Sari la conținut

Tabel Lideri

 1. mister_rf

  mister_rf

  Members


  • Puncte

   8

  • Număr conținut

   116


 2. dumitrumy

  dumitrumy

  Members


  • Puncte

   8

  • Număr conținut

   124


 3. donpetru

  donpetru

  Root Admin


  • Puncte

   7

  • Număr conținut

   8.173


 4. c_anicai

  c_anicai

  Members


  • Puncte

   7

  • Număr conținut

   202


Conținut Popular

Afișez conținut cu cea mai mare reputație din 03.07.2021 în toate secțiunile

 1. Mult a fost... putin mai e. Am intarziat putin asamblarea A350 din cauza ca mai trebuia sa achizitionez niste capacitoare WURTH ELEKTRONIK. Am folosit si capacitoare NICHICON. Deci numai aceste marci de capacitoare. In ceea ce priveste programul mult asteptat care va echipa microcontrolerul Atmega16 din proiectul DP0514, as vrea sa-l testez pe noul A350 la care lucrez ca sa evit eventuale probleme prin care sa fie nevoie rescrierea soft-ului, mai ales in cazul acelor microcontrolere de care va spuneam cu cateva postari in urma ca vor face obiectul unui grup de cumparatori. Asadar, pentru o reusita sigura a acestui program (soft) as vrea sa-l testez si sa-l optimizez direct pe placile integrate in carcasa noului A350. Dar pana atunci, am postat mai jos cateva imaginii cu modernizarea A350. Azi am ramas fara cabluri (conductoare) electrice de culori diferite de: rosu, albastru si negru, dar sper ca in zilele urmatoare sa fac rost de aceste cabluri ca sa pot merge mai departe cu modernizarea A350.
  3 puncte
 2. In simulare am o baterie ideala, nu are nevoie de decuplare locala. Este bine cum ai facut, ai decuplare locala. Eventual o poti face cu un singur nepolarizat la 400V si imparti condensatorii de rezonanta in doua ca in simulare. Da, e bine sa iei cat mai aproape de electrolitici alimentarea.
  2 puncte
 3. Ca sa degrevam topicul lui &anicai despre invertorul rezonant putem posta aici diverse. Pentru inceput ceva cules de pe net, curentul si tensiunea in timpul sudarii: >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Si un tabel dintrun curs sudura: >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>. EDIT: am gasit niste poze vechi cu un invertor reparat. Sarcina, rezistente resou 2000W din comert.
  1 punct
 4. Chiar nu ai prins niste trucuri de cand pun simulari? pai este exact schema dumitale la care in loc de traf si electrod sudura avem un circuit paralel cu piesa de incalzit pe post de sarcina. Condensatorul serie este de 150nF, adica cei 2 de 75n care in alternativ sunt in paralel (am explicat mai sus in raspunsul dat d-lui Olaru). E cam deranjanta exprimarea "fie cum zici" care ma duce cu gandul ca ai impresia ca fac simulari aiurea, fara legatura cu montajele in discutie. Adica ce am pus eu acolo e o joaca. Ia sa vedem documentatie descarcata doar pt incalzirea prin inductie, subiect ce nu ma intereseaza practic:
  1 punct
 5. Salutare tuturor! Electronistii construiesc multe " chestii'" cu piese care nu se mai fabrica.....Radiocasetofoanele auto mai vechi dar postdecembriste sunt doldora de asemenea integrate...In 2006 am gasit in nisipul garlei , la scaldat, un astfel de aparat care fusese luat cu tot cu o Dacie la inundatiile din 2005. L-am spalat putin de pamant si l-am pus la uscat in pod, unde l-am uitat pana acum 2 ani, cand am dat de el. Nu am reusit sa recuperez decat placuta cu etajul final audio, pe care l-am montat unui prieten intr-un casetofon stationar... Ideea nu e rea deloc, sunt inca multe integrate originale bune, si chiar cele de azi sunt folosibile...Stima si spor la mesterit!
  1 punct
 6. Asa cum mentionam in una din interventiile de pe contul Tehnium Azi facebook, pana cand intru in posesia unor piese pt. noul A350 modernizat, am gasit putin timp liber sa trec in format electronic, un alt proiect din colectia personala de scheme electronice si/sau PCB-uri si anume proiectul DP0102, destinat in special incepatorilor. Este vorba de un etaj audio care are la baza doua circuite integrate binecunoscute: TDA2003. Proiectul este configurat strict in regim stereo si poate functiona numai in acest regim. Pentru mai multe informatii privind TDA2003, studiati foaia de catalog a acestui circuit integrat: https://www.st.com/resource/en/datasheet/dm00028077.pdf ATENTIE!!! Acest kit electronic necesita un radiator de aluminiu cu o suprafata de cel putin 100cmp atasat de cele doua TDA2003, ca de exemplu: https://tehnoelectric.ro/radiatoare-profile-din-aluminiu/634-04421-radiator-aluminiu-41x19x140mm.html Proiectul DP0102 il puteti descarca accesand link-ul de mai jos: DP0102 - Stereo audio amplifier with 2xTDA2003.pdf Alimentarea montajului se poate face de la o baterie de 12V sau de la o tensiune "tip auto" (cu motorul pornit) care este de aprox 14,4Vdc. In cazul folosirii unui transformator acesta va trebui sa aiba un secundar de 10Vca la un curent de min. 2A (un transformator de 20...25VA e mai mult decat suficient). Bineinteles, mai e nevoie in acest caz de o punte redresoare de min. 3A si un condensator de filtraj de aprox. 3300uF/16V sau 25V. Mai multe detalii privind alimentarea acestui kit le vom discuta in acest topic. Numai bine si spor la mesterit.
  1 punct
 7. condensatoarele de rezonanta si defiltraj le poti pune stea sau triunghi, e tot aia, la triunghi valoarea totala este suma celor doua
  1 punct
 8. 🙂🙂🙂 ... Cei trei condensatori in paralel sunt pentru compensarea factorului de putere. Nu au legatura cu rezonanta. Au si cehii "falitii" lor.
  1 punct
 9. Pana recuperez datele de pe discul vechi mai refac niste scheme pt simulari. Curentul prin condensatorii de rezonanta: >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> EDIT: cuptorul lui Danyk (aproximativ)
  1 punct
 10. O sa inchid topicul o perioada deoarece discutia a luat o directie cu contre care nu se merita. TOPIC INCHIS --- o perioada
  1 punct
 11. CITAT: Altminteri sa stii ca invertoarele cu integratul IR2153 sunt numai cu rezonanta. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Pai tocmai ai pus o schema de la rusi care nu este cu rezonanta. Oricum afirmatia este aruncata la intamplare, nu are legatura cu realitatea. IR2153 este pur si simplu un driver low side si high side cu oscilator intern. Unde se foloseste este treaba utilizatorului si depinde de pregatirea si imaginatia lui. Eu am facut un buck pe tensiune mica, cu stabilizare si limitare curent folosind doar comanda high side. Sa vad daca am si filmul cu prezentarea.
  1 punct
 12. Am desenat o noua schema. Imi pare rau, dar ca si prima data, la cresterea sarcinii curentul prin tranzistoare creste mult datorita saturarii miezului. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Fara osciloscop frecam targa pe uscat, spunem povesti frumoase.
  1 punct
 13. Sursa Conex ( 30 V , 3 A ) cu voltmetru si ampermetru inclus. KIt complet ansamblat si testat - 110 RON.
  1 punct
 14. Extrasele acelea de la italieni sunt doar pt a evidentia curentul si tensiunea la niste invertoare comerciale. Nu am afirmat ca acel curent este din timpul sudarii, nici nu cred ca o oscilograma ar fi inteligibila in acea situatie. Pur si simplu oscilogramele au fost "la pachet" cu valorile curenti/ tensiuni. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> EDIT: Ce ma intristeaza este faptul ca exista un singur cetatean cu activitate in electronica de forta pe doua forumuri de specialitate din Romania si care este atacat pe ambele, aici chiar cu depasirea unor reguli simple de interactie in mediul online. Chiar daca este usor in afara tematicii, daca merge intrun echilibru instabil datorita pregatirii medii in electronica, trebuie respectat pt acuratetea realizarii cu mijloace modeste, pt perseverenta dar si pt faptul ca incearca sa va raspunda tehnic atat cat se pricepe.
  1 punct
 15. @c_anicai Eu personal am tot respectul pentru tine pentru ca esti perseverent, multi ar fi renuntat dar tu ai continuat impotriva tuturor problemelor. Daca citesti tot topicul asta, multa lume te-a ajutat, unii ti-au oferit componete, altii sfaturi, altii te-au combatut cu argumente tehnice dar asta nu insemana ca nu ai scris niste prostii mai mari ca tine de multe ori dar in spiritul "hai sa-i dam o sansa" multi care chiar suntem de meserie ti-am dat un "wilcard" adica am trecut cu vederea diverse afirmatii care n-au legatura cu fizica, electronica, ingineria. Pe mai departe poti sa faci doua alegeri . 1. Sa te retragi si sa-ti plingi de mila ca te-au bombardat cu afirmatii cu care tu personal nu esti de acord (pentru ca nu ai scoala necesara sa le intelegi sau esti prea incapatnat sa le analizezi) 2. Sa-ti calci pe mandrie si sa incerci sa intelegi ce vor astia cu care nu esti de acord ce spun si sa inveti ceva de la ei (crede-ma ai foarte mult de invatat cu toate ca tu ai senzatia ca nu mai ai nimic de invatat) Pana la urma depinde de tine cat de departe vrei sa ajungi, sfatul meu sa faci niste cursuri si inveti meseria asta ca lumea din manuale si de la profesori sau sa te faci sudor (ca mie nu mi-e clar care e mai importanta penrtu tine) Din pacate pe calea pe care ai apucat-o nu o sa devii nici electronist nici sudor, dar caile se mai schimba si toate butoanele sunt la tine. RR
  1 punct
 16. Cred ca are cca 100.... 110 amperi fiindca gaureste platband-ul de 3mm atat cu 2,5 cat si cu 3,2. Am incercat sa vad daca gaureste si platband de 8mm dar inca n-are putere pentru grosimi mai mari.
  1 punct
 17. ola_nicolas, 1 - Masurarea tensiunii CC de la iesirea invertoarelor de sudura unde sunt impulsuri redresate si nefiltrate, majoritatea multimetrelor indica tensiunea eronat din cauza factorului de umplere scazut. 2 - La sudura cu rutilic de 2,5 in nici un caz nu trebuie 180 amperi ci intre 60 si 90 aproximativ, 3 - Sutele de amperi de la invertoarele de sudura chinezesti nu sunt reali de aia am facut afirmatia de 'amperi chinezesti', ca exemplu indicatia 300 pe lcd-ul invertoarelor ieftine corespunde cu cca 130-160 amperi. 4. Invertoarele micul fermier sunt 100% facute in China si in nici un caz in Rusia sau altundeva. Deci cine da cu stingul in dreptul ?, ... Nu e mai bine cand nu cunosti ceva sa te abtii?.... Rog un admin sau moderator sa analizeze situatia replicilor si sa stearga unele aberatii offtopic.
  1 punct
 18. Cand o sa poti masura inductante si condensatori cu asa ceva o sa intelegi ce am zis, pana atunci doar arunci cu presupuneri si mai ai de invatat.
  1 punct
 19. @c_anicai: Curentul continuu este curentul la care oricare dintre cele doua borne isi pastreaza in permanenta aceeasi polaritate. Voltmetrul (de curent continuu) face exact ceea ce "stie" mai bine sa faca - masoara media tensiunii la borne. Pana la urma, cred ca mai bine faci ca nu dai banii pe aparete de masura, carora nu le stii nici rostul si nici nu intelegi ceea ce pot sa faca. Tensiunea continua de la bornele invertorului se masoara ca in clipul video de mai jos.
  1 punct
 20. 1 punct
 21. am vazut, totul e "rusesc" in el :)
  1 punct
 22. Eliminand intrefierul, ai modificat complet regimul electromagnetic al transformatorului si deci regimul de comutatie al finalilor. Ai nevoie urgent de un clampmetru ca sa poti aprecia curentul pe electrod. Asa dupa cum spuneam si pe un alt topic, eu reglez aparatul cu mult peste valoarea maxima recomandata pe pachetul de electrozi. Am masurat cu clampmetrul: https://www.iareduceri.ro/reduceri/cleste-ampermetric-digital-dt266-26257?gclid=EAIaIQobChMI9YzW0afv8QIVxeN3Ch0dEAJtEAQYDCABEgKZI_D_BwE (pe care ti-l recomand - este ieftin dar isi face jobul) o valoare de aproximativ 180 A!!! pentru electrod de 2.5 mm. Nu am masurat (inca) tensiunea in gol pe invertor.
  1 punct
 23. @c_anicai: Multe felicitari pentru terminarea proiectului. Se pare ca mustrarile mele de pe topicul tau, ti-au fost de folos. In ceea ce priveste sudarea cu electrozi bazici, incearca cu polaritate inversata. Oricum ar fi, la sudarea cu electrozi bazici, materialul de sudare avand temperaturi de topire mai mari decat otelurile uzuale, si curentul trebuie sa fie mai mare. Deci daca prin inversarea polaritatii tot nu merge, atunci se pune problema unui invertor mai puternic. Din nou felicitari pentru modul de asamblare cu brida in "U" si piulite. Daca nu exista prejudecati si mai ales, daca privim lucrurile in mod pozitiv, atunci din orice putem invata.
  1 punct
 24. Iti recomand sa citesti ceva teorie specifica sudarii. Din cate stiu eu, la sudarea cu electrozi bazici se inverseaza polaritatea.
  1 punct
 25. Se poate încerca Aimp https://www.aimp.ru seamănă cu Winamp. Ca sunet Foobar2000 https://www.foobar2000.org/ - mi se pare mie cel mai bun.
  1 punct
 26. Dl. Petru, orice soft de audio e bun pentru aplicatii de acasa. chiar si profesionale. Traktor e bun daca faci DJ la diverse evenimente si esti cu ochi pe el tot timpul. In rest, si Music Bee e ok, vorba colegului de forum de mai sus. Succese maxime tuturor!
  1 punct
 27. Solutia mea incepe cu o perie de sarma si continua cu o perie rotativa pentru slefuit (cu smirghel). Dupa ce scap de rugina, tratez totul cu vopsea electroizolanta, de genul: https://www.proiectcasa.ro/produse/vopsea-spray-electroizolant-profiral-sez-551b Cred ca o solutie ce merita incercata este deruginol + spalare + vopsea electroizolanta.
  1 punct
 28. 90. TG 51 PNP Germanium Transistor 175mW 150mA 60V 1.2 MHz Made by TEWA Polonia
  1 punct
 29. De regula sursa LLC este operata deasupra frecventei de rezonanta, in asafel incat compotamentul sarcinii sa fie inductiv, sa nu stresseze prea tare tranzistorii, incearca si tu, poate merge mai bine. Eu asa le operez cum le opereaza toata lumea. Dificultatea este cu cele de putere mai mare peste 1 kw, deoarece pentru astea nu am transformator din ala special cu inductanta de rezonanta inclusa, as incerca sa fac una cu bobina de rezonanta separata. In acest caz intervine o problema de optiuni, pentru o anumita frecventa poti alege o inductanta mare si o capacitate mica, in acest caz tensiunile pe condensator si bobina vor fi mari, vor fi supuse la stressuri serioase cuentul prin ele fiind acelasi orice set de valori ai alege. As putea alege o capacitate mai mare si o inductanta mai mica, tensiunea pe le fiind mai mica in regim de rezonanta, stressul fiind mai mic, acest circuit nu are un factor de calitate mare, raspunsul in frecventa fiind slab, dar poate ar indulci viata tranzistoarelor. doar pwm Diferitele optiuni privind valoarea inductantei si a capacitatii se pot exprima bine matematic, dar eu nu sunt capabil de asa ceva, experimntand am observat insa ca asta conteaza. Studiind diverse tipuri de controller de sursa LLC, am vazut ca unele au doar frecventa variabila si factor de umplere fix, altele au pwm si frecventa variabila, altele doar PWM. Am incercat o singura data un controller cu frecventa variabila, restul sunt autooscilante cu amplificator magnetic. Dorinta mea este sa mofific un foreward in LLC fara sa schimb circuitul de comanda, pot eventual sa modific modul de oprarare din PWM in frecventa variabila sau chiar sa le combin. LLC cu transformator cu inductanta inclusa
  1 punct
 30. am mai facut unele modificari la schema, deocamdata electrozi bazici nu duce insa cu rutilici de 2,3 si 3,2 e ok
  1 punct
 31. Pana la sfarsitul acestei luni, oferta speciala la kitul de cablaje si piese SA100 descris in acest topic, inclusiv documentatie in format PDF, acest pachet costa doar 600lei cu transport inclus (curier rapid) pe teritoriul Romaniei, fara km suplimentari. Conditii de livrare: plata in avans in cont bancar, expediere in urmatoarea zi lucratoare dupa confirmarea platii.
  1 punct
 32. Mai ok mi se pare semipuntea, gata am divortat de forward.
  1 punct
 33. Am gasit o mica eroare de cablaj sau mai bine zis in schema electronica a corectorului - vedeti imaginea de mai jos cum o puteti corecta: O sa actualizez saptamana asta documentatia proiectului astfel incat sa fie eliminata eroarea descrisa mai sus. Cu modificarea de cablaj descrisa mai sus corectorul de ton functioneaza ireprosabil.
  1 punct
 34. Seara buna,am reusit sa mai lucrez ceva la A350!
  1 punct
 35. prima poza cu igbt si a doua cu mosfet sic, sunt cele mai simple scheme de invertoare, ambele merg doar ca la prima varianta am ars igbt-urile incercand sa dau un pic mai mult curent. Pentru transformator nu trebuie neaparat ee65, merge si pe doua perechi ferite traf linii, detalii in ultima poza, la fel si bobina de iesire tot pe ferite i de la traf linii.
  1 punct
 36. Seara buna va prezint cateva imagini cu lucrarile efectuate pentru modernizarea amplificatorului A 350!
  1 punct
 37. PCB ALL.pdf PCB ALL B&W.pdf
  1 punct
 38. Foarte bine ati facut ca ati incheiat discutia....deoarece stati de vorba chiar cu un sudor cu diploma. Daca este nevoie se poate pune si diploma. Astept sa-mi aratati si mie un videoclip facut de dv, cu o sudura vertical ascendent sau peste cap, cu electrod de 2,5 la 90-110A reali....nu cei chinezesti. Am curaj sa fac pariu ca tot electrodul il veti aduna de jos de pe asfalt... Iar electrozii Safro sau Lincoln nu sunt nici chinezesti si nici turcesti... producatorii lor nu sunt niste idioti asa cum ii catalogati. Acele amperaje nu sunt trecute degeaba pe acele pachete de electrozi... In opinia dv toata lumea este proasta si numai dv cel destept! Rusine sa va fie pentru acest comportament! Incercati sa nu va mai irositi talentul degeaba...ca habar n-aveti despre sudura si va faceti de cacao pe aici..la fel cum v-ati facut si pe elforum in privinta altui subiect. Ar fi bine cateodata sa va abtineti...niciodata nu stiti cu cine stati de vorba la celalalt capat al firului.
  1 punct
 39. LFA 150 Virgin: (am si pdf-ul dar are 3,6mb)
  1 punct
 40. E mult prea tarziu pentru voi... Am sa postez un proicect pentru alti constructori amatori :) Invertor digital 200A.rar
  1 punct
Acest tabel lideri este setat pe București/GMT+03:00
×
×
 • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.