Sari la conținut

roadrunner

Tehnium Azi
 • Număr conținut

  2.291
 • Înregistrat

 • Ultima Vizită

 • Zile Câștigate

  79

Postări postat de roadrunner

 1. Au fost niste update-uri de windows in Ianuarie care au fost putin diferite in sensul ca s-au facut in timp ce calculatorul rula (fara sa astepti imegiat dupa un restart - procentele alea de te plictiseai)

  Din cauza asta discul era la ocupat 100% si cam tot ce rula in timpul asta se misca ca melcul. Deci Microsoft au mutat problema si au bagat-o sub covor. Sincer preferam metoda veche aia cu procentele dupa un restart macar ma duceam si-mi faceam o cafea sau faceam altceva, acum stau si-mi pierd vremea sa vad de ce calculatorul merge ca melcul.

  RR

 2. Un sfat care-l dau celor care construiesc bobine e sa-si cumpere un LC metru, chiar si unul ieftin de pe ebay sau alibaba pentru a testa bobinele realizate. Simulatoarele sunt bune daca faceti bobine fara miez, sau daca cunoasteti parametrii miezului si simulatorul poate lua in considerare miezul.

  La aplicatii de radiofrecventa (inductante relativ mici) inductanta obtinuta e destul de departe de cea simulata (10%-15%) si cel mai bine e sa masori si sa mai ajustezi fata de ce-ti spune simulatorul.

  RR

 3. Cand titlul e "Transformare flex" - m-am gandit ca e vorba de un polizor unghiular care de obicei sunt folosite la metal, ceramica etc. Nimeni nu te opreste sa faci altceva cu el dar cred ca exista scule mult mai putin periculoase pentru slefuit lemn decat un polizor unghiular. Polizorul unghiular e forte periculos la ochi mai bine folosesti o masina de slefuit cu vibratii pentru lemn.

  RR

 4. Ce varsta are masina? si cati kilometrii?

  Pompa de resurizare a sistemului de alimentare se aude cand pui contactul (mai ales daca pleci urechea desupra ansablului unde intra in rezervor.

  Verifica papucii care se conecteaza si bornele pompei sa nu fie oxidati, faptul ca masina functionaza e dovada ca pompa merge.

   

  E posibil sa ai ceva mizerie in rezervor ca se aduna in timp si la zgaltaiala aia sa se fii agitat un pic. Nu strica sa cureti sistemul de alimentare, sau macar sita de la pompa din rezervor. De obicei problemele astea ies la iveala cand rezervorul e mai gol.

  RR

   

  PS- eu cred ca denivelarile sunt doar o coincidenta - daca se intampla ceva la denivelari mai mergea motorul minute bune cu ce mai era in filtru si pe conducte.

  Problemele de lipsa de alimentare la diesel din cauza filtrelor infundate nu fac mototrul sa moara brusc, ele se manifesta prin reducerea turatiei cand incerci sa accelerezi, stau la ralanti dar nu poti accelera (de fapt se reduce debitul mult inainte sa se opreasca de tot)

  Totusi la golf (si la alte masini diesel) exista un senzor de presiune pe bara de alimentare dupa pompa de injectie #9 pe schema (common rail) si daca nu ai presune de injenctie ECU taie alimentarea de la electrovalva de alimentare (motororul se opreste brusc) - Dar in cazul asta trebuie sa se vada la bord o indicatie  de "engine warning". Ai la bord vreo indicatie de culoare galbena sau rosie?

  RR

   

 5. sysremul de alimentare de la mk6 diesel

  https://workshop-manuals.com/volkswagen/golf-mk6/power_unit/4-cylinder_diesel_engine_(2.0_l_engine_common_rail_generation_ii)/fuel_preparation_system_diesel_injection/injection_system/schematic_overview_fuel_system/

   

  image.png.322fbd055a1ca574d42af827b18f0edd.png

   

  Daca nu ai mottorina in fltrul arcar cu 2 in desen, Problame e foarte probabila la popma primara din rezervor (are si ea un filtru) - eu as curata rezervorul fltrul pompei primare si as testa pompa. Daca nu vrei sa sapi asa adanc macar sufla aer comprimat pe cnductele care duc la filtru (sunt doua una de alimentare si una de retur).

  La Golf nu ar trebui sa sa lipseasca motorina din sistemul de alimentare daca pompa de presurizare (din rezervor) e funtionala si ai mototrina in rezervor.

  E periculos sa incerci sa pornesti motoru ne-amorsat (citeste postul cu atentie de mai sus @ola_nicolas) pentru ca axul si capul pompei de motorina se bazeaza pe prezenta motorinei pentru ungere. Lispsa motorinei in popma de injenctie poate distruge pompa.

  RR

  • Thanks 1
 6. @ola_nicolas

  nu se cearta nimeni cu nimeni - discutam, dezbatem, mai invatam unii de la altii.

   

  Treaba interesanta e cu Felix-PC ul prezentat mai sus (care din punct de vedere al compatibilitatii era de fapt un PC-XT) a fost punctul din industria romanesca de computere unde distanta intre ce se facea in afara tarii si noi a fost cea mai mica - probabil 2-3 ani zic eu.

  Stiu ca 2-3 ani inseamana enorm in tehnologie dar fata de distantele din anii '70 si '80 parca ne apropiseram un pic (nici vorba sa fim pionierii industriei de calcul cum se precizeaza pe pagina aia - probabil scrisa de un patriot fara context international)

  RR

   

  PS.

  PC-XT a fost generatia premergatoare generatiei PC-AT.

  • Thanks 1
 7. Citat

  Istoria calculatorului românesc. Am fost pionieri în tehnica de calcul!

  ????

  In 1995 Silicon Graphics facea Worksation IRIS 2000 (seria 2000) care foloseau microprocesor MC68010/MC68020 32/16 biti 10Mhz/20MHz

   

  Partea grafica era ceva mai complexa decat tot Felix-ul - practic e arhitectura care a dus la GPU-urile de azi.

   

  GF1 Geometry Engine board (6 MHz Geometry Engine)

  UC3 Update Controller board

  BP2 BitPlane board

   

  OS - UNIX (multiuser, multitasking, networking)

   

  pionieri? nici macar soimii patriei

   

  image.png.d6b03155d9a1e97876a410359bec52a3.png

   

  in 1994 - IMB lansa PC AT (286)

  https://en.wikipedia.org/wiki/IBM_Personal_Computer/AT

   

  Also known as PC/AT

  Manufacturer IBM

  Type Personal Computer

  Release date 14 August 1984; 36 years ago[1]

  Introductory price Approx. $6000

  Discontinued2 April 1987[2]

  Units sold 100,000+

  Operating system PC DOS 3.0 and later, OS/2 1.x, PC/IX 1.1, IBM & SCO Xenix, Windows 1.0 - 3.0

  CPU Intel 80286 @ 6 and 8 MHz

  Memory 256 KB ~ 16 MB

  Storage 20 MB hard drive, 1.2 MB HD 135 mm (5.25") floppy

  Input Parallel, serial

   

  RR

   

   

  PS - Mi-am adus aminte de Divertis - "cel mai sofisticat robot romanesc din lume"

  • Thanks 1
 8. Coral (compatibil PDP-11) era produs in Ro sub licenta DEC.  PDP-11 e de fapt calculatorul pe care a rulat prima data UNIX in 1970.

  PDP-11 e lansat pe piata in Ianuarie 1970 - calculator pe 16 biti si e considerat unul dintre cele mai populare calculatoare care au existat. (PDP-11 provine dintr-o serie de calculatoare precedente din anii '60 - PDP-5 PDP-8)

   

  Noi in Romania am produs Coral din anul 1978-1979 (daca vineva stie exact va rog sa ma corectati ) deci calculatorul asta pe care rula PIX era avea deja 8-9 ani vechime cand am inceput noi sa-l fabricam. (vezi Dacia, Oltcit RomBAC- RoMAN, Televizorul Telecolor, Televizorul Cromatic aceeasi poveste)

   

  PIX a inceput sa fie folosit in 1983  - deci rula pe un hardware vechi de 13 ani si a fost folosit pana in anul 1990 cand hardware-ul a implinit 20 de ani. (20 de ani insemana enorm can e vorba de tehnologie)

   

  Citat

  Romania acest moment T0 se afla undeva in intervalul 1982... 1985, asa dupa cum am mai spus.

  T0 e o chestiune relativa - depinde de tara unde te aflii, de aptitudinile pe care le ai, de domeniul in care lucrezi, T0 lui Dumitrumy a fost diferit de T0 al lui Roadrunner cand e vorba de proiecta PCB cu un program EDA.   

   

  RR

   

  PS- O capcana in care cad destul de des cand apar intrebari de Hardware e ca uit ca de multe ori intrebarea e localizata (se refera la Romania) si tind sa dau raspunsul general - in cazul de mai sus care a fost programul CAD folosit la proiectare de pcb automat m-am gandit la cei ce au inventat calculatoarele, microprocesoarele si programele CAD/EDA (mai ales ca subiectul era un amplif ONKYO) - realitatea e ca in anii 70 nu exista nici un program CAD in Romania (din ce am discutat eu cu ingineri romani care au activat in perioada respectiva). Distanta tehnologica (intre Ro si vest) s-a redus mult in ultimii ani si nimeni nu se poate plange ca nu are access la tehnologie, acum piedicile sunt de cu totul alta natura. 

  • Thanks 1
 9. Acum 27 minute, dumitrumy a spus:

  Salut, eu am proiectat un cablaj cu PIX pe CORAL, dar in 1986. Era extrem de obositor pe monitorul monocrom. Aveam si un monitor color, dar era al sefului de atelier si era bataie pe el cand ramanea disponibil. 

  @dumitrumy

  Ah de cand te astept....

  Banuiesc ca genera fisiere Gerber?  cum faceati filmele pe vremea aia?  Trimiteati fisierel la fabricantul de PCB si mai departe era treaba lor? 

   

  Ce fel de netlist accepta?  EDIF ? 

   

  RR

 10. Tot ce vezi cu lini curbe (artistice) din vremea aia e clar facut de mana. Eu sunt in industria asta de cand ma stiu (nu mai sunt hobby-ist de cand au inchis Casa Pionierilor) - intrebarea initiala a lui Dan foarte buna - eu am vazut-o ceva de genul - "de unde a plecat totul" sai mai bine zis care a fost punctul T0 in proiectarea EDA. 

   

  La mine T0 a fost 1993 Orcad pe un PC AT aveam firma de proiectare si faceam cablajele la fabrica nu artizanal. Am scris un editor de scheme electronice cu un amic care rula pe Comodore64 in 1985 dar a ramas un proiect neterminat -  tot ce puteai sa faci era sa desenzi si sa scoti la imprimata grafica matriceala o schema, nici pomeneala sa genereze netlist. A fost bun la proiectul de licenta al amicului.  

   

  Totusi stim ca in Ro se folosea un program facut tot in Ro care se numea "pix" pentru proiectarea de PCB (multistrat) - tocmai am avut o conversatie cu unul dintre utilizatorii programului care mi-a confirmat ca rula pe Coral (compatibil PDP-11) cu terminal grafic DAF2020. - programul a fost scris in Fortran de cei de la ITC Bucuresti si a fost folosit intre anii 84-90 la toate PCB-urile facute de ITC Brasov in perioada respectiva. (si probabil in alte locuri din Ro)

   

  Din pacate noi eram 10 ani in urma celor care faceau hardware-ul (PDP-11 de exemplu a fost lansat in 1970 in US - am inceput sa faceam PCB-uri cu el in 1984) totusi de la tastatura noastra ne credeam fantastici in vremurile alea. (pentru simplul fapt ca nu stiam ce faceau aia) - din pacate pana la Revolutie am fost in bezna, asa erau timpurile.

   

  Ca o concluzie cel mai vechi program EDA din Romania era PIX (1984-1990) iar la imperialisti judecand dupa ce am gasit eu pe net erau cu cel putin 10 ani inaintea noastra., daca ai rabdare sa te uiti pe link-urile de mai sus (fara nici o rautate asa stateau lucrurile) 

  Unul din motivele pentru care e greu de gasit informatie din anii 70-80 e ca multe din programele CAD erau dezvoltate intern in companii (pentru uz itern) si nu existau informatii publice (erau secrete la vremea respectiva), Nu o sa-ti zica Boeing cu ce CAD au facut 747.

   

  RR

   

   

    

  • Thanks 1
 11. Ah, nici vorba sa fie superiori, absolut va dau dreptate aici.

  Pai mai puteau ei sa faca microprocesoare daca nu inventam noi tranzistorul. Nenorocitii astia de capitalisti au desfacut un radio Albatros (luat pe sub mana ca stiau un magazioner) si au taiat cu "bomfaierul" un tranzistor si au vazut cum se face, altfel n-aveau nici o sansa. Zeci de ani s-au chinuit sa ne ajunga din urma dar au renuntat ca si-au dat seama ca e imposibil. Fie vorba intre noi, n-aveau nici o sansa, pai cand a aparut franzela in Silicon Valley (la noi era demult) aia erau asa de prosti ca au mancat-o cu paine pentru ca n-au stiut ce e.

  Uitat-va la toate limbajele de programare toate sunt in engleza pentru ca nu au inteles o iota din limbajele de programare romanesti si au trebuit sa le refaca de la zero in engleza pentru prostii lor.

  sau uitati-va in alte industrii de automobile de exemplu pai roata cine a inventat-o? ei ? minciuni,  Roata e facuta de Mos Ion Roata.

  Mai stiti cand povesteati ca nu se putea obtine un post telefonic pe vremurile de mult apuse - pai e la mintea cocosului noi nu aveam telefon pentru ca noi inventaseram tehnologia "wireless" din cauza asta nu aveam telefon, de fapt telefoane erau dar fara fire.

  Capitalistii au avut noroc cu revolutia, ca-i spulberam altfel. Vorba lui Mircea Geaona "Am Infrant"

   

  S-aveti un an bun,

   

  RR

   

  • Haha 1
 12. Am inteles deci aia in anii '70 proiectau un PCB pe ecran si-l copiau pe hartie la planseta de desen  (ce idioti cand puteau sa-l trimita  direct la photoplotter, ma mir ca nu le-a venit ideea) 

   

  Uitati ce zice prospectul de la  4016-1 in primul paragaf  (negru pe alb)

  Traducere din brosura (https://vintagetek.org/wp-content/uploads/2018/12/4016Brochure_Oct1979.pdf)

   

  "Terminalul 4016-1 permite proiectantilor de circuite electronice , retele de utilitate, piese auto, scheme electrice, planuri stradale sau aplicatii similare sa lucreze cu detalii fine mentinind vederea de asamblu" 

   

  Niste mincinosi ordinari de fapt tot de mana le faceau... imperialisti imputiti.

   

  RR

  • Thanks 1
 13. @ola_nicolas

  Terminal grafic 25 inch care ruleaza pe mainframe program de proiectat PCB in anul 1979 (sunt sigur ca nu era nici primul nici singurul) - daca dati click pe link puteti vedea brosura originala a terminalului. Probabil o ca sa ziceti ca falsa infrormatia si o sa-mi mai aratati o carte tiparita prost.

   

  @dan_e

  Asa se faceau PCB-urile, mai complexe ce-i drept, din calculatoarele epocii (anii '70) prin companiile respectabile. Existau programe de CAD si EDA dupa cum vezi mai jos. (si in link-ul din jos-ul paginii).

   

  In anii 75-81 inainte de aparitia PC-urilor in Romania era un program de proiectat PCB-uri (in Romania) care rula pe Coral (parca) si foloseai un terminal grafic DAF2020 - programul se numea "PIX". (e posibil sa fi fost Felix M18 nu Coral sincer nu mai tin minte exact) - daca e cineva care poate sa clarifice pe ce rula "PIX" il rog sa ne lumineze.    

   

  https://vintagetek.org/wp-content/uploads/2020/01/4016-Brochure.pdf

   

  image.png.8396f79780b072e6e9b86bd10793e7ce.png

   

  alte terminale grafice de la tektronix din anii '70

  https://vintagetek.org/dvst-graphic-terminals/

   

  Traducere din brosura (https://vintagetek.org/wp-content/uploads/2018/12/4016Brochure_Oct1979.pdf)

   

  "Terminalul 4016-1 permite proiectantilor de circuite electronice , retele de utilitate, piese auto, scheme electrice, planuri stradale sau aplicatii similare sa lucreze cu detalii fine mentinind vederea de asamblu" 

   

  RR

   

  • Thanks 1
 14. Hai sa lasam prostiile uitati-va bine la desen - nu e desen n-au cum sa-l faci asa uniform fara plotter. 

  Am stabilit ca existau programe CAD in anii 70, existau calculatoare si terminale grafice, existau imprimante laser, existau plottere - dar nu se puteau face scheme electronice decat de mana? ok, ce mai pot sa zic. 

  RR

   

  PS - acum am citit - am pus un link, si nu e un PC antic ci e o masina de pin-ball (jocuri mecanice) - iar o semnatura pe pe hartie facuta la plotter nu insemana ca nu e facuta la plotter.

   

   

   

   

 15. Tilul Topicului e: Program proiectare CAD-CAE anii '70-80 !

   

  V-am dat link-uri cu programe cad din anii '60 si insistati ca nu existau in anii '70 si '80 imperialistii aia minicinosi care au facut micrprocesoare cu 29.000 de tranzistoare la planseta de desen....si le simulau cu creionul pe hartie? si setul de instructiuni (ISA) cum il testau? tot la planseta de desen? aveau un emulator cu bile?  asa sa fie (daca nici linkurile lor nu v-au convins ce putere de convindere mai am eu)

   

  Sa inteleg ca in anul 1973 erau vandute imprimante laser dar nu se puteau desena scheme electronice? si au scris un program de simulare (spice) pentru scheme electronice pe care nu le puteau desena decat la planseta de desen? imperialistii astia mincinosi care ne-au luat painea de la gura...

   

  mai jos timeline cu ce se intampla in America in anii '70-'80 (ca in titlul topicului) - nu e vorba de tipar care e alta meserie.

  https://www.computerhistory.org/siliconengine/timeline/

   

  Ca un fapt divers X Windows e serverul grafic pentru unix (se mai numeste si X11) nu are legatura cu Microsoft windows.

  RR

  Mai jos Terminal grafic cu optical pen 1979 (https://archive.org/details/TNM_Dynagraphic_interactive_graphic_terminal_-_IM_20180210_0270/mode/2up)

   

  image.thumb.png.0ce4b8cb368c02662e7a276c05de4ea4.png

 16. @dan_e

  Simulatorul Multisim (https://en.wikipedia.org/wiki/NI_Multisim) dar si LTspice, Tina, Spice - au la baza simulatorul de circuite - SPICE care a fost scris in 1974 la Berkeley university (https://en.wikipedia.org/wiki/SPICE)  si a fost distribuit ca open source. 

   

  Primele programe CAD - si evolutia lor (1964) 

  https://www.creativemechanisms.com/blog/the-history-of-design-model-making-and-cad

   

  image.png.a9590df51362f41f6b22b1a9183dfa64.png 

   

  Din cate am gasit eu cred ca MCS au fost printre primii care au facut sisteme CAD comerciale  in anul 1970 

  https://en.wikipedia.org/wiki/Patrick_J._Hanratty

   

  Aici e un articol depre istoria sistemelor CAD din 1970 pana recent.

  http://www.cadazz.com/cad-software-history.htm

   

  Programe EDA din anii '67 incepand.

  https://www.computerhistory.org/siliconengine/computer-aided-design-tools-developed-for-ics/

   

  Deci scule de proiectare existau pentru lucruri mult mai complexe decat un amplificator audio care e complexitate foarte mica daca-l compari cu un motherboard si circuitele de pe el. Cum l-au facut aia de la Onkyo? numai ei pot sa raspunda la intrebarea asta.

   

  RR

   

   

 17. V-am pus link-uri cu procesoare care s-au nascut in anii 70, daca vreti sa ma convingeti pe mine ca sunt facute cu rotring-ul trebuie sa veniti cu argumente din industrie (industrie in care n-ati lucrat si nici nu sunteti calificat) - Nu mi-e clar ce va recomanda in domeniul asta? inafara de "vocea si talentul ..." ? Serios vorbind, habar n-aveti cum se fac circuitele integrate digitale. Tehnologia VLSI s-a nascut in anii '70 pe cand noi romanii aveam alte prioritati si faceam lucrurile in felul nostru specific.(asta ca sa nu supar pe nimeni) 

  RR

  @dan_e

  primele programe CAD au aparut in mijlocul anilor '60 si au fost facute de IBM

  https://en.wikipedia.org/wiki/Computer-aided_design

  Starting around the mid 1960s, with the IBM Drafting System, computer-aided design systems began to provide more capability than just an ability to reproduce manual drafting with electronic drafting, the cost-benefit for companies to switch to CAD became apparent. 

   

   

 18. VLSI

  Further information: MOS integrated circuit

  Very large-scale integration was made possible with the wide adoption of the MOS transistor, originally invented by Mohamed M. Atalla and Dawon Kahng at Bell Labs in 1959.[2] Atalla first proposed the concept of the MOS integrated circuit chip in 1960, followed by Kahng in 1961, both noting that the MOS transistor's ease of fabrication made it useful for integrated circuits.[3][4] General Microelectronics introduced the first commercial MOS integrated circuit in 1964.[5] In the early 1970s, MOS integrated circuit technology allowed the integration of more than 10,000 transistors in a single chip.[6] This paved the way for VLSI in the 1970s and 1980s, with tens of thousands of MOS transistors on a single chip (later hundreds of thousands, then millions, and now billions).

  The first semiconductor chips held two transistors each. Subsequent advances added more transistors, and as a consequence, more individual functions or systems were integrated over time. The first integrated circuits held only a few devices, perhaps as many as ten diodes, transistors, resistors and capacitors, making it possible to fabricate one or more logic gates on a single device. Now known retrospectively as small-scale integration (SSI), improvements in technique led to devices with hundreds of logic gates, known as medium-scale integration (MSI). Further improvements led to large-scale integration (LSI), i.e. systems with at least a thousand logic gates. Current technology has moved far past this mark and today's microprocessors have many millions of gates and billions of individual transistors.

   

  Structured design

  Structured VLSI design is a modular methodology originated by Carver Mead and Lynn Conway for saving microchip area by minimizing the interconnect fabrics area. This is obtained by repetitive arrangement of rectangular macro blocks which can be interconnected using wiring by abutment. An example is partitioning the layout of an adder into a row of equal bit slices cells. In complex designs this structuring may be achieved by hierarchical nesting.[7]

  Structured VLSI design had been popular in the early 1980s, but lost its popularity later[citation needed] because of the advent of placement and routing tools wasting a lot of area by routing, which is tolerated because of the progress of Moore's Law. When introducing the hardware description language KARL in the mid' 1970s, Reiner Hartenstein coined the term "structured VLSI design" (originally as "structured LSI design"), echoing Edsger Dijkstra's structured programming approach by procedure nesting to avoid chaotic spaghetti-structured program

   

  Deci limbajele HDL (hardware description language) se foloseau in anii 1970 pentru proiectarea circuitelor integrate (si se folosesc si astazi) nu ai cum sa proiectezi un circuit integrat cu mai mult de 1000 de tranzistoare fara tool-uri (in primul rand trebuie sa-l simulezi n-ai cum sa simulezi ceva desenat la planseta de desen)  

  Procesorul Intel 8008 facut Aprilie 1972 si are 3500 de tranzistoare p-mos. (https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_4004)

  Procesorul intel 8080 e facut in Aprilie 1974 si are 6000 de tranzistoare. (https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_8008)

  Procesorul intel 8088 e facut in Aprilie 1979 si are 29000 de tranzistoare. (https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_8088)

   

  Cum faci un cip cu 29000 de trazistoare fara software? cum il simulezi? cu pixu?

   

  Probabil ca stiti ca simulatorul SPICE a fast facut in anii 70 la Berkeley. (scris in Fortran) 

  RR

   

   

×
×
 • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock