insa nu se obtine curentul dorit, (factori de amplificare mici ai trenzistoarelor), pentru a nu micsora R la o valoare critica e de preferat varianta sursa4 cu 3 tranzistoare, R ramane la fel, cu o valoare in jur de 1K, 2K. In plus, in serie cu R se poate pune si un led care v-a indica starea de functionare a sursei. (sursa5)
 12. Cu 3 tranzistoare de tipul bc, bd si respectiv 2n s-ar putea face 2 variante de sursa. Cu sau fara zenner.
×
×
 • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.