Iesirea acestui circuit controleaza functionarea unei surse PWM de tip flyback (de mica putere, e doar pentru teste) care primeste la intrare curent de la panouri si la iesire debiteaza direct spre baterii.
Primul operational functioneaza ca detector de varf; semnalul de la multiplicator este memorat de condensatorul C1.
Acelasi semnal de la multiplicator este aplicat dupa o usoara ridicare de potential (cu caderea de tensiune de pe rezistorul R3, al care capat este tras in sus cu un curent foarte mic catre plusul sursei de alimentare) pe un comparator spre a fi comparat cu semnalul memorat pe C1. Cata vreme potentialul de pe pinul 6 (inversor) al comparatorului este mai mare decat semnalul memorat inseamna ca puterea este in crestere, si deci ne aflam pe zona in care nu trebuie sa intervenim asupra sursei; ca atare, optocuplorul trebuie sa fie inactiv (la activare, acesta inhiba sursa flyback). Deci optocuplorul a fost pus "spre masa". Cata vreme semnalul pe pinul (-) este deasupra celui de pe pinul (+), iesirea va fi logic 0 si deci va mentine optocuplorul inactiv si sursa flyback la maximum.
Cand puterea debitata de panou scade din cauza consumului exagerat (energia disponibila este stocata si intr-un condensator electrolitic mic pe intrarea sursei, dar in principuiu consumul mare face ca tensiunea panoului/condensatorului sa scada, si implicit va scadea si puterea), tensiunea pe pinul 5 ramane memorata de C1 in schimb tensiunea pe pinul 6 scade; in consecinta iesirea 7 salta in logic 1 si activeaza optocuplorul, ceea ce face ca sursa flyback sa fie inhibata si sa livreze din ce in ce mai putina putere. (Deocamdata aceasta se petrece cam brusc si cu zgomot, fasait - trebuie sa lucrez in directia aceasta, sa o fac sa reactioneze mai lin, dar trebuie ca constantele de timp ale sursei si cele formate de C1 cu elementele aferente, inclusiv C2, R5 sa lucreze in sincronism) . Curentul absorbit de la panou scade si tensiunea acestuia creste, ceea ce eventual duce la un nou ciclu de crestere a puterii dar abia dupa ce R5 incarca pe C2, ceea ce activeaza Q1 si implicit descarca C1.
In practica am reusit sa obtin un randament foarte bun de utilizare a energiei, mai bun decat al unui MPPT consacrat, dar ramane problema fasaitului, a instabilitatii date de lipsa unui design precis. A fost facut mai mult empiric, dar cred ca se merita sa-l recalculez mai amanuntit... si sa il probez cateva zile