Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 03/07/2020 in all areas

 1. 3 points
  Mi-am propus si am realizat o baterie de 8Ah la 12Ah pentru incarcat acumulatorul unui smartphone, deoarece am primit de la nepoti un smartphone Huawei 5x cu bateria cam uzata, bineinteles in schimbul unui telefon performant nou nout. Cum aveam toate cele necesare prin sertare, am facut un tur pe internet sa vad ce s-a realizat, cu gandul sa gasesc o schema utila cu componente discrete, nu am gasit. Acest inarcator ar trebui sa preia energie din bateria externa (3,6V la 4,1V) si sa o converteasca cu un randament cat mai bun la o tensiune intre 5V si 5,4V si minimum 1A si consumul in repaos sa fie foarte mic, maximum 5mA. Se gasesc de vanzare nenumarate tipuri de incarcatoare la preturi foarte accesibile si exemple de realizari cu module chinezesti foarte versatile. Schema bloc completa consta intr-un alimentator de la retea, un incarcator al bateriei externe si un convertor pentru incarcat telefonul. Poza bateriei externe realizata intr-o cutie de modem si partile componente. Schema convertorului de 5V si simularea. Cu randamentul de 80% sunt foarte multumit, mai ales ca este net superior unui stabilizator clasic de la doi acumulatori in serie si pentru un consum minim in repaos am folosit un oscilator local pe circa 25KHz cu circuite CMOS. Va continua. @gsabac
 2. 3 points
  Pentru cei se in casa si se plictisesc - gasiti pe youtube un curs foarte bun despre microcontrollere predat profesional in limba romana.
 3. 3 points
  Am construit doua module, convertor si incarcator pe doua placute de circuit cu buline iar conexiunile le-am facut pe partea lipiturilor cu strapuri din conductor subtire izolat. Interiorul este in poza. Arata ca un model de proba putin mai elaborat si sunt multumit ca pot incarca bateria telefonului de 2 ori, sau merge in tampon mai multe ore pe internet sau WiFi. De fapt am cumparat ulterior si o baterie noua, pe care am montat-o acasa, dupa modelul filmuletelor de pe internet, deoarece mesterii mi-au cerut intre 100lei si 150 lei pentru montaj si pe riscul meu, desi bateria noua (replacement) costa circa 50 de lei. @gsabac
 4. 2 points
 5. 2 points
  cred ca a vrut sa spuna de la 1-5 in valoare absoluta altfel nu are sens. oricum specificatia cu "5" nu are sens. Incertitudinea la frecventmetru este de +1 (sau -1) in functie de tipul de numarare. (pe front, trecere prin zero, sau doua fronturi) incertitudinea apare din cauza ca impulsurile care le numeri sunt asincrone cu baza de timp interna si ai sansa sa prinzi perioade incomplete la inceputul ferestrei de numarare si a sfarsit. Chiar si asta se poate reduce prin mai multe masuratori pe ferestre (window) diferite si facand media aritmetica pe mai multe ferestre. Eroarea procentuala e constanta pe gama de masurare pentru ca ferestra de numarare se mareste cand se schimba frecventa. - la frecvente mici se mareste timpul ferestrei (ca sa fim siguri ca prindem multe impulsuri) iar la frecvente mari se micsoreaza. RR
 6. 2 points
  Eroarea de masurare a frecventei depinde de baza de timp. (adica de oscilatorul intern al aparatului) Eroarea e de doua feluri (care de fapt sunt 3) - eroarea de frecventa initiala a bazei de timp (si aici se suprapune o eroare in timp din cauza imbatranirii cristalului) - se masoara in ppm (parts per milion) - eroarea data de modificarea (din cauza temperaturii) a frecventei bazei de timp (se masoara in hz/grad C) - eroarea din cauza jitter-ului (eroare de faza) frecvente mari unde valoare jitterului devine semificativa fata de perioada osilatiei Eroare initiala se poate scapa de ea prin calibrare (daca aveti un oscilator de referinta) - la fel si cea de data de batrinetea cristaluiui prin recalibrare repetata Eroarea de temperatura se poate compensa in software masurand temperatura sau folosind un oscillator termostatat (TCXO) Eroarea de jitter (de faza) e ce mai greu de contracarat pe termen scurt (adica de la o perioada la alta) si e irelevanta (suma zero) pe un numar mare de perioade. RR Ai nevoie de un frecventmetru pentru o aplicatie specifica sau te gandesti sa-l ai in laborator in caz de nevoie? PS2 - cel mai bun lucru e sa faci un frecventmetru - orice MCU care are 2 timere (din care unul sa poata numara de la un pin extern) e bun - sa fiu sincer nu cred ca exista un MCU sa nu poata face asta. - e un proiect perfect pentru a invata programare MCU.
 7. 2 points
  Ziua buna,am reusit sa termin partial montajul modulelor finale MX800.Partial deoarece mai am de procurat finalii recomandati. Asadar am montat un set de tranzistori finali 2SC5200/2SD1943. O sa va prezint doua filmulete in care o sa vedeti in functiune doar modulul final alimentat la o tensiune de +/-33V,apoi impreuna cu modulul de intrare si alimentare la o tensiune de +/-90V.Biasul a fost reglat astfel incat pe rezistorii de putere sa am 5-6mv Amplificatorul functioneaza foarte bine,se aude clar,curat,este mut fara zgomot de fond. Felicitari Donpetru si pentru acest proiect reusit! https://youtu.be/8DhuF6XlaC4 https://youtu.be/YJrJRelHLKM https://youtu.be/ihiqN8fdCww
 8. 2 points
  Cineva este raspunzator de "scaparea" de sub control a acestui virus...iar acel cineva ar trebui tras la raspundere cu privire la oamenii decedati si masurile drastice de diminuare-oprire a economiei pe tot globul. Ceva este in neregula aici si totul scenariu a fost pus in practica cu un scop.
 9. 2 points
  Coronavirusurile parca sunt o familie de virusi care se pot transmite de la animale la om si da, e posibil ca laboratorul din Wuhan sa aiba ca material "didactic" si asemenea virusi (scria undeva prin presa ca acolo la Wuhan ar fi un laborator care studiaza virusurile pentru a se folosi de actiunea acestora in tratarea unor maladii sau afectiuni !!!). Si da, e un "scenariu" posibil scaparea unui virus de acolo afara !!!
 10. 2 points
  Am pornit cu simularea mai multor scheme, atat de convertor cat si de incarcator si am ales doar pe cele care au dat cele mai bune rezultate la simulare. Restul performantelor sunt realizate prin topologia ansamblului si calitatea componentelor. Schema incarcatorului si simularea aferenta. Pe simulare sunt marcate pragurile de "aprindere" a ledurilor si odata cu ledul 4 se opreste si incarcarea. Dioda D3 are rolul de a micsora curentul prin incarcator la cativa microamperi atunci cand nu se incarca iar curentul total consumat in repaos este de cativa microamperi, datorita tranzistorului MOS care este blocat cu tensiune de grila zero. Incarcatorul in actiune. @gsabac
 11. 1 point
  In Sprint Layout activezi "Zone" si desenezi ce forma geometrica vrei. La inchiderea perimetrului, se genereaza automat suprafata dorita, pe oricare dintre cele patru layere.
 12. 1 point
  Rol electric mai mult ca sigur nu au, asa cum ai precizat, dar tinand cont de destinatia circuitului (audio frecventa), modul de realizare intr-un singur layer cu jumperi (din ce observ!), abordarea layout-ului in modul prezentat de producatorul sistemului audio s-a facut in acest mod mai mult din considerente ce tin de asamblarea circuitului: piesele electronice sunt plantate automat si/sau manual pe o parte iar partea cu lipituri este lipita automat intr-un sistem "in valuri" care mai mult ca sigur suprasolicita termic pad-urile pieselor electronice si cred ca asta e motivul principal din cauza folosiri acelor teardrops-uri neregulate, care ajuta in procesul de lipire (asamblare) incarcand termic mai putin pad-urile.
 13. 1 point
  Salutare tuturor! Am continuat incercarea de a reduce offsetul pe canalele acestui amplificator. Nici inlocuirea condensatoarelor C600 si C608 nu a adus modificari ale tensiunilor (canalul drept) @gsabac a avut din nou dreptate. Presupunand ca mai multe rezistoare sunt iesite din tolerante, am trecut direct la modificarea rezistoarelor din bazele tranzistorului dublu Q600. Pentru ca cel mai accesibil este R616, l-am suntat de proba cu un semireglabil de 1Mohm reusind astfel sa aduc offsetul in jurul valorii de 3-4 mV. La fel si pentru canalul stang, suntand aici pe R516, obtinand si aici circa 2-3 mV. Tensiunile B-E la toate tranz finale sunt in plaja 510-520mV. Sunetul este foarte bun, urmeaza sa vad cum se comporta la putere mare in timp. Spor la mesterit!
 14. 1 point
  Layout-ul postat de @dan_e - pare extras dintr-un manual de service si pare ca are traseele PCB prelucrate cu copper plan-uri pentru a obtine acele teardrop-uri personalizate. Spun asta din cauza ca conexiunile cu pad-urile pieselor electronice sunt facute cu trasee neregulate (ca latime). De regula, soft-urile de PCB layout design permit utilizarea unor teardrop-suri cu o anumita forma, asa cum se exemplifica mai sus in folosirea acestora in cadrul programului Orcad. Prin miscarea traseului PCB ar fi trebui sa se umple cu culoare albastra zona marcata cu rosu in imaginea de mai jos, dar programul nu poate face asta (doar daca se adauga manual in zona respectiva un copper plane conectat la net-ul traseului "miscat)... presupun, deoarece nu folosesc Orcad dar as putea incerca o instalarea demo ca sa revad posibilitatile exacte ale versiunii actuale.
 15. 1 point
  In manual nu specifica cum se regleaza fiecare celula de divizare...se specifica doar cum sa reglezi capul de compensare al sondei....nu sunt detalii amanuntite privitoare la reglajul celor 11 condensatori variabili din circuitul de atenuare...iar daca nu se cunoaste procedura care trebuie facuta, sunt toate sansele sa invarti degeaba la acei condensatori. Dar am rezolvat problema azi cu multa rabdare...am reusit sa-l reglez dupa ce am separat in doua schema de atenuare. Am reglat prima data cele doua celule din fata...apoi am reglat celelalte trei. Le-am reconectat si la final semnalul a iesit perfect pe toate gamele de diviziune. Am folosit un generator dreptunghiular cu amplitudinea reglabila si frecventa reglata la 1kz.
 16. 1 point
  Ai studiat atent manualul de service (in special tabelul de la pag.33 si cap.7): https://elektrotanya.com/roman_iemi_e-0102_oszcilloszkop_sm.djvu/download.html#dl Schema de mai sus din ce manual ai extras-o ? posteaza manualul.
 17. 1 point
  In schema anterioara trebuie remarcata bucla de stabilizare special adaptata pentru tensiuni negative. O altă încercare placută a fost recondiţionarea unui E-0109 IEMI, am făcut-o deoarece este favoritul meu, vârful tehnologiei românesti in domeniul osciloscoapelor CRT. Tubul CRT este rusesc de inalta sensibilitate, cu rastru intern si livrat cu ecran magnetic de uMetal. Defectul, sursa de alimentare distrusa, a luat foc transformatorul si apoi a fost distrusa intr-o incercare de reparatie. Modelul de proba este in poza. Click pentru marire. Se observa ca pe fiecare tensiune sunt etaje de filtrare LC sau RC pentru alimentarea optima a etajelor de inalta sensibilitate. Dupa probele pe rezistente de sarcina, am construit apoi am finisat al doilea transformator ce livreaza inalta tensiune. Se vede distanta bobinajului fata de margini si iesirile bobinajului de filament izolat cu teflon si situat la baza bobinajului secundar, deoarece astfel se inlatura varfurile poteniale de tensiune de sute de volti ce apar datorita capacitatii dintre bobinaje. Schema de principiu, de lucru, este complexa si a necesitat cateva rebobinari si adaugari suplimentare de spire in primar si secundare, dar si rezistente de ajustare fina a tensiunilor. Nu am o poza finala, dar am o simulare aproape de realitate. Tensiuni joase modul tranzitoriu de pornire. Tensiuni inalte, modul tranzitoriu de pornire. Schema finala de simulare. Cam asta este povestea readucerii la viata a unui osciloscop E-0109 IEMI. @gsabac
 18. 1 point
  Eu interpretez asa: La orice frecventa din domeniul 10Hz-220MHz precizia este ±(0.01%+5) adica la valoarea de 0,01% se adauga in plus de la 1 la 5 digiti in functie de frecventa, semnal, etc. si obligatoriu +/-1 un digit suplimentar ca la orice aparat digital. @gsabac
 19. 1 point
  Eu am asamblat un kit de pe ebay si merge perfect de mai bine de doi ani. L-am testat impreuna cu un sistem de achizitii de date Bruel&Kjaer si masurarea este foarte precisa. Pentru verificarea semnalelor cu amplitudine mica, i-am adaugat un preamp cu OP, cu gain variabil. https://www.ebay.com/itm/1Hz-50MHz-Crystal-Oscillator-Frequency-Counter-Meter-Tester-DIY-LED-DISPLAY-KIT/254553622756?epid=10019482097&hash=item3b449408e4:g:XSYAAOSwwyFea6LI
 20. 1 point
  Salutare tuturor! @gsabac in primul rand, va multumesc pentru atentia acordata, ca si celorlalti colegi de forum care m-au ajutat.@remus68 , @donpetru Perechile de prefinali Q608-Q609 si finali Q610-Q611 sunt noi, testate si imperechiate. Am sa inlocuiesc de proba pe c600 cu unul nou. Am sa masor din nou tensiunile pe pinii luiQ600 si sa vad daca diferentele sunt mari.
 21. 1 point
  Am inteles ca acest virus "Corona" de regula adera doar la adn-ul animalelor. Acest "Covid-19 a suferit o modificare genetica" caruia ii permite sa fuzioneze si la om. Urata abordare.
 22. 1 point
  Dupa parerea mea pare mult mai credibil scenariu cu "scapatul" unui virus din laboratorul de virusologie din Wuhan, mai ales ca virusul COVID-19 este un virus care in prima saptamana, sau primele 5 zile, nu iese la analize si foarte probabil, un angajat de acolo sa fi fost virusat si sa fi transmis, cu sau fara sa stie, virusul in comunitate. Eu as crede treaba asta pentru ca chinezi mananca de 2000 de ani, sau chiar mai mult, serpi si tot felul de vietati (fripte) si nu s-a consemnat in istorie vreo pandemie, asa ca, transmiterea de la animale la om a unui asemenea virus, cred, ca e putin probabila si mai ales sa dea nastere unei asemenea pandemii in secolul 21 (daca eram in secolele trecute mai credeam).
 23. 1 point
  Nicio problema, eu am proiectat si costruit un modul de inalta tensiune (-1050V) stabilizat si reglabil, pentru un osciloscop Telequipment S54A. Modulul are alimentare independena cu transformator clasic de retea. L-am calculat pe hartie si reglajul final a fost pentru -1030V. Proiectul a fost un rateu deoarece nu am inlaturat cauza unei descarcari de inalta tensiune care venea de fapt de la un redresor de inalta tensiune de +3KV si pentru ca nu am avut spatiu pentru montarea departe de atenuatorii de intrare. @gsabac
 24. 1 point
  Problemele cu flyback folosit pentru tensiuni multiple de o oarecare precizie, sa admitem 2-5%, sunt foarte complexe, mai ales ca factorul de cuplaj intre diversele infasurari secundare si intre ele si primar sunt diferite dar depind si de pozitia lor fata de intrefier. Ca rezultat, orice modificare de sarcina pe una din iesiri va influenta destul de mult si imprevizibil si celelalte iesiri, mai ales ca stabilizarea lucreaza doar pentru o singura iesire. In final transformatorul va trebui rebobinat de cateva ori. Dupa cum am mai aratat pentru tensiuni negative trebuiesc infasurari separate, cu sensul de bobinaj invers sau conectate invers doarece daca ar fi folosite in acelas sens, la redresare s-ar obtine tensiuni mult diferite, asta din cauza factorului de umplere. De exemplu pentru 12V "forward" se pot obtine chiar 7V "backward" de aceea pentru surse de precizie am adoptat metoda unui convertor cu tensiuni mai mari corespunzator, urmata de stabilizatoare de precizie. Un exemplu de la un osciloscop de 100MHz diy facut de mine. Si redresorii primari cu converorul extern. O alta problema la convertoare este marimea supracresterilor de tensiune diferite, pe diverse infasurari, care dau o tensiune suplimentara destul de importanta, de aceea o valoare de cateva procente ar duce la rezultate mai precise, mai ales ca pe bancul de probe nu se poate pune sarcina identica cu cea a osciloscopului. @covaci ioan, Cu regret constat ca pana acum, nu ati postat nimic care sa fie de folos si celorlalti useri, scheme electronice, constructia transformatorului, schemele de amplificatoare, baza de timp, poate va hotarati sa alocati ceva timp si pentru aceasta. @gsabac
 25. 1 point
  Mulțumesc mult! Asta îmi era și ideeia de la început dar după ce am realizat transformatorul și l-am testat ma cam pus pe gânduri variațiile mari ale tensiuni care alimentează amplificatoarele x și y. Iarăși mă gândeam că dacă-i mai fac inca doua stabilizatoare de170v și 270v, deja schema este aporape la fel de voluminoasa și complicata ca ceea a uneia in comutatie realizată cu integrate moderne. Pentru convertorul 12v/-1500v am spatiu să-l montez in interior.
 26. 1 point
  Eu vad cea mai buna varianta cu transformator....si cea mai fiabila in timp. Va fi un pic mai greu osciloscopul...dar oricum nu este un aparat de masura care te plimbi cu el. Un osciloscop nu consuma mai mult de 20-40w de la retea...deci transformatorul nu va fi asa mare. Pe tensiunile mici pui stabilizatoare serie gen 7815, 7915....la tensiunile mari nu ai nevoie de stabilizare. Convertorul DC-DC 12-2000V care l-ai realizat il poti monta intr-o cutiuta mica pe spatele osciloscopului...si vii doar cu firele in interior. A fost parerea mea...dar daca vrei sursa in comutatie atunci respect decizia ta. Cred ca trebuie intai sa te gandesti ce montaje vei folosi in interior...ca sa stii foarte bine tensiunile de alimentare necesare...pe cele negative le excludem din start, ele sunt obligatorii pentru functionarea tubului. In functie de tensiunile necesare construiesti sursa....ca sa nu fii nevoit pe parcursul constructiei s-o mai modifici. Oricum topicul va fi unul interesant...deja i-am dat urmarire...sper sa se ajunga cu proiectul la final cu toate ca este destul de greu si trebuie multa munca si timp. Succes.
 27. 1 point
  buna ziua! am , folosesc, m am jucat cu el sub toate formele posibile. de baza a fost un ACORD 201 STEREO fabricat in URSS un pick -up de la care nu cereai foarte multe iar in afara de gapagie nu aveai cu ce impresiona urechea. de la Acord nu am pastrat decat carcasa cu trafo si sistemul de antrenare a masei. sa nu plictisesc cu "romane" referitor la masa" desi am pastrat transmisia mecanica aproape in intregime am modernizat-o prin echipare cu regulator electronic de turatie. partea de alimentare a fost in intregime modificata pentru a satisface noile cereri in materie de tensiuni livrate spre partea electronica de reglare a turatiei si mai ales pentru alimentarea AAF-ului. amplificatorul original a fost indepartat intrucat in starea in care se afla nu mai oferea decat ca amplificator de zgomot. a fost inlocuit cu un amplificator full lamp, un push pull cu 6P6 ca finala, echipat cu un corector de ton full lamp cu 2x 6N2P, preamplificatorul in varianta originala era cu 2x 6j1 insa din motive de spatiu am optat pentru preamplificator simplu cu tranzistoare.
 28. 1 point
  Felicitari, sunteti printre entuziastii care chiar doresc sa construiasca cu adevarat un osciloscop. Un convertor plasat in partea din spate jos nu influenteaza functionarea tubului catodic, nici amplificatoarele de intrare si nu trebuie blindat. Eu am facut initial probe cu un blindaj de fier si nici de la un centimetru nu influenteaza tubul CRT, probele le-am facut acum circa 30 de ani cu tubul DG7-32, asemanator cu cel din topic. Pentru convertor am preferat solutia cu alimentator extern stabilizat la 12V, 18V sau 32V, cu alimentatoare gata realizate din comert, deoarece sunt mai sigure decat cele realizate diy si totodata realizeaza o separare de retea a convertorului osciloscopului, pe care se pot face masuratori pentru reglaje si modificari. Pentru 32V am folosit alimentatoare din imprimante, unele pot da si 2A, iar pentru 18V alimentatoare de laptop iar amplasarea este in exterior ca la un laptop. Pentru inceput puteti folosi si un alimentator de calculator cu iesirea de +12V de curent mare. In unele cazuri am folosit placa unui alimentator de calculator asa cum este ea si in paralel cu primarul original am pus primarul transformatorului din convertorul osciloscopului, bobina L1. Am vazut ca ati construit generatorul de inalta tensiune, in acest caz puteti folosi un miez EI sau EE de 0,7-1 cm patrat fara intrefier cu primarul foarte bine izolat (3KV) si nu este bine sa demolati transformatorul si schema sursei originale este un foarte bun stabilizator si functioneaza chiar daca nu are sarcina. Un alt model l-am construit pe baza unui alimentator de 100W pentru spoturi luminoase ca in schema din poza. Dupa fiecare redresor din secundar urmeaza un filtru LC apoi un stabilizator fie cu discrete fie cu integrat, dupa caz. Secundarul pentru filament l-am bobinat cu conductor izolat cu teflon ce rezista la 5KV si am preferat alimentarea in CC deoarece se poate masura valoarea "TRUE-RMS" Dupa cum vedeti v-am aratat ce am construit, dar dvs. construiti ce credeti ca va avantajeaza ca materiale si cunostinte. Succes! @gsabac
 29. 1 point
  Convertorul 12v/-1500 și cadrul
 30. 1 point
  Buna ziua. Între timp am m-ai avansat puțin în construcția osciloscopului cu tubul 8LO29I, realizând cadrul de susținere al ansamblelor, panoul frontal și din spate. Ecranajul magnetic al tubului l-am făcut din două straturi de tabla de 0,5mm din fier moale neavând la dispoziție permalloy. Am realizat convertorul de tensiune 12v/ -1500v pentru alimentarea tubului. Am făcut un montaj provizoriu de alimentare a tubului pentru al verifica, și am constatat că este perfect funcțional (focalizare, astigmatism,luminozitate) încadruse in parametri tehnici descriși în catalog.In continuare vreau sa continui in ordinea, sursa de alimentare, alimentare tub, amplificator x, baza de timp, amplificator y, preamplicator, etc. Dilema pe care o am este in legătura alegerea unei variante pentru sursa de alimentare, care trebuie sa asigure tensiunile de +15v, -15v, +250v, +170v, și 6,3v din rețeaua de 230v. Varianta clasica cu transformator de rețea, sau in comutație? Eu aș prefera sursa in comutație având la bază circuitul de comanda UC3845b, deoarece tensiunile de ieșire rămân stabilizate pentru intervale destul de largi a tensiuni de intrare(100v-240v), dar nu știu cât de tare ar influența funcționarea osciloscopului și aparatura testată, câmpul electromagnetic perturbator generat de aceste surse in comutatie? Va mulțumesc!
 31. 1 point
  Amplificatorul este de 600W-700W pe canal si circa 1300W stereo, asta rezulta din tensiunea de alimentare si impedanta de sarcina de 4 ohmi dar si din datele modelului de la care s-a pornit care are 500W pe canal, prezentat mai jos. Mai mult, are o eroare de proiectare datorita careia semnalele amplificate nu se racordeaza corect in origine, curentul de bias prin finali este zero si astfel calitatea sunetului este mai slaba. Sigur ca se poate proiecta fara probleme cu tranzistori MOS, dar aveti experienta si curajul sa experimentati un amplificator de 1200W pe canal ? @gsabac
 32. 1 point
  1. Raportul dintre R6 si R7 modifica amplificarea (o creste sau o scade). La puteri mari, e de preferat un raport mai mic de 68 cat e acolo din considerente de stabilitate si de curba de distorsiuni armonice in functie de P (putere). Bineinteles ca merge si asa (presupun ca cine a proiectat schema a testat-o si s-ar putea sa fie stabila pe iesire si cu acest factor de amplificare!). 2. O metoda simpla sa folositi acolo MOSFET-uri (verticali tip IRFP240-9240) e sa modificati R17 si R18 de la 100 Ohm la o valoare mai mare astfel incat tensiunea pe aceste rezistoare cand amplificatorul functioneaza in gol fara incinta acustica conectata pe iesire dar cu intrarea la masa, sa fie cca 3...3,2Vdc iar prin MOSFET-uri sa aveti un curent de mers in gol de cca 10...20mA (per pereche de finali, cel putin).
 33. 1 point
  Multumesc. Am refolosit un incarcator Apple cu bateria uzata, prin inlocuirea bateriei cu 2 acumulatori de laptop mai bunicei dintr-o baterie de laptop si a rezultat un incarcator ca in poza. Il folosesc cu un telefon Wiko Lenny3 care avea bateria defecta, dar cu conexiune din conductori lipiti direct pe bornele conectorului de baterie si a rezultat o durata de functionare pe Wi-Fi de vreo 10 ore. In placa Apple sunt trei leduri albastre care se lumineaza succesiv pe masura ce acumulatorii se incarca si un led rosu care semnalizeaza baterie descarcata. @gsabac
 34. 1 point
  Pentru userii pe care "ii frige buza" sa realizeze ceva rapid, circuitele imprimate cu buline, cu sau fara gauri, sunt de mare ajutor. Pe site am remarcat ca si adminul @donpetru a realizat astfel un model experimental de mega amplificator audio de sute de wati, pe care l-a prezentat intr-un filmulet, este metoda cea mai facila. Eu am realizat mai multe aparate in acest fel si in poza este un circuit ramas de la un experiment de osciloscop cu tub catodic. Am folosit o placuta 7x9 cm cu buline, am aranjat piesele, ca la carte, cu terminalele in gauri si lipite pe spate pentru rigidizare si realizarea conexiunilor iar circuitul integrat TL494 s-a potrivit perfect in gauri. Poate nu este placut la vedere, chiar dezagreabil, dar functioneaza foarte bine. Desigur @remus68, ati dorit ca si alti useri sa participe cu experienta proprie la topic si sper ca asa sa fie. @gsabac
 35. 1 point
  Va salut. Am folosit portiuni din prima pozitie din poza Daca doriti, puteti cauta circuitul imprimat dorit, cu buline de proba, dupa denumirea din poza si veti gasi mai multe modele de la diverse firme. @gsabac
 36. 1 point
  Exista si Caietul Service in limba romana dar sunt cateva "probleme", au fost scrise la o masina de scris ruseasca, degeaba ar fi scanate fiindca nici un OCR nu recunoaste caracterele, deci ar trebui ca cineva sa rescrie tot manualul si problema cea mai delicata este ca aceste caiete au primit doar cativa oameni din toata tara, cei care au fost facuti specialisti (cursuri de specializare cu producatori mag. Rostov, diplome, etc.). Oricum sunteti de laudat cu efortul facut pentu useri. Pentru condensatori nepolarizati se foloseau electrolitici legati plus cu plus sau minus cu minus de valori duuble celor afisate, de exemplu pentru un condensator de 10uF se foloseau doi de 22uF si inca ceva, filtrele din oscilatorul de premagnetizare si preamplificatoarele de inregistrare au fost facute pentru capete GX, nu normale, motiv perntru care inregistrarile nu sunt cum ar trebui. Ar fi multe da spus dar v-am scris dumneavoastra fiindca veti transmite informatile cui are nevoie. P.S. Si electrolitici rusesti sunt marcati dar foarte prost si mic asa ca se sterge repede marcajul.
 37. 1 point
  Documentarul il gasesti pe HBO Go, iti faci abonament cu 3 Euro in prima luna si dupa aia apelezi la video screen recorder si gata. Succes!
 38. 1 point
  Daca erau aprinse becurile cu neon, atunci luminozitatea, stingerea spotului si modulatia erau blocate si desigur exita o supratensiune. O sonda pentru masurat 3,5KV se construeste prin montatarea a 9 rezistente de 10M Ohmi la 0,5W(>500V vedeti TME) in serie cu un voltmetru cu impedanta de 1MOhm pe scala de 200V. Raportul de divizare este 100 si atunci indicatia numerica va fi 035.0, pentru 3,5KV. O sonda de inalta tensiune facuta de mine arata asa: Rezistentele sunt lipite una de alta cu terminale scurte, bagate intr-un tub de plastic cu peretii grosi si umplut cu vaselina siliconica. @gsabac
 39. 1 point
  Aceleasi playere si eu, de vreo 8 ani. Foarte multumit si foarte bune.Aimp, daca nu esti pretentios la actualizari, eu as folosi versiunea intre v.3.0 si v.3.5. Mi se par mai fluide.
 40. 1 point
  Aveati dreptate, aureliann, rezistorul in cauza e in serie cu o bobina. I-am scos un piciorus de pe placa, si acum valoarea lui e corecta (67.84 ohm).
 41. 1 point
This leaderboard is set to Bucharest/GMT+03:00
×
×
 • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.