Jump to content

technomate

Members
 • Content Count

  15
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About technomate

 • Rank
  Membru
 1. Chestia cu incet este normala daca amplificarea este cat apare si pe schema de 23(22k/1k+1) adica mica Modifica rezistenta din reactie de 1k .sa fie 620 ohmi si va iesi o amplificare mai mare. Nu agreez inca 2 chestii :condensatorul de 100 pf din baza prefinalului de pe alternanta negativa (macar daca il punea si pe preul pozitiv) dar eu zic sa il scoti de tot.Sa ramana doar cel de pe driver.Din cauza celui de jos, in semnal ,amplificatorul nu este simetric la semnale de frecventa mare . A 2-a chestie este curentul mic prin driver ~5 mA . sa fie macar de ordinul 10mA sa functioneze mai mult in clasa A(driverul).
 2. Sincer nici eu nu stiu de ce am postat-o acum 1-2 luni.Cred ca ma plictiseam :) Oricum ce pot spune e ca a functionat foarte bine schema timp de vreo 2 ani (continuu ) cand am renuntat la ea si am facut altceva care ma multumeste pe deplin. Este super clasica si multe se aud mai bine decat ea.Noutati nu sunt .Imi cer scuze ,probabil am postat-o de " amorul artei ".
 3. In legatura cu schema lui Stochino se discuta pe destul de multe forumuri straine capabilitatea ei de areproduce cat mai natural ,cat mai aproape de original muzica si sunetele.Schema este apreciata de unii muzicieni care recunosc aceleasi lucruri. iar aceasta schema nu are un marketing, nu se iau bani din "vanzarea" ei ca sa fie ceva umflat .Slew rate-ul calculat teoretic este cel declarat .Curentii prin Idif daca ii calculati o sa vedeti ca au valori de 14 mA ! Daca urmariti schema veti vedea niste chichite pot spune ingenioase.Sr e dat de capacitati iar aici capacitatile interne ale tranzistoarelor sunt mici.Toti tranzistorii inafara mosurilor sunt <680mW de putere mica dar frecventa mare si capacitate c-b mica.
 4. Sr nu are treaba cu formula scrisa de tine .Este o foarte proasta aproximare ceea ce ai scris .Corect este Sr <1/2*pi*f1*E1
 5. :)) Pai daca calculezi un pic ai sa vezi ca legea lui Ohm se aplica si aici I=U/R adica idif= (12v zenner-0.6jonctiunea b-e)/3.9k deci cam 3 ma ok ? si la saturatia driverului cand outul merge in rail ghici ce curent este aplicat la baza driverului ? .....TOT curentul din diferential deoarece tranzist de pe reactia negativa are curenti f mici in acest caz.Nu mergem pe presupuneri aici . Desigur valorile de pe schema ale sr-ului sunt obtinute pur simulat.Pe osciloscop parca obtinusem in jur de 40V-50V/us.Oricum nu sunt mandru de aceasta configuratie . Distorsiunile iar nu ma multumesc .Si mai ales liniaritatea. Formula de mai sus nu e fara fond. Dintre toate cele scrise pana acum si de catre mine si de catre voi acesta este cea mai apropiata de adevar . daca doresti pot sa iti fac o demonstatie cum se ajunge ca dVout(t)/dt sa fie Idif/C echivalent driver. pana la urma daca ai sa meditezi putin ti se va parea logic ca derivata tensiunii in intervalul de timp sa fie curentul prin capacitate. ia zi cat timp ii ia unui condensator sa se incarce la curent constant ? :) Formulele din inainte sunt mult "ciuntite" de exemplu luarea curentului prin c de ordinul uA -or . Nu m-am facut de cacao cu matematica.Pur si simplu pe langa acest hobby am o activitate care ma solicita la maxim si se intampla ca din exagerata oboseala sa ma grabesc . slew rateul contribuie la pretul unui amplificator nu prea mult ...Sunt importante mai mult decat atat marketingul,designul fizic iar tehnic distorsiunile,liniaritatea fazei in banda,cat si a castigului etc degeaba ai sr mare daca nu ai liniaritate buna sau distorsiuni bune. iti pot recomanda cel putin 10 carti bune pentru designul amplificatoarelor de putere si ao-urilor ,Gray meyer,sloane,Borbely, si multe aletele.
 6. max(dVout(t)/dt) = Sr =Idif/Cdriv=3ma/33pf~90V/uS .(curentul de incarcare a capacitatii care este Idif).Slew rateul nu are treaba cu frecventa nici cu tensiunea de alimentare a etajului final. Totusi , ce parere aveti despre designul si performantele lui Giovani Stochino http://www.angelfire.com/sd/paulkemble/sound8c.html ?
 7. De acord ca problema sunr boxele .Iar cand intreb ce amplificator suna mai bine nu cred ca o sa imi spuneti ca unul compus din 2 finali un driver si un tranzistor de intrare .Consider ca totusi sunt diferente dupa cum ziceam mai sus ,sunetul produs de unul poate fi mai putin obositor altul mai mult functie de contrastul dintre medii inalte si joase ,liniaritatea si toate celelalte.Iar la boxe am zis ca pe aceleasi incinte daca se pot face comparatiile .
 8. Pai eu la aceste PARERI SUBIECTIVE ma refer cand intreb ce schema se aude mai bine pe aceleasi incinte acustice . Pot spune ca sunt un ascultator foarte pretentios unde sunete rare ajung la ureche ca fiind placute in special mediile si timbrul cu cat mai multe detalii .De exemplu melodia High Hopes , pink Floyd sau one de la Metallica,Jethro Tull,Jean Michelle Jare cu sintetizatorul ,muzica clasica,vioara si pianul pot spune ca au niste detalii pe care doar unele amplificatoare si incinte le pot furniza . Va multumesc .
 9. Partea practica demonstreaza daca un proiect e bun sau nu iar daca apar fenomene in practica care in teorie nu se pot explica asta inseamna ca cel ce calculeaza sau executa nu stie destula teorie :) Partea practica zice sa introducem un generator de semnal dreptunghiular si apoi masuram pe ecranul osciloscopului timpul in care comuta iesirea (viteza cu care un amplificator raspunde unui impuls pe intrare) , iar la frica dumneavoastra precum ca nu as fi introdus cine stie ce semnal dreptunghiular neideal va raspund ca am introdus semnal dintr-un generator Techtronix in valoare de vreo 5000 de euro . iar semnalul dreptunghiular era perfect dreptunghiular deoarece am umblat la baza de timp la osciloscop in sensul cresterii frecventei de citire si am citit palierul pozitiv si negativ iar pana la o frecventa de 30 Mhz nu se poate vedea inclinarea palierului daca intelegeti la ce ma refer .Zic ca acest argument e puternic . Parte teoretica .. Formula dvs este ciopartita .Cea corecta este SR=Isat/(C*G2) unde Isat este curentul maxim prin driver adica la saturatie care in cazul meu este de 33 mA chiar mai mare ,C este capacitatea Miller baza colector in cazul meu de 33 pF iar G2 este castigul etajului driver care in cazul de fata este -gm*RLe unde gm este 40*Ic (formule de baza ale calculelor la etajele tranzistoarelor bipolare) iar RLe este ~ 3kohmi (sarcina etajului driver) . Daca facem un mic calcul SR=33mA/(33pF*800)~ 130 . Tranzistorii de pe schema au frecvente de taiere foarte mari ,diferentialul 300Mhz,driver si prefinali 200 Mhz,finali 30 Mhz deci implicit si capacitati de baza-colector,baza-emitor mici .Intradevar putem spune ca second stage ,driverul isi impune slew rateul in slew rateul final al amplif .In nici un caz cum ati luat dvs curentul prin condensator de cativa uA !!! Sau altfel SR =dU/dT=Imax/C=~3mA/33pF ~100V/uS sau 10*10 la puterea 8 unde Imax este curentul de iesire din etaj (care il poate debita driverul catre etajul urmator ). Topologia conteaza deoarece un etaj emitor comun sau colector comun au capacitati si impedante de intrare iesire diferite .De aceaa am zis in alt post ca doresc sa realizez etajul final ca fiind unul Sziklai care are o banda si un castig mai mare (este folosit si in Qsc).Pot sa va mai spun ca SR depinde foarte mult si de frecventa .Nu veti intalni nicaieri un Amplif cu frecv mica si SR mare sau unul cu f mare si Sr mic . De ce credeti ca 741-le are SR mic ? uitati va la primul pol dominant al Ao-ului si frecventa mica ce o acopera,mai mult de atat produsul castig-banda este mic . Exemplele dvs nu spun prea multe despre SR .iar SR-ul porneste doar din matematica care este dupa parerea mea cea mai importanta materie a unui proiectant .dU/dT Numai bine !
 10. 1.Totusi in alt topic spuneati ca Pss600 are un timbru pe medii foarte bun (chiar si joase); mediile se aud foarte cald ca la nici un alt etaj de amplificare . Asta inseamna ca AV400 reproduce mediile la fel cu pss-ul ? Daca ar fi sa alegeti intre Ipa Pss si Qsc ce ati alege si de ce ? ;Exista diferente la reproducerea sunetului ? ma refer la detaliile sunetului sau sa-i spunem de ce nu, chiar si rezolutie /la faptul ca un amplificator bun nu te oboseste ,etc
 11. Slew Rateul l-am masurat pe osciloscop introducand un semnal dreptunghiular de la un generator, bineinteles fara condensatorul de intrare si am masurat perioada de timp in care comuta iesirea pe o rezistenta de 4/8 omi. L-am si calculat cu o formula ce e aproximativa cu ceva de genul V/uS=2*pi*Frecv*Vout sau (Valim) si dadeau cam aceleasi valori. Dc offset este in jur de 20 mV cu finalii 2sc5200 toshiba(cei cu 4 mm latura pastila siliciu) iar 30-40 mv cu niste rebuturi de c5200 pe care e imprimata o firma chinezeasca cred eu . Ma gandeam sa-l incercati care aveti timp si sa spuneti o parere .NU in Orcad :) ;In orcad are niste rezultate f bune dar fonic ma intereseaza si parerea altora .
 12. Credeti ca PSS-ul(600) este peste AV 400? ;vorbesc aici strict doar de sunet,fidelitate .
 13. Buna ziua ! Am terminat schema asta acu vreo 2 ani si pana la ea am citit si incercat zeci de scheme apropiate .Designul si valorile s-au ales in urma multor calcule si simulari . Frecventa la -3db este 600khz fara filtru de intrare iar cu filtru in jur de 300khz ;de aici rezulta si un slew rate foarte mare .A fost testata si verificata si pe osciloscop cu saracina rezistiva de 4 ohmi .Functioneaza zilnic de vreo 2 ani dar nu am avut ocazia sa o ascult mai mult de cateva minute pe boxe mari (in teste pe la prieteni).Boxele atacate de catre dansa sunt vechile rft-uri de 35-50 W cu compresie . Cineva care avea o IPA,AV 400 dupa ce a ascultat-o cateva minute pe diferite melodii a spus ca se aude mai bine decat IPA . Acum va rog si pe voi maestrii sa va dati cu parerile si sfaturile; daca veti avea vreo unul timp si rabdare sa o incercati poate spuneti aici ce concluzii ati obtinut . Intr-un viitor apropiat doresc sa-i modific etajul de iesire cu unul Sziklai . Va multumesc .
 14. Salut ! Eu am terminat schema asta acu vreo 2 ani si pana la ea am citit si incercat zeci de scheme apropiate .Designul si valorile s-au ales in urma multor calcule si simulari . Frecventa la -3db este 600khz fara filtru de intrare iar cu filtru in jur de 300khz ;de aici rezulta si un slew rate foarte mare .A fost testata si verificata si pe osciloscop cu saracina rezistiva de 4 ohmi .Functioneaza zilnic de vreo 2 ani dar nu am avut ocazia sa o ascult mai mult de cateva minute pe boxe mari (in teste pe la prieteni).Boxele atacate de catre dansa sunt vechile rft-uri de 35-50 W cu compresie . Cineva care avea o IPA,AV 400 dupa ce a ascultat-o cateva minute pe diferite melodii a spus ca se aude mai bine decat IPA . Acum va rog si pe voi maestrii sa va dati cu parerile si sfaturile; daca veti avea vreo unul timp si rabdare sa o incercati poate spuneti aici ce concluzii ati obtinut . Intr-un viitor apropiat doresc sa-i modific etajul de iesire cu unul Sziklai . Va multumesc .
×
×
 • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.